OPINIONS

Τι έκανες στην ΑΕΚ, Μαρίνο;

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  3ο και 4ο γκολ Κλωναριδης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης αποδεικνύει με (ποδοσφαιρικά) στοιχεία και αριθμούς, πόσο άλλαξε ο Μαρίνος Ουζουνίδης την πρωταθλήτρια ΑΕΚ αλλά και παίκτες του ρόστερ.

Η ΑΕΚ στα παιχνίδια με την Σέλτικ, την Βίντι, αλλά και τον Αστέρα στην Τρίπολη, πέτυχε πράγματα που δεν είχε καταφέρει πέρυσι. Δηλαδή στην καλύτερη σεζόν της, εδώ και 24 χρόνια. Προκρίθηκε εκεί που πέρυσι είχε αποκλειστεί και κέρδισε εκεί που σταθερά εδώ και για μια γεμάτη επταετία δεν τα κατάφερνε και συνήθως έχανε. Θα μπορούσε όλο αυτό να είναι συγκυριακό; Φυσικά.

Στο ποδόσφαιρο μπορούν να συμβούν τα πάντα. Όμως το παιχνίδι με τον Πανιώνιο, που ήταν συνέχεια εκείνου στην Τρίπολη, το οποίο ήταν συνέχεια της πρεμιέρας του πρωταθλήματος με ΠΑΣ και των τεσσάρων ευρωπαϊκών προκριματικών, αποδεικνύει εκείνο υπαγορεύει η ποδοσφαιρική λογική. Η ΑΕΚ κάνει πράγματα που δεν κατάφερε πέρυσι, διότι είναι μια άλλη ομάδα. Μια καλύτερη ομάδα.

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, η περυσινή ΑΕΚ είχε κάνει εντυπωσιακά πράγματα. Μαγικό ταξίδι στην Ευρώπη, που κάνεις δεν ξέρει που θα έφτανε αν ο Μασούντ είχε βάλει λίγο πιο σωστά το πόδι του στο Κίεβο. Στην κορυφή της Ελλάδας μετά από 24 χρόνια. Όλα αυτά τα πέτυχε επειδή ήταν μια καλή ομάδα, μια σταθερή και συνεπής ομάδα και μια ομάδα με νοοτροπία νικητή.

Ο Ουζουνίδης ήξερε καλά τι παραλαμβάνει το καλοκαίρι. Και κυρίως ήξερε πως ο πήχης έπρεπε να μπει πιο ψηλά. Όχι μόνο ως προς τις πρακτικές επιτυχίες, αλλά και ως προς την αγωνιστική εικόνα μέσα στο γήπεδο ή ακόμα και ως προς τον τρόπο που θα κερδίζει η ΑΕΚ τα παιχνίδια. Το δούλεψε όλο αυτό. Το έβαλε στο πλάνο.

Την δρομολόγησε ο Ουζουνίδης την αγωνιστική μετάλλαξη της πρωταθλήτριας και όλο περισσότερο δείχνει να την πετυχαίνει. Και επειδή μπορεί αυτό να μοιάζει θεωρητικό, το παράδειγμα της εικόνας της ΑΕΚ στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, είναι η πρακτική απόδειξη αυτής της αγωνιστικής μετάλλαξης. Με στοιχεία και με αριθμούς. Πάμε να τα πάρουμε ένα προς ένα, για να διαπιστώσετε πόσο πολλά έχει προλάβει να αλλάξει ο Ουζουνίδης στην περυσινή πρωταθλήτρια, πριν καν συμπληρωθεί τετράμηνο από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Σε σχέση με πέρυσι, ο προπονητής μας ζητάει εμείς να έχουμε την κατοχή της μπάλας και να δημιουργούμε». Είναι ατάκα ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ σε μια από τις συνεντεύξεις στο Κίελτσε στις αρχές του Ιούλη. Είχε μόλις συμπληρώσει ένα σκάρτο δεκαήμερο δουλειάς με τον Ουζουνίδη. Ήταν ωστόσο πολύ εμφανές αυτό που θα άλλαζε στο παιχνίδι της ομάδας. Από τις πρώτες μέρες, ο Ουζουνίδης δούλευε για να βγει το αποτέλεσμα που όλοι είδαμε απέναντι στον Πανιώνιο. Δημιουργικό ποδόσφαιρο. Σωστή επιθετική λειτουργία. Κάθετες πάσες. Ταχύτητα. Ευκαιρίες για γκολ. Πολλές Ακόμα και στο πρώτο ημίχρονο που η ΑΕΚ είχε έντεκα παίκτες πίσω από την μπάλα, βρήκε τρεις ευκαιρίες του θανάτου και ένα γκολ. Για να μην πάω στο πάρτι του δευτέρου ημιχρόνου.

Η ΑΕΚ λειτουργούσε σαν μια καλοκουρδισμένη επιθετική μηχανή. Και δεν το έκανε μόνο στο ματς με τον Πανιώνιο. Ήταν και στην πρεμιέρα με τον ΠΑΣ. Ήταν ακόμα και στην Τρίπολη και ας κέρδισε με το φτωχό 1-0. Έπαιξε μπάλα. Είχε παραγωγή ποδοσφαίρου. Δεν θα της βγαίνει πάντα. Προφανώς. Δεν έγινε ξαφνικά η Μπάγερν ή Μπαρτσελόνα. Όμως η φετινή ΑΕΚ έχει τρόπους, πλάνο και δουλειά στα πόδια των παικτών της, για χορταστική μπάλα. Άλλωστε από το 1,6 γκολ μέσο όρο στην επίθεση που έκλεισε την περυσινή σεζόν, είναι ήδη στο 2,3.

Η ΠΛΗΓΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΗΓΗ

Η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ θα συναντήσει φέτος πολλές ομάδες που θα παίζουν με έντεκα παίκτες πίσω από την μπάλα. Όπως έκανε ο Πανιώνιος. Απαραίτητη συνθήκη για να πάρει μια ομάδα το πρωτάθλημα, είναι να βρίσκει τρόπους να μην πετά στα σκουπίδια βαθμούς, απέναντι σ’ αυτές τις ομάδες. Παγίως ο πιο ασφαλής τρόπος για να ανοίξεις μια κλειστή, σφικτή και καλά οργανωμένη άμυνα, είναι η στατική φάση. Ένα φάουλ ή ένα κόρνερ. Έτσι κι αλλιώς, για μια ομάδα που πιέζει για να σκοράρει, οι στατικές φάσεις είναι το μόνο εξασφαλισμένο.

Πέρυσι η ΑΕΚ δεν πήρε ποτέ τίποτα, απ’ αυτές τις στατικές. Υπήρχαν ματς που είχε κερδίσει ακόμα και 20 κόρνερ. Δεν είχε αξιοποιήσει κανένα, παρότι διέθετε στο ρόστερ εξαιρετικούς εκτελεστές. Και όχι μόνο δεν έπαιρνε γκολ από στατικές, αλλά σ’ αυτές που κέρδιζε ο αντίπαλος, έτρεμε το φυλλοκάρδι της. Αυτή την περυσινή πληγή, ο Ουζουνίδης δούλεψε για να την κάνει πηγή για γκολ. Το είπε ο βοηθός του Ανιγκό μετά το ματς. «Ξέραμε πόσο δυνατή είναι η ΑΕΚ στις στημένες φάσεις». Δεν υπήρχε προπονητής σ’ όλη την περυσινή σεζόν να πει κάτι τέτοιο.

Το γκολ στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου, που άλλαξε όλη την ροή του αγώνα, ήρθε από κομπίνα σε κόρνερ. Κομπίνα δουλεμένη στην προπόνηση. Μάνταλος, Μπακασέτας, πάλι Μάνταλος, σέντρα και δυο παίκτες, ο φορ Πόνσε και ο στόπερ Τσιγκρίνσκι, μόνοι απέναντι στον τερματοφύλακα. Ο πρώτος που ήρθε σε επαφή με την μπάλα την έστειλε στα δίχτυα. Και θυμίζω πως γκολ από στατική φάση, πέτυχε η ΑΕΚ και απέναντι στην Σέλτικ. Ομάδα… μετρ στα στημένα.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Παράλληλα με την συνολική αγωνιστική μετάλλαξη της ΑΕΚ, ο Ουζουνίδης έχει δουλέψει για να πετύχει κάτι αντίστοιχο και ατομικά. Δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες επ’ αυτού. Μόνο αριθμοί. Ο Κλωναρίδης είχε βάλει δυο γκολ σ’ όλη τη σεζόν πέρυσι. Δεν είχε δει κανείς το χαμόγελο του, ούτε καν στην απονομή του πρωταθλήματος. Τώρα πέτυχε δυο γκολ μέσα σε δέκα λεπτά. Και τα πανηγύρισε με τούμπα στον αέρα. Ενώ μετρά ήδη τέσσερα τέρματα μέσα του Σεπτέμβρη.

Ο Μπακασέτας πέρυσι ξεκίνησε τη σεζόν ως μια εναλλακτική λύση, με απανταχού αμφισβητίες για την δυνατότητα προσφοράς. Μπήκε στην ενδεκάδα όταν τραυματίστηκε ο Μάνταλος και παρά την δεδομένη προσφορά του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ακόμα και στο φινάλε τη σεζόν κάποιοι τον λόγιζαν ως αντι – Μάνταλο. Ο Ουζουνίδης απέδειξε πως ο Μπακασέτας είναι ένας βασικό γρανάζι της επίθεσης και μπορεί να παίξει στην ίδια ενδεκάδα με τον Μάνταλο και να πάρει απ’ αυτόν ασίστ για να σκοράρει. Και είναι μέχρι τώρα ο παίκτης της ΑΕΚ με τις περισσότερες τελικές.

Ο Πόνσε ήρθε στην ΑΕΚ μετά από σεζόν στην οποία είχε πετύχει συνολικά δυο γκολ. Λίγα για σέντερ φορ, που μάλιστα ερχόταν για να πάρει την θέση του Αραούχο. Και χωρίς καλοκαιρινή προετοιμασία. Ο Πόνσε μετρά ήδη δυο γκολ στα τρια πρώτα ματς πρωταθλήματος. Πέρυσι ο Αραούχο είχε ένα στα πρώτα οκτώ.

Ο Λιβάγια παίζει ακόμα και σέντερ φορ. Εκεί που όταν δοκίμασε πέρυσι το καλοκαίρι, ήταν εξαφανισμένος. Έχει ήδη δυο γκολ. Ένα στο πρωτάθλημα, ένα στην Ευρώπη. Έχει και δυο ασίστ. Ήδη. Ο Γαλανόπουλος πέρυσι έκανε σεζόν απλώς με κάποια καλά ματς, χωρίς εξέλιξη ανάλογη του ταλέντου του. Φέτος λογίζεται ξεκάθαρα ως βασικός. Το κέρδισε με την αξία του και την δουλειά του. Και με την δουλειά που έκαναν μαζί του και ο Ουζουνίδης, αλλά για να είμαστε δίκαιοι κυρίως ο Κόλα και ο Παναγιωτάρας. Συνεργάτες του Μαρίνου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Προφανώς και όλη αυτή η αγωνιστική μετάλλαξη της πρωταθλήτριας ΑΕΚ ακόμα και κάποιων παικτών της, δεν εξασφαλίζει απολύτως τίποτα. Έχει βεβαίως δώσει ήδη μια πρόκριση σημαντικά και ένα καλό ξεκίνημα. Όμως στραβές θα έρθουν. Ποδόσφαιρο είναι. Και από την διαχείριση των στραβών αυτών, θα κριθούν πολλά. Διότι αγωνιστικά η ΑΕΚ είναι στον δρόμο που πρέπει.

Και κάτι για τον Άγιαξ, που είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Η ΑΕΚ θα πάει σε αχαρτογράφητα νερά. Ένα ματςChampionsLeagueκαι δη εκτός έδρας, δεν έχει σχέση ούτε με ντέρμπι πρωταθλήματος, ούτε καν με μάχη στοEuropa. Είναι άλλο φρούτο. Και δεν θα τεσταριστεί ο χαρακτήρας της ΑΕΚ. Αυτό έχει γίνει ήδη. Περισσότερο οι αντοχές θα τεσταριστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η ΑΕΚ 4-0 τον Πανιώνιο, πήρε φόρα για το Άμστερνταμ
Total football η ΑΕΚ
Ουζουνίδης: "Ήταν οριακό το σημείο που μπήκε το γκολ"

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ