THE SPORTS ECONOMIST

Φώτης Ιωαννίδης και Σπόρτινγκ: Ξεχωρίζοντας τον καπνό από τη φωτιά

Φώτης Ιωαννίδης και Σπόρτινγκ: Ξεχωρίζοντας τον καπνό από τη φωτιά
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Το SPORT24 καταγράφει τι ισχύει τη δεδομένη στιγμή στην -κυρίως από Πορτογαλία ενισχυμένο- υπόθεση του ενδιαφέροντος της Σπόρτινγκ για τον Φώτη Ιωαννίδη. Πως ξεκίνησε η ιστορία, ο ρόλος της ενδεχόμενης πώλησης του Γιόκερες και αυτός του στάτους του προπονητή Αμορίμ, η καμία επαφή των "λιονταριών" με τον Παναθηναϊκό, αλλά και η διερευνητική επικοινωνία με την πλευρά του Έλληνα διεθνή, το κονδύλι τους για την κάλυψη της θέσης του φουνταριστού και το μισθολογικό ταβάνι τους.

Ένα από τα θέματα των ημερών, ειδικά με την παράκρουση που έχει κυριεύσει τα πορτογαλικά media, είναι το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ για τον Φώτη Ιωαννίδη και τις συνεχόμενες αναφορές από τη χώρα της Ιβηρικής για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού. Το SPORT24 καταπιάστηκε με την υπόθεση, επιδιώκοντας να ξεχωρίσει τον ομολογουμένως έντονο καπνό από τη φωτιά και να τοποθετήσει τη συγκεκριμένη ιστορία σε μια ρεαλιστική βάση, αναλύοντας την πτυχή του κάθε εμπλεκόμενου.

Κατ’ αρχάς πως προέκυψε, πως ξεκίνησε. Η Σπόρτινγκ λόγω του δανεισμού του Αλεξανδρόπουλου στον Ολυμπιακό παρακολουθεί τα εν Ελλάδι δρώμενα. Έτσι κι αλλιώς, έχει διαχρονικά προσβάσεις στη χώρα μας. Στο πρόσφατο ντέρμπι της πρεμιέρας των playoffs στο "Καραϊσκάκης", πέραν των δικών της ματιών (όχι δια ζώσης), υπήρξαν και άλλα, επαγγελματιών του ποδοσφαίρου, με εξαιρετική σχέση με τα "λιοντάρια".

Οι εγκωμιαστικές αναφορές για την παρουσία του Ιωαννίδη ήρθαν να κουμπώσουν με τα έτσι κι αλλιώς θετικά reports που υπήρχαν από το πρότερο, γενικό scouting και ακριβώς επειδή δεν ήταν… θεσμική η προέλευσή τους (δεν προέκυψαν δηλαδή από εργαζόμενους του πορτογαλικού συλλόγου), διέρρευσαν κιόλας.

Η Σπόρτινγκ το προηγούμενο καλοκαίρι έκανε την αγορά της ιστορίας της και καταβάλλοντας 20+4 εκατ. ευρώ απόκτησε από την Κόβεντρι τον Βίκτορ Γιόκερες. Ο Σουηδός υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο, αλλά φέτος τα σπάει. Είναι ο επιθετικός με τη μικρότερη συχνότητα σκοραρίσματος στην Ευρώπη έχοντας σημειώσει 36 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και έτσι βάσιμα εκτιμάται πως η παραμονή του στη Λισαβόνα θα είναι βραχύβια.

Ενδιαφέρον για τον Σκανδιναβό φουνταριστό υπάρχει από… παντού, χωρίς τα μεγάλα πορτοφόλια να πτοούνται από τις αξιώσεις της Σπόρτινγκ, η οποία υπενθυμίζει το buy out των 100 (!) εκατ. ευρώ που υπάρχει στο συμβόλαιο του Γιόκερες, χωρίς επαναλαμβάνεται να περιορίζει ή να κάμπτει τους μνηστήρες. Κάθε άλλο.

Ενδεικτικό ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται στο "Αλβαλάδε" ο ατζέντης του 26χρονου επιθετικού για μια πρώτη εκτίμηση των όσων έρχονται και αναμένονται το καλοκαίρι. Συνάντηση πολύ σημαντική.

Ο παράγοντας Αμορίμ

Δεδομένο πως θα πωληθεί αυτό το καλοκαίρι ο Γιόκερες, ως τώρα, δεν είναι. Το δεδομένο όμως είναι πως η Σπόρτινγκ θα τον πουλήσει πανάκριβα και πως η ερχόμενη μεταγραφική περίοδος, μοιάζει ιδανική για να μεγιστοποιήσει το αντίτιμο που επιθυμεί να εισπράξει. Μέχρι να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει -και λογικά μια πρώτη ένδειξη θα δοθεί από το επερχόμενο ραντεβού ατζέντη και συλλόγου- τα "λιοντάρια" δεν έχουν κάνει το παραμικρό ως προς την αντικατάσταση του Σκανδιναβού.

Για την ακρίβεια, δεν έχουν κάνει το παραμικρό πέραν του scouting και της πληροφόρησης για όσους μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν ξεχωρίσει. Προφανώς ο Ιωαννίδης βρίσκεται μεταξύ αυτών, χωρίς -επί του παρόντος- να υπάρχει ιεράρχησή του, αν δηλαδή είναι Νο1, 2 ή οπουδήποτε στην σχετική λίστα.

Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει, πέραν των υπολοίπων γιατί κανείς δεν ξέρει αν ο προπονητής της Σπόρτινγκ, ο Ρούμπεν Αμορίμ θα παραμείνει στα ηνία καθώς μετά την απόφαση του Τσάμπι Αλόνσο να μην αποχωρήσει από το Λεβερκούζεν, ο Πορτογάλος φέρεται μεταξύ των βασικών υποψηφίων διαδόχων του Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ. Ακόμη και να μην είναι ή να μην βρεθεί τελικά στο "Άνφιλντ" η προπονητολογία και τα ντόμινο που αναμένονται, το πιθανότερο είναι να τον συμπεριλάβουν.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει λοιπόν και αυτό το μέτωπο, ιεράρχηση των υποψήφιων επιθετικών -πάντα εφόσον προκύψει πώληση Γιόκερες- δεν (μπορεί να) υπάρχει. Σημειώνεται σε κάθε περίπτωση πως ο Αμορίμ δεν είναι και τόσο φανατικός θιασώτης των "προϊόντων" του ελληνικού πρωταθλήματος, σε αντίθεση με συγκεκριμένα στελέχη του αγωνιστικού οργανόγραμματος της Σπόρτινγκ.

Καμία επαφή με Παναθηναϊκό, δεδομένο το ταβάνι της Σπόρτινγκ

Για όλα τα παραπάνω, ισχύει στο 100% αυτό που από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του τσεκαρίσματος των "λιονταριών" στον διεθνή επιθετικό διέρρεε από την πλευρά του Παναθηναϊκού: πως όντως δηλαδή η Σπόρτινγκ δεν έχει κάνει καμία επαφή, δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν από τους "πράσινους", ούτε καν σε επίπεδο ενημερωτικής, διερευνητικής κρούσης.

Το έχει κάνει όμως μέσω των πατροπαράδοτων σε σχετικές υποθέσεις καναλιών με την πλευρά του ποδοσφαιριστή. Εννοείται -όπως άλλωστε επανειλημμένα στο παρελθόν έχει επισημανθεί σε ρεπορτάζ του SPORT24- πως με τη σεζόν που κάνει φέτος ο Ιωαννίδης τέτοιες επαφές συνθέτουν την καθημερινότητα για τους εκπροσώπους του διεθνή φουνταριστού.

Ό,τι χρειάζεται συνεπώς στην παρούσα φάση, σε επίπεδο... χαρτογράφησης, να γνωρίζει η Σπόρτινγκ, το γνωρίζει. Όπως και τις αναμενόμενες επαφές για την αναπροσαρμογή του συμβολαίου του Ιωαννίδη με τον Παναθηναϊκό, τον ίδιο να μην βιάζεται μεν να κάνει το βήμα στο εξωτερικό, αλλά να αντιλαμβάνεται το timing και σε πρώτη φάση να θέλει να το εξαργυρώσει με το να γίνει και μισθολογικά ο Νο1 Έλληνας του ρόστερ των "πράσινων", το ενδιαφέρον άλλων ομάδων, αλλά και την ξεκάθαρη πρόθεση της διοίκησης του Παναθηναϊκού να μη συζητήσει το παραμικρό αναφορικά με πώληση του αρχισκόρερ τους πέραν μιας "εξωπραγματικής πρότασης".

Και που τοποθετείται σε αυτή την προοπτική η Σπόρτινγκ; Ταβάνι της, ανεξαρτήτως των (πάρα πολλών) χρημάτων που θα εισπράξει από την ενδεχόμενη πώληση του Γιόκερες είναι τα 20 εκατ. ευρώ. Και αυτό -προς ώρας τουλάχιστον- δεν αφορά συγκεκριμένα την περίπτωση του Ιωαννίδη, αλλά γενικά το διαθέσιμο κονδύλι για τον αντικαταστάτη του Σουηδού. Συγκεκριμένα για τον Έλληνα, το ιδανικό, το ιδεατό για τα "λιοντάρια" είναι ένα ποσό γύρω στα 15 εκατομμύρια, ποσό που βάσει των απαιτήσεων του Παναθηναϊκού δεν είναι επαρκές.

Ενδεικτική επίσης και μια τελευταία σημείωση. Οι καθαρές απολαβές του Γιόκερες στην Σπόρτινγκ είναι 1,25 εκατ. ευρώ (με τα μπόνους, εφικτά βάσει των φετινών επιδόσεών του, αγγίζει τα 2 εκατ.), απολαβές που τον τοποθετούν στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας των "λιονταριών".

Ανεξαρτήτως του αν υπάρξει το ερχόμενο καλοκαίρι διάδοχός του και ποιος θα είναι, εκεί πάνω κάτω είναι και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι προσφερόμενες αποδοχές του. Εκεί δηλαδή που θα εκτιμάται πως θα συζητηθεί -κατ'λάχιστο- και το οικονομικό πλαίσιο της αναμενόμενης αναπροσαρμογής του συμβολαίου του Ιωαννίδη στον Παναθηναϊκό.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ