ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Έγινε ένα μικρό βήμα για τον Ολυμπιακό, κέρδος ο μετρημένος Πασχαλάκης

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης
Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ολυμπιακό που πήρε τον πρώτο του βαθμό στο Europa League φέτος και για τον Μίτσελ που έδειξε πως έχει μάθει και ο ίδιος καλύτερα τα ρόστερ του.

Ο Ολυμπιακός πήρε τον πρώτο του βαθμό στον όμιλο και κράτησε ανοιχτές ελπίδες για να συνεχίσει στην Ευρώπη και στο δεύτερο μισό της σεζόν έστω και στο Conference League.

Να κρατήσει την ομάδα όσο γίνεται πιο κοντά στους στόχους της μέχρι την διακοπή

Με τον τρόπο που έχει κυλήσει η φετινή σεζόν θα ήταν υπέροχο για τον Ολυμπιακό να μπορέσει να κρατήσει ανοιχτή την Ευρώπη. Σε ένα καλοκαίρι που όλα έγιναν λάθος, που οι ερυθρόλευκοι παρουσίασαν ένα σύνολο που ποδοσφαιρικά είχε τελειώσει και αποφασίστηκε να αλλάξει ενώ είχε ξεκινήσει η χρονιά, η ελπίδα για να μπορέσει να διεκδικήσει στόχους έρχεται μέσα από τη διακοπή για το Μουντιάλ.

Ο Μίτσελ ελπίζει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου να καταφέρει να κρατήσει την ομάδα όσο δυνατόν πιο κοντά στους στόχους της. Να μην ανοίξει σε σημείο που δεν γίνεται να καλυφθεί η διαφορά από την πρώτη θέση, ώστε με τη δουλειά που θα γίνει στη διακοπή, να καταφέρει να φέρει την ομάδα του σε μία κατάσταση που θα της επιτρέπει να διεκδικήσει τίτλους.

Δόξα τω Θεώ ποιότητα στο ρόστερ κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως υπάρχει. Το ζήτημα είναι να δέσει η ομάδα, να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ και φυσικά να έρθουν σε καλή κατάσταση οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Όταν θα μπει ο Ολυμπιακός σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία, δηλαδή να αξιοποιήσει ένα κενό 5 εβδομάδων μέσα στη σεζόν θα είναι πολύ σημαντικό να έχει κρατήσει ανοιχτή και την ευρωπαϊκή προοπτική. Ειδικά σε έναν θεσμό όπως στο Europa Conference League που μπορεί να προσφέρει στις ελληνικές ομάδες το δικαίωμα να κοιτάξουν κάτι μεγάλο.

Ακόμα είναι μακρινό το σενάριο να διεκδικήσει έστω την τρίτη θέση

Ασφαλώς η εικόνα του Ολυμπιακού ούτε με την Καραμπάγκ δεν ήταν για να πανηγυρίζουμε. Είναι ακόμη πολύ μακρινό, χρειάζεται σημαντική βελτίωση ώστε να φτάσει στο επίπεδο να διεκδικήσει νίκη σε όμιλο του Europa League. Για να συνεχίσει θα πρέπει είτε να κάνει δύο νίκες με Φράιμπουργκ εκτός και Ναντ εντός, σενάριο που με την εικόνα των Γερμανών και την κατάσταση που βρίσκεται ο Ολυμπιακός μοιάζει μη ρεαλιστικό, είτε στο πιο βατό σενάριο πρόκρισης να μην κερδίσει η Ναντ την Καραμπάγκ και να επικρατήσουν οι ερυθρόλευκοι της Ναντ την τελευταία αγωνιστική.

Ακόμη όμως και για το δεύτερο σενάριο θα χρειαστεί να έχει βελτιωθεί σημαντικά ο Ολυμπιακός μέχρι το τελευταίο παιχνίδι που θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αγώνα που η λογική του θα είναι να επιτεθεί.

Έκανε τη μισή δουλειά

Βλέπετε στο χθεσινό παιχνίδι κατάφερε να φανεί ανταγωνιστικός σε έναν αγώνα που έπρεπε να κάνει μόνο την μισή δουλειά, που κλήθηκε μόνο να αμυνθεί, να παίξει ένα συντηρητικό παιχνίδι μισού γηπέδου. Να είμαστε ρεαλιστές και δίκαιοι στο σημείο που έφτασε ο Ολυμπιακός, ακόμα και το γεγονός πως κατάφερε να είναι ισορροπημένος να μην δεχτεί σοβαρές ευκαιρίες και να δημιουργήσει έστω και με μακρινά σουτ τις δικές του στιγμές ήταν ένα θετικό βήμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα από τους ερυθρόλευκους, ούτε μπορούμε να ελπίζουμε πως από την μία μέρα στην άλλη θα έρθει μεταμόρφωση.

Χαμηλά τις γραμμές και με δύο μπακ στα δεξιά

Η πρόοδος έρχεται με μικρά βήματα και μέσα από ένα αγωνιστικό μάζεμα. Αυτό που είδαμε με την Καραμπάγκ ήταν ένα μικρό μάζεμα. Ο Μίτσελ έδειξε πως έχει μάθει και ο ίδιος καλύτερα τα ρόστερ του, παρουσίασε τον Ολυμπιακό με ένα τακτοποιημένο 4-4-2 σε χαμηλά μέτρα και έχοντας κοντά τις γραμμές. Το δήλωσε και ο ίδιος, το είδαμε και στην πράξη πως ήθελε να προστατέψει τον Βρσάλκο και του έβαλε πολύ κοντά του τον Ρέαμπτσουκ.

Στην πράξη ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς δεξί εξτρέμ, έμοιαζε σαν να είχε δύο μπακ στην δεξιά πλευρά, κάτι που έδινε και έξτρα ενίσχυση στο αμυντικό δίδυμο, αλλά φυσικά ήταν και αναγκαστικό για να βγει το μαρκάρισμα του Ζουμπίρ. Ο Μίτσελ κατάλαβε πως στην κατάσταση που βρίσκεται ο Βρσάλκο δεν θα μπορούσε να το βγάλει πέρα μόνος του με τον αριστερό εξτρέμ της Καραμπάγκ και φρόντισε να μην επιτρέψει να φτάσουν στο ένας με ένας. Πέτυχε μάλιστα να τους οδηγήσει από την απέναντι πλευρά, καθώς το 55% των επιθέσεων της Καραμπάγκ χτίστηκε από την απέναντι πλευρά, από τα αριστερά των Αζέρων.

Κατάφερε επίσης βάζοντας χαμηλά τις γραμμές στο 4-4-2 να δημιουργήσει δύο ζώνες άμυνας πιο ψηλά και σε κοντινή απόσταση με το αμυντικό του δίδυμο ώστε να μην επιτρέψει στους Αζέρους να βγάλουν καθαρή ευκαιρία μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού.

Φρόντισε να μην απομονώσουν σε καμία συνθήκη την τελευταία τετράδα άμυνας

Οι ερυθρόλευκοι ήταν τακτοποιημένοι και προσεκτικοί τακτικά στην αμυντική τους συμπεριφορά και κατάφεραν να μην επιτρέψουν στους αντιπάλους τους να χτυπήσουν με το όπλο τους που είναι η ταχύτητα και η πίεση ψηλά. Δεν κράτησαν πολύ την μπάλα, πήγαν σε κατοχή μόλις 38,6%. Γνώριζε ο Μίτσελ καλύτερα τους αντιπάλους του σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι και δεν επέτρεψε να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε να πέσουν σε καμία συνθήκη του παιχνιδιού απευθείας πάνω στην τελευταία γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού.

Δεν τους επέτρεψε να απομονώσουν και να πρεσάρουν τους στόπερ του και προτίμησε να πάει ο Ολυμπιακός σε μεγάλες μεταβιβάσεις απελευθέρωσης. Ενδεικτικό είναι πως οι εύστοχες μεταβιβάσεις ήταν μόλις στο 69% για τους ερυθρόλευκους. Πολύ χαμηλό νούμερο σε συνθήκες κανονικότητας θα ήταν ανεπίτρεπτο να συμβεί κάτι τέτοιο απέναντι σε μία ομάδα του μεγέθους της Καραμπάγκ.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα παιχνίδια υπήρχε πρόοδος

Παρόλα αυτά δεν έχουμε συνθήκες κανονικότητας, δεν γίνεται να κρίνουμε μέσα από αυστηρό πρίσμα την εμφάνιση του Ολυμπιακού. Δεν έχουμε ένα αυτοτελές επεισόδιο, αλλά υπάρχει μία συνέχεια. Μιλάμε λοιπόν για μία εμφάνιση από μόνη της δεν πείθει, δεν είναι επιπέδου Ολυμπιακού, καθώς επέλεξε να κάνει μόνο την μισή δουλειά η ομάδα του Μίτσελ, δηλαδή μόνο να κοιτάξει να περιορίσει τα όπλα της Καραμπάγκ και να κρατήσει το παιχνίδι στο μηδέν.

Ακόμα και αυτό όμως με βάση όσα έχουμε δει από τα προηγούμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια, έχοντας το μυαλό μας την εικόνα της περασμένης εβδομάδας είναι μία σημαντική πρόοδος. Μην ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός ήταν πολύ μακριά από το να καταφέρει να φανεί πραγματικά ανταγωνιστικός σε παιχνίδι του συγκεκριμένου ομίλου. Έστω και μέσα από ένα καθαρά συντηρητικό πλάνο τα κατάφερε και πλέον μπορεί να συγκεντρωθεί στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.

Κέρδος ο μετρημένος Πασχαλάκης

Επίσης έχει και κάποια κέρδη. Ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια ο Πασχαλάκης και προσέφερε ασφάλεια. Δεν χρειάστηκε να πιάσει κάποια σπουδαία απόδοση, ήταν όμως μετρημένος και με την επιβλητική παρουσία προσέφερε ασφάλεια. Ο Πασχαλάκης είναι ένας τερματοφύλακας με τρομερά προσόντα. Διαθέτει εντυπωσιακά ρεφλέξ για το σώμα του.

Το πρόβλημα του είναι πως παρασύρεται τόσο από τις δυνατότητες του από τα πετάγματα, που μπορεί να κάνει και από την ιδιοσυγκρασία του και πηγαίνει σε υπερβολές. Κάτι που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, που η θέση του τερματοφύλακα παίζεται με απόλυτη γνώση του πού πρέπει να στέκεσαι, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε στιγμής, αποτελεί πρόβλημα. Στο ντεμπούτο του όμως στον Ολυμπιακό παρουσιάστηκε "μετρημένος" -είναι σημαντική αυτή η λέξη για τον Πασχαλάκη- και βοήθησε σημαντικά την άμυνα του να έχει μόνιμα ηρεμία. Δεν χρειάστηκε να κάνει κάποια μεγάλη επέμβαση, καθάρισε όλες τις φάσεις ψηλά και σίγουρα έδινε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ομάδα του σε σχέση με την εικόνα μόνιμου άγχους που έβγαζε ο Τζολάκης.

Με τον ΠΑΟΚ υπάρχει υποχρέωση νίκης

Στην έδρα της Καραμπάγκ έγινε ένα πρώτο βήμα με την ισοπαλία που πήρε ο Ολυμπιακός υπάρχει όμως τεράστια απόσταση από την κανονικότητα. Την Δευτέρα έρχεται ένα παιχνίδι που ο Μίτσελ έχει την υποχρέωση να το κοιτάξει διαφορετικά. Απέναντι στον επίσης προβληματικό ΠΑΟΚ δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό από τη νίκη.

Η εικόνα που βγάζει η ομάδα του Λουτσέσκου δείχνει πως ο αγώνας προσφέρεται για να πετύχει την πρώτη του νίκη σε μεγάλο παιχνίδι ο φετινός Ολυμπιακός. Αν δεν έρθει η ψαλίδα από την κορυφή, θα αρχίσει να ανοίγει επικίνδυνα. Ο Μίτσελ χρειάζεται να φτάσει την ομάδα του στη διακοπή όσο γίνεται πιο κοντά στους στόχους της, ώστε να μπορέσει δουλεύοντας καλά στη διακοπή να φέρει τους ποδοσφαιριστές του σε μία κατάσταση ικανή για την αντεπίθεση στο δεύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι της σεζόν.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EUROPA LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ