OPINIONS

Χιμένεθ, ο μόνος που πέτυχε

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μανόλο Χιμένεθ θα καθίσει για τέταρτη φορά στον πάγκο της ΑΕΚ και ο Τσάρλυ αναλύει τα υπέρ και τα κατά της επιστροφής του Ισπανού προπονητή στους κιτρινόμαυρους.

Η διοίκηση της ΑΕΚ αποφάσισε την εύκολη για όλους και δοκιμασμένη λύση του Μανόλο Χιμένεθ. Από τις τελευταίες ημέρες του Μάσιμο Καρέρα έγινε ξεκάθαρο πως σε αντίθεση με ό,τι έγινε την περσινή χρονιά, τώρα δεν θα δινόταν το ελεύθερο στον Ίλια Ίβιτς, να ψάξει για προπονητή, με τον Σέρβο τεχνικό διευθυντή να αποτελεί μάλιστα παρελθόν από την ομάδα και τον Παναγιώτη Κονέ να επιστρέφει στην ομάδα και να αναλαμβάνει το συγκεκριμένο πόστο.

Ο Καρέρα τα πήγε εξαιρετικά την περσινή χρονιά, στην λογική του μαζέματος, όμως απέτυχε όταν κλήθηκε να χτίσει κάτι δικό του. Ο λόγος όμως που η συγκεκριμένη επιλογή ήταν λανθασμένη, έχει να κάνει με το γεγονός πως ο τρόπος που σκεφτόταν το ποδόσφαιρο, δεν επέτρεπε στον σύλλογο, να κάνει μακροπρόθεσμα όνειρα μαζί του.

Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ

Να έρθουμε όμως στο σήμερα. Ο Μανόλο Χιμένεθ, προσφέρει μόνιμα στην διοίκηση της ΑΕΚ, την εύκολη αλλά και σίγουρη λύση. Η πλειοψηφία των φίλων της ομάδας τον αγαπά, ο ίδιος είναι δεμένος με τον σύλλογο. Ο Δημήτρης Μελισανίδης, ποτέ δεν τρελάθηκε με τον προπονητή Χιμένεθ και για αυτόν τον λόγο δύο φορές δεν ανανεώθηκε η συνεργασία τους, κάθε φορά όμως που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γνωρίζει πως είναι με διαφορά ο πιο επιτυχημένος προπονητής από την ημέρα της επιστροφής του στον σύλλογο.

Το γεγονός, πως έφερε πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια, δεν στάθηκε αρκετό, για να τον κρατήσει στην θέση του. Υπάρχει όμως ένα ακόμα πιο ισχυρό επιχείρημα, που θα πρέπει η διοίκηση να το λάβει καλά υπόψιν της στον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Είναι ο μοναδικός που κατάφερε να πετύχει στην δύσκολη δουλειά που δίνει ο σύλλογος.

Δόθηκε σε πολλούς η ευκαιρία, να χτίσουν την νέα ΑΕΚ, όλοι έφυγαν με το μαγιό, πριν έρθει ο βαρύς χειμώνας. Δέλλας, Κετσπάγια, Ουζουνίδης, Καρντόσο, Καρέρα, ο μόνος που πέτυχε σε αυτήν την δύσκολη αποστολή ήταν ο Χιμένεθ, που θυμίζω πως την είχε ξεκινήσει έχοντας το πιστόλι στο κρόταφο. Είναι ξεκάθαρο πως στην ΑΕΚ έχει τον τρόπο του και αυτό που πέτυχε δεν ήταν απλό, άλλωστε δεν το έχει πετύχει και κανένας άλλος.

Κατάφερε μάλιστα την σεζόν που ξεκίνησε και ολοκλήρωσε να πετύχει τον συνδυασμό, που πρέπει να ψάχνουν οι ελληνικές ομάδες. Πρωταθλητισμό και ταυτόχρονα να είναι ανταγωνιστικές στην Ευρώπη. Ο Χιμένεθ μάλιστα έχτισε ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό αήττητο σερί, έφθασε την ΆΕΚ, μέχρι τους 32 του Europa και γνώρισε έναν άδικο αποκλεισμό από την Ντιναμό Κιέβου.

Σήμερα που η ΑΕΚ διασύρεται από την Ζόρια και την Μπράγκα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική ήταν η συγκεκριμένη επιτυχία και πόσο πολύ απέχει από από αυτό το επίπεδο. Είναι πολλές οι φορές, που υπάρχει αχαριστία η καλύτερα έλλειψη ρεαλισμού και η αναγνώριση του πόσο σπουδαίου είναι να φτάσεις αλλά και να κρατηθείς σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο.

ΤΗΝ ΕΦΘΑΣΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Στην ΑΕΚ, λοιπόν, δεν κατάλαβαν πόσο σημαντικό ήταν αυτό που είχαν πετύχει την σεζόν 2017-18. Σε πόσο υψηλό επίπεδο είχε φθάσει η ομάδα τους, που κατάφερε να αποκλείσει εμφατικά την Μπριζ, να δώσει μάχη και να φέρει δύο λευκές ισοπαλίες με την Μίλαν και να αποδειχτεί στο γήπεδο ανώτερη από την Ντιναμό Κιέβου. Να πετύχει όλα αυτά και ταυτόχρονα να κάνει και πρωταθλητισμό. Ασφαλώς και το συγκεκριμένο πρωτάθλημα κρίθηκε σε λίγους βαθμούς, κάτι που ευνόησε την ΑΕΚ και το κατέκτησε, ήταν όμως εκεί, έφθασε στο επίπεδο που θα πρέπει να αναζητεί μία ελληνική ομάδα.

Δεν έγινε όμως κατανοητό, ούτε στον ίδιο τον σύλλογο το πόσο σημαντική ήταν η συγκεκριμένη επιτυχία και πως η προσπάθεια χρειαζόταν στήριξη, προκειμένου ν α σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο. Δεν χρειάζεται και δεν γίνεται κάθε χρόνο να παίρνει η ΑΕΚ το πρωτάθλημα, είναι σημαντικό όμως να βρει τον τρόπο, το σχέδιο ώστε να μην τελειώνουν οι στόχοι της από τον Νοέμβριο και να αποκτήσει ένα ξεκάθαρο μέγεθος στην Ευρώπη. Φέτος ξεκίνησε πιο αργά το πρωτάθλημα και έφθασε μέχρι τις γιορτές.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ

Να επιστρέψουμε όμως στον Χιμένεθ. Ασφαλώς και η περίπτωση του δεν έχει μόνο θετικά. Ξεκάθαρα το πιο αρνητικό είναι πως αποτελεί την εύκολη λύση. Επίσης υπάρχει μία ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Η ΑΕΚ μοιάζει σαν οργανισμός, να έχει ανάγκη να ξεφύγει από την λογική της προσαρμογής στα μεγάλα παιχνίδια. Κάπου κουράστηκαν και οι οπαδοί να βλέπουν μόνιμα την ομάδα τους, σε δεύτερο ρόλο στα λεγόμενα ντέρμπι. Δηλαδή να προσπαθεί μέσα από συντηρητική λογική, να είναι συμπαγής και να κλέψει το αποτέλεσμα.

Σε μεγάλο βαθμό, αυτήν την νοοτροπία την έβαλε στην ομάδα ο Πογιέτ, όταν χρειαζόταν να μπει την πρώτη χρονιά στην επιστροφή της σκληράδα, ο Χιμένεθ την καθιέρωσε και πέτυχε μαζί της. Στα δύσκολα, ακόμα και όταν δεν έχει επιστρέψει ο Χιμένεθ, η ΑΕΚ ψάχνει για αυτήν την συνταγή, δηλαδή ο Μανόλο υπάρχει στην ομάδα, ακόμα και όταν δεν είναι αυτός προπονητής.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πραγματικότητα πως θέλει την διοίκηση της ΑΕΚ να μην τον βλέπει σαν μία μακροπρόθεσμη λύση, αλλά σαν εύκολη λύση, δημιουργεί μία έλλειψη οράματος. Η εικόνα της ΑΕΚ στα εγχώρια ντέρμπι, αλλά κυρίως με την απογοητευτική παρουσία της στον όμιλο, δείχνει πως πρέπει να προσπαθήσει να ανέβει επίπεδο. Επίπεδο όμως ανεβαίνεις με ένα σωστό σχέδιο και μέσα από δουλειά σε διάρκεια. Κάτι που πέτυχε ο Ολυμπιακός με τον Μαρτίνς και απολαμβάνει τα οφέλη, ο ΠΑΟΚ με τον Λουτσέσκου και φυσικά η ΑΕΚ στον ενάμιση χρόνο με τον Χιμένεθ.

Υπήρχαν άλλωστε εκείνη την εποχή, συνθήκες που έδειχναν μία ομάδα που εξελίσσεται σε διάρκεια. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε το καλοκαίρι του 2018 και από τότε, δεν έχει καταφέρει η ΑΕΚ, να βρει μία ιδέα και να χτίσει πάνω σε αυτήν. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να την προσφέρει η παρουσία του Χιμένεθ.

"ΤΡΕΛΟΣ" ΑΛΛΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

Υπάρχουν πάντως πράγματα, που δεν μπορώ να αγνοήσω και να βγάλω από το μυαλό μου. Το κυριότερο είναι συζητήσεις με ποδοσφαιριστές που συνεργάστηκαν εκείνη την περίοδο μαζί του. Θυμάμαι την περίοδο που έψαχνε προπονητή η Εθνική ομάδα, διεθνή να μου λέει πως είναι με διαφορά η καλύτερη λύση. "Είναι τρελός, ιδιόρρυθμος", όμως ξέρει να φτιάχνει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Έχει τον τρόπο του, να σε κάνει να παίζεις και για αυτόν. Θυμάμαι και μία ιστορία που μου είχε αναφέρει, και την παραθέτω αυτούσια χωρίς ονόματα, δεν χρειάζονται.

Ήταν στις αρχές του 2018, η ΑΕΚ είχε φέρει 0-0 στην Λάρισα. Ο Χιμένεθ εμφανίστηκε ήταν έξαλλος στην προπόνηση. Το ίδιο απόγευμα πήρε τον ποδοσφαιριστή του τηλέφωνο και του ζήτησε να συναντηθούν σε μία καφετέρια. Με το που τον συνάντησε, ήταν πυρ και μανία καθώς του είχε μεταφερθεί ψευδός, πως ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, είχε πει σε άνθρωπο της διοίκησης της ΑΕΚ, να μην ανανεώσει τον Χιμένεθ, γιατί είναι τρελός.

Ο ποδοσφαιριστής του απάντησε, πως είπε ακριβώς το αντίθετο. Μετά από τις φωνές του στην προπόνηση, αυτό που είπε, ήταν "πως είναι κανονικός τρελός, αλλά ο καλύτερος για την ΑΕΚ, μην κάνετε κανένα λάθος και δεν τον κρατήσετε". Αυτή είναι η πραγματικότητα, γιατί αυτό μου μετέφερε και σε μένα ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, ο Χιμένεθ όμως εκείνη την στιγμή δεν μαλάκωσε, σηκώθηκε και άρχιζε να ουρλιάζει και να απειλή, πως μαζί του έχει τελειώσει. Τρεις ημέρες αργότερα, ήταν βασικός και η συμπεριφορά του Χιμένεθ, από την επόμενη κιόλας προπόνηση, ήταν σαν να μην είχε συμβεί ποτέ κανένα επεισόδιο.

ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Άλλη μαρτυρία που έχω, για την επιρροή του στα αποδυτήρια, ήταν την εποχή του Ουζουνίδη. Σε συζήτηση που είχα με Έλληνα ποδοσφαιριστή, σχετικά με το πιο είναι το πρόβλημα και η ομάδα έχει χάσει τον χαρακτήρα της, μου απάντησε δεν είναι το πρόβλημα ο Ουζουνίδης, είναι καλός προπονητής, όμως είναι δύσκολο για οποιονδήποτε έρθει αυτήν την στιγμή στην ΑΕΚ και να αντικαταστήσει στα αποδυτήρια την ψυχή του Χιμένεθ. Την ώρα που μας μιλάει, όταν έχουμε πρόβλημα εμείς σκεφτόμαστε, πως ο Χιμένεθ θα φερόταν διαφορετικά, θα μας κέρδιζε με άλλον τρόπο. Λογικό και ανθρώπινό καθώς μαζί του, είχαν πετύχει τεράστιες επιτυχίες την προηγούμενη σεζόν.

Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ο Χιμένεθ όμως επέστρεψε, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, από την συγκεκριμένη συζήτηση. Την ομάδα την σουλούπωσε ξανά, την πήγε στον τελικό του κυπέλλου, όμως τον Μάιο δεν τον στήριξαν. Θυμάμαι πως εκείνη την εποχή, το καλοκαίρι του 2019, το άδειασμα ήταν μεγάλο, καθώς ο τρόπος που το είχε επικοινωνήσει ο σύλλογος, ήταν πως είναι καλός προπονητής ο Χιμένεθ, τον ευχαριστούμε όμως πρέπει να κοιτάξουμε να φέρουμε τον άνθρωπο που θα μας πάει σε άλλο επίπεδο. Ο Λυμπερόπουλος έφερε τον απόλυτα αποτυχημένο την προηγούμενη σεζόν και σε δύο ομάδες Καρντόσο, και ο Ίλια Ίβιτς τον Καρέρα.

Το να δούμε ξανά την επανάληψη του 2019, δεν λέει και τίποτα. Βοηθά μόνο για την ήρεμη επόμενη ημέρα, που είναι σημαντική σε έναν σύλλογο, πραγματική προοπτική δεν δημιουργεί. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, το δύσκολο για την ΆΕΚ, δεν είναι να βρει προπονητή, που θα καταφέρει να μαζέψει τώρα την ομάδα. Εύκολα, δύσκολα ο Χιμένεθ την άκρη θα την βρει., όπως την βρήκε και πέρυσι ο Καρέρα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ

Ο σύλλογος πρέπει να πάρει σωστές, ξεκάθαρες αποφάσεις για το πώς θα πορευτεί το καλοκαίρι του 2021. Πως θα δημιουργήσει ξανά τις προϋποθέσεις, για να επανέλθει η ομάδα, στο σημείο που βρισκόταν την σεζόν 2017-18. Αν ζύγισαν την κατάσταση και αποφάσισαν πως ο σωστός δρόμος για να συμβεί αυτό, είναι να επαναφέρουν και να στηρίξουν τον προπονητή, που μαζί του πέτυχαν, τότε η πρόσληψη του Χιμένεθ έχει λογική.

Στην περίπτωση όμως που η επιστροφή του, είναι στην λογική της τελευταίας του επιστροφής του, τον Ιανουάριο του 2019 τότε συνεχίζεται απλά ένας κύκλος χωρίς νόημα, που στην πραγματικότητα μικραίνει την ΑΕΚ. Στην πράξη πάντως διαπίστωσαν, πως έκαναν πολλές και διαφορετικές προσπάθειες. Επέλεξαν Έλληνα επιτυχημένο προπονητή, Ισπανό να τους βάλει σε επιθετική νοοτροπία, την Ιταλική κουλτούρα, τίποτα δεν τους βγήκε, πάντα επέστρεφαν στην λύση του Χιμένεθ, οπότε το καλοκαίρι κι αν τα πράγματα πάνε καλά, δεν θα είναι το ίδιο εύκολο να πάρουν την απόφαση, να τον χαιρετήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ