ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός έχει τον δικό του Γκιοκέρες, τον λένε Ιωαννίδη

Ο Παναθηναϊκός έχει τον δικό του Γκιοκέρες, τον λένε Ιωαννίδη
EUROKINISSI

Ο Λάμπρος Μπαλάφας γράφει για τον Φώτη Ιωαννίδη που άλλαξε το ντέρμπι με την ΑΕΚ όταν πάτησε το... τούρμπο και έμοιαζε με τον Γκιοκέρες της Σπόρτινγκ, την άμυνα του Παναθηναϊκού και την χαμένη ένταση στο παιχνίδι της "Ένωσης".

Όσοι παρακολουθείτε στενά το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, θα έχετε πληροφορηθεί το ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ για τον Φώτη Ιωαννίδη, η ομάδα της Πορτογαλίας βλέπει τον Έλληνα φορ ως αντικαταστάτη του Βίκτορ Γκιοκέρες, ο οποίος δύσκολα θα μείνει στη Λισαβόνα, αν και έχει συμβόλαιο μέχρι το 2028.

Ο Σουηδός, από την Τσάμπιονσιπ της Αγγλίας πέρυσι, κάνει ασύλληπτη χρονιά με τα "λιοντάρια" φέτος (36 γκολ σε 41 ματς σε όλες τις διοργανώσεις) και έχει προσελκύσει μεγάλα κλαμπ, τα οποία είναι έτοιμα να στρώσουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια στα πόδια του για να τον κάνουν δικό τους.

Η Σπόρτινγκ μπορεί να θέλει να τον κρατήσει, αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο… μιλάει το χρήμα και η πίεση που θα ασκηθεί στον 26χρονο άσο θα είναι τεράστια. Για το λόγο αυτό, η επίδοξη νταμπλούχος Πορτογαλίας θέλει να έχει έτοιμη λύση, στην περίπτωση που αποχωριστεί τον σούπερ σταρ της. Ο Φώτης Ιωαννίδης έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τον Γκιοκέρες και, προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία πλέον: Χθες (3/4) το βράδυ, τον είδα στη Λεωφόρο… Είδα τον… Σουηδό σταρ της Σπόρτινγκ να φοράει πράσινα και να κερδίζει σχεδόν μόνος του την ΑΕΚ.

Όταν ο Φώτης πάτησε το… τούρμπο

Δεν υποτιμώ την προσπάθεια των υπολοίπων παικτών του Παναθηναϊκού, αλλά αυτός που… υπέγραψε την ανατροπή στο ντέρμπι της Λεωφόρου, ήταν ο Φώτης Ιωαννίδης. Αυτός πάτησε το… τούρμπο, λατρεύει τη φόρμουλα άλλωστε.

Τα δύο γκολ που άλλαξαν το ματς, δεν προήλθαν από κάποια συνεργασία, δεν ήταν προϊόν μιας συντονισμένης πίεσης, η οποία έβγαλε την άμυνα της ΑΕΚ από την… comfort zone. Ήταν δύο προσωπικά κλεψίματα του 24χρονου φορ στον Μουκουντί.

Το πρώτο συνεχίστηκε με πλασέ του ίδιου, στο οποίο αρχικά έκανε επέμβαση ο Αθανασιάδης, αλλά στη συνέχεια η μπάλα έφθασε στον Μπακασέτα για να ισοφαρίσει. Και πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί του 1-1, ο Ιωαννίδης εξέθεσε ξανά τον Μουκουντί, τη φορά αυτή πέρασε τη μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα της Ένωσης, με τρόπο που την περνάνε παίκτες τοπ επιπέδου (μεταξύ αυτών και ο Γκιοκέρες για να μην ξεχνιόμαστε) και σήκωσε τη Λεωφόρο στο πόδι.

Το μεγάλο ατού του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή είναι η διαρκής βελτίωσή του. Και πέρυσι ήταν το ίδιο δυνατός, το ίδιο γρήγορος και καλός ντριμπλέρ, αλλά φέτος έχει προσθέσει ποιοτικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του, τελειώνει πολύ καλύτερα τις φάσεις, γεγονός που προϋποθέτει σκληρή δουλειά.

Της πράσινης αμύνης τα παιδιά

Κι αφού ξεκαθαρίσαμε τα αυτονόητα για τον μεγάλο πρωταγωνιστή του ντέρμπι, ας δούμε λίγο και τις προεκτάσεις του αποτελέσματος. Ο νικητής Παναθηναϊκός δήλωσε… παραμονή στη μάχη του τίτλου, κάθε άλλο αποτέλεσμα θα τον… εκτροχίαζε από το στόχο.

Το νωθρό πρώτο 20λεπτο, έδωσε την θέση του σε μια δυναμική αντεπίθεση μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου. Στην επανάληψη, ο Τερίμ αποφάσισε να τραβήξει όλη την ομάδα πολύ πίσω, θέλοντας να μηδενίσει το ρίσκο και να διαφυλάξει το 2-1. Σε θέση άμυνας έπαιξε 6-3-1, «μίκρυνε» το γήπεδο, έκοψε το μεγάλο προσόν της ΑΕΚ, την ταχύτητα στον χώρο.

Κάποιοι μπορούν να το πουν αναχρονιστικό, ο Τούρκος τεχνικός όμως έκανε τη δουλειά και από εκεί που ήταν στριμωγμένος στα σχοινιά και δεχόταν κριτική, βγήκε ξανά στον… αφρό και έδωσε νέες ελπίδες για τον τίτλο.

Η χαμένη ένταση της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ τρεις μέρες νωρίτερα είχε πάρει κόντρα στον Ολυμπιακό, πολλά περισσότερα απ’ όσα άξιζε με βάση την απόδοσή της. Χθες, δεν πήρε τίποτα, δεν έπεισε, έχασε ντέρμπι μετά από 17 ματς. Δίκαιο. Φέρνω στο μυαλό μου την περσινή ομάδα του Αλμέιδα και βρίσκω μεγάλες διαφορές. Ξεχασμένο το «high press», καμία σχέση η ένταση του τότε με το τώρα, σαν να έχουν πέσει μια ταχύτητα οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στον άξονα, υπάρχουν διαστήματα με τεράστια κενά σε ένα τόσο νευραλγικό σημείο. Σιμάνσκι, Γιόνσον, Πινέδα, Μάνταλος έχουν ξεμείνει από ιδέες. Περίμενα και το είχα σημειώσει, ένα ανέβασμα μετά τον αποκλεισμό από Ευρώπη και Κύπελλο, αλλά δεν προκύπτει, τουλάχιστον όπως το είχα στο μυαλό μου. Ίσως παίζει ρόλο και η μεγάλη σεζόν, θυμίζω την διαδικασία των καλοκαιρινών προκριματικών.

Η χθεσινή ήττα βάζει εξτρά πίεση στο εντός έδρας ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος είναι και μόνος στην κορυφή τούτη την ώρα. Αν η ΑΕΚ δώσει συνέχεια στην καλή παράδοση που έχει τα τελευταία ματς ως γηπεδούχος κόντρα στην ομάδα του Λουτσέσκου, τότε ναι, μπορεί να ξαναγίνει νούμερο ένα φαβορί.

Είναι πολλές οι διακυμάνσεις, για όλες τις ομάδες και κάθε αγωνιστική επιφυλάσσει εκπλήξεις και νέα δεδομένα. Μπορεί το βράδυ της Κυριακής να αλλάξει ξανά η ατζέντα, τείνει να μας γίνει συνήθεια…

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ