OPINIONS

Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι μία διαρκής εκπαίδευση

Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι μία διαρκής εκπαίδευση

Ο Γιώργος Δώνης και οι συνεργάτες του δημιουργούν έναν Παναθηναϊκό χωρίς να θεωρούν τίποτα αυτονόητο και πρέπει να μάθουν στους παίκτες ακόμα και τα βασικά του ποδοσφαίρου.

Δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε ότι ο φετινός Παναθηναϊκός είναι "ειδικών συνθηκών". Έχει γραφτεί και τονιστεί πολλάκις ότι πρόκειται για μία μεταβατική σεζόν, που το ζητούμενο είναι να κυλήσει χωρίς μεγαλύτερους κινδύνους, όπως ένας πιθανός υποβιβασμός. Δεν περιμέναμε να δούμε τα φιλικά στο εξωτερικό, για να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στο αγωνιστικό κομμάτι, που είναι πολύ δύσκολο να διορθωθουν.

Το... ζουμί από την προετοιμασία του Παναθηναϊκού κρύβεται σε μία αποστροφή των δηλώσεων του Γιώργου Δώνη, μετά το παιχνίδι με τη Ντεν Χάαγκ. " Νομίζω ότι γενικώς σε όλη την προετοιμασία μέχρι τώρα αλλά και το συμπέρασμα του σημερινού παιχνιδιού ότι όλα τα πράγματα θέλουν τον χρόνο τους. Θέλουν την εκπαίδευση τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, να εκπαιδεύσουμε τους παίκτες μας" ανέφερε ο προπονητής του Τριφυλλιού το βράδυ του Σαββάτου (28/7).

Αυτός θα συμβαίνει φέτος στον Παναθηναϊκό... Θα εξελίσσεται μία διαρκής εκπαίδευση, ένα πολύμηνο σεμινάριο για τους περισσότερους παίκτες, οι οποίοι είναι νεαροί και άπειροι. Είτε προέρχονται από την ακαδημία, είτε θα αποτελέσουν μεταγραφές, όπως οι Σιφναίος, Χατζηθεοδωρίδης, Πούγγουρας και ο Ρεγκάκος.

Ο Γιώργος Δώνης και οι συνεργάτες του θα κληθούν να διδάσκουν όλη τη σεζόν, παίζοντας τον ρόλο των παιδαγωγών, των ψυχολόγων και των δασκάλων. Να ανορθώσουν την ψυχολογία των μικρών, όταν θα απαιτηθεί, να τους μάθουν αρκετά από τα βασικά, να τους μεταδώσουν τη νοοτροπία της μεγάλης ομάδας, να τους δείξουν πως να συνυπάρχουν και να προτάσσουν το γενικό καλό έναντι της ατομικότητας.

Το έργο τους δεν θα είναι εύκολο, γιατί ακόμα και οι έμπειροι του ρόστερ (Έλληνες και ξένοι), δεν έχουν κάνει πρωταθλητισμό. Επίσης, δεν έχουν συνηθίσει να ηγούνται σε ένα μέγεθος όπως ο Παναθηναϊκός, με τεράστια πίεση και με μεγάλες απαιτήσεις, ώστε ο Δώνης να βρει συμπαράσταση από κάποιους ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο και στα αποδυτήρια. Υπάρχουν μερικοί παίκτες οι οποίοι έχουν τις προδιαγραφές να εξελιχθούν, όπως ο Κουρμπέλης, αλλά δεν είναι έτοιμοι ακόμα...

Ο Δώνης και οι συνεργάτες του είναι υποχρεωμένοι να τα φτιάξουν όλα από την αρχή στην ομάδα. Σε ένα αντίξοο περιβάλλον, στο οποίο ο ιδιοκτήτης, Γιάννης Αλαφούζος έχει αποστασιοποιηθεί, η διοίκηση αμφισβητείται σε κάθε επιλογή της και οι οπαδοί έχουν ξενερώσει και δεν έχουν διάθεση να στηρίξουν. Το “Απόστολος Νικολαΐδης” που ήταν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την ομάδα, αναμένεται πιο “μαγκωμένο” από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.

Επιπλέον, ο Δώνης πρέπει να δημιουργήσει “αντισώματα” για τις δύσκολες βραδιές. Είναι σίγουρο ότι ο φετινός Παναθηναϊκός θα έρθει αντιμέτωπος με αρνητικά αποτελέσματα, που θα είναι δύσκολα στη διαχείριση τους. Με ήττες που αν δεν απορροφήσει τους κραδασμούς, ίσως να τον καθηλώσουν. Είναι μονόδρομος για τον Δώνη να προετοιμάσει κατάλληλα τους παίκτες, ώστε να αντέξουν και να ανταπεξέλθουν.

Καταστάσεις που υπό άλλες προϋποθέσεις δεν θα ταλαιπωρούσαν τον Παναθηναϊκό, φέτος θα είναι πολύ δύσκολες. Ο Δώνης και το επιτελείο του έχουν αρχίσει από το "μηδέν" και θα μοχθήσουν πολύ για να πάνε στο "'ενα", στο "δύο" και ούτω καθεξής. Για τον Δώνη δεν υπάρχουν αυτονόητα στον Παναθηναϊκό, όπως ίσχυε για τους προκατόχους του. Ο Δώνης έχει αποδεχθεί τις περιστάσεις και θα κάνει ότι μπορεί για να πετύχει η εκπαίδευση των παικτών του...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ