ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Είναι σκληρό για τον Ολυμπιακό να παίζει την ευρωπαϊκή προοπτική του στα μέσα Ιουλίου

Ο Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού σε ματς του Europa League κόντρα στην Άιντραχτ | 4 Νοεμβρίου 2021
Ο Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού σε ματς του Europa League κόντρα στην Άιντραχτ | 4 Νοεμβρίου 2021 INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός έχει ένα μήνα μπροστά του για να ετοιμαστεί για τα προκριματικά του Champions League. Στα μέσα Ιουλίου έχει την πολύ δύσκολη αποστολή να δώσει ένα παιχνίδι χωρίς περιθώριο λάθους. Διαθέτει την εμπειρία, τη γνώση και την ποιότητα ώστε αυτήν τη φορά να μην την πατήσει από Ισραηλινούς.

Ο Ολυμπιακός ξεκινά την προετοιμασία του γνωρίζοντας τον αντίπαλο που θα συναντήσει στο 2ο γύρο των προκριματικών του Champions League. Ασφαλώς και σαν μέγεθος δεν μπορεί να μπει στο ζύγι η Μακάμπι Χάιφα με τον Ολυμπιακό, όμως είναι δεδομένο πως σε αυτήν τη φάση οι ερυθρόλευκοι θα μπορούσαν να βρουν πολύ πιο αδύναμο αντίπαλο. Οι συγκεκριμένοι αγώνες κρύβουν από μόνοι τους μεγάλη δυσκολία στη διαχείρισή τους. Είναι σκληρό να παίζεις την ευρωπαϊκή προοπτική σου στα μέσα Ιουλίου.

Το πρόβλημα του ποδοσφαίρου είναι το ασφυχτικό καλεντάρι

Πιστεύω πως στην UEFA, αντί να ασχολούνται κατά καιρούς με ένα σωρό σαχλαμάρες, όπως να καταργήσουν το οφσάιντ, να παίζεται μόνο με καθαρό χρόνο το ποδόσφαιρο, να γίνονται τα πλάγια άουτ με τα πόδια κι ένα σωρό πράγματα που αλλοιώνουν τη φύση του αθλήματος, θα πρέπει κάποια στιγμή να ψάξουν να βρουν λύσεις για το πραγματικό πρόβλημα του ποδοσφαίρου.

Το πρόβλημα του αθλήματος δεν είναι άλλο από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας που βαραίνει τους ποδοσφαιριστές. Ένα ασφυχτικό καλεντάρι σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκονται οι αθλητές, τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τραυματισμούς και δεν τους αφήνει να πιάσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα την καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πώς να συμβεί αυτό, όταν το ποδόσφαιρο ως άθλημα έχει γίνει πολύ απαιτητικό και οι ποδοσφαιριστές πρέπει να παίζουν χωρίς σταματημό, σχεδόν μόνιμα έως και τρία παιχνίδια την εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι προκριματικές φάσεις πρέπει να πάνε πιο αργά

Η UEFA πρέπει να ψάξει για τρόπους ώστε να απαλλάξει από κάποια ανούσια παιχνίδια τους ποδοσφαιριστές και να τους ελαφρύνει το πρόγραμμα. Ασφαλώς και μπορεί να συμβεί αυξάνοντας το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερες οι υποχρεώσεις για τις εθνικές ομάδες, να καταργηθεί το αδιάφορο για όλους Nations League, να γίνουν οι προκριματικές φάσεις σε μονά παιχνίδια και σε ουδέτερα γήπεδα, τα δύο καλοκαίρια που είναι κενά από μεγάλες διοργανώσεις.

Οι άδειες ημερομηνίες που θα προκύψουν, θα δώσουν το δικαίωμα για να διεξαχθούν οι διοργανώσεις της UEFΑ, ήτοι τα Champions League, Europa League, Europa Conference League, κάτι που θα βοηθούσε να πάνε κι οι προκριματικές φάσεις πιο αργά. Έστω ένας μήνας να κερδηθεί, θα ήταν μεγάλο κέρδος για όλους.

Το ποδόσφαιρο δεν έχει ανάγκη από αλλαγές στον τρόπο που παίζεται. Μία αλλαγή χρειαζόταν, να μην πιάνει την μπάλα ο τερματοφύλακας όταν την επιστρέφει συμπαίκτης. Αυτός ο κανονισμός άλλαξε το 1993 και πράγματι το άθλημα απογειώθηκε. Το πρόβλημα που υπάρχει, έρχεται από τα συνεχόμενα παιχνίδια που και τον κόσμο κουράζει αυτή η επανάληψη αγώνων, αλλά πάνω από όλα καταπονεί σοβαρά τους αθλητές, τους δημιουργεί προβλήματα στην υγεία και δεν βοηθά στο να τους δούμε σε διάρκεια στο καλύτερο αγωνιστικό επίπεδο.

Δύο φορές δεν έγινε η δουλειά και ο προπονητής απολύθηκε

Ο Ολυμπιακός λοιπόν είναι υποχρεωμένος, σε μία χρονική περίοδο που κανονικά θα έπρεπε να ξεκινά την προετοιμασία του, να είναι έτοιμος για να δώσει ένα παιχνίδι, χωρίς περιθώριο αποτυχίας. Πόσο άδικη είναι αυτή η πραγματικότητα για τους ποδοσφαιριστές, πόσο σκληρό είναι το άθλημα που υπηρετούν;

Στις 19/20 και στις 26/27 Ιουλίου έχουν την υποχρέωση να γίνει η δουλειά. Δύο φορές η δουλειά δεν έγινε με ομάδες από το Ισραήλ και οι προπονητές απολύθηκαν. Ο πρώτος αποκλεισμός σημειώθηκε το 2010. Το καλοκαίρι που ανέλαβε τον Ολυμπιακό ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήρθε ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στις 29 Ιουλίου είχε κερδίσει 2-1 με ανατροπή στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", με γκολάρα του Ζαουάντ Ζαϊρί και γκολ του Ντένις Ρόμενταλ. Μία εβδομάδα αργότερα, η ήττα με 0-1 έφερε τον αποκλεισμό και την έκρηξη του τότε νέου ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού. Στην πραγματικότητα, του έδωσε και την ευκαιρία να φέρει τον προπονητή με τον οποίο ήθελε να κάνει το ξεκίνημά του στον Ολυμπιακό, να επαναφέρει στην ομάδα τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έξι χρόνια αργότερα ήταν η σειρά του Βίτορ να χάσει τη δουλειά του, επειδή δεν κατάφερε να έχει έτοιμη την ομάδα του στις αρχές του καλοκαιριού, για να περάσει την ισραηλινή Χαποέλ Μπερ Σεβά. Στις 27 Ιουλίου είχε κολλήσει στο 0-0 στο "Καραϊσκάκης", η ήττα ξανά με 0-1 στη ρεβάνς έφερε τον αποκλεισμό και φυσικά δεν επέτρεψε στον Ισπανό τεχνικό να δείξει αν μπορεί να πετύχει ως πρώτος στον Ολυμπιακό. Άμεσα απολύθηκε και τη θέση του πήρε ο Πάολο Μπέντο.

Η πρόκριση είναι υποχρέωση

Δεν θέλω να πω πως αν αποκλειστεί ο Ολυμπιακός, ο Πέδρο Μαρτίνς θα χάσει τη δουλειά του. Δεν γίνεται να γραφτεί κάτι τέτοιο, πολύ απλά γιατί αυτό το ενδεχόμενο δεν γίνεται να μπει στη συζήτηση. Είναι σκληρό, όμως η φύση του αθλήματος και ειδικά το να δουλεύεις στον Ολυμπιακό δημιουργεί σκληρές συνθήκες.

Μία από αυτές, είναι πως υπάρχει η υποχρέωση, ο Μαρτίνς και το τεχνικό επιτελείο του να έχουν στις 19/20 και στις 26/27 Ιουλίου έτοιμη την ομάδα τους για να αποκλείσει τη Μακάμπι Χάιφα, μία ομάδα που τον είχε σημαδέψει πριν από 19 χρόνια. Δεν υπάρχει όμως άλλη πραγματικότητα, η πρόκριση είναι υποχρέωση, για όσους βρίσκονται στο σύλλογο.

Υποχρεωμένοι να στηριχτούν στην ομάδα που όλοι ήθελαν να αλλάξει

Αυτό που μένει να δούμε είναι το πώς θα συμβεί. Ένα μήνα πριν, ενώ πλησιάζαμε στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, όλοι μίλαγαν για πολλές αλλαγές. Σίγουρα θα γίνουν μεταγραφές, θα προκύψουν αποχωρήσεις, όμως φαίνεται πως δεν θα είναι στο εύρος, που γραφόταν στα τέλη των βασανιστικών για τον Ολυμπιακό playoffs. Δεν είναι και εύκολο, καθώς μένει ένας μήνας μέχρι να ξεκινήσουν τα προκριματικά, που στην πράξη αποτελούν τη μισή σεζόν για την ομάδα.

Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρει ο σύλλογος να επιστρέψει στους ομίλους του Champions League και ο τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό είναι να υπάρχει ομοιογένεια. Δηλαδή να στηριχτεί αυτή η προσπάθεια στη βάση της περσινής ομάδας και οι προσθαφαιρέσεις να γίνουν σιγα σιγά. Ο Μαρτίνς και το επιτελείο του έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους, όμως ξέρουν καλά τι έχουν να συναντήσουν. Ο Ολυμπιακός έχει την εμπειρία, τη γνώση και την ποιότητα, ώστε αυτήν την φορά να μην την πατήσει από Ισραηλινούς.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ