ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το βράδυ που ο Παναθηναϊκός είπε το πιο ηχηρό "είμαι εδώ" και το εννοεί

Το βράδυ που ο Παναθηναϊκός είπε το πιο ηχηρό "είμαι εδώ" και το εννοεί
ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME SPORTS

Ο Κώστας Γουλής γράφει για το μεγάλο διπλό του Παναθηναϊκού στο Φάληρο που ήρθε μέσα από ένα τέλειο τακτικά παιχνίδι, με τρία γκολ... ωδή στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο, το "θωρηκτό Ιωαννίδης" και τον Μπερνάρ που τιμάει το λόγο του.

Ο Παναθηναϊκός των απωλειών και των οδυνηρών ισοπαλιών στο φίνις της κανονικής περιόδου (που τον έριξαν την 4η θέση και στο -4 απ’ την κορυφή), πήγε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο για την εκκίνηση των playoffs όντας με την... πλάτη στον τοίχο, "τελειωμένος" για τους περισσότερους απ’ τη διεκδίκηση του τίτλου κι έδωσε μία εκκωφαντική "απάντηση" στο ντέρμπι "αιωνίων".

Πρώτα απ’ όλα στον ίδιο του τον εαυτό κι ακολούθως προς τον ανταγωνισμό του, καταθέτοντας στο πιο κομβικό (μέχρι το επόμενο) ματς, ένα ηχηρό "είμαι εδώ". Και πλέον το εννοεί, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, δείχνοντας πως είναι έτοιμος κι αποφασισμένος για το ολοκληρωτικό come back στη μάχη του τίτλου.

Με μέταλλο, πίστη και νοοτροπία τα οποία αποτύπωσε όσο πιο σκληρά και ξεκάθαρα μπορούσε ο -μεγάλος πρωταγωνιστής μίας ιστορικής βραδιάς στο Φάληρο- Φώτης Ιωαννίδης μιλώντας στο SPORT24 και τον Μάνο Ναβροζίδη μετά το ντέρμπι, στην πιο ηγετική τοποθέτηση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από παίκτη του Παναθηναϊκού.

"Αυτή η εντύπωση (σ.σ.: πως ο Παναθηναϊκός είναι εκτός μάχης) υπήρχε περισσότερο από εσάς και τον κόσμο τριγύρω. Εμείς γνωρίζαμε τις δυνατότητές μας, τι ομάδα είμαστε, τι παίκτες είμαστε, τι ποιότητα έχουμε. Αυτό κάναμε σήμερα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, Δεν κάναμε τίποτα σπουδαίο όσον αφορά το βαθμολογικό κομμάτι, αλλά κερδίσαμε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, τρεις βαθμούς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στα επόμενα παιχνίδια των playoffs".

Και είναι ακριβώς, όπως το μετέφερε ο "Mister 20 γκολ και συνεχίζω" του εφετινού Παναθηναϊκού. Την ώρα που ουδείς έμοιαζε να υπολογίζει πια τους "πράσινους" μετά από τις "γκέλες" των προηγούμενων εβδομάδων, εκείνοι έκλεισαν τα... αυτιά τους, έβαλαν το κεφάλι κάτω για να δουλέψουν βγάζοντας από το Κορωπί κάθε αρνητική ενέργεια, βρήκαν τις λύσεις και τις απαντήσεις και βγήκαν στο γήπεδο (και μόνο σ’ αυτό) για να απαντήσουν.

Εκτελώντας στο ακέραιο ένα τέλειο τακτικά σχέδιο του Φατίχ Τερίμ ο οποίος αυτή τη φορά ετοίμασε μαζί με το τιμ του ένα πλάνο που χτύπησε όλες μα όλες τις αδυναμίες του Ολυμπιακού.

Παρότι το ματς ξεκίνησε στραβά για τον Παναθηναϊκό, χάνοντας μόλις στο 3ο λεπτό τον Ντραγκόφσκι με τράβηγμα, παρά το γεγονός ότι οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ μπήκαν μπροστά στο σκορ κόντρα στο πως κυλούσε ως εκείνη την στιγμή το ματς, χάρις στην ποιότητα και την τρομερή εκτέλεση του Ποντένσε.

Κι αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία σ’ αυτό που ακολούθησε κι έκανε ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο στα επόμενα 70 λεπτά και κάτι, "γυρίζοντας" ένα μεγάλο ντέρμπι όχι με... κλεφτοπόλεμο, αλλά με ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και κατοχής έως το 70’-75’ μέσα από τρία καταπληκτικά γκολ, επιτομή του build up και του συνδυαστικού ποδοσφαίρου.

Σαν να μην δέχθηκαν ποτέ το 1-0

Με τους πάντες να εκτελούν εξαιρετικά τους ξεκάθαρους ρόλους που είχαν στο συγκεκριμένο παιχνίδι, γνωρίζοντας απόλυτα τι έπρεπε να κάνουν μέσα στο γήπεδο και με τις μεγάλες προσωπικότητες του Παναθηναϊκού να βγαίνουν μπροστά όταν η μπάλα... έκαιγε. Κι αυτό ήταν το κλειδί όλων. Το γεγονός δηλαδή πως ο Παναθηναϊκός, ακόμη και μετά το 1-0 του Ολυμπιακού, δεν άφησε το γήπεδο και το momentum να τον... καταπιούν, αλλά συνέχισε να παίζει σαν να ήταν όλα στο "ζερό". Χτυπώντας απ’ την πλευρά του Ροντινέι (όπως είχε πολύ σωστά διακρίνει το τεχνικό τιμ, ειδικά επί Μεντιλίμπαρ ο Βραζιλιάνος μπακ παίζουν πλέον ακόμη πιο ψηλά και πίσω του υπήρχε... αεροδρόμιο), ο Παναθηναϊκός απάντησε στο άμεσο ποδόσφαιρο με τις μεγάλες μπάλες του Ολυμπιακού, παίζοντας στρωτά, απλά και γρήγορα συνδυαστικά για μα βρει τις δικές του στιγμές κι εκτελέσεις στην αντίπαλη περιοχή. Και τις βρήκε! Πειστικά κι άκρως αποτελεσματικά, έχοντας σε καταπληκτική βραδιά την... Αγία τριάδα των Μπερνάρ, Ιωαννίδη και Μπακασέτα.

Γκολ που... έκοψαν τα πόδια στον αντίπαλο

Το γκολ του αρχηγού της Εθνικής Ομάδας (στη δική του μεγάλη "απάντηση" σε διάφορα... ειρωνικά των τελευταίων εβδομάδων γύρω απ' το κόστος και τη χρησιμότητα της μεταγραφής του, Θου Κύριε), αλλά και το 1-2 απ’ τον Ιωαννίδη λίγο πριν το ημίχρονο ήταν η επιτομή της σωστής ανάπτυξης και κυκλοφορίας. Γκολ για highlights εκπομπής! Γκολ από εκείνα που κόβουν τα πόδια του αντιπάλου. Στο κατάλληλο timing, λίγο πριν πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια για το ημίχρονο.

Ναι, θα μπορούσε να έχει κάνει ο Ολυμπιακός το 2-1 στο 45’+2’ στην ευκαιρία του Ναβάρο και να αλλάξει ξανά τη ροή, κόντρα στο τι γινόταν εκείνη την ώρα στον αγωνιστικό χώρο. Όμως ήταν τόσο πειστικός κι αποφασισμένος ο Παναθηναϊκός γι’ αυτό το τρίποντο, που το πιο πιθανό είναι πως θα έβρισκε τον τρόπο για να το φέρει ξανά το παιχνίδι στα δικά του κυβικά στο δεύτερο ημίχρονο. Δεν χρειάστηκε...

Η διαχείριση του Τερίμ και το 1-3 που... ερχόταν

Στο δεύτερο 45λεπτο, η διαχείριση του Τερίμ ήταν εξαιρετική... Έδωσε πανέξυπνα την μπάλα στον Ολυμπιακό μετά το 50', οργανώθηκε ακόμη πιο πειστικά μέσα στο γήπεδο και περίμενε για το επόμενο "χτύπημά" του, που ήταν δεδομένο πως θα του το προσέφερε η άμυνα των Πειραιωτών.

Το έκανε ξανά στο 70' με τον ίδιο τρόπο. Καμία, σύμπτωση... Γκολ δουλειάς και σωστής εκτέλεσης. Γρήγορη αλλαγή πλευράς απ’ τον Μλαντένοβιτς στον Μπακασέτα κι από εκεί στον Κώτσιρα, σέντρα "γεμάτη" προς την πίσω ζώνη. Δύο επαφές στο κοντρόλ απ’ τον Μπερνάρ, ασίστ στον Ιωαννίδη και... τέλος. Διότι μετά το 1-3 το ντέρμπι δεν είχε πλέον επιστροφή.

Με "θωρηκτό Ιωαννίδης" να βάζει την πιο έντονη σφραγίδα του σε αγώνα του Παναθηναϊκού από τότε που έγινε βασικό κι αναντικατάστατο κομμάτι της ομάδας -νιώθοντας πλέον... unplayable όπως πολύ σωστά έγραψε χθες βράδυ κι ο Αντώνης Οικονομίδης- και τον Μπερνάρ να ξαναβάζει... υπογραφή, δείχνοντας πως είναι άνθρωπος που τιμάει το λόγο του.

Θέλει να φύγει ως πρωταθλητής απ’ την Ελλάδα και μέχρι την τελευταία μέρα θα παλεύει για να το πετύχει προτού γυρίσει στα πάτρια εδάφη του. Μπορεί να το καταφέρει, μπορεί και όχι, αλλά είναι εκεί και πολεμάει.

Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα μεγάλο βήμα, αλλά ακόμη δεν έκανε και... τίποτα. Είναι ακόμη κυνηγός, έχοντας ανέβει μία θέση στη βαθμολογία, αλλά φώναξε προς τους αντιπάλους του πως "επιστρέφει". Κι έχει πλέον μπροστά του δύο πολύ μεγάλα ματς στη Λεωφόρο με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ μετά τη διακοπή για να το αποδείξει ακόμη πιο πειστικά, στα πιο συναρπαστικά playoffs της Ιστορίας…

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ