ΑΡΗΣ

Ζερβινιό: Αν παίξει στις δικές του ταχύτητες, θα χρειαστεί λάσο για να τον σταματήσουν

Ο Ζερβινιό με τη φανέλα της Ρόμα
Ο Ζερβινιό με τη φανέλα της Ρόμα FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ζερβινιό, ο οποίος έχει την ικανότητα να κάνει τη διαφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τη φανέλα του Άρη, αρκεί να μην έχει επηρεαστεί σε ταχύτητα μετά τον περσινό σοβαρό τραυματισμό του.

Στην καριέρα του ο Ζερβινιό, τον οποίο έκλεισε ο Άρης, έχει καταγράψει σπουδαία νούμερα σε υψηλό επίπεδο. Έχει έφεση στο σκοράρισμα και στην τελική πάσα, είναι όμως ένας ποδοσφαιριστής ταχύτητας που τα κάνει όλα πάνω στο τρέξιμο του. Στον Άρη έρχεται στα 35 του χρόνια και έχοντας να αγωνιστεί από τις 29 Οκτώβρη. Σε περίπτωση που μπορέσει να πλησιάσει τον εαυτού του, μαζί με τον Γκρέι, θα βασανίσουν τις αντίπαλες άμυνες.

Όποιος διάβασε το κείμενο μου για τον Άρη που χτίζει ο Μπούργος, αυτόματα μπορεί να καταλάβει τι θέλει να πετύχει ο Αργεντίνος τεχνικός με την προσθήκη του Ζερβινιό

Ο Άρης αποκτά τον 6ο Αφρικανό ποδοσφαιριστή στη μεταγραφική σεζόν που τρέχουμε και είναι φανερός ο στόχος του Μπούργος να χτίσει ένα σύνολο που θα επενδύσει στην σκληράδα και στην ταχύτητα.

Έκανε τη διαφορά σε υψηλό επίπεδο

Όποιος παρακολουθεί ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται το δικό μου κείμενο για να μάθει την αξία, το βιογραφικό του Ζερβινιό. Ο Άρης συμφώνησε με έναν ποδοσφαιριστή που έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά στο πιο υψηλό επίπεδο. Που έχει αγωνιστεί με επιτυχία στη Λε Μαν, στη Λιλ, στην Άρσεναλ, στη Ρόμα και στην Πάρμα. Που έχει καταγράψει εντυπωσιακά νούμερα, σε αυτές τις ομάδες. Έχει κατακτήσει νταμπλ με τη Λιλ την σεζόν 2010-11, ο ίδιος είχε πετύχει 15 γκολ και 11 ασίστ στο πρωτάθλημα. Μία σεζόν νωρίτερα είχε ανακηρυχθεί καλύτερος ποδοσφαιριστής στο Σαμπιονά, επίσης έχει ψηφιστεί καλύτερος Ιβοριανός ποδοσφαιριστής το 2010 και το 2011 , ενώ έχει κατακτήσει με την χώρα του, το Κόπα Άφρικα το 2015.

Έχει να αγωνιστεί από τις 29 Οκτώβρη

Το παρελθόν του Ζερβινό είναι σημαντικό και κανένας δεν γίνεται να το αμφισβητήσει. Αυτό που μένει να αποδειχτεί, είναι αν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα με τη ρήξη συνδέσμων που τον άφησε εκτός ποδοσφαίρου από τα τέλη Οκτώβρη. Το τελευταίο παιχνίδι του ο Ζερβινό ήταν στις 29 Οκτώβρη απέναντι στην Ρίζερσπορ. Στην Τράμπζονσπορ το περασμένο καλοκαίρι είχε υπογράψει συμβόλαιο για δύο χρόνια, πληρώθηκε ανάλογα του ονόματος του, όμως δεν κατάφερε να βοηθήσει, καθώς αγωνίστηκε μόλις 380 λεπτά. Το ζητούμενο για τον Άρη είναι αν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα του και αν, στα 35 του, θα μπορέσει να αγωνιστεί στις δικές του ταχύτητες.

Κάνει τα πάντα πάνω στο τρέξιμο του

Οι ταχύτητες του, τα σπριντ που έβγαζε δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ζήτημα, όμως, είναι το εξής: πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που κάνει τα πάντα πάνω στο τρέξιμο του και προέρχεται από τραυματισμό. Προσέξτε πάντως. Ο Ζερβινιό είχε τρία πολύ καλά χρόνια στην Πάρμα, από το 2018 έως το 2021. Συνολικά αγωνίστηκε σε 89 παιχνίδια, πέτυχε 25 γκολ και έδωσε 8 ασίστ. Αφήνω εκτός κουβέντας τον Ζερβινιό της Λιλ, της Λε Μαν, της Άρσεναλ και της Ρόμα, που ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και τα νιάτα δεν γυρίζουν πίσω, ακόμη όμως και ο Ζερβινιό της Πάρμα, να εμφανιστεί στο Ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Επιθετικό δίδυμο με τον Γκρέι

Ο Μπούργος είναι φανερό πως επιθυμεί να φτιάξει μία πολύ σκληρή ομάδα που ανάλογα με τον αντίπαλο θα επιλέγει αν θα πηγαίνει με 4-4-2 ή με 3-5-2 και έχοντας επιθετικό δίδυμο τον Γκρέι με τον Ζερβινιό να εξαντλήσει τους αντιπάλους με πολύ τρέξιμο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αν ο Ζερβινιό μπορεί να τρέξει, τότε οι αντίπαλες άμυνες για να αντιμετωπίσουν το δίδυμο που θα κάνει με τον Γκρέι, θα πρέπει να βγάλουν λάσο. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή ταχύτητας που μπορεί να παίξει με μεγάλη άνεση, τόσο ως δεύτερος επιθετικός όσο και στα δύο άκρα της επίθεσης.

Βρίσκεται στην κορυφή όταν η ομάδα του, αμύνεται

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που με το που παίρνει την μπάλα στα πόδια του, έχει στο μυαλό του, να τρέξει. Είτε θα την δώσει δίπλα και θα φύγει στον χώρο για να την ξαναπάρει, είτε θα πάει σε ατομική ενέργεια. Το μεγάλο του όπλο ήταν το απίθανα γρήγορο πέταγμα του, οι προπονητές του, για να το αξιοποιήσουν, όταν η ομάδα του βρισκόταν σε θέση άμυνας, τον είχαν μόνιμα στην κορυφή για να χτυπήσουν μαζί του στην αντεπίθεση.

Νούμερα που ζαλίζουν

Σε συλλογικό επίπεδο, σε 506 παιχνίδια μετρά 133 γκολ και 86 ασίστ. Σε διεθνείς ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει αγωνιστεί 48 φορές και μετρά 13 γκολ και 7 ασίστ. Με την Ακτή Ελεφαντοστού είναι 88 διεθνής συμμετοχές, έχει πετύχει 23 γκολ και 25 ασίστ. Έχει αγωνιστεί σε δύο τελικούς Κόπα Άφικα, έχασε έναν στα πέναλτι το 2012 από την Ζάμπια, κατέκτησε στα πέναλτι το τρόπαιο το 2015.

Ήταν βασικός στο Μουντιάλ του 2010 και το 2014, που αποκλείστηκε από την Εθνική μας και ο ίδιος είχε σκοράρει στα δύο πρώτα παιχνίδια του ομίλου με Ιαπωνία και Κολομβία. Μιλάμε για νούμερα που ζαλίζουν. Το ζητούμενο, όμως, είναι αν μπορεί να βγάλει τα τρεξίματα του αυτήν την εποχή. Αν ο Ζερβινιό στα 35 του χρόνια, προερχόμενος από άδεια χρονιά και από σοβαρό τραυματισμό, μπορεί να είναι ο πραγματικός Ζερβινιό. Σε περίπτωση δηλαδή που μπορεί να τρέξει, μαζί με τον Γκρέι, θα δημιουργήσουν ένα επιθετικό δίδυμο που οι αντίπαλοι θα χρειάζονται λάσο για να τους σταματήσουν.

Ο αποτελεσματικός τρόπος του Ζερβινιό

Όπως έγραψα και πιο πάνω, ο Ζερβινιό έχει έναν τρόπο παιχνιδιού που είναι πολύ αποτελεσματικός και παρασύρει με αυτόν όλη την ομάδα του. Περιμένει ψηλά για να χτυπήσει πάνω στους αντίπαλους στόπερ, με την ταχύτητα του και απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, βγαίνει στα άκρα για να παίξει στο ένας με ένας τον αντίπαλο μπακ. Έχει ένα μέσο όρο καριέρας, κάθε 90 λεπτά να δοκιμάζει 4,9 ντρίπλες, έχει επιτυχημένες τις μισές, όμως στους χώρους που τις δοκίμαζε κάθε φορά που περνούσε αντίπαλο, ήταν μια πραγματική απειλή για την αντίπαλη άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν είναι μόνο η ντρίπλα του, διαβάζει το κενό της αντίπαλης άμυνας και προσπαθεί να βρει κενό χώρο για να χτυπήσει με το πέταγμα του. Σουτάρει 2,1 φορές κάθε 90 λεπτά, οι 1,9 εκτελέσεις είναι μέσα από την περιοχή. Από τα 95 γκολ που του έχουν καταγραφεί από το 2010 και μετά τα 92 τα έχει πετύχει μέσα από την περιοχή, 72 σε open play, 18 σε καθαρή αντεπίθεση, 4 με εκτελέσεις φάουλ τα 2 στην Πάρμα. Από αυτά τα 95 τέρματα, τα 68 τα έχει πετύχει με το δεξί πόδι, τα 23 με το αριστερό και 4 με το κεφάλι.

Ο λόγος που δίνει πολλές ασίστ

Δεν έχει μακρινή μεταβίβαση, δεν δίνει υπερβολικά πολλές Key Passes, 1,3 σε κάθε 90 λεπτά, όμως σε όλη του την καριέρα, όπου και αν έχει αγωνιστεί μετρά πολλές ασίστ. Ο λόγος είναι πως πασάρει μόνιμα στον κοντινό του παίκτη πάνω στο τρέξιμο του. Έχει τρομερή υποδοχή, αρχικό πέταγμα και ικανότητα για κοντινή πάσα ή τελική εκτέλεση πάνω στο τρέξιμο του. Από τις 25,2 εύστοχες πάσες σε κάθε 90 λεπτό, οι 24,8 είναι κοντινές, για την ακρίβεια στο διπλά του παίκτη και αυτός ο τρόπος που αγωνίζεται, έχουν προσφέρει 86 ασίστ στις ομάδες του, 25 στην Εθνική του.

Όλα θα εξαρτηθούν από το αν μπορέσει να παίξει κοντά στις δικές του ταχύτητες

Πραγματικά αν μπορέσει και παίξει με τις δυνάμεις και τα τρεξίματα που είχε έστω στην τριετία στην Πάρμα, ο Ζερβινιιό, θα οργιάσει στο δικό μας πιο χαμηλό επίπεδο, σε ένα πολύ πιο αργό ποδόσφαιρο από αυτό που αγωνίζεται. Για αυτόν τον λόγο τον χρύσωσαν το περασμένο καλοκαίρι οι Τούρκοι, όμως έβγαλε σοβαρό τραυματισμό και πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις 380 λεπτά και δεν γίνεται να κριθεί. Ο Άρης βρήκε την ευκαιρία να αποκτήσει με πολύ λιγότερα χρήματα από την πραγματική του αξία, έναν πολύ υψηλό επιπέδου ποδοσφαιριστή.

Ο Ζερβινιό όμως, τα κάνει όλα πάνω στο τρέξιμο του και μένει να δούμε, αν στα 35 του χρόνια και μετά από έναν ακόμη σοβαρό τραυματισμό μπορεί να αγωνιστεί κοντά στις δικές του ταχύτητες. Είναι δεδομένο πως αν ένας ποδοσφαιριστής στηρίζεται στην ταχύτητα του και δεν μπορεί να την βγάλει, είναι ποδοσφαιρικά νεκρός. Είναι όμως σίγουρο, πως αν ο Ζερβινό μπορέσει να παίξει κοντά στις δικές του ταχύτητες, θα κάνει τεράστια διαφορά.

TAGS ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΡΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ