ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός απέτυχε παταγωδώς, δεν χρειάζεται όμως να ξαναπεράσει "Στραματσόνι" με τον Τερίμ

Ο Παναθηναϊκός απέτυχε παταγωδώς, δεν χρειάζεται όμως να ξαναπεράσει "Στραματσόνι" με τον Τερίμ
ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Αλαφούζος τζόγαρε προ τετραμήνου για ένα γινάτι κι απέτυχε παταγωδώς με τον Τερίμ και οφείλει να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για να μην επιστρέψει ο Παναθηναϊκός σε προ οκταετίας αγωνιστικές καταστάσεις, που θα υποθηκεύσουν και τα επόμενα χρόνια. Γράφει ο Κώστας Γουλής.

Όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες... Ξεκάθαρο. Κι όταν επιλέγεις να καταργήσεις τις αρχές και την ποδοσφαιρική λογική εδώ και μήνες, ξεριζώνοντας για το δικό σου γινάτι ότι είχες φτιάξει με υπομονή για 2,5 χρόνια (μην κοροϊδευόμαστε τώρα, αυτός ήταν ο Νο1 λόγος στην απόφαση του Δεκέμβρη με τον Γιοβάνοβιτς κι όχι μόνο ο ευρώ-αποκλεισμός ή τα περί "ταβανιού"), έρχεται η ώρα που το ίδιο το άθλημα στο "επιστρέφει" όλο αυτό με μία μεγαλοπρεπέστατη μούντζα!

Ο Παναθηναϊκός ΑΠΕΤΥΧΕ (και) φέτος, με ακόμη πιο σκληρό, ενοχικό και θλιβερό τρόπο, όντας ανήμπορος αγωνιστικά να κάνει ακόμη και τα... βασικά: Να νικήσει τον (θεωρητικά αδιάφορο) Άρη, να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της νίκης του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ στην Τούμπα και να κρατήσει ζεστές τις όποιες πιθανότητες είχε για μία τελευταία ευκαιρία το βράδυ της 15ης Μαΐου στο δικό του ματς με το δικέφαλο του Βορρά.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, ωστόσο, η κατάσταση στον "πράσινο πλανήτη", στάχτη στα μάτια θα ήταν πιθανότατα κι αυτό, αλλά ούτε καν αυτή την... στάχτη δεν μπόρεσε ο Παναθηναϊκός να τη βάλει σ’ ένα κουτί. Την σκόρπισε κι αυτήν στο χορτάρι της Λεωφόρου ο αλχημιστής Φατίχ Τερίμ...

Ο Παναθηναϊκός ΑΠΕΤΥΧΕ (και) φέτος, όμως πριν ανατρέξουμε (μόνο) στο πρόσφατο παρελθόν για τα "πως" και τα "γιατί", αυτό που προέχει έπειτα από ένα τέτοιο χαστούκι είναι το μετά. Και το μέλλον...

Ακόμη και μετά το προ τετραημέρου χαστούκι απ’ την ΑΕΚ, ο Γιάννης Αλαφούζος είχε συνδέσει την επόμενη μέρα και τη νέα σεζόν του Παναθηναϊκού με τον Φατίχ Τερίμ. Έχοντας αρχίσει μάλιστα να πρωτοσχεδιάζει μαζί του τη νέα χρονιά. "Υπέροχος" τρόπος για να κάψεις και την επόμενη χρονιά, αλλά κι ότι έχει απομείνει απ’ την εφετινή...

Αν μείνει, θα ξαναδούμε το ίδιο "έργο" 8 χρόνια μετά

Το να μη λυπάται και να μη σέβεται τα δικά του χρήματα ο ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού είναι κάτι που αφορά τη δική του τσέπη. Το να μην "αισθάνεται" όλο αυτό που έχει περάσει κι εξακολουθεί να περνάει όλος ο οργανισμός του Παναθηναϊκού και πολύ περισσότερο ο κόσμος του, είναι θλιβερό...

Ο Παναθηναϊκός ΑΠΕΤΥΧΕ (και) φέτος, όμως δεν χρειάζεται να ξαναπεράσει "Στραματσόνι" με τον Τερίμ. Διότι αυτό ακριβώς θα γίνει εάν ο Αλαφούζος (που ανέκαθεν "μαγευόταν" και κολακευόταν απ’ τους προπονητές που είχαν τον τρόπο να τον πείθουν με τα λόγια τους) επιλέξει να κλείσει τα μάτια του και τα αυτιά του και συνεχίσει αυτή τη συνεργασία. Αρνούμενος να αντιληφθεί πως το συγκεκριμένο χαρτί "κάηκε" πια ολοκληρωτικά στο τζογάρισμα που ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού επέλεξε να κάνει πριν από 4 μήνες.

Παραμονή του Τερίμ, σημαίνει υποθήκευση και της επόμενης χρονιάς, πιθανόν και της μεθεπόμενης. Σημαίνει "ξήλωμα" της 8-9-10 παικτών -που έχουν "καεί" και τεθεί στο περιθώριο απ’ τον Τούρκο τεχνικό- άλλες 9-10-11 μεταγραφές με πακτωλό χρημάτων για να "γυρίσει" το κλίμα (και) επικοινωνιακά (Θου Κύριε) και... Οκτώβρη μήνα ο Παναθηναϊκός θα (ξανα)ψάχνει για προπονητή έχοντας χάσει κάναν-δυο στόχους ή βρεθεί στο -7 και -8 απ’ την πρώτη θέση.

Εκεί θα πάει το πράγμα νομοτελειακά, το έχει ξαναδεί αυτό το "έργο" ο κόσμος του Παναθηναϊκού πριν 8 χρόνια και το συγκεκριμένο deja vu, δεν θέλει να το ξαναζήσει. Η μόνη διαφορά είναι πως αυτή την στιγμή οικονομικά το κλαμπ δεν έχει καμία σχέση με το πολύ δύσκολο status που βρισκόταν το 2016, αλλά πόση σοφία θέλει να πετάς εκατομμύρια απ’ το παράθυρο;

Με έναν προπονητή που έχει ήδη "καεί" κι ο μόνος που δεν το έβλεπε μέχρι (και) αυτό το κάζο απ’ τον Άρη ήταν ο ιδιοκτήτης του. Ισως και γιατί θα έπρεπε έτσι να παραδεχθεί το δικό του το λάθος...

Θα έπρεπε να γίνει από σήμερα η αλλαγή

Επίσης το τελευταίο που χρειάζεται ετούτη την ώρα ο Παναθηναϊκός είναι να ξεκινήσει κάτω απ’ τα μαύρα σύννεφα του Κορωπίου και διαμάχη ανάμεσα σε "Γιοβανοβιτσικούς" και "Αντιγιοβανοβιτσικούς". Το τι έχει κάνει ο καθένας το γράφει η ιστορία του και η διαδρομή του.

Και ειλικρινά μία τέτοια διαδικασία είναι άδικη και για τον Γιοβάνοβιτς. Και δεν θα την ήθελε σε καμία περίπτωση ούτε ο ίδιος, που είναι ακόμη πιο θλιμμένος γι’ αυτό που συμβαίνει στην ομάδα.

Το ιδανικό, με δεδομένη και τη διακοπή των δυόμιση εβδομάδων, θα ήταν να αναγνωρίσει η ιδιοκτησία του Παναθηναϊκού τη συνθήκη στην οποία έχει μπει η ομάδα και να αναζητήσει μία υπηρεσιακή επιλογή απ’ την ευρύτερη οικογένεια του κλαμπ, για να προσπαθήσει να κλείσει τη σεζόν δίχως να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τις πληγές του.

Διότι τα... χειρότερα ίσως να μην έχουν έρθει ακόμη για τον Παναθηναϊκό. Η εικόνα του τούτη την ώρα παραπέμπει σε σκόρπια διαδήλωση κι ο κίνδυνος της 4ης θέσης, αλλά και της απόλυτης καταστροφής στον τελικό του Κυπέλλου κρέμεται ήδη πάνω απ’ τα κεφάλια όλων.

Δεν "γυρίζει" με Τερίμ, τεράστιες οι ευθύνες και των παικτών

Είναι πολύ δύσκολο πλέον να "γυρίσει" όλο αυτό απ’ τον Τερίμ, ακόμη και για τα τρία τελευταία ματς της σεζόν. Ο ίδιος με τις παρωχημένες ποδοσφαιρικά αλχημείες του, τα "απόψε αυτοσχεδιάζουμε", τον ωμό διαχωρισμό του ρόστερ του και τη λογική του "όσα πάνε κι όσα ‘ρθούνε" σε κάθε ματς, για να γυρίσει καταστάσεις δίχως το παραμικρό ποδοσφαιρικό σχέδιο, το έχει κάψει εντελώς το χαρτί του.

Μπορεί τα παραπάνω να ήταν τα βασικά εφόδια της σπουδαίας καριέρας στη δεκαετία του 2000. Όμως πλέον είμαστε στο 2024. Και είναι ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να ξαναγυρίσει στο 2021. Τα έχει ζήσει στο πετσί του με σκληρό τρόπο όλος ο οργανισμός, για να τα ξαναπεράσει και τώρα.

Ο Τούρκος τεχνικός έχει απολέσει πλήρως την εμπιστοσύνη των παικτών του (που βεβαίως και οι ίδιοι ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ για την κατάρρευση του τελευταίου τετραημέρου), έχει "κάψει" ήδη το μισό ρόστερ του το τελευταίο δίμηνο, ζητώντας απ’ τους μισούς εξ αυτών να τον... σώσουν το βράδυ της Κυριακής (28/4) και η παραμονή του στον πάγκο του Παναθηναϊκού δεν μπορεί πλέον να δώσει τίποτα.

Δουλειά του Παπαδημητρίου κι όχι του κάθε... Ατζούν

Εάν ο ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού "τριφυλλιού" θέλει να παίξει κορώνα-γράμματα και τον τελικό του Κυπέλλου, αναλαμβάνει και την τεραστια ΕΥΘΥΝΗ για την τελική, αγωνιστική κατάληξη της σεζόν.

Ας κάνει όμως, τουλάχιστον, τα βασικά: Ας μην ακούσει αυτή τη φορά τον... Ατζούν και τον κάθε Ατζούν (και γενικά άτομα απ’ τον εκτός ομάδας περίγυρό του), ας μην πάει να φέρει ο ίδιος τον επόμενο προπονητή του Παναθηναϊκού (όπως έκανε το 2016 με το Στραματσόνι και προ τετραμήνου με τον Τερίμ) κι ας δώσει το ελεύθερο στον άνθρωπο που έχει στην τεχνική διεύθυνση του ποδοσφαιρικού τμήματος (Παπαδημητρίου) να επιλέξει ο ίδιος τη διάδοχη κατάσταση και τον επόμενο προπονητή του "τριφυλλιού".

Στο κάτω-κάτω της γραφής τους δύο απ’ τους τρεις προπονητές που αυτή την στιγμή παλεύουν για το πρωτάθλημα (Λουτσέσκου κι Αλμέιδα) εκείνος τους έφερε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Δουλειά του Παπαδημητρίου είναι, ας τον αφήσει να την κάνει όπως πρέπει κι ας καθίσει ο κάθε (άσχετος με την ομάδα) Ατζούν στα reality του.

Δεν χρειάζεται να γίνεται άλλο τηλεοπτικό show (και) ο Παναθηναϊκός, ένα δράμι ποδοσφαιρικής λογικής χρειάζεται...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ