Η νέα Τούμπα περιμένει τον επενδυτή
Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν άπαντες στον ΠΑΟΚ είναι ότι η ομάδα τους χρειάζεται το συντομότερο δυνατό ένα νέο γήπεδο. Έλα, όμως, που κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανέγερσή του.
Πονεμένη ιστορία η υπόθεση νέο γήπεδο στον ΠΑΟΚ. Ξεκινάει από την εποχή του Μπατατούδη ακόμη, συνεχίζεται επί προεδρίας Γούμενου που είχε παραγγείλει μακέτες και έκανε δημόσια δηλώσεις ότι θα βάλει φουρνέλο στην Τούμπα και φθάνει μέχρι και τις μέρες μας.
Την τελευταία εβδομάδα οι συζητήσεις φούντωσαν λόγω και της συγκυρίας το ντεμπούτο της Λάρισας στο AEL FC ARENA να γίνει με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.
Παρά τη μακρόχρονη διαδρομή, όμως, στο θέμα του νέου γηπέδου ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σχεδόν στο σημείο μηδέν. Και λέω... σχεδόν, γιατί στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του Ζαγοράκη στα διοικητικά της ποδοσφαιρικής ομάδας, ο Ερασιτέχνης είχε συστήσει μία επιτροπή γηπέδου, με συμμετοχή και εκπροσώπου της ΠΑΕ, προκειμένου να εξετάσει τις δυνατότητες αξιοποίησης του υπάρχοντος οικοπέδου της Τούμπας.
Τα δύο εναλλακτικά σενάρια για την Τούμπα
Τότε , λοιπόν, είχε κληθεί για να ενημερώσει τους παράγοντες του "Δικεφάλου" ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της εταιρίας "Dimand" που είχε εκπονήσει και το project επί Γούμενου και συμμετείχε ουσιαστικά και στον σχεδιασμό του νέου γηπέδου της Λάρισας .Η δική του θέση ήταν ότι στην Τούμπα μπορεί να γίνει ένα γήπεδο 32.000 θέσεων, με δυνατότητα να φθάσει μέχρι τις 35.000 αν γίνει υπερύψωση της Θύρας-4 και με χώρους εμπορικών χρήσεων που θα έφθαναν τις 23.000 τ.μ..
Είχε κατατεθεί και εναλλακτική πρόταση από τον εκπρόσωπο του "Μετώπου Λαϊκής Βάσης" (ενός φορέα οπαδών-μελών του ΑΣ ΠΑΟΚ) για γήπεδο στα πρότυπα του "Άμστερνταμ Αρίνα" του Άγιαξ, με δύο διαζώματα κερκίδων, χωρητικότητας 45.000-50.000 θεατών το οποίο όμως απαιτούσε μεγάλο μέρος της κατασκευής να γίνει κάτω από την επιφάνεια της γης.
Αυτή η πρόταση κρίθηκε παρά πολύ δαπανηρή και δεν ενθαρρύνθηκε από την επιτροπή που είχε αναλάβει, ακόμη, την πρωτοβουλία να κάνει και μία δημοσκόπηση μεταξύ των οπαδών της ομάδας για το θέμα. Το έργο της επιτροπής ολοκληρώθηκε άδοξα, χωρίς ποτέ να δώσει στη δημοσιότητα το τελικό πόρισμά της.
Ευχολόγια και αναμονή
Από τότε, το μόνο που κάνουν οι παράγοντες του ΠΑΟΚ είναι να δηλώνουν κάθε τρεις και λίγο την ανάγκη για νέο γήπεδο-αν είναι δυνατό στην Τούμπα για να ικανοποιούν το λαϊκό αίσθημα-να επικαλούνται, όμως, ως δικαιολογία για την παντελή απουσία πράξεων από την πλευρά τους την πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας, λες και ο ΠΑΟΚ θα πάψει ποτέ να δίνει παιχνίδια που θα κρίνουν στόχους. "Φυσικά και χρειάζεται γήπεδο ο ΠΑΟΚ, αλλά τώρα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κρίσιμο ματς με τον Ολυμπιακό (την ΑΕΚ, τον Άρη, τον Πανιώνιο, διαλέξτε όποια ομάδα θέλετε εσείς...)" ακούγεται συχνά από τους παράγοντες του Ερασιτέχνη που αποφεύγουν να κρατούν την "καυτή πατάτα" στα χέρια τους.
Γιατί χαρακτηρίζω έτσι το θέμα; Πολύ απλά γιατί οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της κατασκευής γηπέδου στο υπάρχον οικόπεδο. Χαρακτηριστικά η "Θύρα-4", στην τελευταία ανακοίνωσή της που εκδόθηκε την Πέμπτη (09/12) αναφέρει: " Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα γίνει στην Τούμπα και μόνο εκεί, ακόμα και αν χρειαστεί να γυρίσει ο πλανήτης ανάποδα". Πώς, λοιπόν, οι παράγοντες του ΠΑΟΚ να αναλάβουν το... πολιτικό κόστος να εκφράσουν δημόσια τον προβληματισμό που έχουν για το αν είναι συμφέρουσα οικονομικά η λύση της Τούμπας; Γιατί την οποία, μάλιστα, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη αν υπάρχουν αρχαία κάτω από το έδαφος και αν ελλοχεύει ο κίνδυνος για προσφυγή των κατοίκων της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωσή κατασκευής νέου γηπέδου.
Κάπως έτσι έχει η κατάσταση και ο ΠΑΟΚ που θα μπορούσε, εκμεταλλευόμενος τη δυναμική του κόσμου του, να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για το νέο γήπεδο, περιμένει να έρθει μεγαλοεπενδυτής στην ΠΑΕ που θα "τρέξει" και το συγκεκριμένο θέμα. Ένας ισχυρός άνδρας ή Όμιλος, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που θα αποτελέσει ασπίδα για τους παράγοντες του ΠΑΟΚ, προκειμένου ΚΑΙ το νέο γήπεδο να προχωρήσει ΚΑΙ το πολιτικό κόστος να αποφύγουν.
Ας ελπίσουμε αυτό να συμβεί με την περίπτωση των Αράβων, γιατί διαφορετικά, με την τακτική που ακολουθείται στον σύλλογο, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ θα είναι αναγκασμένοι να ακούνε για πολλά ακόμη χρόνια τα ευχολόγια των παραδοσιακών παραγόντων για την ανάγκη κατασκευή της νέας Τούμπας.