ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η Φενέρμπαχτσε μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, όχι δέος

CONFERENCE LEAGUE 2023-2024 /    -  (  / EUROKINISSI)
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ EUROKINISSI SPORTS

Ο Λάμπρος Μπαλάφας γράφει για την αντίπαλο του Ολυμπιακού, Φενέρμπαχτσε, στους "8" του Coonference League και το διακύβευμα των δύο αγώνων που είναι τεράστιο για τους ερυθρολεύκους.

Στην Ελλάδα έχουμε μια περίεργη νοοτροπία στην αξιολόγηση καταστάσεων, ενθουσιαζόμαστε εύκολα, το ίδιο εύκολα τα βάφουμε... μαύρα και βυθιζόμαστε στις σκέψεις μας.

Είναι η λογική του άσπρου και του μαύρου, απουσιάζει το γκρι από το ρεπερτόριό μας, το αγνοούμε, πρέπει να είμαστε στη μία ή την άλλη πλευρά.

Αφορμή αυτής της εισαγωγής στάθηκε η άποψη που είδα να σχηματίζεται στον μαγικό χώρο των social, περί μιας πολύ δύσκολης κλήρωσης του Ολυμπιακού στα προημιτελικά του Conference League.

Το ποδόσφαιρο στηρίζεται αρχικά στη θεωρία, αλλά η έκβαση ενός αγώνα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το αρχικά πλάνο.

Υπάρχουν τόσοι παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν, που πραγματικά δεν αξίζει να σταθείς πάνω από λίγα λεπτά με τα όσα έβγαλε μια κληρωτίδα.

Θυμάμαι την τοποθέτηση του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πριν από την κλήρωση με τη Μακάμπι, όταν είχε κληθεί να διαλέξει αντίπαλο για την ομάδα του.

Ο Βάσκος απάντησε άμεσα, αφοπλιστικά, ζήτησε να βρει απέναντί του μια μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη και το αιτιολόγησε.

Ένα λαμπερό όνομα, αρχικά σου προκαλεί δέος και στη συνέχεια κίνητρο, για να βρεις τον τρόπο να το βάλεις από κάτω να το νικήσεις.

Για να μιλάμε πρακτικά, η Φενέρμπαχτσε δεν μπορεί να προκαλέσει δέος στον Ολυμπιακό, την τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες, οι ερυθρόλευκοι νίκησαν μέσα – έξω, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη έκαναν περίπατο, επικράτησαν 3-0, σε μία από τις πιο πειστικές εκτός έδρας επιτυχίες τους.

Τα εκατομμύρια δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία

Αντιλαμβάνομαι πως η υπερεκτίμηση του ρόστερ της Φενέρ στηρίζεται στα σπουδαία βιογραφικά που διαθέτει. Τζέκο, Τάντιτς, Μπατσουαγί, Φρεντ. Είναι πασίγνωστοι ποδοσφαιριστές, κουβαλάνε παραστάσεις κι εμπειρία από σημαντικά πρωταθλήματα.

Από την άλλη, οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες δεν διάγουν την πρώτη νιότη, την εξάντλησαν σε Αγγλίες, Γερμανίες, Ιταλίες και Ολλανδίες.

Η Τουρκία είναι πρωτάθλημα δεύτερης ταχύτητας, το οποίο δεν τους ταλαιπωρεί σωματικά, ενώ παράλληλα τους προσφέρει υψηλότατα συμβόλαια.

Τα λεφτά αποτελούν μαγνήτη για την έλευση κάποιων δυνατών ονομάτων, αλλά δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία. Είναι πολλά τα παραδείγματα, αλλά δεν είναι της παρούσης η περαιτέρω ανάλυση.

Δηλαδή ο Ολυμπιακός είναι και τυχερός που έπεσε πάνω σε μια ομάδα που η χρηματιστηριακή της αξία είναι 200 εκατομμύρια;

Προφανώς κι όχι, αλλά δεν είναι και... τελειωμένος επειδή θα βρει απέναντί του παίκτες που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο παγκόσμιο στερέωμα.

Και επιστρέφω στο δόγμα Μεντιλίμπαρ. Ο προπονητής των Πειραιωτών θεωρεί πως κάθε ποδοσφαιριστής οφείλει να δουλεύει σκληρά και να ακολουθεί πιστά το πλάνο.

Οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να παραγκωνίσουν βιογραφικά κι ονόματα, το έχει αποδείξει τόσες φορές η ιστορία.

Κλειδί η ερυθρόλευκη ψυχοσύνθεση

Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά για να δει πως λειτουργεί η ψυχοσύνθεση που δημιουργείται πριν από τα ματς.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με... αέρα να υποδεχθεί την άσημη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τον πιεσμένο Παναθηναϊκό που έπαιζε την παραμονή του στην υπόθεση τίτλος.

Αποτέλεσμα; Μάζεψε 4 και 3 γκολ στο σύνολο 7, μπροστά στο πάντα απαιτητικό κοινό του. Πήγε απαλλαγμένος από άγχος στην Μπάτσκα Τόπολα και προετοιμασμένος για μια καλή εμφάνιση με ταβάνι τη νίκη, έριξε 6 γκολ και σημείωσε τη μεγαλύτερη ανατροπή που έχει συμβεί στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Οι δύο αποτυχίες είχαν λειτουργήσει ως... καμπανάκια. Ο Ορτέγκα δικαιολόγησε τα 4 εκατομμύρια που έδωσαν οι ερυθρόλευκοι για να τον αποκτήσουν παίζοντας εκπληκτικά όλη την αριστερή πτέρυγα, ο Ποντένσε πέραν των... οργίων που έκανε σε δημιουργία και σκοράρισμα, πήρε άριστα στα αμυντικά του καθήκοντα με καλές επιστροφές και πολλές κερδισμένες μονομαχίες, ο Φορτούνης ήταν όλο ουσία και συνεχόμενα τρεξίματα, θετικότατος και επιδραστικός σε ό,τι καλό επιθετικά δημιούργησε η ομάδα του.

Το διακύβευμα των δύο αγώνων με τη Φενέρμπαχτσε είναι τεράστιο για τον Ολυμπιακό, μια πρόκριση θα προκαλέσει την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή προοπτική του συλλόγου.

Αυτή είναι η νοοτροπία που θα πρέπει να κυριεύσει τις εγκαταστάσεις του Ρέντη κι όχι ο θαυμασμός για τους καλοπληρωμένους σταρ των Τούρκων.

Δεν υπάρχουν προκρίσεις, ούτε αποκλεισμοί από τις κληρώσεις, παρά μόνο μάχες οι οποίες ξεχωρίζουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές από την μάζα.

Σωστά ο Ολυμπιακός επενδύει στον Μεντιλίμπαρ και πρέπει να το κάνει με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση ενόψει των δύο αγώνων... ζωής που έρχονται.

Ο πολύπειρος προπονητής είναι το χαρτί που μπορεί να γυρίσει την παρτίδα σε ερυθρόλευκα χέρια, με την ηρεμία του και την μεθοδικότητά του.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ