ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η κάπνα από την καμένη Ελλάδα έφτασε ως το Τόκιο

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στον τελικό των κρίκων
Ο Λευτέρης Πετρούνιας στον τελικό των κρίκων EUROKINISSI

Ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Κατερίνα Στεφανίδη μίλησαν για την Ελλάδα που καίγεται και η Μαρία Καούκη γράφει για τους αθλητές που δεν ζουν στον κόσμο τους και στρέφουν το βλέμμα τους στους συμπατριώτες τους που δοκιμάζονται.

Η κάπνα από τη φλεγόμενη Ελλάδα έφτασε μέχρι το Τόκιο. "Πρώτα απ' όλα οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους που έχουν χάσει τις περιουσίες τους. Ελπίζουμε να σταματήσει όλο αυτό που γίνεται στη φύση μας και στη χώρα μας. Κάτι που με στεναχωρεί επίσης πάρα πολύ είναι τα ζωάκια που έχουν χαθεί, επειδή έχουν κι αυτά ψυχή". Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Λευτέρη Πετρούνια, όταν έφτασε στην καμένη και αβοήθητη πατρίδα του, φορώντας το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο στο στήθος του. Η ψυχή του και η σκέψη του ήταν πάντα για χρυσό μετάλλιο.

Αργότερα έστειλε νέο μήνυμα συμπαράστασης "στους πληγέντες και στους ανθρώπους που δίνουν μάχη με τις φλόγες". Από τον Λευτέρη, τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Ρίο και χάλκινο του Τόκιο, δεν περίμενε κανείς λιγότερη ενσυναίσθηση. Δεν περίμενε κάτι διαφορετικό, λιγότερο σεβασμό προς τους συμπατριώτες του, την πρώτη κατοικία τους και την ίδια τη ζωή. Η φύση είναι ζωή πολύτιμη και απαραίτητη για τη διαβίωσή μας. Η καμένη γη σήμερα είναι οι πλημμύρες του αύριο. "Τα ζωάκια", όπως σωστά επεσήμανε "έχουν κι αυτά ψυχή". Δεν σέβεσαι τη ζωή, αν δεν σέβεσαι τη φύση και τα ζώα, αν λοξοκοιτάζεις από την καμένη γη και δεν βλέπεις τις χαμένες στις φλόγες ψυχές.

Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από τους αθλητές της Ελλάδας αυτές τις εφιαλτικές ώρες. Από τα παιδιά που σε αυτή τη διοργάνωση χαιρόμαστε να τα ακούμε να μιλάνε, όσο χαιρόμαστε να τα βλέπουμε να αγωνίζονται. Μέρες Ολυμπιακών Αγώνων οι φλόγες που πλησίασαν την Αρχαία Ολυμπία δεν προέκυψαν έπειτα από επίκληση στο Θεό Απόλλωνα, δεν είναι το Φως της αδελφοσύνης των λαών. Είναι το νέο πνεύμα που δεν είναι αθάνατο, αλλά σκορπίζει θάνατο.

Η Κατερίνα Στεφανίδη τελείωσε τον αγώνα της στο επί κοντώ, όχι όπως θα ήθελε καθώς ένιωθε πολύ καλά πριν από τον τελικό. Ωστόσο, είναι η μοναδική από τις τρεις αθλήτριες που κατέκτησαν μετάλλιο στο αγώνισμα πριν από πέντε χρόνια στο Ρίο και κατάφερε να αγωνιστεί στον τελικό.

"Ελπίζω σύντομα να τελειώσουν οι φωτιές που έχουμε δει ότι έχει γεμίσει η Ελλάδα", είπε λίγο μετά το δεύτερο άκυρο άλμα της στα 4,90μ., στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μυρωδιά του καμένου έφτασε ως το Ολυμπιακό Χωριό στο Τόκιο, όπου διαμένει η ελληνική αποστολή. Οι φωτιές που έχουν τυλίξει τη χώρα έγιναν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ αθλητών, παραγόντων και προπονητών. "Η καταστροφή σοκάρει. Δεν έχω λόγια. Η χαρά μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πνίγεται από τη φωτιά και τις στάχτες που αφήνει πίσω της", έγραψε η Νικόλ Κυριακοπούλου. Η Κατερίνα, η Νικόλ και ο Λευτέρης δεν ζουν στο δικό τους κόσμο, δεν είναι παιδιά που θα έμεναν ανεπηρέαστα και που δεν θα αναφερόντουσαν στην Ελλάδα και στους Έλληνες, οι οποίοι δοκιμάζονται.

H Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών αγωνίζεται την Παρασκευή (6/8) στις 9.30 π.μ. στον ημιτελικό με αντίπαλο την Ουγγαρία. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά έχουν ξαναζήσει αυτόν τον εφιάλτη από απόσταση. Ήταν 24 Ιουλίου του 2018, μία ημέρα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όταν η “γαλανόλευκη” αντιμετώπισε την Ισπανία στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Βαρκελώνης. Η Piscines Bernat Picornell σίγησε για ένα λεπτό στη μνήμη των θυμάτων, πριν από την έναρξη του αγώνα. Ο προπονητής, Θοδωρής Βλάχος έκλαιγε κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας, οι αθλητές ήταν διαλυμένοι ψυχολογικά. Η Ελλάδα μετρούσε νεκρούς. Τώρα, έμαθαν ότι η πατρίδα τους ζει ξανά μια πύρινη κόλαση και ταυτόχρονα πρέπει να κρατήσουν το μυαλό τους στο μεγάλο στόχο τους. Δεν είναι εύκολο. Αντιθέτως. Αυτά τα παιδιά δεν είναι νάρκισσοι.

Κατά τραγική σύμπτωση, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1999, μία ημέρα μετά το μεγάλο σεισμό της Αθήνας που στέρησε τη ζωή σε 143 ανθρώπους, η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών αντιμετώπιζε την Ισπανία, επίσης στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στη Φλωρεντία. Οι παίχτες εκείνης της ομάδας δυσκολεύονταν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους τους και οι αντίπαλοι Ισπανοί τους χτυπούσαν παρηγορητικά την πλάτη κατά την παρουσίαση των ομάδων.

Οι Έλληνες αθλητές στο Τόκιο προσφέρουν ελάχιστο οξυγόνο στους πνεύμονές μας από το πολύ που έχουμε ανάγκη αυτές τις ώρες. Μόνο όσοι δεν δοκιμάζονται άμεσα, αλλά υποφέρουν βλέποντας την παραδομένη στις φλόγες Ελλάδα, μπορούν να αναζητήσουν στιγμιαία παρηγοριά στη δική τους όαση. Οι υπόλοιποι, οι χαροκαμένοι χάνονται στην απελπισία και τα αποκαΐδια.

* Η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι μέλη της Stoiximan Tokyo Team

* Το SPORT24 είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συνεχής αθλητική ενημέρωση και ειδησεογραφία για το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών, τον πίνακα των μεταλλίων όλων των χωρών που συμμετέχουν και τις επιτυχίες των Ελλήνων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μη χάσετε καμία στιγμή από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων ακολουθώντας το SPORT24 στο Google News!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ ΤΟΚΙΟ 2020 ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ