OPINIONS

Γκρίνια στον ΠΑΟΚ, αλλά γιατί;

ΠΑΟΚ - ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ / ΦΙΛΙΚΟ
ΠΑΟΚ - ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ / ΦΙΛΙΚΟ MOTIONTEAM

Στον ΠΑΟΚ δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να κάνει την υπέρβαση και να μπει σε ομίλους. Η κλήρωση του έφερε έναν αντίπαλο ιδανικό για μια επιτυχία που θα μείνει στην ιστορία.

Όπως έλεγα και όταν ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με τη Ρόμα. Είναι προτιμότερο να αγωνίζεσαι με αντιπάλους που στην πράξη είναι πολύ χειρότεροι από ό,τι φαντάζεται ο κόσμος με βάση το όνομα που κουβαλάνε.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν την άλλη εβδομάδα θα αντιμετωπίσει μια ομάδα με τεράστιο όνομα, που έχει φάει πολλές σφαλιάρες στα προκριματικά του Champions League και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Στον Άγιαξ δεν γνωρίζουν ούτε με ποιον προπονητή θα αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟΚ ούτε καν με ποιους ποδοσφαιριστές.

Ο Μάρτιν Γιολ απογοητευμένος από την αποχώρηση των Ρόμενταλ, Πάντελιτς φέρεται ως πιθανός αντικαταστάτης του Ρόι Χόγκσον στη Φούλαμ. Οι Στεκέλενμπουρκ, Σουάρεθ, Φαν Ντερ Βιλ, Ντε Ζέουβ έφυγαν μόλις πριν 10 μέρες από τα γήπεδα της Ν. Αφρικής και δύσκολα θα είναι σε θέση να αγωνιστούν στο πρώτο παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση στον ΠΑΟΚ έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν πολύ πιο έτοιμοι σε αυτά τα ματς.

Τα φιλικά είναι για τον προπονητή

Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω για ποιον λόγο δίνεται έμφαση στα άσχημα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι σήμερα στα φιλικά. Η ομάδα του Μπερέτα μπαίνει στα επίσημα παιχνίδια σε μια εβδομάδα και μάλιστα έχει να δώσει μάχες που θα κρίνουν πολλά και θα μείνουν στην ιστορία. Τα αποτελέσματα των φιλικών δεν θα τα θυμάται κανείς μετά από ένα μήνα. Αυτά τα παιχνίδια πρέπει να ανήκουν 100% στον προπονητή.

Δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε πως μίλησε σε σκληρό τόνο ο Ζαγοράκης στους παίκτες για την εμφάνισή τους στο φιλικό με την Όφενμπαχ. Μου προκαλεί έκπληξη που έχει δημιουργηθεί αναστάτωση από τις άσχημες εμφανίσεις του ΠΑΟΚ στα φιλικά καθώς τον σύλλογο τον τρέχουν άνθρωποι του ποδοσφαίρου και θα έπρεπε να γνωρίζουν πως στα φιλικά το σωστό είναι οι ομάδες να μην πηγαίνουν καλά.

Κάποτε η ΑΕΚ του Τουμπάκοβιτς έβγαζε μάτια στα φιλικά και λίγο καιρό αργότερα αποκλείστηκε από την ΑΙΚ. Πεντάρες και τεσσάρες μοίραζε και ο Ολυμπιακός του Σόλιντ. Στο Champions League όμως έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού που αποκλείστηκε από την πρώτη αγωνιστική όταν και έχασε στο Καραϊσκάκη 1-3 από την Ρόζενμπορκ.

Για εμένα είναι λάθος που αφήνουν οι διοικήσεις αυτά τα παιχνίδια να μεταδίδονται. Ο κάθε προπονητής έχει τη δική του λογική. Κάποιος δουλεύει σκληρά κάποιος όχι. Άλλοι επιλέγουν προετοιμασία μαμούθ, άλλοι μικρότερης διάρκειας. Ο Ζαγοράκης για παράδειγμα ρωτήθηκε εάν ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να βρίσκεται πιο μπροστά στην προετοιμασία και όχι στην 15η ημέρα και απάντησε πως ισχύει ότι πιστεύει ο προπονητής.

Η σωστή προετοιμασία

Στην πραγματικότητα όμως προετοιμασίες μαμούθ κάνουν σε τριτοκοσμικά κράτη. Οι εποχές έχουν αλλάξει και πρέπει και στην Ελλάδα να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο στα προηγμένα πρωταθλήματα η προετοιμασία πλέον δεν είναι από 7 1/2 έως 9 εβδομάδες, αλλά από 4 1/2 έως το πολύ 6.

Μου έκανε εντύπωση πως ένας άνθρωπος που ασχολείται με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπως ο Νιόπλιας, αρνήθηκε να δώσει μια παραπάνω εβδομάδα άδεια που του ζήτησαν οι διεθνείς, όταν σύμφωνα με έρευνες ο οργανισμός του ποδοσφαιριστή πρέπει να αποφορτιστεί 30-35 ημέρες για να είναι σε θέση να ξεκινήσει προετοιμασία. Οι διεθνείς του Παναθηναϊκού χωρίς να πιέζονται από υποχρεώσεις ξεκουράστηκαν μετά βίας για 3 εβδομάδες.

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας. Ο ΠΑΟΚ πέτυχε ό,τι πέτυχε αυτά τα χρόνια γιατί είχε πίστη ο ένας στον άλλον. Είναι παράλογο ο πρόεδρος που στήριξε έναν προπονητή, που την πρώτη του χρονιά έκανε μόλις μια εκτός έδρας νίκη, που τη δεύτερη έχασε όλα τα ντέρμπι και την τελευταία του αποκλείστηκε στην Ευρώπη από μια πολύ αδύναμη ομάδα, να κάνει τον προβληματισμένο έπειτα από μια ήττα σε φιλικό.

Ο Σάντος στον ΠΑΟΚ πέτυχε γιατί ήταν ο μοναδικός προπονητής στη χώρα μας που δούλεψε σαν μάνατζερ. Η διοίκηση του πρόσφερε χώρο, χρόνο και ήταν η ασπίδα του στις αποτυχίες. Εάν η αποχώρησή του σημαίνει και αλλαγή πολιτικής, ο σύλλογος δεν θα έχει άλλα περιθώρια βελτίωσης. Ο ΠΑΟΚ αυτά τα τρία χρόνια ανέβηκε επίπεδο όχι με το χρήμα αλλά με την ποδοσφαιρική λογική. Την επόμενη εβδομάδα τους δίνεται η ευκαιρία να εξαργυρώσουν όσα πέτυχαν αυτά τα χρόνια.

Θυμίζω πως αν περάσει ο ΠΑΟΚ τον Άγιαξ, εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στους ομίλους του Europa League και θα έχει μια ευκαιρία να παλέψει για το όνειρο. Ο αντίπαλος προσφέρεται αρκεί ο ΠΑΟΚ σε αυτά τα δύο παιχνίδια να είναι μια γροθιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ