MONTE-CARLO MASTERS

Τσιτσιπάς: Αναζητά το πρώτο μεγάλο back to back της καριέρας του

Stefanos Tsitsipas of Greece reacts after winning a point against Benoit Paire of France during their third round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Saturday, Jan. 22, 2022. (AP Photo/Hamish Blair)
Stefanos Tsitsipas of Greece reacts after winning a point against Benoit Paire of France during their third round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Saturday, Jan. 22, 2022. (AP Photo/Hamish Blair) AP

Ο Κώστας Χολίδης γράφει για τον Στέφανο Τσιτσιπά ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Monte Carlo Master και να κάνει το πρώτο μεγάλο back to back της καριέρας του.

Πριν αρχίσει η χωμάτινη περίοδος στο τένις είχα επισημάνει τη σημασία που θα έχει αυτό το δίμηνο για τον Στέφανο Τσιτσιπά, αφού θα κληθεί να υπερασπιστεί κάτι παραπάνω από το 50% των βαθμών του στην παγκόσμια κατάταξη.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση ήταν στα γήπεδα του Monte Carlo εκεί όπου πέρσι κατάφερε να πανηγυρίσει τον πρώτο τίτλο του σε Master. Την Κυριακή ο Στεφ θα έχει την ευκαιρία του να υπερασπιστεί το στέμμα του απέναντι σε έναν απαιτητικό και επικίνδυνο αντίπαλο όπως είναι ο Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα που δεδομένα διανύει την καλύτερη εβδομάδα του στο tour.

Δεν είναι μόνο η νίκη του απέναντι στον άνευ ρυθμού Τζόκοβιτς, αλλά η γενικότερη εικόνα που έχει βγάλει σε αυτό το τουρνουά ο 22χρονος Ισπανός, ο οποίος είναι διψασμένος για τον πρώτο τίτλο της καριέρας του.

Ψάχνει τον όγδοο τίτλο του

Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση η εμπειρία που έχει ο Στέφανος Τσιτσιπάς από τέτοια ματς. Στα 23του χρόνια ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας έχει δώσει ήδη άλλους 18 τελικούς.

Απ' αυτούς έχει φύγει νικητής τις επτά φορές και άλλες έντεκα έχει γνωρίσει την ήττα με τα 500άρια τουρνουά να αποτελούν την μεγάλη του πληγή του αφού εκεί μετρά οκτώ αποτυχημένες προσπάθειες σε ισάριθμους τελικούς.

Όπως και να έχει, όμως, ο Στέφανος Τσιτσιπάς γνωρίζει πως είναι να αγωνίζεσαι σε τέτοια ματς την ώρα που αντίπαλός του θα βρεθεί για πρώτη φορά σε αυτή τη θέση.

Επιπρόσθετα ο Στεφ θα έχει την ευκαιρία να κάνει το πρώτο back to back στην καριέρα του αφού δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιο άλλο τουρνουά δύο διαδοχικές χρονιές. Φυσικά, το να πετύχει κάτι σε ένα Master αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Κλειδί η συγκέντρωση

Όπως έχουν δείξει και οι προηγούμενες δύο συναντήσεις τους, άσχετα εάν η μία εξ αυτών δεν ολοκληρώθηκε, ο Νταβίντοβιτς Φοκίνα βάζει δύσκολα στον Στέφανο Τσιτσιπά.

Είναι δεδομένο ότι το ίδιο θα συμβεί και στον τελικό αφού ο Ισπανός είναι γεννημένος νικητής, όπως και ο Τσιτσιπάς. Αμφότεροι δεν αποδέχονται την ήττα και κάνουν τα πάντα για να κυριαρχήσουν του αντίπαλου τους μέσα στο κορτ, έστω και εάν το κάνουν με διαφορετική προσέγγιση.

Ο Ισπανός αντλεί ρυθμό μέσα από την επιθετική άμυνά του, ενώ ο Τσιτσιπάς προτιμά να έχει εκείνος το πάνω χέρι στα ράλι βγαίνοντας πρώτος στην επίθεση. Σίγουρα, ο Ισπανός θα βγάλει μεγάλες άμυνες και θα πάρει πόντους μέσα από αυτές, ενώ είναι επίσης δεδομένο πως θα χρησιμοποιήσει πολλές φορές τα dropshot που αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία του.

Για να μπορέσει ο Τσιτσιπάς να βρει απαντήσει σε όλα αυτά θα πρέπει να παραμείνει συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του. Ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν καλά θα πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος και να βρει τις λύσεις που θα του δώσουν τη νίκη.

Όπως συνηθίζει να λέει και ο Πατρίκ Μουράτογλου "ακόμα και όταν δεν σου βγαίνει τίποτα, βρες εκείνο που λειτουργεί, πάτα πάνω σε αυτό και συνέχισε". Αυτό πρέπει να κάνει και ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Τα αβίαστα λάθη και το backhand

Φυσικά, ο Ισπανός έχει και εκείνος τα θέματά του που μπορεί να τα εκμεταλλευτεί ο Στεφ για να φτάσει στη νίκη. Η πίεση στο σερβίς είναι ένα από αυτά που πρέπει να κάνει.

Ο Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα ψάχνει πάντοτε την επίθεση μέσα από την επιστροφή του. Αυτό πολλές φορές είναι δίκωπο μαχαίρι αφού τον οδηγεί σε πολλά αβίαστα λάθη. Παράλληλα, στο ματς που έδωσαν οι δυο τους στο Ρότερνταμ ο Τσιτσιπάς κατάφερε μέσα από το σερβίς τους να πάρει 15 εύκολους πόντους, ενώ δεδομένα το σερβίς του αντιπάλου του δεν αποτελεί φόβητρο.

Σίγουρα ο 22χρονος Ισπανός θα προσπαθήσει να σημαδέψει το backhand του Τσιτσιπά, τουλάχιστον αυτό είχε κάνει στα προηγούμενα δύο ματς. Εάν ο Στεφ αντέξει αυτή την πίεση τώρα σίγουρα θα κάνει τον αντίπαλό του να πάρει περισσότερο ρίσκο κάτι που αποτελεί ένα από τα αδύναμα στοιχεία του.

Κατά μέσο όρο ο Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα κάνει σχεδόν 44 αβίαστα λάθη ανά ματς, την ώρα που το αντίστοιχο νούμερο για τον Στέφανο Τσιτσιπά είναι στα 30.

Όπως και να έχει ο τελικός του Monte Carlo Masters αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει μπροστά του μία ακόμα μεγάλη πρόκληση.

TAGS MONTE-CARLO MASTERS ATP ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ