OPINIONS

Τρεις (σούπερ) και ο κούκος

Τρεις (σούπερ) και ο κούκος

Ο Κώστας Τσίλης πιάνεται απ’ όσα έκανε ο Ουζουνίδης στο φιλικό με τα Τρίκαλα, για να βάλει στο τραπέζι την ζόρικη εξίσωση στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ, με βάση τα οριστικά μέχρι τον Γενάρη δεδομένα του ρόστερ.

Η πραγματικότητα είναι πως αυτό το φιλικό με τα Τρίκαλα, αφορούσε κυρίως τον ισχυρό πυρήνα οπαδών της ΑΕΚ στην περιοχή, που είχε μοναδική ευκαιρία να απολαύσει στον τόπο του την ομάδα, αλλά και τον Ουζουνίδη.

Μην ξεχνάτε πως ήταν ένα ματς από το οποίο απουσίαζαν επτά διεθνείς και δυο τραυματίες, ενώ έγινε στο μεσοδιάστημα δυο εξαιρετικά φορτωμένων αγωνιστικά περιόδων για την ΑΕΚ και με το πρώτο μέλημα των παικτών να είναι η ξεκούραση. Όμως ακόμα και σ’ ένα τέτοιου είδους φιλικό, η ΑΕΚ έπαιξε σαν πρωταθλήτρια. Ακριβώς όπως σταθερά κάνει από την αρχή της φετινής σεζόν. Είτε είναι προκριματικά για το Champions League, είτε είναι αγώνας πρωταθλήματος, είτε φιλικό τεστ. Και αυτό έχει την (μεγάλη) σημασία του, για τη νοοτροπία της ομάδας.

Ο Ουζουνίδης ήθελε να δει συγκεκριμένα πράγματα σ’ αυτό το παιχνίδι με τα Τρίκαλα. Όχι τόσο από τον Τσιγκρίνσκι και τον Γιαννιώτα. Ήξερε εκ των προτέρων ο Μαρίνος, πως και οι δυο αυτοί ποδοσφαιριστές, για διαφορετικούς λόγους, θέλουν ακόμα τον χρόνο τους για να φτάσουν στο 100% της ετοιμότητας τους. Απλώς είχαν ανάγκη από αγωνιστικά λεπτά και το φιλικό αυτό ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τα πάρουν. Αλλά το γεγονός πως αυτό έγινε με ρέγουλα, δηλαδή ένα ημίχρονο ο Τσιγκρίνσκι και 30 λεπτά ο Γιαννιώτας, φανερώνει πως ακόμα χρειάζονται προσεκτική διαχείριση και τον χρόνο τους.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΑΝΩ Σ’ ΕΝΑ ΔΙΔΥΜΟ

Εκείνο που σίγουρα ήθελε να (ξανα)δει ο Ουζουνίδης στο φιλικό με τα Τρίκαλα, ήταν το δίδυμο Γαλανόπουλου και Άλεφ στη αμυντικά χαφ. Και ο λόγος ήταν πολύ συγκεκριμένος. Όσο ακόμα ήταν ανοικτό το ενδεχόμενο απόκτησης ενός ακόμα χαφ, ο Ουζουνίδης είχε στο μυαλό του συνδυασμούς στο δίδυμο των χαφ με Σιμόες και Γαλανόπουλο, με Σιμόες και με Άλεφ αλλά όχι με Γαλανόπουλο και Άλεφ. Εξ ου και η ΑΕΚ έψαχνε στην αγορά για έναν χαφ που θα ήταν περισσότερο εξάρι και λιγότερο οκτάρι. Η μεταγραφή δεν έγινε, ο χρόνος πλέον δεν γυρίζει πίσω και κανένας προπονητής δεν θα καθόταν κλάψει πάνω από το χυμένο γάλα. Πολλώ δε μάλλον ο Ουζουνίδης που είναι απ’ αυτούς που προχωρούν πάντα μπροστά.

Έτσι κι αλλιώς σ’ αυτό το φιλικό ο Μαρίνος δεν είχε λόγο να φορτώσει με κούραση τον Σιμόες. Όμως ήθελε να δει και το δίδυμο Γαλανόπουλο με Άλεφ, το οποίο με βάση τα οριστικά μέχρι και τον Γενάρη (διότι δεν μπορώ να φανταστώ πως και τον Γενάρη θα γίνει το ίδιο λάθος) δεδομένα του ρόστερ, θα χρειαστεί να επιστρατευτεί. Το συμπέρασμα που βγήκε απ’ όσα είδε ο Ουζουνίδης, είναι θετικό. Οι δυο τους, ήταν οι καλύτεροι παίκτες της ΑΕΚ στο εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο της ομάδας. Με τον Γαλανόπουλο μάλιστα, να πετυχαίνει ένα όμορφο γκολ και να δίνει μια ακόμα πιο όμορφη ασίστ. Όχι άσχημα, ακόμα και για φιλικό.

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ

Σ’ αυτό το ματς με τα Τρίκαλα, ήταν η δεύτερη φορά που ο Γαλανόπουλος με τον Άλεφ παίζουν μαζί στα αμυντικά χαφ. Και η δεύτερη φορά που πάνε εξαιρετικά. Η πρώτη ήταν με τον ΠΑΣ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Εκείνο δεν ήταν καν φιλικό. Βεβαίως θα σκεφτεί κάποιος, πως απέναντι τους είχαν τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα. Όχι τον ΠΑΟΚ ή τον Ολυμπιακού, ούτε πολύ περισσότερο τον Άγιαξ ή την Μπενφίκα. Αυτό είναι σωστό. Από την άλλη μεριά, ο Ουζουνίδης δεν έχει στο μυαλό του πως αυτό θα είναι το δίδυμο των χαφ με το οποίο θα πάει σ’ όλα τα ματς. Ο Σιμόες είναι ο καλύτερος κόφτης του πρωταθλήματος και από θα ξεκινάει ο σχεδιασμός του παιχνιδιού στη μεσαία γραμμή. Ειδικά για δύσκολα και κρίσιμα ματς. Και ένας εκ των Γαλανόπουλο ή Άλεφ θα πηγαίνει ως παρτενέρ του Πορτογάλου. Αλλά θα υπάρξουν και παιχνίδια που δεν θα είναι παρών ο Σιμόες ή που θα πρέπει να πάρει ανάσες.

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Ανοίγω μια παρένθεση ως προς τον Γαλανόπουλο. Αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για την ΑΕΚ από την εποχή του Στέλιου Μανωλά. Θα είναι η πρώτη φορά, μετά τις αρχές της δεκαετίας του ’80, που ένα παιδί από τα σπλάχνα της ομάδας, θα φτάσει να παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έχει το ταλέντο και τις δυνατότητες ο Γαλανόπουλος να το κάνει; Αναμφισβήτητα. Είναι έτοιμος; Θα το αποδείξει φέτος. Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός πως ο ίδιος ο Γαλανόπουλος παραδέχθηκε στο Κίελτσε στην προετοιμασία, πως την περυσινή σεζόν δεν κατάφερε να προοδεύσει, παρότι βοήθησε και αυτός την ΑΕΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Παραδέχθηκε πως είχε χάσει το μυαλό του. Επομένως ξέρει τι πρέπει να κάνει φέτος.

Επίσης έχει σημασία το γεγονός πως πλέον η ΑΕΚ έχει στο προπονητικό τιμ της, δυο ανθρώπους που ασχολούνται με την έξτρα δουλειά των νεαρών. Είναι ο Κόλα και ο Παναγιωτάρας. Δεν υπήρχαν πέρυσι και δεν είναι δουλειά του προπονητή, γι αυτό και δεν την έκανε ο Χιμένεθ. Αλλά κόστισε στον Γαλανόπουλο. Τώρα το πράγμα δουλεύει διαφορετικά και ο ίδιος το έχει δει διαφορετικά και αυτό είναι ξεκάθαρο σ’ όλα τα ματς μέχρι τώρα. Κλείνω την παρένθεση.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο Ουζουνίδης ήθελε να δει στο φιλικό με τα Τρίκαλα το δίδυμο με τον Γαλανόπουλο και τον Άλεφ, διότι ξέρει πως αυτό θα μπαίνει στο γήπεδο, όταν θα λείπει ο Σιμόες. Δοκίμασε και τον Μοράν στο δεύτερο ημίχρονο. Δίπλα στον Άλεφ. Δεν είδε περισσότερα πράγματα, απ’ αυτά τα λίγα που είχε δει και στο Κίελτσε από τον Ισπανό. Επομένως ο Μαρίνος δεν έλαβε κάποιο διαφορετικό μήνυμα από τον Μοράν. Όσο για τον Αϊντάρεβιτς, τον επανέφερε μεν στις επιλογές του, αλλά ως δεξί… εξτρέμ. Δείγμα πως εξακολουθεί να μην τον υπολογίζει. Τουλάχιστον όχι για χαφ. Με λίγα λόγια και στο φιλικό με τα Τρίκαλα αποδείχθηκε πως τουλάχιστον μέχρι τον Γενάρη, η ΑΕΚ θα πάει μόνο με τρια χαφ που μπορούν να κάνουν καλά την δουλειά που θέλει ο Ουζουνίδης. Και έναν άγνωστο Χ, που (εξακολουθεί να) είναι ο Μοράν.

Και κάτι τελευταίο από το φιλικό με τα Τρίκαλα. Ο Κλωναρίδης σκόραρε και πάλι. Με άψογο τελείωμα. Παίζοντας ξανά ως δεύτερος επιθετικός. Έχει ψυχολογία, έχει και ρόλο. Σκόραρε και ο Γιακουμάκης. Στο 2ο λεπτό και στην πρώτη του επαφή. Περίπου όπως είχε κάνει στο Καραϊσκάκη στις καθυστερήσεις, βάζοντας ένα γκολ μισό πρωτάθλημα. Τέτοιοι σκόρερ και σπάνιοι είναι και πολύτιμοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ