ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ

Ο Τσιτσιπάς έγινε ήρωας της ραψωδίας του

Ο Τσιτσιπάς πανηγυρίζει νίκη κόντρα στον Ρούμπλεφ στα προημιτελικά του Roland Garros.
Ο Τσιτσιπάς πανηγυρίζει νίκη κόντρα στον Ρούμπλεφ © 2020 ALESSANDRA TARANTINO/ASSOCIATED PRESS

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγραψε τη δική του ραψωδία κόντρα στον Ραφαέλ Ναδάλ, όμως μεγαλύτερη σημασία και από τη νίκη είχε ο τρόπος με την οποία ήρθε αυτή.

Το ανέφερα και στο κομμάτι της Κυριακής, πριν μπούμε δηλαδή στη δεύτερη εβδομάδα του Australian Open, ότι αυτή θα ήταν η εβδομάδα των αποδείξεων για τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Ο τραυματισμός του Μπερετίνι τον έστειλε απευθείας πάνω στον Ραφαέλ Ναδάλ, όμως τα λόγια του Ιταλού έδειχναν πολλά για το πόσο υπολογίζουν ποια όλοι τον 22χρονο Έλληνα τενίστα. Ο Ιταλός τόνισε πως για να κερδίσει κάποιος κόντρα στον Στέφανο Τσιτσιπά πρέπει να είναι 100% έτοιμος και επειδή δεν ήταν αποφάσισε να αποσυρθεί.

Την ώρα που κάποια εξακολουθούν να τον λοιδορούν για τα κατορθώματα του εντός των κορτ (ναι συμβαίνει και αυτό), εκείνος έχει κερδίσει τον σεβασμό των αντιπάλων του. Μπορεί η περσινή χρονιά λόγω κορονοϊού να ήταν με ιδιαιτερότητες, όμως το γεγονός ότι στις 4 Μαρτίου ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα κλείσει δύο χρόνια μέσα στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων της παγκόσμιας κατάταξης σημαίνει πολλά!

ΕΠΑΙΞΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣΕ

Πάμε τώρα και στο παιχνίδι με τον Ραφαέλ Ναδάλ. Ο Ισπανός μπήκε σαν πληγωμένο θηρίο να κάνει αυτό που ξέρει ίσως καλύτερα από τον καθένα.

Γνωρίζοντας ότι δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ήθελε να φέρει το ματς στα μέτρα του, να χτυπήσει σε καίρια σημεία κάνοντας αποφασιστικά για την έκβαση των σετ break και εάν καταφέρει να κλείσει το παιχνίδι στα τρία σετ.

Στα πρώτα δύο τα κατάφερε με απόλυτο τρόπο βάζοντας τον Τσιτσιπά στα σχοινιά. Κάπου εκεί όμως άλλαξαν πολλά. Πολλοί θα σταθούν στο γεγονός ότι ο Ναδάλ άρχισε να μένει από δυνάμεις. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Άλλαξε και ο τρόπος με τον οποίο ο Στέφανος Τσιτσιπάς αντιμετώπισε το ματς.

Από το τρίτο σετ έπαιξε το δικό του παιχνίδι και όχι εκείνο που ήταν προσαρμοσμένο στον Ισπανό, του άσκησε μεγαλύτερη πίεση και αυτό έβγαλε τον Ναδάλ από την άνεσή του. Πως αποτυπώθηκε αυτό; Στα πρώτα δύο σετ ο Τσιτσιπάς έκανε 20 αβίαστα λάθη εκβιάζοντας πολλές φορές χτυπήματα για να δημιουργήσει πρόβλημα στον Ισπανό. Στο τρίτο σετ έκανε μόλις τέσσερα έναντι 11 του αντιπάλου του, ο οποίος στα πρώτα δύο σετ είχε αθροιστικά μόλις δέκα.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι το παιχνίδι στο φιλέ. Ο Τσιτσιπάς είναι ένας από τους τενίστες που αρέσκονται στο να ανεβαίνουν στο φιλέ, όμως στα πρώτα δύο σετ είχε 8/13 πόντους. Στα υπόλοιπα τρία δεν κατάφερε να τελειώσει μόλις τρεις πόντους και έκλεισε το ματς έχοντας 23/31!

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ

Αυτοί είναι μόνο ορισμένοι αριθμοί που δείχνουν την αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης του αγώνα κατά τη διάρκεια του. Υπάρχουν όμως δύο άλλα στοιχεία τα οποία έχουν φανεί σε όλη την πορεία του μέχρι τώρα στο Australian Open τα οποία αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον.

Το πρώτο είναι η διαχείριση των αγώνων. Τα ξεσπάσματα του έχουν μειωθεί στο ελάχιστο (είτε παίζει είτε δεν παίζει με ποιότητηα). Παραμένει συγκεντρωμένος στο παιχνίδι ακόμα και όταν αυτό δεν του βγαίνει. Ακόμα και όταν ο Ναδάλ έπαιζε με τις γραμμές περνώντας ορισμένα χτυπήματα βγαλμένα από video games ο Τσιτσιπάς δεν εκνευριζόταν.

Κοίταξε δυο τρεις φορές με θαυμασμό και απόγνωση ίσως το αποτέλεσμα της προσπάθειας του αντιπάλου του και συνέχισε. Όλο αυτό αποτελεί δείγμα της δουλειάς που έχει ρίξει και στο πνευματικό κομμάτι στη διάρκεια της διακοπής και ένα ζητούμενο που υπήρχε εδώ και καιρό από το παιχνίδι του.

Το δεύτερο αφορά το κομμάτι της εκγύμνασης. Ένα από τα βασικά προβλήματα του 22χρονου Έλληνα στα Grand Slam ήταν η διάρκεια στα ματς που πήγαιναν στα πέντε σετ. Μέχρι το Australian Open είχε μόλις δύο νίκες σε έξι ματς. Τώρα μετρά ήδη δύο (με τον Κοκκινάκη και με τον Ναδάλ) επιβεβαιώνοντας την σκληρή δουλειά που έχει κάνει με το τιμ του και κυρίως με τον Χρήστο Φιωτάκη.

ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακόμα κι αν η πορεία του σταματήσει στον ημιτελικό απέναντι στον πιο φορμαρισμένο τενίστα που ακούει στο όνομα Ντανίλ Μεντβέντεφ ο Τσιτσιπάς θα φύγει κερδισμένος από την Αυστραλία.

Επικράτησε σε δύο ματς των πέντε σετ. Σε αμφότερα βρέθηκε πίσω στο σκορ είτε με 1-0, είτε με 2-0. Κάτι που επιβεβαιώνει τη σημαντική βελτίωσή του τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Επειδή έχουμε σταθεί μόνο στο γεγονός ότι έγινε μόλις ο τρίτος που καταφέρνει να γυρίσει ματς από 0-2 κόντρα στον Ναδάλ αρκεί να αναφέρουμε πως ο Ισπανός έχει βρεθεί 252 φορές στη συγκεκριμένη συνθήκη και έχει φύγει νικητής τις 249!

Παράλληλα, για τρίτη διαδοχική χρονιά θα βρεθεί στα ημιτελικά ενός Grand Slam (προηγήθηκαν το 2019 το Australian Open και το 2020 το Roland Garros), επιβεβαιώνοντας πως τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Όλα δείχνουν πως κάθε χρονιά που περνά ο Στέφανος Τσιτσιπάς προσθέτει κομμάτια στο τενιστικό του παζλ και εκτός από ένας εξαιρετικός all around παίκτης, μπορεί να γίνει και κυριαρχικός εντός των κορτ.

Για να φτάσει στο επίπεδο των Big 3 έχει δρόμο μπροστά του, μπορεί να μη φτάσει και ποτέ. Όμως δείχνει δίψα για να το καταφέρει και πλέον μόνο μία λέξη αρκεί για να τον ανεβάσει επίπεδο. Μια λέξη που ακούγεται απλή, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Η συνέπεια είναι εκείνη, η οποία μαζί με όλο το άλλο πακέτο που είχαν οι Big 3, τους έκανε να ξεχωρίσουν από άλλους σπουδαίους τενίστες που εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαπενταετία στα κορτ και να γίνουν αυτό που είναι σήμερα.

Το εάν θα καταφέρει θα φανεί στο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο συγκεντρωμένος Στέφανος Τσιτσιπάς σε συνδυασμό με τη δουλειά που δεδομένα κάνει μπορεί να συνεχίσει να τρυπά το ταβάνι του.

Photo credits: © 2020 Alessandra Tarantino/Associated Press

TAGS ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ AUSTRALIAN OPEN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ