ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το 4-2-3-1 του Γιοβάνοβιτς, ο Γερεμέγεφ, ο Καλοσκάμης και οι μεγάλες επιστροφές των Αϊτόρ και Ζέκα

Ο Αϊτόρ
Ο Αϊτόρ INTIME SPORTS

Ο Κώστας Γουλής γράφει για τη φιλική νίκη του Παναθηναϊκού, το 4-2-3-1 που εδραιώνει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, τις επιστροφές των Αϊτόρ και Ζέκα, τον Γερεμέγεφ και τον "μικρό" Καλοσκάμη.

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για να σχολιάσει κανείς ως προς το αγωνιστικό σκέλος μετά από ένα τέτοιο φιλικό, σαν το πρώτο που έδωσε ο Παναθηναϊκός στην προετοιμασία του στην Αυστρία, με την εντελώς ακίνδυνη και χαμηλοτάβανη Βίενερ Βικτόρια (0-4).

Το περιέγραψε πολύ σωστά κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αμέσως μετά το ματς, ήταν τεράστια η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες, όμως τέτοια παιχνίδια (ειδικά σ’ αυτή την περίοδο) τα θέλουν, τα επιζητούν οι προπονητές.

Και για τη ψυχολογία της ομάδας του, αλλά πάνω απ’ όλα για να αρχίσουν να μπαίνουν στο πλάνο παιδιά που πέρασαν τον δικό τους "Γολγοθά" με τους σοβαρούς τραυματισμούς τους -σαν τον Αϊτόρ, τον Ζέκα, τον Φρόκου- μέχρι να φτάσει η ώρα για να ξαναπατήσουν το χορτάρι υγιείς και "πεινασμένοι" για μπάλα.

Αυτή ήταν κι η πιο μεγάλη είδηση, η καλύτερη και πιο δυνατή εικόνα του συγκεκριμένου πρώτου φιλικού της εφετινής προετοιμασίας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το να βλέπεις αυτό το χαμόγελο στα χείλη και των τριών, την ώρα που έμπαιναν στο γήπεδο ως αλλαγές, δεν συγκρίνεται παρά με ελάχιστα πράγματα στον κόσμο.

Γεροί να είναι και οι τρεις τους κι ο Τρουιγιέ, που μετράει αντίστροφα για τη δική του επιστροφή, κι όλοι οι παίκτες και να μην περνούν τόσους εφιαλτικούς μήνες μακριά από αυτό που τόσο αγαπούν...

Αν κάτι αξίζει να επισημανθεί απ’ αυτό το τεστ του "τριφυλλιού", πέρα απ’ τα συγκεκριμένα, μεγάλα come back, είναι η επιβεβαίωση της σκέψης του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να εδραιώσει το 4-2-3-1 ως βασικό αγωνιστικό μοντέλο και σύστημα του φετινού Παναθηναϊκού, όπως είχε καταγράψει προ εβδομάδων και το SPORT24.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

"Καθαρό" 4-2-3-1, με δύο κεντρικούς μέσους (Ρουμπέν και Τσόκαϊ στο συγκεκριμένο παιχνίδι) και τον -ορεξάτο- Μπερνάρ Ντουάρτε μπροστά τους ως καθαρόαιμο δεκάρι.

Με τον Βραζιλιάνο, που έχασε την πρώτη εβδομάδα προετοιμασίας παίρνοντας άδεια από τη... σημαία, να βγάζει πολύ μεγάλη ένταση στο παιχνίδι του στο πρώτο 35λεπτο, παίζοντας διαρκώς κάθετα, άμεσα και γρήγορα με την μπάλα στα πόδια.

Πρέπει να "τσιτώσει" ο Μπερνάρ και να παίζει έτσι διαρκώς, διότι την ποιότητά του και τις επαφές του δεν τις έχουν παρά ελάχιστοι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και φέτος είναι μία σεζόν, που πρέπει να δώσει απαντήσεις μέσα στο γήπεδο.

Αυτή η διάταξη θα είναι η "βάση" του

Το 4-2-3-1 δεν ήρθε ως επιλογή... ανάγκης λόγω των πολλών απουσιών. Από το απόγευμα της Τρίτης (27/6) το καμπ του Παναθηναϊκού στην Αυστρία θα γεμίσει με τους έξι απ’ τους επτά διεθνείς, συν τον... νιόπαντρο Μπρινιόλι, ενώ την Πέμπτη (29/6) θα ταξιδέψει στο Μπαντ Έρλαχ κι ο Φίλιπ Τζούριτσιτς.

Δεν θα αλλάξει όμως, η κεντρική ιδέα. Ο Παναθηναϊκός θα πατήσει φέτος πάνω στη συγκεκριμένη διάταξη, δημιουργώντας ποιοτικά δίδυμα σε όλες τις θέσεις.

Κι όλη η δουλειά στην Αυστρία θα επικεντρωθεί στην εξέλιξη του τρόπου ανάπτυξης της ομάδας, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία και την εκτέλεση.

Απ’ την στιγμή που πλέον υπάρχουν κι άλλοι παίκτες πρώτης γραμμής όπως ο Τζούριτσιτς, αλλά κι ο Αϊτόρ, ο Γιοβάνοβιτς θέλει να βάλει διαφορετικές, επιθετικές "πινελιές" στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Και θα τις βάλει...

Δύο τελευταίες μικρές παρατηρήσεις. Καλή εικόνα από τον Αλεξάντερ Γερεμέγεφ στο φιλικό, με σωστές τοποθετήσεις και καλό τελείωμα στο γκολ.

Λιγότερο συμμετοχικός στις άλλες δουλειές πέριξ της περιοχής και λιγότερο επιδραστικός στα γύρω-γύρω. Κλασικός φορ περιοχής που θέλει την μπάλα στο "κουτί" για να εκτελέσει.

Κι αυτό όμως, είναι σημαντικό και δεν το είχε πέρσι ο Παναθηναϊκός ως έξτρα λύση απ’ τον πάγκο. Για να τον δούμε τις επόμενες μέρες και σε πιο σοβαρά αγωνιστικά τεστ.

Πολύ καλή εμφάνιση απ' τους "μικρούς", αλλά πολύ περισσότερο απ’ τον Δημήτρη Καλοσκάμη. Όχι μόνο για το πολύ ωραίο γκολ που πέτυχε, αλλά γιατί έχει τρομερό θράσος, ποιότητα και πολύ καλές επαφές με την μπάλα.

Από πέρσι ήθελε να τον έχει στην προετοιμασία της ομάδας στην Κύπρο ο Γιοβάνοβιτς, αλλά δεν ήταν τότε εφικτό λόγω ενός μικροτραυματισμού του.

Ο "μικρός" όμως έχει "κάτι" κι αξίζει να τον δει και να τον ξαναδεί το τεχνικό τιμ...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ