ΑΕΚ

Η ΑΕΚ χάρισε δύο γκολ, δέχτηκε τρία από έναν συντηρητικό Ολυμπιακό που έκανε διαχείριση

Ο Αραούχο απογοητευμένος μετά το ΑΕΚ - Ολυμπιακός
Ο Αραούχο απογοητευμένος μετά το ΑΕΚ - Ολυμπιακός INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ είναι καλύτερη από ότι τα τρία προηγούμενα χρόνια, έχει προσωπικότητες, όμως και σοβαρές παθογένειες που έφεραν την ήττα στο ντέρμπι από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 2-3 το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για τη 10η αγωνιστική και άλλαξε την μορφή του φετινού πρωταθλήματος. Πήρε ξανά τον ρόλο του απόλυτου φαβορί και σταμάτησε πρόωρα την δυναμική Γιαννίκη στην Ένωση

Το πρωτάθλημα παίρνει την μορφή των δύο προηγούμενων

Ο Ολυμπιακός άφησε στο -6 την ΑΕΚ και μετά την ήττα του ΠΑΟΚ στο Περιστέρι στο -7 την ομάδα του Λουτσέσκου. Δημιούργησε λοιπόν μία πραγματικότητα που θυμίζει τα δύο προηγούμενα πρωταθλήματα.

Με τις αδυναμίες που έχουν οι δύο Δικέφαλοι και με την γνώση, την ικανότητα που έχουν οι παίκτες του Μαρτίνς να κερδίζουν, ακόμα και χωρίς να παίζουν καλά, μοιάζει ποιο εύκολο να ανοίξει ακόμα περισσότερο η διαφορά και για τρίτη συνεχόμενη σεζόν τα playoffsνα έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα.

Κατόρθωμα της άμυνας της ΑΕΚ τα τρία τέρματα του Ολυμπιακού

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα, με την σειρά. Θα μπορούσε κανείς να πει πως το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά για τον Ολυμπιακό, με το τέρμα στο πρώτο λεπτό, όμως είναι κάτι που δεν ισχύει. Το πλεονέκτημα που δημιούργησε η γκολάρα του Ακιμπο, στο ξεκίνημα του αγώνα δεν κράτησε πολύ. Η ΑΕΚ στην πρώτη δική της ευκαιρία ισοφάρισε με κεφαλιά του Αραούχο στο 15ο λεπτό και δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να έχει υπέρ της την ψυχολογία.

Σε ένα ΟΑΚΑ που θύμιζε τις εποχές που η ΑΕΚ κατάκτησε το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός δεν έβαζε πολλά προβλήματα στους παίκτες του Γιαννίκη. Περισσότερο είναι κατόρθωμα και αποτυχία της άμυνας της ΑΕΚ πως δέχτηκε τρία τέρματα, παρά επιτυχία του Ολυμπιακού. Για να είμαστε ακριβείς, ο Ολυμπιακός έχει την τύχη να διαθέτει στην επίθεση του έναν σέντερ φορ που τα δώρα που δέχεται ξέρει να τα αξιοποιεί.

Χωρίς να κάνει πολλά η ομάδα του, δίχως να κουραστεί και πολύ ο ίδιος ο Ελ Αραμπί, η άμυνα της ΑΕΚ φρόντισε να βγει δύο φορές μόνος με τον Στάνκοβιτς

Η ΑΕΚ δεν είχε πολλά προβλήματα να διαχειριστεί στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ο Σιμάνσκι ήταν σε καλή ημέρα, κέρδισε αρκετές μάχες στον άξονα και η μπάλα ακουμπούσε στον Μάνταλο πολύ περισσότερες φορές απ' ότι στον Αγκιμπού.

Έπαιξαν τα αγάλματα

Το γεγονός αυτό, ήταν μία καλή βάση, που έδινε την δυνατότητα στην ΑΕΚ να είναι ελαφρώς πιο πιεστική. Σε ένα διάστημα όμως που έδειχνε έστω στο όριο να έχει πετύχει κάποιες νίκες στο γήπεδο, η άμυνα της κοκάλωσε.

Στο 34ο λεπτό ο Λαλά πέρασε μία όμορφη πάσα στην καρφωμένη στο χορτάρι άμυνα της ΑΕΚ. Ο Ελ Αραμπί δεν χρειάστηκε να κάνει καμία εντυπωσιακή έκρηξη, πήγε απλά προς την μπάλα, το αμυντικό δίδυμο της ΑΕΚ δεν τον ακολούθησε και ο Μισελέν που έβγαινε σαν τρίτος είχε μία περίεργη αντίδραση, όπως όταν παίζεις FIFA και πατάς καταλάθος το κουμπί και ο αμυντικός αντί να πάει στην φάση, εξαφανίζεται από την οθόνη. Δεν ξέρω τι ακριβώς έκανε ο Μισελέν, στην πράξη δεν μπήκε ποτέ στην φάση, δεν έπαιξε άμυνα και άφησε τον Ελ Αραμπί να κάνει το 1-2.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Γιαννίκης έβαλε τον Αμραμπάτ στη θέση του Γκαρσία που δεν είχε τόσο μεγάλη συμμετοχή στο παιχνίδι.

Η είσοδο του Αμραμπάτ είχε δημιουργήσει νέα δεδομένα

Η ΑΕΚ είχε πάρει μία εύκολη κατοχή και δίχως να κάνει τρομερά πράγματα είχε κρατήσει χαμηλά τις γραμμές του Ολυμπιακού. Το παιχνίδι συνολικά είχε μία εικόνα από αυτές που σε κάνουν να πιστεύεις πως η ομάδα που έχει κερδίσει μέτρα και προσπαθεί να είναι πιο επιθετική θα βρει τον τρόπο να πάρει αυτό που χρειάζεται.

Υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε η ΑΕΚ να βγάλει το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, δεχόμενη ένα μικρό αριθμό ευκαιριών και μέσα από τον έλεγχο του ρυθμού να αποκτήσει αμυντική ασφάλεια και να διεκδικήσει να κερδίσει το παιχνίδι. Όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά δέχτηκε τρία τέρματα και ο Ολυμπιακός είχε δοκάρι για να κάνει και το 1-4.

Όταν ο Μάρτινς έβαλε τέταρτο χαφ ήρθε το δώρο του Μοχαμαντί

Σε ένα σημείο του αγώνα που η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη προσπαθούσε να εξαργυρώσει τα οφέλη από την καλή αγωνιστική παρουσία του Αμραμπάτ, είχε πάρει ένα νούμερο κατοχής πάνω από 65% που οδήγησε τον Μαρτίνς να βγάλει τον Ονιεκούρου, για να περάσει στο γήπεδο τον Μπουχαλάκη και να παίξει με τέσσερα χαφ, ήρθε το δεύτερο δώρο.

Στην πράξη δεν μπορέσαμε να δούμε τα νέα δεδομένα που προσπάθησε να δημιουργήσει ο Μαρτίνς παίζοντας με τέσσερα χαφ, με στόχο να κρατήσουν λίγο μπάλα οι παίκτες του. Στην επόμενη φάση ο Μοχαμάντι έδωσε ασίστ, μισό γκολ στον Ελ Αραμπί και ο Μαροκινός πέρασε και τον Στάνκοβιτς διαμορφώνοντας το 3-1.

Η ΑΕΚ στο τέλος έμεινε με τα δύο όμορφα γκολ του Αραούχο, με το συναίσθημα πως δεν ήταν κατώτερη από τον Ολυμπιακό και πως η απόσταση πως χωρίζει τις δύο ομάδες είναι μικρότερη από ότι ήταν τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Πλήρωσε δικές της παθογένειες

Είναι όμως δεδομένο πως δεν έχασε άδικα. Δεν πλήρωσε κάποιο καπρίτσιο της μπάλας, αλλά δικές της παθογένειες. Χρειάζεται καλύτερους ποδοσφαιριστές σε κομβικές θέσεις στο μεσοαμυντικό κομμάτι, για να μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό. Όταν δεν έχει ποιότητα στην τελευταία γραμμή άμυνας, όταν τα μπακ σου δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη, το λάθος θα το πληρώσεις στο αμυντικό κομμάτι, οι αδυναμίες τους όμως επηρέαζαν όλο το χτίσιμο του παιχνιδιού.

Η φετινή ΑΕΚ έχει μονάδες που μπορούν να ορίσουν μεγάλα παιχνίδια υπέρ της. Το απέδειξε ο Αραούχον με τις δύο γκολάρες που σημείωσε στην άμυνα του Ολυμπιακού, το αποδεικνύει συνεχώς ο Τσούμπερ. Έχει παίκτες με προσωπικότητες που μπορούν να πάρουν το κέντρο. Το έκανε ο Σιμάνσκι να έρθει από τον πάγκο και να αλλάξει την ροή ενός αγώνα, όπως έκανε ο Αμραμπάτ.

Όμως στα μετόπισθεν υπάρχουν αδυναμίες που από μόνες τους μπορούν να καθορίσουν αρνητικά ένα παιχνίδι. Οι επιλογές στο μεσοαμυντικό κομμάτι είναι πολύ κατώτερες από τις επιλογές στο μεσοεπιθετικό και αυτό το γεγονός πλήγωσε την ομάδα του Γιαννίκη και την άφησε έξι βαθμούς μακριά από την πρώτη θέση.

Η φετινή χρονιά, πρέπει να είναι η αφετηρία, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύνολο ικανό να κάνει πρωταθλητισμό

Η διοίκηση και οι οπαδοί θα πρέπει να είναι δίκαιοι με την ομάδα τους και να μην ξεχνάνε πως πέρυσι η διαφορά της ΑΕΚ από την πρώτη θέση ήταν στους 30 βαθμούς. Χρειάζεται δρόμος, υπομονή και κατανόηση των προβλημάτων ο πρωταθλητισμός. Η ΑΕΚ έχει μειώσει φέτος την απόσταση που την χωρίζει από τον Ολυμπιακό. Ανέβηκε λίγο η ίδια, έπεσε λίγο ο Ολυμπιακός, όμως ακόμα απόσταση υπάρχει και μοιάζει δύσκολο να μην ανοίξει ακόμα περισσότερο η ψαλίδα, στην συνέχεια.

Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί κίνητρο, ώστε η φετινή χρονιά να είναι η αφετηρία, για να δημιουργηθεί ένα σύνολο ικανό να διεκδικήσει ξανά τίτλους. Το αποτέλεσμα, η βαθμολογία που δημιούργησε, ο τρόπος που ήρθε ήταν σίγουρα απογοητευτικά, για την ΑΕΚ. Υπάρχουν όμως θετικά στοιχεία που άφησε η εικόνα της ομάδας στο ντέρμπι, αυτά είδε ο κόσμος και στο τέλος παρά την πίκρα του χειροκρότησε.

Χρειάζεται όμως ήρεμη και ρεαλιστική αξιολόγηση, για να μπορέσει ο σύλλογος να βγάλει κέρδος από την φετινή χρονιά και να λειτουργήσει σαν συνέχεια για την επόμενη. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα που φαίνεται πως έχει αυτήν την στιγμή η ΆΕΚ έναντι του ΠΑΟΚ. Μπορεί πιο εύκολα να αξιοποιήσει τη φετινή χρονιά, για να την έχει σαν συνέχεια για την επόμενη, απ' ότι η ομάδα του Λουτσέσκου.

Ο Ολυμπιακός απέδειξε πως οι βάσεις που έχει βάλει τα προηγούμενα χρόνια είναι αρκετές, για να κατακτήσει χωρίς κόπο και δίχως να χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα καλός και το φετινό πρωτάθλημα.

Η Game Night για το μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός και την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι:

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ