ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο καλύτερος – ever- Ιωαννίδης επέβαλε τους κανόνες του στο Καραϊσκάκης

Ο καλύτερος – ever- Ιωαννίδης επέβαλε τους κανόνες του στο Καραϊσκάκης
ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME SPORTS

Ο Φώτης Ιωαννίδης ήταν καλύτερος από ποτέ και κουβάλησε τον Παναθηναϊκό σε ανεπανάληπτο θρίαμβο στο "Γ. Καραϊσκάκης". Το πλάνο της νίκης και η αμυντική καθίζηση του Ολυμπιακού. Γράφει ο Λάμπρος Μπαλάφας.

Οι θεωρίες καταρρίπτονται για πλάκα, κάθε αγωνιστική μας επιφυλάσσει και κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη. Ο Παναθηναϊκός κατέβηκε στο Καραϊσκάκης για να παίξει την επιβίωσή του. Ήταν τεράστια η πίεση προς τους παίκτες και κυρίως τον Τερίμ. Ο Τούρκος προπονητής γνώριζε την αμφισβήτηση, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει στον... αφρό ήταν το “διπλό” στην έδρα του μεγάλου του αντιπάλου.

Και στο τέλος το έκανε με τρόπο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, η ομάδα του κυριάρχησε, επέστρεψε δυναμικά στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος, φόρτωσε τον Ολυμπιακό με εσωστρέφεια και κριτική. Αυτοί είναι οι κανόνες εδώ που φθάσαμε. Νικάς; Προχωράς προς τον στόχο και ελπίζεις. Χάνεις; Βυθίζεσαι στις σκέψεις σου, φταίνε τα συστήματα, τα πρόσωπα, οι επιλογές, όλα...

Το πλάνο νίκης είχε πρωταγωνιστές

Ο Φατίχ Τερίμ είχε ουκ ολίγα θέματα να διαχειριστεί στην άμυνα, μετρημένες οι επιλογές του. Προσωπικά με εξέπληξε η χρησιμοποίηση τον Ακαϊντίν δίπλα στον Αράο, έβαλε μαζί δύο δεξιοπόδαρους στόπερ, θεωρητικά ανορθογραφία ήταν, αλλά του βγήκε, δικαιώθηκε, έκρυψε καλά τις αδυναμίες του συμπατριώτη του κεντρικού αμυντικού και το πλάνο λειτούργησε όπως το είχε σχεδιάσει.

Δεν θα πάω κατευθείαν στον μεγάλο πρωταγωνιστή των νικητών, αλλά στους δύο παίκτες που έκαναν το τέλειο παιχνίδι τακτικά. Αναφέρομαι στους Παλάσιος και Μπερνάρ, οι οποίοι ήταν εξαιρετικοί και στα δύο κομμάτια του γηπέδου, έβγαιναν ταχύτητα μπροστά σε φάση κατοχής, γύριζαν ακόμη πιο γρήγορα πίσω σε θέση άμυνας, για να κλείσουν τους χώρους στους Ορτέγκα και Ροντινέι, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παράξουν καταστάσεις ερυθρόλευκης απειλής.

Από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός πήρε άριστα για την λειτουργία του στα άκρα, ήταν μάλλον απίθανο να μην κερδίσει το ματς. Υπερείχε αριθμητικά στον άξονα με τους 3 χαφ, κατάφερνε αφενός να μην κινδυνεύει ο ίδιος, αφετέρου να ανεβάζει αρκετούς παίκτες του και να πατούν περιοχή. Με αυτό τον τρόπο μπόρεσε να γυρίσει το 1-0 σε 1-2 πριν τη λήξη του ημιχρόνου, είχε διώξει ήδη όλο το βάρος, το είχε μεταφέρει... απέναντι.

Ο καταλυτικός παράγοντας Φώτης Ιωαννίδης

Τα ντέρμπι ξεκινούν από την τακτική και καταλήγουν σε αυτούς που τα καθορίζουν. Ο Παναθηναϊκός είδε σε αυτό το βράδυ τον Φώτη Ιωαννίδη να κάνει ματς καριέρας! Είχε βάλει την υπογραφή του σε ουκ ολίγα παιχνίδια με την πράσινη φανέλα, χθες πρόσθεσε το κορυφαίο στη συλλογή του. Τα έκανε όλα τέλεια, εξέθεσε την άμυνα του Ολυμπιακού, ήταν ο φάρος, το σημείο αναφοράς της ομάδας του.

Έβγαινε πρώτος σε όλες τις πάσες των συμπαικτών του με διαρκή κίνηση, κρατούσε μπάλα και έδινε ηρεμία όταν αυτό απαιτούσε η στιγμή, έκανε κινήσεις ανάμεσα στις γραμμές και στην πλάτη της ερυθρόλευκης άμυνας, τελείωσε με πολύ μεγάλη ψυχραιμία τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν, δεν θυμάμαι άλλη τόσο ολοκληρωμένη εμφάνιση και φυσικά πρέπει να προσμετρήσουμε, τον αντίπαλο και την έδρα.

Στα παραπάνω στοιχεία του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός παρουσίασε την γνωστή αμυντική αδράνεια, ανεπίτρεπτη για τέτοιας σημασίας αγώνες. Όχι από τα πρώτα λεπτά όπως κόντρα στην Μακάμπι, αλλά σταδιακά και κυρίως σε κρίσιμα σημεία. Ο Μεντιλίμπαρ μετά το τέλος του ματς είπε κάτι πολύ αληθινό και μάλλον ανησυχητικό για την ομάδα του.

"Δεν μπορούμε να παίξουμε οργανωμένη άμυνα" ανέφερε ο Βάσκος τεχνικός μεταξύ άλλων και τα 3 γκολ το αποδεικνύουν. Σημειώθηκαν όχι σε στιγμές υπεραρριθμίας των πρασίνων, αλλά σε φάσεις κακών αντιδράσεων, με 3 και 4 παίκτες πίσω από την μπάλα. Ήταν μια συνέχεια της Πέμπτης και όταν κάτι επαναλαμβάνεται, έχει βαθιές ρίζες, άρα και η λύση είναι χρονοβόρα.

Κι αν στην άμυνα δεν μπορούν να γίνουν θαύματα από την μια στιγμή στην άλλη, χθες υπέστη βραχυκύκλωμα και η επίθεση. Ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού και του πρωταθλήματος, Ελ Κααμπί δεν μπόρεσε σε ένα ολόκληρο ματς, να βρεθεί μια φορά σε θέση να τελειώσει μια προσπάθεια με καλές προϋποθέσεις.

Έχοντας αριθμητικό μειονέκτημα στον άξονα οι ερυθρόλευκοι, δοκίμασαν δεκάδες σέντρες από τα πλάγια, εύκολα αντιμετωπίσιμες και πολλές μεγάλες μπάλες, ψάχνοτας τις... πλάτες της άμυνας του Παναθηναϊκού, η οποία όμως ήταν στημένη σε χαμηλά μέτρα και δεν έδινε τέτοια ευκαιρία.

Από Πέμπτη σε Κυριακή ο Ολυμπιακός όχι μόνο αφήνει πίσω του τον ενθουσιασμό των πρώτων αγώνων της εποχής Μεντιλίμπαρ, αλλά πληγώνεται βαθιά καθώς είχε πιστέψει σε ολική ανατροπή των δεδομένων. Επιστρέφει σε δύσκολη θέση, σχεδόν σε αυτή που ήταν πριν πάει να παίξει τα... ρέστα του στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Δεν είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες, τώρα θα πρέπει να πράξει το ίδιο στην OPAP Arena με αντίπαλο την ΑΕΚ.

O Παναθηναϊκός φώναξε ξανά παρών στη μάχη του τίτλου και στα δύο επόμενα ντέρμπι στη Λεωφόρο θα αποδείξει αν είναι σε θέση να το γίνει ξανά φαβορί στην διαδικασία, όπως είχε υπάρξει στη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Προφανώς και μπορεί να το κάνει, φθάνει να μην επαναλάβει τα σοβαρά λάθη που έκανε σε στιγμές που τα πάντα ήταν με το μέρος του.

Έχουμε δρόμο ακόμη, η σεζόν είναι γεμάτη ανατροπές...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ