OPINIONS

Όσο ο Ιβάν μιλάει, ο ΠΑΟΚ ελπίζει

Όσο ο Ιβάν μιλάει, ο ΠΑΟΚ ελπίζει
WWW.MOTIONTEAM.GR

Ο Κώστας Πετρωτός παίρνει αφορμή από την ομιλία του Σαββίδη στην γιορτή που διοργάνωσε και εξηγεί γιατί είναι υπερβολική η κριτική που ασκείται στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, ακόμη κι αν ξεκινά από σωστή βάση.

Τελικά, μερικές φορές είναι προτιμότερο να παρακολουθείς τον Σαββίδη να βγάζει λόγο, παρά τον ΠΑΟΚ να παίζει ποδόσφαιρο.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ στη μία περίπου ώρα που... έκανε παιχνίδι σε νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της γιορτής που διοργάνωσε για την οικογένεια του ΠΑΟΚ, δεν έχασε ούτε στιγμή το ρυθμό του, ενώ η ομάδα του Χουμπ Στέφενς ήταν άτονη για 80 λεπτά κόντρα στο Λεβαδειακό και έπαιξε ποδόσφαιρο μόνο στο τελευταίο τέταρτο.

Ο Ιβάν ο... τρομερός ανέβασε τους τόνους με ατάκες που θα συζητηθούν: “Θέλω να περάσουμε την Μπενφίκα, για μην μας συγκρίνουν με τον Ολυμπιακό”, “Θέλω οπωσδήποτε το Κύπελλο”, “το σύστημα ψυχορραγεί και χρειάζεται ένα δυνατό χτύπημα για να καταρρεύσει”, “ο ρόλος του ΠΑΟΚ είναι να αλλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο προς το καλύτερο”.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πρόλαβαν να κατηγορήσουν τον Ιβάν Σαββίδη για τα... παχιά του λόγια, υπογραμμίζοντας ότι η ομάδα που έφτιαξε δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ' αυτά που ο ίδιος ζητά. Υπογραμμίζουν τις “ήττες” του από τον Μαρινάκη, ζητούν άμεσες κινήσεις από την πλευρά του και όχι μόνο λόγια με τα οποία ζητά ευθύνες απ' όλους τους άλλους αλλά όχι από τον εαυτό του.

Κριτική στον Ιβάν, αλλά μην ξεχνάμε τι προσφέρει

Θα με συγχωρήσετε, αλλά όσο άβολο κι αδόκιμο κι αν είναι για ένα δημοσιογράφο, νιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ τον Σαββίδη. Να υπογραμμίσω ότι πρέπει μεν να του γίνεται κριτική, αλλά όχι μηδενιστική, ξεχνώντας σε ποια κατάσταση παρέλαβε τον ΠΑΟΚ και με πόσο άνισους όρους ανταγωνίζεται τον Ολυμπιακό. Αρκεί μόνο να μετρήσει κανείς τα χρήματα που έβαλαν οι “ερυθρόλευκοι” και οι “ασπρόμαυροι” στο ταμείο τους από τη συμμετοχή στο Champions League και τον Europa League αντίστοιχα.

Φυσικά, και δεν ξεχνώ το λάθος του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ να μιλήσει τόσο ανοιχτά για κατάκτηση πρωταθλήματος την ώρα που ο προπονητής που επέλεξε και αρκετοί παίκτες δούλευαν για να φτιάξουν μία νέα ομάδα. Δημιούργησε προσδοκίες πολύ πάνω από το ύψος που μπορούσε να φθάσει ο τωρινός ΠΑΟΚ.

Ο Σαββίδης, όμως-και κατά δήλωσή του-είναι μαξιμαλιστής. Θέλει πάντα να προβάλλει τον μέγιστο στόχο και να μη κρατά χαμηλούς τους τόνους. Ο ΠΑΟΚ με το “χαμηλά τη μπάλα” του Ζαγοράκη δεν είχε συνηθίσει σ' αυτό το μοτίβο. Προφανώς δεν είναι ακόμη έτοιμος να το υπηρετήσει. Αυτό, όμως, τι σημαίνει; Πώς πρέπει να ανοίξουμε πυρ κατά του Σαββίδη; Να τον... σταυρώσουμε γιατί οι παίκτες που αποκτήθηκαν επί των ημερών του, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ήταν από μέτριοι ως κακοί;

Μήπως δεν έδειξε ότι δεν τον ενδιαφέρει να ακολουθήσει τη φιλοσοφία “αγοράζω μία ομάδα”, αλλά εκείνη που βάζει σε πρώτο πλάνο την παραγωγή παικτών ; Ότι ρίχνει λεφτά στις υποδομές και περιμένει να δρέψει καρπούς;

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι αυτός. Με τα στραβά του (δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει ένα πετυχημένο μοντέλο συνεργασίας των συνεργατών του) και τα καλά του (πέτυχε να πάψει να αποτελούν είδηση οι πληρωμές στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και όλοι να αισθάνονται ασφάλεια).

Το ζητούμενο είναι να βοηθηθεί απ' όλους για να παραμείνει “ζεστός” με την ομάδα και να πορώνεται όταν αυτή δεν πάει καλά.

Εκτίθεται, άρα στοχεύει ψηλά

Μπορεί, λοιπόν, κάποιοι να θεωρούν κακό το “θόρυβο” που προκαλεί κάθε φορά που μιλά δημόσια, όμως, στα δικά μου μάτια είναι ένας ακόμη λόγος για να κάνει τον ΠΑΟΚ μεγάλο. Ξέρει και ο ίδιος ότι με όσα λέει προκαλεί αντιπάθειες, όμως, το γεγονός ότι βγαίνει μπροστά και εκτίθεται του δημιουργεί ένα εξτρά κίνητρο να δημιουργήσει έναν ισχυρό ΠΑΟΚ.

Έναν ΠΑΟΚ που, αφού πάρει το χρόνο του και ωριμάσουν οι συνθήκες, θα μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Σαφώς, όπως και πολλοί άλλοι που ασχολούνται με τον ΠΑΟΚ, σκέφτομαι, πώς με δεδομένα τα προβλήματα του Παναθηναϊκού και την προσπάθεια να ξαναστηθεί το οικοδόμημα της ΑΕΚ από την αρχή, η χρονική συγκυρία να εδραιωθεί ο ΠΑΟΚ στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη από τον Σαββίδη.

Από την άλλη, όμως, θα ήταν τεράστιο ρίσκο ο ομογενής επιχειρηματίας μέσα σε μία-δύο σεζόν να ρίξει αλόγιστα χρήματα για να πάρει έναν τίτλο "εδώ και τώρα", με κίνδυνο αν δεν το καταφέρει να πετάξει τα λεφτά του σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και πιθανόν να απογοητευτεί.

Κοντολογίς, θεωρώ πιο ωφέλιμο για τον ΠΑΟΚ να προχωρά βήμα-βήμα στην ανάπτυξή του, γι' αυτό καλό είναι η κριτική να επικεντρωθεί στον τρόπο που αξιοποιεί ο οργανισμός ΠΑΟΚ τα χρήματα του μεγαλομετόχου του. Και σ' αυτό το κομμάτι, η συμβολή των συνεργατών του, ειδικών πάνω στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι καθοριστική.

Για να προστατεύσουν τον Σαββίδη και κατ' επέκταση τον ΠΑΟΚ, οφείλουν να του λένε ευθέως τις αντιρρήσεις τους, όταν εκτιμούν ότι κάτι πάει να γίνει λάθος και όχι απλά να σιωπούν συναινετικά σ' ό,τι κι αν αποφασίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ