OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ έχει "καταργήσει" τους φορ!

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ (Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί τα μυστικά του εντυπωσιακού σερί του ΠΑΟΚ, γράφει για τα νεύρα του Αθανασιάδη και καταθέτει και ένα κρίσιμο ερώτημα ενόψει συνέχειας.

Με το γκολ του Μυστακίδη στο Αγρίνιο ο ΠΑΟΚ έχει φτάσει στο εντυπωσιακό 29-2 από το ματς με τη Σλόβαν Λίμπερετς και έπειτα. Έκανε το "4 στα 4" επί του Παναιτωλικού, μετρά 10 νίκες σε 11 ματς (και το ένα που έχασε ήταν με τα Γιάννινα στην Τούμπα όταν έκανε 28 τελικές) και μοιάζει πραγματικά ασταμάτητος, από τη στιγμή που έχει αρχίσει να λύνει το γρίφο του "πώς γίνεται να κάνεις τόσες ευκαιρίες και να μην βάζεις γκολ".

Τα εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά τα κάνει χωρίς ουσιαστική συμμετοχή από τους φορ του. Από τα 29 τέρματα που έχει στο ενεργητικό του σ' αυτό το διάστημα μόλις τέσσερα έχουν πετύχει οι επιθετικοί κορυφής. Από ένα ο Αθανασιάδης και ο Κουλούρης στο… εκτός συναγωνισμού 7-0 επί του Πανελευσινιακού και μαζί δύο εύστοχα πέναλτι (ένα του Κλάους στο ματς Κύπελλου στο Αγρίνιο και ένα του Πρίγιοβιτς στη ρεβάνς της Τούμπας).

Όλα τα υπόλοιπα έχουν έρθει από τους ακραίους μπακ, τους μέσους και τους παίκτες που κινούνται γύρω ή πίσω από τους φορ (σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνουμε και τον Φακούντο Περέιρα για να προλάβουμε παρεξηγήσεις).

Χθες, μάλιστα-έστω και αν είναι αδόκιμο το παράδειγμα-με την αποβολή του Κλάους, φάνηκε ολοφάνερα ότι ακόμη και χωρίς να έχει φορ περιοχής στην σύνθεσή του, ο Δικέφαλος μπορεί να βρίσκει επιθετικές λύσεις.

Όλο αυτό που περιγράφω είναι έργο Ίβιτς, ο οποίος έχει καταφέρει να βρίσκει τη σωστή συνταγή ανά παιχνίδι. Στο ματς του Αγρίνίου, για παράδειγμα, έκανε μια πολύ εύστοχη επιλογή. Προτίμησε τον Σάκχοφ αντί του Κάνιας για την αρχική ενδεκάδα και η εικόνα της ομάδας του τον δικαίωσε.

Βγάλτε από την κουβέντα το αν ο Ουκρανός κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να χάσει και τις τέσσερις τρομακτικές ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν και τον… έσωσε ο Μυστακίδης. Σημασία έχει ότι τακτικά έκανε άριστα τη δουλειά που δεν μπορεί να κάνει ο Ισπανός. Κινούταν ως κρυφός φορ και πατούσε συνεχώς περιοχή, κάτι που δύσκολα θα έκανε ο Κάνιας. Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά στον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΟΚ με Κάνιας ή Σάκχοφ κάντε μία σύγκριση των καρτών με την θερμική περιοχή κάθε παίκτη (πόσο συχνά δηλαδή βρίσκεται σε κάθε κομμάτι του γηπέδου) όπως τη δίνει το γνωστό σύστημα ανάλυσηςwyscout(είναι και της μόδας τελευταία). Όπως θα δείτε συνιστά είδηση όταν ο Κάνιας πατά στην αντίπαλη περιοχή, σε αντίθεση με τον Ουκρανό.

Ο ΠΑΟΚ έχει "καταργήσει" τους φορ!

Η ανάλυση wyscout για τον Κάνιας

Ο ΠΑΟΚ έχει "καταργήσει" τους φορ!

Η ανάλυση wyscout για τον Σάχοβ

Ο Ίβιτς, λοιπόν, διάβασε σωστά τις δυνατότητες των χαφ του Παναιτωλικού και με τον Τσίμιροτ (μάζευε όλες τις μπάλες από πίσω), τον Μπίσεσβαρ (περνούσε τις κάθετες τη μία μετά την άλλη) και τον Σάκχοφ στον ρόλο που αναλύσαμε, την έκανε τη δουλειά και με το παραπάνω.

Ίσως ήταν το πρώτο ματς που ο ΠΑΟΚ εξαρτιόταν τόσο λίγο από τα κέφια των Λέοβατς και Μάτος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βοήθησαν.

Και πού χρειάζονται οι φορ τελικά;

Όλα καλά και ωραία για τον ΠΑΟΚ που ρολάρει, όμως, χρειάζεται μία απαραίτητη υποσημείωση. Ότι όλα όσα έχει πετύχει το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται απέναντι σε αντιπάλους που δεν είναι υψηλού βεληνεκούς. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο, εντυπωσιακό, ρυθμό, όταν θα έρθουν και τα παιχνίδια ντέρμπι. Όταν ο ΠΑΟΚ κληθεί να παίξει με αντιπάλους που θα διαθέτουν ποιοτικό ρόστερ και όταν τα ματς θα είναι υψηλής σημασίας και άρα και πίεσης.

Ακριβώς, εδώ είναι που θα μπουν στην κουβέντα και πάλι οι φορ. Γιατί απέναντι στον Ολυμπιακό ή την Σάλκε, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να τα περιμένει όλα από τους μέσους και τους μπακ. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει τόσο μεγάλη σημασία η γρήγορη προσαρμογή του Πρίγιοβιγτς, η αφύπνιση του Αθανασιάδη ή ένα ξέσπασμα του Κουλούρη.

Μπορεί τώρα οι επιτυχίες της ομάδας να τους κρατούν μακριά από το προσκήνιο των συζητήσεων, όμως σύντομα θα έρθουν και πάλι μπροστά. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο. Γι’ αυτό και οι ίδιοι πρέπει να φροντίσουν για τον εγκλιματισμό τους (Πρίγιοβιτς) και την αποβολή του άγχους και του εκνευρισμού που τους διακρίνει (Κουλούρης και Αθανασιάδης).

Δεν έχει άλλο λάθος να κάνει ο Κλάους

Θέλω να σταθώ λίγο παραπάνω στην περίπτωση του Αθανασιάδη. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η κόκκινη που πήρε από τον Καλογερόπουλο στην αγκωνιά στον Χαντάκια, είναι η πρώτη απευθείας αποβολής στην καριέρα του στον ΠΑΟΚ (έχει άλλες δύο με δεύτερη κίτρινη).

Για παίκτη της δικής του εμπειρίας, αλλά και του χαρακτήρα του (δεν έχει δώσει δικαιώματα στο παρελθόν) δεν δικαιολογείται με τίποτα μία τέτοια ενέργεια, όσο κι αν ο Χαντάκιας το έκανε να φανεί λίγο πιο πειστικά ή ο Καλογερόπουλος δεν ήταν αυστηρός σε άλλα χτυπήματα στο ματς. Ο Κλάους «τα ακούει» από τους περισσότερους οπαδούς του ΠΑΟΚ και ίσως αυτό είναι το ταρακούνημα που χρειάζεται για να πει "Τι κάνω; Γιατί αδικώ έτσι τον εαυτό μου;".

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το "μπράβο" του Γ. Σαββίδη με ρωσικό τραγούδι πολέμου
Μυστακίδης: "Παίζαμε και για τον Κλάους"
Ίβιτς: "Δεν κάναμε κάτι σπουδαίο ακόμη"
Ασταμάτητος ο ΠΑΟΚ, 1-0 τον Παναιτωλικό με 10 παίκτες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ