ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ματέους Βιτάλ, η νέα "καψούρα" της Λεωφόρου

Ο Βιτάλ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού
Ο Βιτάλ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Γουλής γράφει για το τρομερό ντεμπούτο του Ματέους Βιτάλ με τον Παναθηναϊκό που "κέρδισε" με τη μία την εξέδρα κι άλλαξε τη διάθεση όλων, τον Καρλίτος που επιτέλους έχει πίσω του παίκτες για να του δίνουν σωστά την μπάλα και τα "θέματα" που πρέπει να διαχειριστούν οι "πράσινοι".

Και μόνο που έβλεπες όλη την εξέδρα να σηκώνεται στο πόδι κάθε φορά που ακουμπούσε την μπάλα, με βλέμμα που λαχταρούσε την επόμενη κίνησή του σαν να έλεγε "κάτσε να δούμε τι θα κάνει τώρα", καταλάβαινες πως -μετά από χρόνια- είχε έρθει κάτι πολύ "διαφορετικό" στον Παναθηναϊκό.

Το "χάιδεμα" της μπάλας στο πρώτο κοντρόλ, το παιχνίδι με το κεφάλι ψηλά, οι "ποδιές" στους αντιπάλους, η αντίληψη ως προς το που βρίσκεται ο κάθε συμπαίκτης του, οι κάθετες πάσες την ώρα που πρέπει με τον τρόπο που πρέπει, το "σας έχω" που σκορπούσε... φόβο κι ανασφάλεια στους αμυντικούς του Απόλλωνα Σμύρνης όποτε ερχόταν η μπάλα στο δεξί πόδι του...

Η εξέδρα της Λεωφόρου, βρήκε στο πρόσωπο του Ματέους Βιτάλ τη νέα "καψούρα" της, τον παίκτη για τον οποίο θα πληρώνει εισιτήριο με μεγάλη ευχαρίστηση ο καθένας για να πάει να τον δει στο γήπεδο, τον επόμενο "χορευτή" της μπάλας που θα ξεσηκώνει τα πλήθη.

Υπερβολή; Και ναι και όχι μαζί! "Βραζιλιάνο Έκι" μου τον χαρακτήρισε σε μήνυμα ένας φίλος του Παναθηναϊκού. "Κλάση που είχαμε να δούμε απ’ την εποχή του Σανμαρτεάν" μου έγραψε ένας άλλος. Εγώ λέω απλά, με την ταπεινή μου γνώμη, πως δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουν οι συγκρίσεις. Είναι ο Ματέους Βιτάλ, κάτι πολύ "διαφορετικό" σε σχέση με τους παίκτες που αποκτήθηκαν την τελευταία δεκαετία κι ένα παιδί που –εφόσον δείξει σταθερότητα και διάρκεια, τα δύο βασικότερα στοιχεία- θα κάνει... παπάδες με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Ο (πολύ) καλός παίκτης, φαίνεται απ’ το δεκάλεπτο

Η ποιότητά του "φωνάζει" από χιλιόμετρα μακριά και δεν χρειάστηκε παρά μισή ώρα μπάλας για να "κερδίσει" την εξέδρα. Ο (πολύ) καλός παίκτης φαίνεται απ’ το... δεκάλεπτο. Νόμος! Και το κριτήριο της εξέδρας είναι αλάνθαστο.

Όσο κι αν οι φίλοι του "τριφυλλιού" διψούσαν χρόνια για να δουν έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή, δεν άρχισαν ξαφνικά να αποθεώνουν τον πρώτο που φόρεσε τη φανέλα. Είναι "δύσκολη" κι απαιτητική η εξέδρα του Παναθηναϊκού, όμως ο 23χρονος άρχισε να την κερδίζει με το... καλησπέρα και εισέπραξε ένα δικαιότατο standing ovation τη στιγμή της αντικατάστασής του στο 74’ από τον Παλάσιος.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Για τον Αργεντινό πήγε (σε μεγάλο βαθμό) ο κόσμος το βράδυ του Σαββάτου (11/9) στη Λεωφόρο, με τον Βραζιλιάνο με το "98" στο μυαλό του επέστρεψε ο καθένας σπίτι του κι άρχισε να μιλάει στα τηλέφωνα με φίλους και να κουβεντιάζει με τα παιδιά του. Θα έρθει η ώρα να γίνει αυτό και για τον Παλάσιος. Προς το παρόν είναι η στιγμή του 23χρονου, ο οποίος έκανε ένα σπουδαίο ντεμπούτο με το "τριφύλλι".

Έγινε θέμα συζήτησης ήδη η οψιόν αγοράς του

Κι άνοιξε μεμιάς και την επόμενη κουβέντα. "Θα τον κρατήσουμε μετά το καλοκαίρι; Θα πληρώσουμε την οψιόν;". Λογικό να πάει (και) εκεί η κουβέντα. Στα 4 εκατ. ευρώ έχει μπει η οψιόν αγοράς του 50% των δικαιωμάτων του απ’ την Κορίνθιανς (έχει το 85% και το άλλο 15% ανήκει σε γραφείο μάνατζερς) για το επόμενο καλοκαίρι.

Είναι πολύ νωρίς, πάρα πολύ νωρίς για να συζητάμε κάτι τέτοιο, όμως αν ο Βιτάλ συνεχίσει έτσι κατά τη διάρκεια της χρονιάς, προσωπικά πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός θα τα δώσει αυτά τα λεφτά. Εδώ πληρώθηκαν... καραβίσιοι άλλοι κι άλλοι τα τελευταία χρόνια...

Ο Καρλίτος έχει πλέον τους κατάλληλους πίσω του

Πέρα απ’ τον Βιτάλ στην "πράσινη" πρεμιέρα με τον Απόλλωνα Σμύρνης, φάνηκε -για πρώτη φορά σε τόσο έντονο βαθμό μετά από ένα χρόνο και κάτι- και η εκτελεστική δεινότητα του Καρλίτος Λόπεθ. Δεν μπορούσε να είναι τόσο "μέσου όρου" επιθετικός ο Ισπανός, δεν το δικαιολογούσαν οι αριθμοί του τα προηγούμενα χρόνια σε πρωταθλήματα αντίστοιχης ή μεγαλύτερης δυναμικότητας απ’ το ελληνικό.

Σε έναν περσινό Παναθηναϊκό, που έφτιαχνε με το ζόρι... 2,5 ευκαιρίες των αγώνα όλοι μας είχαμε "απαίτηση" να τελειώνει τη σεζόν με 15 και 20 γκολ. Ανέφικτο! Τώρα, που υπάρχει η ποιότητα στη μεσοεπιθετική τριάδα και οι παίκτες για να τον "ταΐσουν" σωστά μέσα στο αντίπαλο "κουτί" ο Καρλίτος μπορεί να το γυρίσει το... έργο. Η πρεμιέρα το έδειξε, να δούμε και τη συνέχεια...

Το "θέμα" έχει να κάνει κυρίως με τον άξονα

Βεβαίως δεν ήταν όλα σούπερ καμωμένα στο πρώτο ματς της σεζόν, όπου οι "πράσινοι" είχαν μαζί τους όλες τις συνθήκες του αγώνα. Υπάρχουν στιγμές στις οποίες έβγαλε "θέματα" ο Παναθηναϊκός και θα πρέπει να τα δει με προσοχή, διότι ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια σε διάστημα τεσσάρων ημερών σε Γιάννινα και "Κλεάνθης Βικελίδης". Και θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις απ’ τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε ο Παναθηναϊκός ανά διαστήματα στο ματς με τον Απόλλωνα δεν ήταν στα μετόπισθεν, αλλά στην αδυναμία του να κρατήσει την μπάλα στα σημεία που οι φιλοξενούμενοι τον πίεσαν ψηλά. Κι αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το δίδυμο στον άξονα (Ρούμπεν-Μαουρίσιο) και στην ένταση που έβγαζαν.

Ο "Μάου" είναι τεράστιος παίκτης και σπουδαία προσωπικότητα, δεν το συζητάμε... Όμως είναι πλέον και στα 34 και θα υπάρξουν ματς που δεν θα μπορεί να ακολουθήσει με την ίδια ένταση. Θα χρειαστεί να βρει ισορροπία ο Γιοβάνοβιτς στον άξονα και να καταλήξει σε εναλλακτικές για τον παρτενέρ του Ρούμπεν. Είτε με μεγαλύτερη παρουσία του Αλεξανδρόπουλου εκεί, είτε ακόμη και με οπισθοχώρηση του Λούντκβιστ στο "8", καθότι ο Σουηδός τα έχει τα "τρεξίματα". Θα τη βρει την άκρη ο Σέρβος που ξέρει πολύ καλύτερα απ’ όλους τι πρέπει να διορθώσει...

Δείτε την πρώτη Game Night του φετινού πρωταθλήματος της Super League Interwetten:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ