ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αυτή η Εθνική του Πογέτ έχει μέταλλο για να παλέψει με τους κορυφαίους

Ο Κώστας Τσιμίκας
Ο Κώστας Τσιμίκας PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η Ολλανδία θα είναι δεύτερη στον όμιλο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και η Εθνική θα χρειαστεί να διεκδικήσει την πρόκριση στο Euro 2024 μέσω του Nations League. Η ομάδα του Πογέτ δεν φοβάται κανέναν και αξίζει να βρίσκεται στα γήπεδα της Γερμανίας. Γράφει ο Νίκος Συριώδης.

Το όνειρο της πρόκρισης στα τελικά του Euro 2024 μέσω του προκριματικού ομίλου απομακρύνθηκε για την Εθνική και υπάρχουν απειροελάχιστες πιθανότητες για να τα καταφέρει, που δεν χρειάζεται καν να ασχολούμαστε. Ο Πογέτ και οι παίκτες οφείλουν από τώρα να κοιτάξουν τα playoffs του Nations League τον Μάρτιο του 2024, όπου υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία να πάρουμε το εισιτήριο της πρόκρισης.

Κακά τα ψέματα, ήταν δύσκολο να πάρουμε μια από τις δύο πρώτες θέσεις στα προκριματικά, όμως το γεγονός ότι μείναμε στο παιχνίδι ως το τέλος της διαδρομής, είναι θετικό. Η ομάδα πάλεψε όσο μπορούσε, πήρε τα ματς που έπρεπε να πάρει, ήταν ανταγωνιστική στο Παρίσι με τους Γάλλους (ήττα 1-0 με πέναλτι του Εμπαπέ) και με την Ολλανδία στην OPAP Arena (ήττα 1-0 με πέναλτι του Φαν Ντάικ) και έδειξε πως βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Χτίζει μέταλλο και καλή νοοτροπία

Αυτή η Εθνική έχει μέταλλο, χτίζει καλή νοοτροπία και έχει όλα τα φόντα να βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας. Αντίπαλοι όπως το Καζακστάν, το Λουξεμβούργο και η Γεωργία δεν μπορούν και δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην επίτευξη του μεγάλου στόχου της επιστροφής στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης. Δέκα χρόνια θα 'ναι αυτά...

Το έχουμε επισημάνει και άλλες φορές. Ο Πογέτ ήρθε για να στείλει την Εθνική στο Euro 2024. Εκεί έχει τοποθετηθεί ο πήχης, αυτός είναι ο στόχος και με βάση αυτόν θα κριθεί. Αν τα καταφέρει, θα είναι πρώτος μάγκας και απόλυτα επιτυχημένος. Αν όχι, τότε θα ναι μια από τα ίδια και θα έχει χαθεί ακόμα μια ευκαιρία. Δεν πρέπει με τίποτα να μείνει η γαλανόλευκη εκτός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, θα 'ναι μεγάλο κρίμα.

Απέναντι στη Γαλλία τον Νοέμβριο (θα έχει και προηγηθεί και το φιλικό με τους Νεοζηλανδούς) θα είναι μια δυνατή "πρόβα" για τις δύο μεγάλες μάχες των playoffs του Nations League, εκεί όπου η γαλανόλευκη θα πρέπει να είναι πανέτοιμη και να επιστρέψει με τη μεγάλη πρόκριση. Είμαστε ανώτεροι, είμαστε ποιοτικότεροι, είμαστε πιο έμπειροι, επομένως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Στα playoffs του Nations League θα μπει ξανά ένα πελώριο "πρέπει"

Εκεί θα μπει ξανά ένα πελώριο "πρέπει", το οποίο θα πρέπει οι διεθνείς να ξεπεράσουν, να μην τους καταπιεί το άγχος και να το μετατρέψουν σε δικό τους όπλο. Η ομάδα δεν θα πρέπει να λυγίσει μπροστά στη... θέα της τελικής φάσης και να αποδείξει πως είναι έτοιμη να παλέψει κόντρα στους κορυφαίους. Αν δεν τα καταφέρει απέναντι σε αντιπάλους κατωτέρούς της, τότε μάλλον δεν θα αξίζει να είναι και στο Euro.

Πάντως, η εικόνα της Εθνικής όλο αυτό το διάστημα υπό την καθοδήγηση του Πογέτ σε πείθει ότι αποκλείεται να μην πάει η ομάδα έτοιμη πνευματικά και τακτικά στους δύο νοκ άουτ αγώνες που θα έχει να δώσει. Οι παίκτες γνωρίζουν πολύ καλά το διακύβευμα, ο προπονητής ξέρει ότι είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και άπαντες έχουν ένα τεράστιο κίνητρο να γράψουν ιστορία.

Θα 'ναι κρίμα να χυθεί όλη η καρδάρα με το γάλα και να ακυρωθεί όλη η προσπάθεια που έχει γίνει από την ημέρα που ανέλαβε ο Πογέτ τις τύχες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Προφανώς έχουν γίνει λάθη και αστοχίες, δεδομένα θα μπορούσαν κάποια πράγματα να είχαν καλύτερη διαχείριση, αλλά κρίνοντας συνολικά έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός και δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα.

Η πορεία ως τώρα κρίνεται επιτυχημένη, αλλά ακόμα δεν έχει πετύχει τίποτα η ομάδα. Ο στόχος είναι μπροστά και γνωρίζουν όλοι τι περιμένει ο Έλληνας φίλαθλος από αυτήν την Εθνική, ειδικά εδώ που έχει φτάσει ως τώρα. Η πρόκριση στο Euro το επόμενο καλοκαίρι αποτελεί τον μόνο δρόμο που μπορεί η ομάδα να διαβεί. Οτιδήποτε άλλο θα 'ναι απλά μια από τα ίδια.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EURO NATIONS LEAGUE ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΠΟΓΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ