ΑΡΗΣ

Ο Μπούργος χτίζει τον Άρη με πινελιές Ατλέτικο Μαδρίτης

Ο Χερμάν Μπούργος
Ο Χερμάν Μπούργος EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τις μεταγραφές του Άρη και την ξεκάθαρη στόχευση που έχει τεθεί από τον Χερμάν Μπούργος και το "χτίσιμο" των "κιτρινόμαυρων" πάνω στο 3-5-2 και το 4-4-2.

Ο Οντουμπάγιο προσγειώθηκε στην Ελλάδα και πρόκειται για την έκτη φετινή μεταγραφή του Άρη, καθώς έχουν ήδη αποκτηθεί οι Γκρέι, Πρίζμαν, Νταμπό, Μαζίκου, Ντιόπ ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε κυκλοφορήσει το σενάριο για την "βόμβα" με τον παικταρά Σάντι Μίνα που έχει καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση.

Στόχος να αποκτηθεί υψηλού επιπέδου παρτενέρ για τον Γκρέι

Αν κατάφερνε να αποκτήσει ο Άρης τον Σάντι Μίνα θα μιλούσαμε ξεκάθαρα για την μεταγραφή της σεζόν, αλλά ο ίδιος ο παίκτης δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την προοπτική της Ελλάδας. Χωρίς δεύτερη σκέψη, μαζί με τον Γκρέι θα δημιουργούσαν το καλύτερο επιθετικό δίδυμο, όχι μόνο της φετινής σεζόν, αλλά γενικά που έχει αγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γίνεται πάντως ξεκάθαρο πως υπάρχει πρόθεση για να αποκτηθεί υψηλού επιπέδου παρτενέρ του Γκρέι και πως το βασικό αγωνιστικό σχέδιο αλλάζει.

Συνολικά έχουν γίνει 16 αποχωρήσεις, μιλώντας όμως για παίκτες που υπολογίζονταν την περασμένη σεζόν και είχαν σοβαρό ρόλο στην ομάδα, είναι παρελθόν οι Καμαρά, Γκάμα, Σάσα, Μπερτόγλιο, Εντιαγέ, Σούντγκρεν, Γκάνεα, ενώ εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα συνεχίσει ούτε ο Ματίγια που δεν συμφώνησε στην πρόταση που του έκανε ο Άρης.

Έχουν ήδη αποκτηθεί τρία επιθετικά μπακ, δύο δυναμικοί χαφ

Εκτός από την φανερή τάση για ενίσχυση του Άρη στην επίθεση, που αποκτήθηκε ο Γκρέι και χτυπά και δεύτερο επιθετικό πρώτης γραμμής, έχουν ήδη αποκτηθεί για τα δύο άκρα οι Οντουμπάγιο, Πρίζμαν και ο Γκογκολέζος αριστερός μπακ Μαζικού. Πρόκειται για τρία επιθετικά μπακ που είναι σε θέση να πάρουν μόνοι τους ολόκληρη την πλευρά να δώσουν επιθετικότητα από τα άκρα και ταχύτητα.

Επίσης έχουν ήδη αποκτηθεί δύο δυναμικοί Αφρικανοί για τον άξονα. Ο 22χρονός, Παπέ Σέιχ Ντιοπ, που είναι ένα καθαρό σκληρό 6άρι, ο έμπειρος 30 ετών Ντιαμπό που έχει αγωνιστεί στην Σεντ Ετιέν για χρόνια σαν δεξί μπακ και τα τελευταία χρόνια στην Φιορεντίνα, στην Σπαλ, στην Μπενεβέντο και στην Ρίζερσπορ, πρόσφερε λύσεις σε διάφορους χώρους του άξονα. Ο υψηλόσωμος Νταμπό έχει παίξει σε όλους τους χώρους του κέντρου και όχι μόνο στην καριέρα του.

Μεταγραφές με ξεκάθαρη στόχευση

Ο Πρίζμαν είχε κλείσει από την διοίκηση μέσα στην προηγούμενη σεζόν, οι τέσσερις μεταγραφές που έγιναν με τον Μπούργος είναι Αφρικανών ποδοσφαιριστών.

Φαίνεται πάντως να υπάρχει μία λογική στις μεταγραφές που δείχνει το στίγμα που θέλει να δώσει ο Μπούργος στον Άρη την επόμενη σεζόν. Σκληράδα, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα. Απέκτησε ο Άρης δύο κεντρικούς χαφ, που αναμένεται να δώσουν σκληράδα στον άξονα, πιο υψηλή ένταση στο παιχνίδι, αμυντική θωράκιση, ισορροπία, δύναμη και κερδισμένες μονομαχίες.

Κεντρικά χαφ, με σκληράδα, χωρίς δημιουργία

Ο 24χρονός Ντιοπ έχει ύψος 1,80, είναι ένα καθαρό 6άρι που πασάρει με πολύ υψηλό ποσοστό ευστοχίας γιατί δεν βάζει ρίσκο στο παιχνίδι του και έχει ένα μέσο όρο καριέρα στο 89% στις εύστοχες μεταβιβάσεις, ενώ είναι σκληρός στο αμυντικό παιχνίδι. Πήρε κάποιες συμμετοχές σε Θέλτα και Λιόν, βρήκε περισσότερο χρόνο στην Ντιζόν, φέτος επέστρεψε στην Λιόν αλλά δεν κρίθηκε ικανός να παίξει στην πρώτη ομάδα. Στην Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία, στα 24 του χρόνια, να διεκδικήσει να γίνει βασικός και να πάρει παιχνίδια σε διάρκεια.

Παίρνοντας τα νούμερα που κατέγραψε σε Θέλτα, Λιόν και στην Ντιζόν και βάζοντας τα σε 90λεπτά, μπορούμε να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του. Δοκιμάζει 3,7 τάκλιν, επιτυχημένα τα 2,1. Παραχωρεί 3,3 φάουλ, του κάνουν 2,3. Ο ίδιος δοκιμάζει 1,6 ντρίπλες, επιτυχημένες 1,1, έχει μικρή για χαφ δημιουργία με μόλις 0,7 key passes.

Η αλήθεια είναι πως, δεν βρήκε σε διάρκεια χρόνο συμμετοχής και δεν μπορεί με τα νούμερα του, να κριθεί με ασφάλεια. Σε υψηλό επίπεδο όμως κατάφερνε να πασάρει χωρίς λάθος έδειξε πως στον χώρο του άξονα είχε μία συμμετοχή στο παιχνίδι που περιοριζόταν σε κερδισμένες μάχες και σε φάουλ που κέρδιζε και παραχωρούσε.

Ο 30χρονός με ύψος 1,87 Νταμπό έχει διασκελισμό και για αυτόν τον λόγο κατάφερε να παίξει στο Σαμπιονά σαν δεξί μπακ. Δοκιμάζει 2,00 τάκλιν επιτυχημένα τα 1,2, μετρά 1,1 κλέψιμο, παραχωρεί 1,2 φάουλ, κερδίζει 1,8. Επιθετικά, δοκιμάζει μόλις 0,6 σουτ το παιχνίδι, 1,7 ντρίπλες, η 1,00 επιτυχημένη και μετρά μόλις 0,5 Key passes. Προκύπτει λοιπόν, πως οι δύο μεταγραφές που έχει κάνει στον άξονα ο Μπούργος, είναι ποδοσφαιριστές, που έρχονται να σκληρύνουν, να δώσουν κερδισμένες μονομαχίες στο κέντρο του Άρη.

"Χτίζει" την ομάδα στο 3-5-2 και στο 4-4-2

Βρισκόμαστε στην πρώτη βδομάδα του Ιουλίου και ήδη έχουν αποκτηθεί τρία επιθετικά μπακ, που παίρνουν εύκολα όλη την πλευρά, έχουν γίνει δύο προσθήκες που δίνουν σκληράδα, στο κέντρο, έχει κλείσει ένας φορ πρώτης γραμμής και δουλεύεται μία δεύτερη μεταγραφή στην επίθεση, ίδιου επιπέδου.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως ο Μπούργος ετοιμάζεται, να κάνει τον Άρη, μία μικρογραφία της Ατλέτικο. Να χτίσει μία σκληρή ομάδα, θωρακισμένη από τον άξονα και θα παίρνει ταχύτητα από τα άκρα, αποτελεσματικότητα και βοήθεια στην πίεση από ένα υψηλού επιπέδου επιθετικό δίδυμο.

Ακόμα υπάρχει χρόνος και ασφαλώς, μπορεί να έρθουν προσθήκες, που θα αντικαταστήσουν, την ποιότητα ποδοσφαιριστών που έφυγαν, όπως ο Μπρούνο Γκάμα και οι Μπερτόγλιο, Εντιαγέ. Όμως ο τρόπος που χτίζεται ο Άρης δείχνει πως ο Μπούργος έχει σκοπό να χτίσει την ομάδα στο 3-5-2 και στο καθαρό 4-4-2. Τόσα χρόνια συνεργάτης του Σιμεόνε, ήταν αδύνατον να μην έχει επηρεαστεί και να μην προσπαθήσει συγκεκριμένα κομμάτια, να τα περάσει στον Άρη.

Στην πράξη θα φανεί αν το πλάνο του Μπούργος αποδώσει στο γήπεδο και αν θα βοηθήσει τον Άρη να πετύχει τους στόχους του.

TAGS ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ