ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ

Ο Τσιτσιπάς πρώτα "έχασε" την κερκίδα και μετά ηττήθηκε από τον Ρόντμαν του τένις

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά την ήττα από τον Κύργιο στο Wimbledon
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά την ήττα από τον Κύργιο στο Wimbledon AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έπεσε στις παγίδες που έστησε ο Κύργιος σαν σχολιαρόπαιδο. Δεν ήταν προετοιμασμένος γι' αυτές αν και γνώριζε το παιχνίδι του Ελληνοαυστραλού.

28 Αυγούστου 2016, παραμονές του US OPEN. Το New York Times Magazine επέλεξε για εξώφυλλο τον Νικ Κύργιο. Δεν ήταν Νο 1 στην κατάταξη, ούτε Νο 2. Ήταν το Νο 16 του παγκόσμιου τένις κι όμως τη δική του φιγούρα διάλεξαν οι μετρ του marketing Αμερικανοί για κεντρικό πρόσωπο στο αφιέρωμά τους στο νεοϋορκέζικο grand slam.

Ήταν ήδη το "κακό παιδί" του αθλήματος και για κάποιους ο "εγγονός" του Τζον ΜακΕνρό. Προφανώς, λόγω της παρόμοιας αύρας στην ατίθαση συμπεριφορά τους.

Μέσα σε ένα κατεβατό πολλών χιλιάδων λέξεων οι Αμερικανοί εξήγησαν ότι ο Κύργιος, που τότε προτιμούσε να "κυνηγά" pokemon με τα δύο κινητά του από το να παίζει τένις, είναι αναγκαίος για το άθλημα. Ήταν το πιπέρι που έλειπε από το μενού των courts. Το λάδι στη φωτιά.

Εκείνη την περίοδο ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν τραυματίας και δυσκολευόταν να επανέλθει. Στις σημειώσεις του αφιερώματος προστέθηκε ότι ο Ρότζερ Φέντερερ βρίσκεται στη δύση της καριέρας του και ότι δεν θα αργήσει να βρεθεί αντιμέτωπος με τον αδυσώπητο χρόνο και ο Ράφα Ναδάλ.

Τι μένει; Apres toi le chaos... Μετά από 'σένα το χάος. Ως ανάχωμα στο χάος που φαινόταν στο βάθος αντιμετωπίστηκε ο Ελληνοαυστραλός. Τουλάχιστον, ως προς την εμπορικότητα του αθλήματος.

O γιος του Έλληνα ελαιοχρωματιστή Γιώργου και της Μαλαισιανής Νιλ επιμένει ότι γουστάρει να παίζει μπάσκετ και όχι τένις. "Φτύνει" κατάμουτρα το σπορ, αλλά αυτό ξέρει και σε αυτό μένει. O Γιάννης Αντετοκούνμπο τον αποκάλεσε "Ντένις Ρόντμαν του τένις'" και αυτός παραδέχθηκε ότι απόλαυσε τον χαρακτηρισμό και ότι θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο '"Ρόντμαν του τένις'".

Με t-shirt Ρόντμαν εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει στις επικρίσεις του Στέφανου Τσιτσιπά περί bullying, στο μεταξύ τους παιχνίδι στο Wimbledon. Τις αρνήθηκε όλες και στάθηκε έξυπνα σε όσα έπιασε η κάμερα. Στις αντιδράσεις του εκνευρισμένου "Στεφ", τον οποίο έλουσε με κοσμητικά επίθετα τονίζοντας το "αντιπαθητικός".

Ο Κύργιος σού κεντάει σταυροβελονιά τα νεύρα

Απέναντι στην ευφυΐα του Κύργιου ο Στέφανος αντιπαρέταξε μια ανάρτηση στο instagram. Σε αυτήν χρησιμοποίησε μια πρόταση που έχει αποτυπώσει στη γάμπα του ο Κύργιος. Είναι το πρόσφατο τατουάζ του. "Δώσε σε έναν άνθρωπο μία μάσκα και θα γίνει ο πραγματικός εαυτός του". Εν ολίγοις συνέχισε με παιδικό τρόπο αυτή τη διαμάχη.

Τι έγινε σε αυτό το ματς και χάθηκε το μέτρο; Ο Κύργιος εφάρμοσε τη γνωστή τακτική του. Το δικό του mind game συνήθως βασίζεται στο μοτίβο ''χάλασε το μυαλό του αντιπάλου σου''. Ο Ελληνοαυστραλός έχει αναγάγει σε υψηλή τέχνη αυτή την τακτική. Σου κεντάει σταυροβελονιά τα νεύρα!

Όταν απέναντι του έχει τον Στέφανο που μοιάζει ''ψάρι'' σε αυτά -αν και πλέον δεν του δικαιολογείται απειρία- και όχι τον "γάτο" Τζόκοβιτς, ο οποίος επίσης παίζει στα δάχτυλα όποιον βρίσκεται στην άλλη πλευρά του court, η τακτική εφαρμόζεται με επιτυχία.

Ο Τσιτσιπάς όσο έχανε το μυαλό του, αλλά όχι και το κοινό που παρακολουθούσε την αναμέτρηση συνέχισε να παίζει τένις και να είναι αποτελεσματικός (έστω με δυσκολία). Τα κατάφερνε. Όταν πια τα νεύρα του έγιναν σαν κλωστές μπλεγμένες άρχισε να πετάει το μπαλάκι στην κερκίδα, ενώ προσπάθησε να σημαδέψει με αυτό και τον Κύργιο. Ποιος αποδοκιμάστηκε; Ο Τσιτσιπάς και όχι ο Κύργιος που αθόρυβα έκανε τη δουλειά του.

Μόλις, ο Στεφ ''έχασε'' την κερκίδα, άρχισε να χάνει τον αγώνα. Plus: Στο σχολιασμό των αντιδράσεών του προστέθηκαν αναφορές για τα toilet breaks, αλλά και για το coaching (απαγορεύεται στο τένις) που χρεώνουν στον πατέρα του.

Η απαγόρευση του coaching είναι παράλογη, δεν μοιάζει παράλογη και το υποστηρίζει ανοιχτά και ο μέντορας του Στέφανου, Πατρίκ Μουράτογλου που συχνά σηκώνει τη σημαία της επανάστασης ενάντια στους κανονισμούς του αθλήματος υποστηρίζοντας ότι το σπορ γίνεται βαρετό με τόσες απαγορεύσεις.

Συνεπώς, τουλάχιστον το coaching μοιάζει να γίνεται συνειδητά και με τις ευλογίες του τιμ του Τσιτσιπά, ως μέρος αυτής της ''επανάστασης''.

Ο Στέφανος πρέπει να μάθει να προσαρμόζεται στις παγίδες

Το παιχνίδι του Νικ Κύργιου είναι γνωστό. Οι παγίδες που βάζει στους αντιπάλους του επίσης. Απέναντι σε έναν τενίστα όπως είναι ο Τσιτσιπάς μόνο με αυτή την τακτική θα έφτανε στη νίκη. Είναι καλός τενίστας ο Ελληνοαυστραλός, αλλά όχι καλύτερος του Στέφανου, ο οποίος -όπως φάνηκε- δεν ήταν προετοιμασμένος γι' αυτές τις παγίδες και πρέπει να μάθει να προσαρμόζεται και σε τέτοιες συνθήκες. Πρέπει να μάθει να ελέγχει τα νεύρα του.

Παρένθεση: Ο Κύργιος είναι αυτός που είχε χαρακτηριστεί συνέχεια του ΜακΕνρό, αλλά ο Αμερικανός βετεράνος τενίστας το 2019 ακούμπησε τις αχαλίνωτες αντιδράσεις που είχε στα γήπεδα του τένις πάνω στον Τσιτσιπά. Το 2019, όταν ο Στέφανος απέκλεισε τον Φέντερερ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν, έβριζε στο γήπεδο στα ελληνικά.

Τότε, ο ΜακΕνρό είχε πει στην εκπομπή του στο Eurosport: “O Στέφανος φιλοσοφεί λιγότερο τα πράγματα όταν βγάζει τον θυμό του στο court. Είναι όμως έξυπνος, το κάνει στα ελληνικά. Όταν διάβασα τη μετάφραση της επίθεσης που έκανε στον επόπτη γραμμής, έκλαψα. Αυτά ακριβώς έλεγα κι εγώ πριν από χρόνια! Επιτέλους, κάποιος είναι πρόθυμος να συνεχίσει την κληρονομιά μου”.

Δεν είναι πάντα εφικτό να ελέγξεις τα νεύρα σου, τις αντιδράσεις σου. Ειδικά, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα που οι παλμοί της καρδιάς σου είναι πολλαπλάσιοι. Όμως, είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού.

Και καπάτσοι τύποι όπως ο Κύργιος (ή ο Ματεράτσι που έβγαλε από τα ρούχα του -και από τον αγώνα- τον Ζιντάν στον τελικό του Μουντιάλ του 2006, τον οποίο οι περισσότεροι τον θυμούνται πρώτα για την κουτουλιά του Γάλλου) μπορούν και το εκμεταλλεύονται. Ο Κύργιος έχει καπατσοσύνη και γι' αυτή την καπατσοσύνη τον θέλει το τένις. Τον χρειάζεται και τον θέλει. Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει στην ίδια τακτική.

Αντίθετα, ο Τσιτσιπάς αν και κοσμογυρισμένος μοιάζει να ζει σε προστατευτική γυάλα. Πρέπει να βγει από αυτή την προστατευτική γυάλα και να γνωρίσει τον αληθινό κόσμο. Να ενηλικιωθεί για να αντιμετωπίσει καλύτερα παίκτες σαν τον Κύργιο και αγώνες σαν κι αυτούς που "έφτιαξε" το Σάββατο ο Ρόντμαν του τένις.

TAGS ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ WIMBLEDON ATP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ