OPINIONS

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Ο Ηλίας Ευταξίας γράφει για τα βέλη που έχει ο Σαμπέγια στην φαρέτρα του, αλλά με τον τρόπο που τα χρησιμοποιεί δεν πετυχαίνει ελέφαντα στα τρία μέτρα και την Αργεντινή που έχει περιθώρια βελτίωσης, αλλά δεν πείθει και κουράζει.

Η Αργεντινή του Αλεχάντρο Σαμπέγια πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ο 57χρονος τεχνικός θα πρέπει να ξενυχτήσει πολύ παραπάνω αν θέλει να βελτιώσει την εικόνα της Αλμπισελέστε. Το Ιράν με άψογη τακτική και περίσσιο πάθος, έφτασε κοντά στο θαύμα αλλά ο Ρομέρο με τον Μέσι είχαν διαφορετική άποψη και στέρησαν από τους τίμιους Ιρανούς τη μεγαλύτερη νύχτα της ζωής τους. Η κριτική που γίνεται ήδη στην Αργεντινή είναι μεγάλη, αλλά κανένα 6-0 στους ομίλους (ακόμα και αν αυτό έρθει μετά από 24 πάσες), δεν μετέτρεψε μία ομάδα, σε φαβορί.

Η Αλμπισελέστε αντιμετώπισε προβλήματα κόντρα στο Ιράν αλλά το μεγαλύτερο που έχει να λύσει είναι στον πάγκο της. Ο Σαμπέγια δείχνει να μην μπορεί να πάρει αυτό που θέλει από τα μεγάλα του όπλα και ο Λιονέλ Μέσι, όσο καλός ποδοσφαιριστής και αν είναι δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του, γλιτώνοντας την ομάδα του, όπως στα δύο πρώτα παιχνίδια του Μουντιάλ.

Ανασκόπηση: Αργεντινή - Ιράν 1-0

Σίγουρα το έργο του Κεϊρόζ ήταν πιο εύκολο, γιατί πάντα η δημιουργία είναι πιο δύσκολη από την καταστροφή, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τον προπονητή της Αργεντινής. Ο Σαμπέγια ήταν αδιάβαστος. Είχε απέναντί του μία αποδεδειγμένα καλή οπισθοφυλακή που δέχθηκε 2 γκολ σε 8 παιχνίδια στα προκριματικά και λόγω της αδυναμίας της να παίξει σωστή ποδοσφαιρική άμυνα, συνηθίζει να αμύνεται με πολλούς παίκτες συγκεντρωμένους στα όρια που δημιουργούν οι δύο νοητές γραμμές της μεγάλης περιοχής παίζοντας με πάθος και δύναμη.

Possession: 79%-21% - Shots: 21-8 - Pass Accuracy: 90%-67% - Chances Created: 18-7 - Pass Count: Argentina (429) - Iran (85).

Η υπερφόρτωση των πλευρών είναι ένας συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης, αλλά ο Σαμπέγια θεώρησε πως έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίθετο! Άφησε τις δύο πλευρές με έναν μόνο παίκτη (Σαμπαλέτα-Ρόχο) και περίμενε από τους υπόλοιπους έξι ποδοσφαιριστές του να κάνουν μαγικά σε έναν χώρο που είχε ήδη παααρααα πολλούς παίκτες. Σα να μην έφτανε αυτό, άφησε τους ίδιους έντεκα να παλεύουν χωρίς πλάνο για 76 λεπτά στη μία η ώρα το μεσημέρι, ξεχνώντας να κάνει αλλαγές για να τους βοηθήσει.

Η άμυνα του Ιράν: 43 Clearances - 17 Blocks -16 Tackles Won - 9 Aerial Duels Won

Η ελπίδα που δημιουργήθηκε στο Ιράν για κάτι καλύτερο από τον βαθμό της ισοπαλίας, βοήθησε περισσότερο την Αργεντινή από τον Σαμπέγια. Στην επανάληψη δημιουργήθηκαν χώροι, ενώ η καθυστερημένη είσοδος του Λαβέτσι, έδωσε περισσότερο πλάτος στην επίθεση της Αλμπισελέστε. Η Αργεντινή υπερδιπλασίασε τις ευκαιρίες της και τα σουτ στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά ακόμα και αυτό δεν ήταν αρκετό, γιατί ο τρόπος που προσπαθούσε ν' ανοίξει την άμυνα του Ιράν ήταν εκτός λογικής. Να σημειωθεί πως σε μία ομάδα όπως αυτή του Κεϊρόζ, όσο περνάει η ώρα όλοι οι παίκτες της γίνονται καλύτεροι με αποτέλεσμα το έργο του Μέσι και της παρέας του να δυσκολεύει.

Η Αργεντινή πήρε εν τέλει τη νίκη και την πρόκριση χάρη στο μαγικό αριστερό του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, αλλά μόνο τυχαίο δεν είναι πως για να ελευθερωθεί, χρειάστηκε να παίξει από την πλευρά του ένας ακόμα παίκτης εκτός του Σαμπαλέτα. Ο Λαβέτσι στα λίγα λεπτά που αγωνίστηκε δημιούργησε 2 ευκαιρίες, ενώ είναι αυτός που δίνει την μπάλα στον κοντό και παράλληλα τραβάει ένα παίκτη πάνω του.

Όσο εγωιστικό και αν φαίνεται η Αλμπισελέστε πρέπει να δουλεύει για τον Μέσι. Αυτός είναι το Α και το Ω αυτής της ομάδας. Η Αργεντινή είναι καλύτερη ομάδα από αυτό που έχει δείξει στα δύο πρώτα παιχνίδια και σίγουρα με καλύτερους αντιπάλους θα βρει τον τρόπο να κάνει πιο όμορφο το παιχνίδι της, αλλά θα χρειαστεί βοήθεια από τον πάγκο. Ο Σαμπέγια δεν είναι βοηθός και θα πρέπει να το θυμηθεί γιατί όσο και αν έχει συνηθίσει να είναι βοηθός του Πασαρέλα, ο τελευταίος δεν είναι δίπλα του.

Μέχρι στιγμής, δεν δείχνει να είναι η ομάδα που θα φτάσει στους "4" και θα σπάσει μία κατάρα που την ακολουθεί από το 1990, όταν ο Μαραντόνα την είχε κάτω από τις ποδοσφαιρικές του φτερούγες. Είναι νωρίς ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα και αφορισμούς. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Μέσι πρέπει να στηριχτεί από όλη την ομάδα και οι Αγουέρο, Ντι Μαρία και Ιγκουαΐν θα πρέπει να αποδεχθούν πως θα κάνουν λάντζα για τον κοντό. Αυτός τους ξελασπώνει έτσι κι αλλιώς.

υ.γ. Θα συνεχίσω να στηρίζω τον Γκάγκο, όχι γιατί είναι σόι μου αλλά γιατί τον έβλεπα όλο το χρόνο. Η δουλειά του στο γήπεδο και τα προσόντα του είναι συγκεκριμένα. Οι μεταβιβάσεις του είναι αλάνθαστες αλλά δυστυχώς όλοι θα θυμούνται τις δύο άστοχες σέντρες. Για την ιστορία, είχε 98 στις 106 πάσες και είναι ο άνθρωπος που τροφοδότησε περισσότερο από οποιανδήποτε άλλο τους συμπαίκτες του στην επίθεση. Έκανε δηλαδή τη δουλειά του.

υ.γ. Η Αργεντινή σήκωσε ήδη το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό για την καλύτερη εξέδρα. Ό,τι και να γίνει από εδώ και πέρα.

Έντεκα αυτοί, ένας ο κοντός

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ