ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οι παίκτες της Εθνικής δεν θα επιτρέψουν να μπει σε κίνδυνο το όνειρό τους

Ο Τάσος Μπακασέτας
Ο Τάσος Μπακασέτας EUROKINISSI SPORTS

Ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για τους παίκτες της Εθνικής που είναι απόλυτα προσηλωμένοι στο μεγάλο στόχο της συμμετοχής στην τελική φάση του Euro 2024 και δεν επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες.

Ήταν γνωστό από πριν πως η Νέα Ζηλανδία δεν θα ήταν δύσκολο εμπόδιο για την Εθνική, με το φιλικό στη Ριζούπολη να έχει περισσότερο τον χαρακτήρα του ξεμουδιάσματος και της προετοιμασίας γι' αυτά που έρχονται.

Ουσιαστικά, ο Γκουστάβο Πογέτ ήθελε να δοκιμάσει κάποια σχήματα και κάποια πρόσωπα ενόψει του σπουδαίου -αν και αδιάφορου βαθμολογικά- αγώνα με τη Γαλλία στην OPAP Arena, αλλά και των κρίσιμων ματς του Μαρτίου για τα playoffs του Nations League.

Στα πολύ θετικά της βραδιάς, η παρουσία του Γιάννη Κωνσταντέλια, ο οποίος μας "συστήθηκε" και με την Εθνική ομάδα, σημειώνοντας το παρθενικό γκολ του στην πρώτη συμμετοχή ως βασικός με το εθνόσημο. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι φίλοι της Εθνικής κάθισαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα, με την εικόνα του να τους δικαιώνει και να τους γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.

Η Εθνική έχει ανάγκη και τον Κωνσταντέλια και τον Τζαβέλλα

Είναι σημαντικό η Εθνική να μπει σε μία νέα περίοδο επιτυχιών και προκρίσεων σε τελικές φάσεις με τον "Ντέλια" ως έναν εκ των πρωταγωνιστών. Το ταλέντο του, τα αγωνιστικά στοιχεία του, ακόμα και η αύρα του, είναι δεδομένο πως "αναζωογονούν" τόσο την ίδια την Εθνική όσο και γενικότερα τους Έλληνες φιλάθλους, οι οποίοι αναζητούν αρκετά χρόνια ένα πρόσωπο πάνω στο οποίο θα στηρίξουν τις ελπίδες τους. Κι ο Κωνσταντέλιας είναι δεδομένο πως διαθέτει τα στοιχεία για να γίνει ο ηγέτης της επόμενης ημέρας, αρκεί να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά, με σκληρή δουλειά και πίστη στις δυνατότητές του.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Εθνική ομάδα δεν χρειάζεται μόνο τον Κωνσταντέλια, αλλά και ποδοσφαιριστές όπως ο Γιώργος Τζαβέλλας. Μπορεί πολλές φορές να βρέθηκε ή να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής, αλλά όπως επιβεβαιώθηκε και την Παρασκευή (17/11) από τους υπόλοιπους διεθνείς, ο έμπειρος στόπερ του Ατρομήτου αποτελεί ενωτικό στοιχείο για τα αποδυτήρια.

Είναι εκείνος που με τις εμπειρίες του μπορεί να προστατεύσει, να συμβουλεύσει και να καθοδηγήσει σωστά τους μικρότερους. Είναι εκείνος που διαθέτει τις παραστάσεις για να εμπνεύσει τους υπόλοιπους, ενώ γνωρίζει καλύτερα απ' τον καθένα τι πήγε στραβά τα προηγούμενα χρόνια και δεν κατάφερε η Εθνική να πάει σε μία τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Στην πραγματικότητα, είναι ο συνδετικός κρίκος δύο εποχών, αφού είναι και ο μοναδικός από αυτό το ρόστερ που έχει αγωνιστεί στο τελευταίο παιχνίδι της Εθνικής σε Euro, το μακρινό 2012.

Μπορεί ο ίδιος, με τις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα, να ανακοίνωσε ουσιαστικά το τέλος του από την Εθνική ομάδα, ωστόσο η παρουσία του με το εθνόσημο είναι καταλυτική, ανεξάρτητα αν αγωνίζεται ή όχι. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε πολλές φορές είναι πως μία ομάδα χρειάζεται όλα τα στοιχεία, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, για να προοδεύσει και να έχει επιτυχίες. Ο ρόλος του καθενός σε μία ομάδα είναι σημαντικός και ικανός να αλλάξει τα δεδομένα είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Εδώ είναι το ταξίδι

Το σπουδαιότερο, ωστόσο, απ' όλα είναι η αποφασιστικότητα των διεθνών να βρεθούν στην τελική φάση του Euro. Το επανέλαβαν πολλές φορές σε δηλώσεις τους πριν από τον αγώνα με τη Νέα Ζηλανδία, αλλά και γενικότερα καθ' όλη τη διάρκεια των προκριματικών.

Μπορεί για κάποιους να θεωρούνται κλασικές και τυπικές δηλώσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι διεθνείς δεν το "λένε" μόνο, αλλά και το πιστεύουν. Κι επειδή το πιστεύουν, ανατριχιάζουν και μόνο στην ιδέα, όπως σχολίασε πολύ γλαφυρά ο Δημήτρης Πέλκας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24.

Κι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να παίξει με το όνειρό τους. Να βάλει εμπόδια, να το θέσει σε κίνδυνο βγάζοντας μπροστά εξωαγωνιστικά ζητήματα. Ακόμα κι όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες με τις δηλώσεις του Γκουστάβο Πογέτ δεν φάνηκαν, τουλάχιστον δημόσια, να τους επηρεάζουν. Ή ακόμα και αν τους επηρέασαν, δεν θα επέτρεπαν στον εαυτό τους να δείξουν ευάλωτοι την πιο κρίσιμη στιγμή.

Η θέληση, η προσήλωση στον στόχο και ο ποδοσφαιρικός εγωισμός κάνουν γι' ακόμη μία φορά τη διαφορά και αποτελούν στοιχεία που είναι ικανά να τους στείλουν στη Γη της Επαγγελίας. Διότι διαθέτουν προσωπικότητα, ταλέντο και χαρακτήρα για να αφήσουν πίσω τους τις αποτυχίες του παρελθόντος και να κοιτάξουν μόνο μπροστά. Δεν θέλουν τη "ρετσινιά" της χαμένης γενιάς και γι' αυτό μάχονται με όλες τις δυνάμεις τους. Εδώ είναι το ταξίδι και ο Μάρτιος είναι κοντά.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EURO 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ