ΑΕΚ

Η ΑΕΚ πρέπει να βρει τον δικό της Λουτσέσκου

Ο Σέρχιο Αραούχο
Ο Σέρχιο Αραούχο EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για την ΑΕΚ που, παρότι είχε ένα παιχνίδι στα μέτρα της, δεν κατάφερε να νικήσει τον ΠΑΟΚ των 10 παικτών, αλλά και την οικονομική υπέρβαση που χρειάζεται το καλοκαίρι προκειμένου να φέρει τον δικό της Λουτσέσκου.

Καλύτερες συνθήκες για το ξεκίνημα του Οφρυδόπουλου δεν μπορούσαν να βρουν οι παίκτες της ΑΕΚ. Είχαν την τύχη από το 19ο λεπτό να παίξουν με παίκτη παραπάνω, απέναντι σε έναν αντίπαλο που τα τελευταία χρόνια τους έχει ταλαιπωρήσει πολύ.

Το παιχνίδι στο πιάτο

Όταν στο 19ο λεπτό, ο Τσιγγάρας, με μία απερίσκεπτη ενέργεια, άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες, δημιούργησε ένα παιχνίδι, που έμοιαζε να είναι δύσκολο να μην το κερδίσει η ΑΕΚ. Όταν στο 28ο λεπτό, ο Γκαρσία σκόραρε, η νίκη έμοιαζε δεδομένη και υπήρχαν συνθήκες ακόμα και για ένα ψεύτικο ξέσπασμα που όμως θα βοηθούσε να φτιάξει κάπως το κλίμα.

Για ακόμα μία φορά, όμως, οι ποδοσφαιριστές της AΕΚ ήταν κατώτεροι των περιστάσεων. Είχαν στο πιάτο το παιχνίδι, αλλά δεν μπόρεσαν να το κερδίσουν. Τίποτα δεν αλλοιώνει περισσότερο ένα παιχνίδι από μία αποβολή. Στην προκειμένη περίπτωση, ο αγώνας αλλοιώθηκε, οι παίκτες της ΑΕΚ, όμως δεν κατάφεραν να κερδίσουν τον ΠΑΟΚ ούτε σε έναν αγώνα που από σύμπτωση τους στρώθηκε στο πιάτο.

Ρεκόρ 10-7-1

Το ρεκόρ που τρέχει ο ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ, μετά από το επεισοδιακό παιχνίδι, με το τέρμα του Βαρέλα, που έστεψε πρωταθλήτρια την ΑΕΚ είναι πλέον 10-7-1.

Μέχρι να κάνει το λάθος ο Τσιγγάρας βλέπαμε σε πόσο καλύτερη αγωνιστική κατάσταση έχει τους ποδοσφαιριστές του ο Λουτσέσκου. Μικρό το δείγμα, αλλά ικανό για να γίνει αντιληπτό πως το παιχνίδι που θα βλέπαμε θα ήταν τελείως διαφορετικό αν δεν ερχόταν η αποβολή.

Αλλοίωσε το παιχνίδι η αποβολή

Ο παίκτης λιγότερος ανάγκασε τον Λουτσέσκου να κατεβάσει πολύ πιο χαμηλά τις γραμμές του. Χρησιμοποίησε το κλασικό 4-4-1 σε χαμηλά μέτρα που εφαρμόζουν όσοι προπονητές σέβονται τον εαυτό τους, όταν μένουν με παίκτη λιγότερο. Ο Αουγκούστο, πήγε δίπλα στον Κούρτιτς, ο Ακπόμ ξεκίνησε να πιέζει πολύ κάτω από την σέντρα και οι δύο εξτρέμ προσπάθησαν να μην αφήνουν αποστάσεις από τα ακραία μπακ.

Η ΑΕΚ ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς. Εννέα μόλις λεπτά μετά την αποβολή του Τσιγγάρα, με το που άλλαξε η πραγματικότητα του αγώνα, ευτύχησε να βρει γκολ.

Δεν μπορούσε να δημιουργηθεί πιο ευνοϊκό σενάριο για τους παίκτες της ΑΕΚ και να γίνει πιο δύσκολος ο δρόμος για τους ποδοσφαιριστές του Λουτσέσκου. Κι όμως κατάφεραν να μην κερδίσουν ούτε αυτό το παιχνίδι. Ο κόσμος της ΑΕΚ στο τέλος δεν έκρυψε την απογοήτευση του και αποδοκίμασε ποδοσφαιριστές που είναι φανερό από την εικόνα τους πως δεν έχουν δουλέψει καλά.

Έχει θέματα σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού

Η ΑΕΚ έχει πρόβλημα σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει κάτι που να λειτουργεί σωστά. Από πλευρά ψυχολογίας, από τον τρόπο που αμύνεται σε χαμηλά μέτρα, από τον τρόπο που καλύπτει την πλάτη της όταν προσπαθεί να ανεβάσει τις γραμμές της, η άμυνα της στα στημένα, από το πως προσπαθεί να επιτεθεί σαν σύνολο.

Τίποτα μα τίποτα δεν γίνεται σωστά. Ο ΠΑΟΚ με παίκτη λιγότερο, χωρίς τον Ζίβκοβιτς και με τον Κούρτιτς να βρίσκεται αναγκαστικά χαμηλά δεν είχε πολλούς τρόπους να ψάξει το γκολ.

Με το βλέμμα του πολεμιστή

Γνώριζαν πως χρειάζεται να αξιοποιήσουν τα στημένα. Ο Ακπόμ ήταν κινητικός, κέρδισε δύο φάουλ σε καλή θέση μέχρι να λήξει το πρώτο ημίχρονο και στις δύο εκτελέσεις ο Κούρτιτς είχε πάρει το πρόσωπο του δολοφόνου. Πήγε στην μπάλα με το ύφος του πολεμιστή, του ηγέτη που ξέρει πως πρέπει να τρομάξει τον αντίπαλο με τις εκτελέσεις του. Γνώριζε πως πολλές ευκαιρίες δεν θα υπάρξουν, τώρα είναι η στιγμή για τον ίδιο να χτυπήσει.

Η πρώτη του εκτέλεση ήταν από ένα σημείο που έμοιαζε πολύ δύσκολο να σκοράρει, με το δεξί πόδι. Έπρεπε να συμβούν περίεργα πράγματα, ο ίδιος να προσπαθήσει να περάσει την μπάλα από την τρύπα της βελόνας, ανάμεσα από το τοίχος, ένας παίκτης του τοίχους να φοβηθεί την μπάλα και να ανοίξει, ο τερματοφύλακας να αιφνιδιαστεί και να το πνίξει. Όλα αυτά συνέβησαν και ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε.

Ήταν ένα ακραίο τέρμα, αποτέλεσμα ψυχολογίας, τύχης και ικανότητας του εκτελεστή, αποτέλεσμα φόβου, ατυχίας και ανικανότητας, όσων εμπλέχτηκαν από πλευράς ΑΕΚ.

Είχαν χρόνο, μπάλα, εύκολα κερδισμένα μέτρα, δεν είχαν όμως γνώση για να αξιοποιήσουν τα δώρα

Όμως υπήρχε πολύς χρόνος. Υπήρχε πραγματικά πολύς χρόνος και το πλεονέκτημα που είχε η ΑΕΚ δεν ήταν απλό. Ένας ποδοσφαιριστής περισσότερος από το 19ο λεπτό, μέχρι τέλους, απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν φημίζεται για την αθλητικότητά του.

Ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Ο Λουτσέσκου ήξερε την μοίρα του, κοούτσαρε στο μισό γήπεδο και ήλπιζε να πάρει κανένα στημένο μπας και ανεβάσει παίκτες με προσοχή. Στην ΑΕΚ είχαν την μπάλα στα πόδια τους, είχαν πολλά μέτρα, ακόμα και χρόνο για να αποφασίσουν τον τρόπο που θα επιτεθούν, όμως ήταν φανερό, πως δεν ήταν καθόλου εκπαιδευμένοι, στο πως θα ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούσε να συνεχίσει η συνεργασία με τον Αργύρη Γιαννίκη. Το έγραψα και στο χθεσινό κείμενο, ο λόγος που απέτυχε ήταν πως δεν κατάφερε να δουλέψει ένα δημιουργικό πλάνο, ικανό να φέρει νίκες με ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Δεν μπορούσε να αξιοποιήσει τον παίκτη παραπάνω

Όπως δεν μπόρεσε η ΑΕΚ να κερδίσει στο γήπεδο της τον ΟΦΗ, τον Βόλο, τον Παναιτωλικό, έτσι δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τον παίκτη παραπάνω που είχε απέναντι στον ΠΑΟΚ. Οι συνθήκες ίδιες, κατοχή μπάλας, κερδισμένα μέτρα και ανάγκη για να έρθουν συνεργασίες ώστε να βγουν καθαρές ευκαιρίες. Όπως δεν έγινε στα παιχνίδια με μικρομεσαίες ομάδες και ήρθαν ανεπίτρεπτες ήττες για το μέγεθος του συλλόγου, για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν μπόρεσε να δημιουργήσει πραγματικά μεγάλες ευκαιρίες με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.

Δεν είδαμε το λογικό σενάριο

Δεν ήταν εύκολο να μην κερδίσει η ΑΕΚ, δεν ήταν εύκολο να μην ηττηθεί ο ΠΑΟΚ. Δεν ήταν τυχαία ούτε η αντίδραση του κόσμου με το που έληξε το παιχνίδι, ούτε ο έντονος, για την μικρή σημασία που είχε ο βαθμός της ισοπαλίας για την ομάδα του, πανηγυρισμός του Λουτσέσκου. Στην ΑΕΚ δόθηκε η νίκη στο πιάτο κι όμως δεν κατάφερε να την πάρει. Δημιουργήθηκαν οι πιο δύσκολες δυνατές συνθήκες για την ομάδα του ΠΑΟΚ, όμως έδειξε χαρακτήρα, κράτησε ψηλά την ψυχολογία του και διατήρησε το πάνω χέρι απέναντι στην ΑΕΚ.

Ο Λουτσέσκου κάνει τη διαφορά

Είναι δεδομένο πως τα προβλήματα που έχει σαν ομάδα η ΑΕΚ ξεπερνούν τις ευθύνες του προπονητή, επίσης όμως είναι ξεκάθαρο πως ο Αργύρης Γιαννίκης δεν κατάφερε να φέρει την παραμικρή πρόοδο.

Όπως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο έχει ευεργετηθεί ο φετινός ΠΑΟΚ που η διοίκηση του το καλοκαίρι έκανε υπέρβαση για να φέρει πίσω τον προπονητή που είχαν όλοι όσοι ήθελαν να ανταγωνιστούν τον Ολυμπιακό, σαν πρώτη επιλογή.

Υπήρχαν όλες οι συνθήκες για να έχει μία αποτυχημένη σεζόν φέτος ο ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου, όμως, κατάφερε με την δουλειά του και την γνώση του να γυρίσει την κατάσταση και να δημιουργήσει συνθήκες, ακόμα και να μετατρέψει την φετινή σεζόν σε επιτυχημένη. Κανένας πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως άξιζε η οικονομική υπέρβαση που έγινε το καλοκαίρι στο μπάτζετ, για να πει το ναι ο Λουτσέσκου. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως είναι δικό του επίτευγμα που κατάφερε να γυρίσει η φετινή χρονιά για την ομάδα του. Η ΑΕΚ το καλοκαίρι πρέπει να ψάξει καλά, να πληρώσει ακριβά για να βρει τον δικό της Λουτσέσκου.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ