ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Εθνική πίστεψε στον εαυτό της, όταν δεν την πίστευε κανένας άλλος

Οι Έλληνες διεθνείς πανηγυρίζουν το μεγάλο διπλό απέναντι στη Γεωργία
Οι Έλληνες διεθνείς πανηγυρίζουν το μεγάλο διπλό απέναντι στη Γεωργία INTIME SPORTS

Η Εθνική πήρε ένα τεράστιο διπλό στη Γεωργία, παραμένει αήττητη στον όμιλο και έδειξε χαρακτήρα και μέταλλο, όταν κανένας δεν πίστεψε ότι μπορούσε να τα καταφέρει. Παραμένει βέβαια αουτσάιντερ, αλλά είναι ακόμα ζωντανή κόντρα στα προγνωστικά και το πιστώνονται ο Φαν Σιπ και οι διεθνείς. Γράφει ο Νίκος Συριώδης.

Μετά την ισοπαλία με το Κόσοβο για την 3η αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι η Εθνική μπορούσε να διεκδικήσει την δεύτερη θέση που οδηγεί στα μπαράζ. Έμοιαζε κάτι ουτοπικό, μη ρεαλιστικό και η αλήθεια είναι πως το "φώναζε" η ίδια η εικόνα της στο χορτάρι.

Ποιος ξεχνάει άλλωστε τα σενάρια αμέσως μετά τον αγώνα που είχαν... σχολάσει ήδη τον Τζον Φαν Σιπ, στη λογική ότι ο ίδιος είχε βάλει ως μίνιμουμ στόχο το Κατάρ. Δυο αγωνιστικές μετά, η γαλανόλευκη παραμένει ολοζώντανη για την 2η θέση και ας είναι ακόμα αουτσάιντερ. Οι πιθανότητες εξακολουθούν να μην είναι με το μέρος της.

Η εμφάνιση δεν ήταν καλή στο Μπατούμι, όπως έγραψε σωστά ο Τσάρλυ, χρειάστηκε ένα δώρο του Γκρομπελίτζε στο 90' για να ανοίξει το σκορ από την άσπρη βούλα, αλλά ποιος λέει ότι δεν χρειάζεται και η τύχη; Δεν είναι ποινικό αδίκημα να εκμεταλλεύεσαι το λάθος του αντιπάλου. Η Εθνική πανηγυρίζει δεύτερο σερί τρίποντο και από εκεί που ήταν ξεγραμμένη, πάει να παίξει... ρέστα στη Στοκχόλμη σε τρία βράδια.

Θα μπορούσε να ήταν σε θέση ισχύος

Και όμως, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα για την Εθνική, αν έκανε το καθήκον της στα δυο παιχνίδια που μπήκε το "πρέπει" στην εξίσωση. Μετά την ανέλπιστη ισοπαλία στην πρεμιέρα με την Ισπανία, όφειλε να εξαργυρώσει εκείνον τον πόντο με νίκες στα ματς με Γεωργία και Κόσοβο που ακολουθούσαν.

Εκεί αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, η εικόνα της ήταν σχεδόν αποκαρδιωτική και οι ισοπαλίες ήταν το μάξιμουμ που άξιζε. Αν είχε συν τέσσερις πόντους, θα πήγαινε στη Στοκχόλμη για να μη χάσει και θα είχε το πάνω χέρι, ενώ θα ήταν ζωντανή ακόμα και για την πρωτιά. Με τα "αν" όμως δεν γράφεται ιστορία...

Το γεγονός όμως ότι σηκώθηκε στα πόδια της, έγινε κυνική και πίστεψε ότι μπορούσε να γυρίσει την τράπουλα, το πιστώνεται ο Φαν Σιπ και οι διεθνείς σε απόλυτο βαθμό, διότι λίγοι ήταν αυτοί που είχαν την ίδια πίστη. Οι έξι βαθμοί με Σουηδία και Γεωργία μάς φέρνουν σε μια θέση που είχαμε να ζήσουμε από την περίοδο του Μίχαελ Σκίμπε, δηλαδή να κυνηγάμε στόχο ύστερα από μεγάλο αριθμό αγώνων σε προκριματικό όμιλο.

Πρέπει να αξιολογηθούν σωστά τα τακτικά λάθη που έγιναν

Το τρίποντο βέβαια σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να παραμερίσει και τα λάθη που έγιναν σε τακτικό επίπεδο από τον Φαν Σιπ και κυρίως το γεγονός πως "άδειασε" την περιοχή στο δεύτερο ημίχρονο, όταν έβγαλε τον Παυλίδη και έβαλε στη θέση του τον Πέλκα, έχοντας ως ψευτοεννιάρι τον Μπακασέτα και τον ποδοσφαιριστή της Φενέρμπαχτσε μαζί με τον Μασούρα ως εσωτερικούς σε διάταξη 3-4-3 σε σχέση με το 3-4-1-2 του πρώτου μέρους.

Η Εθνική απείλησε λιγότερο, δεν φαινόταν με ποιο τρόπο θα μπορούσε να σκοράρει και όλα έδειχναν ότι το 0-0 θα έμενε μέχρι το φινάλε. Το θεόσταλτο χέρι στο 90' έφερε το γκολ του Μπακασέτα και στη συνέχεια το 2-0 με τον Πέλκα στο 95', όμως η αλήθεια είναι πως τα δυο γκολ δεν προέκυψαν μέσα από την εικόνα στο χορτάρι. Ακόμα και έτσι όμως, σημασία έχει η νίκη, αρκεί να αξιολογηθεί σωστά από το προπονητικό τιμ και να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν ενόψει Σουηδίας.

Δεν είναι χαμένη από χέρι

Το ματς με τη Σουηδία είναι τελείως διαφορετικό, έστω και αν ο στόχος είναι ίδιος όπως με τους Γεωργιανούς. Η Εθνική ήθελε οπωσδήποτε νίκη στο Μπατούμι για να ελπίζει, θέλει πάση θυσία τη νίκη και στη Στοκχόλμη. Με την διαφορά ότι θα βρει απέναντι έναν αντίπαλο πιο ποιοτικό και έμπειρο από την ομάδα του Σανιόλ και θα παίξει σε κατάμεστο γήπεδο και όχι σε άδειο όπως χθες (8/10). Γι' αυτό, λοιπόν, θα πρέπει ο Φαν Σιπ και οι συνεργάτες του να μελετήσουν πολύ καλά το παιχνίδι και να παρουσιάσουν μια ομάδα πανέτοιμη για τις αυξημένες απαιτήσεις αυτού του αγώνα.

Η Εθνική δεν είναι χαμένη από χέρι, το έδειξε και στο πρώτο ματς των δυο ομάδων στο ΟΑΚΑ, όπου ήταν καλύτερη και νίκησε δίκαια με 2-1. Παράλληλα, γνωρίζει ότι οι Σουηδοί δεν είναι πολύ άνετοι, διότι σε περίπτωση που χάσουν δεύτερη φορά από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, δεν θα έχουν το πάνω χέρι και θα εξαρτώνται από τους Ισπανούς. Με σωστό τακτικό πλάνο, ψύχραιμη προσέγγιση στο ματς και αποφυγή φτηνών λαθών, μπορεί να έρθει το διπλό. Παραμένουμε αουτσάιντερ, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν νικάει πάντα το φαβορί. Έχει αποδειχθεί πολλάκις...

Η Βαθμολογία

Η επόμενη αγωνιστική

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ