ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΙΒΟΥ

Η σταθερή αξία Κατερίνα Στεφανίδη έχει μετάλλια σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες

2022 / 3  (  / EUROKINISSI)
2022 / 3 ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι η σταθερή αξία του ελληνικού στίβου. Πλέον τα μετάλλιά της εκτείνονται σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες.

Οι δεκαετίες αλλάζουν και η Κατερίνα Στεφανίδη συνεχίζει να κατακτά μετάλλια σαν ένα ασταμάτητο ρομπότ αγώνων! Μοιάζει να είναι χτισμένη πάνω στο βάθρο.

Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου έχει στο παλμαρέ της μετάλλια που εκτείνονται σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες! Απόψε, με το αργυρό που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου μπήκε στην τρίτη δεκαετία και πιθανότατα θα τα είχε καταφέρει νωρίτερα αν η πανδημία δεν είχε προκαλέσει ντόμινο αναβολών στις μεγάλες διοργανώσεις.

Αυτή η εξωπραγματική διαδρομή των διακρίσεών της άρχισε το 2005. Τότε, ήταν 15 ετών και νίκησε με ρεκόρ αγώνων (4,30 μ.) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των Νέων στο Μαρακές. Έκτοτε, συνέχισε να διακρίνεται στις μικρές κατηγορίες μέχρι το 2011 και από το 2014 και μετά άρχισε η ανοδική της πορεία στις γυναίκες.

Το 2014 όπως είπε και η ίδια είναι σημείο αναφοράς. Τότε, κατέκτησε το πρώτο της ευρωπαϊκό μετάλλιο στη Ζυρίχη. Ήταν και εκείνο αργυρού χρώματος και έπειτα ακολούθησαν μία προς μία όλες οι χρυσές κορυφές της. Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Είναι η σταθερή αξία του ελληνικού στίβου, μια σπουδαία αθλήτρια αγώνων που που δίνει την εντύπωση ότι όσο γίνονται διοργανώσεις, αυτή θα κατακτά μετάλλια. Επανήλθε στις διακρίσεις μετά το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019, στη Ντόχα. Έπειτα, ο παγκόσμιος αθλητισμός έγραψε “κλειστόν λόγω covid-19” και οι επικοντιστές διαγωνίζονταν στις αυλές τους.

Επί 17 χρόνια συλλέγει μετάλλια, εμπειρίες και εξυπακούεται κούραση και καταπόνηση. Γι' αυτό είπε στον σύζυγο και προπονητή της Μιτς Κρίερ ότι ο πρώτος στόχος της γι' αυτή τη σεζόν ήταν να μην πονέσει το σώμα της, ώστε να μπορέσει να αγωνιστεί κανονικά στις διοργανώσεις της χρονιάς. Έκανε ένα step back για να προστατέψει το κορμί της, το όχημά της στους μεγάλους αγώνες καθώς με αυτό όπως φαίνεται θα φτάσει ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Πριν από ακριβώς ένα μήνα, στις 18 Ιουλίου (ξημερώματα Ελλάδας) η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν πέμπτη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον με άλμα στα 4,70 μ.. Τότε, είχε δηλώσει: “Θέλω να ελπίζω ότι στο Μόναχο θα λέμε αλλά πράγματα. Γενικά δεν βρήκαμε τόσο ρυθμό. Τον τελευταίο μήνα που είμαστε εδώ κάναμε καλή προπόνηση και για αυτό πίστευα ότι μπορώ να κάνω από 4,80 και πάνω. Παρ' όλα αυτά δεν μου έχει βγει ακόμα στους αγώνες. Πάντα ξεκινάω πιο χαμηλά τη χρονιά, όμως πάντα είχα ένα άλμα στα 4,80 πριν από κάθε μεγάλο πρωτάθλημα”.

Όντως, η συζήτηση άλλαξε στο Μόναχο. Το άλμα της ήταν καλύτερο στα 4,75 μ. και η ίδια είδε ως θετικό σημάδι, ως reboot το γεγονός ότι βρέθηκε και πάλι στο βάθρο.

Η Φινλανδή Μούρτο που νίκησε στο Μόναχο ήταν έκτη, με άλμα στα 4,60 μ. και πέτυχε νέο Εθνικό ρεκόρ με 4,85 θέτοντας υποψηφιότητα για μια θέση στις πρωταγωνίστριες του μέλλοντος δεδομένου ότι έχει σπουδαία φυσικά προσόντα.

Τα μετάλλια της Κατερίνας Στεφανίδη

Ολυμπιακοί Αγώνες

  1. 2016, Ρίο ντε Τζανέιρο: Χρυσό

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου

  1. 2017, Λονδίνο: Χρυσό
  2. 2019, Ντόχα: Χάλκινο

Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου

  1. 2016, Πόρτλαντ: Χάλκινο
  2. 2018, Μπέρμιγχαμ: Χάλκινο

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου

  1. 2014, Ζυρίχη: Αργυρό
  2. 2016, Άμστερνταμ: Χρυσό
  3. 2018, Βερολίνο: Χρυσό
  4. 2022, Μόναχο: Αργυρό

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου

  1. 2015, Πράγα: Αργυρό
  2. 2017, Βελιγράδι: Χρυσό
TAGS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ