OPINIONS

Οι Σαουδάραβες μπουκάρουν στην Ευρώπη

Οι Σαουδάραβες μπουκάρουν στην Ευρώπη

Ο Γιάννης Λαμπίρης γράφει για τους Σεΐχηδες που ενισχύουν τις ευρωπαϊκές ομάδες και την πιθανότητα του Παναθηναϊκού να γίνει Μάντσεστερ Σίτι ή Παρί Σεν Ζερμέν.

Λένε πως τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία. Στην περίπτωση των Σεΐχηδων και γενικότερα των Αράβων πάντως, είναι μια καλή αρχή για να ενισχυθεί σημαντικά μια ομάδα. Αρκεί το ενδιαφέρον να είναι πραγματικό και όχι φιλολογικό.

Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής οι ελάχιστες προσπάθειες των σεΐχηδων να μπουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχουν τελεσφορήσει. Αντίθετα στην Αγγλία και στην Γαλλία το θέμα έχει προχωρήσει πάρα πολύ.

Διαβάστε τη νέα επιστολή του Σουλτάν Αλ-Σαούντ, στην οποία εγγυάται για την πρόταση προς τον Παναθηναϊκό.

Διαβάστε επίσης για τις άκαρπες προσπάθειες να βρεθούν στοιχεία για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, αλλά και την πειραγμένη με photoshop φωτογραφία του, όπως και τι αναφέρει ο Τύπος την Τετάρτη για την όλη υπόθεση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο εφετινό καλοκαίρι των μεταγραφών, από τα πιο δύσκολα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Μάντσεστερ Σίτι αναδείχθηκε “πρωταθλήτρια” με 95.000.000 ευρώ, κερδίζοντας στο νήμα την Παρί Σεν Ζερμέν που ξόδεψε 89.000.000 ευρώ.

Κοινός παρανομαστής και για τις δύο ομάδες ότι διοικούνται από άραβες που έκαναν γερό μπάσιμο σε “Πρέμιερ Λιγκ” και “Σαμπιονά”.

Ήταν καλοκαίρι του 2008, όταν οι “Πολίτες” του Μάντσεστερ πέρασαν στα χέρια της εταιρείας Abu Dhabi United Group. Ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας Τακσίν Σιναβάτρα συμφώνησε σε όλα και μεταβίβασε τις μετοχές του στην αραβική εταιρία έναν μόλις χρόνο μετά την ανάληψη του συλλόγου.

Ο στόχος μας είναι απλός, να κάνουμε την Μάντσεστερ Σίτι την καλύτερη ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ. Πρόκειται για μια σπουδαία συμφωνία και για την ομάδα και για την Αμπού Ντάμπι” τόνισε τότε στα αγγλικά ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της αραβικής εταιρίας, Σουλεϊμάν αλ Φαχίμ.

Είναι αλήθεια πως ιδιαίτερα εφέτος (αλλά και πέρυσι) η δεύτερη ομάδα του Μάντσεστερ, δείχνει τόσο ικανή να κοντράρει την πρώτη και παραδοσιακή πρωταθλήτριας Αγγλίας τα τελευταία χρόνια.

Αυτά τα τρία χρόνια η Μάντσεστερ Σίτι ανέβηκε επίπεδο, αλλά άνοιξε και το δρόμο της επένδυσης στο αγγλικό ποδόσφαιρο από την Αραβία. Δεν είναι τυχαίο πως ο εμίρης από το Κατάρ, Σαίχ Χαμάντ Μπιν Χαλιφά Αλ Θανί ήταν έτοιμος τον περασμένο Φεβρουάριο να κάνει επίσημη πρόταση στην οικογένεια Γκλέιζερ για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των “Μπέμπηδων”, έναντι του ποσού των 1.6 δισ λιρών. Θυμίζουμε ότι η οικογένεια Γκλέιζερ είχε δώσει τα μισά (790 εκατ λίρες) περίπου το 2005 για να πάρει στα χέρια της τις μετοχές μιας από τις πιο δημοφιλείς ομάδας του πλανήτη.

Το Κατάρ επενδύει γενικότερα στο ποδόσφαιρο και με την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου κυπέλλου το 2022 είναι βέβαιο πως όλο και περισσότεροι εμίρηδες και σεΐχηδες θα θέλουν να ασχοληθούν με την ασπρόμαυρη θεά. Αρκετά χρόνια πριν επέλθει ο παροξυσμός στο Κατάρ (και γενικότερα στην Αραβία) με την στρογγυλή θεά.

Από το ίδιο ανεξάρτητο εμιράτο, αυτό του Κατάρ, προέρχεται και η εταιρία Qatar Investment Authority, η οποία τον περασμένο Μάιο “μπούκαρε” στο γαλλικό πρωτάθλημα και πήρε το 70% των μετοχών της Παρί Σεν Ζερμέν. Ξόδεψε άμεσα 40.000.000 ευρώ για μεταγραφές και ο κουμπαράς δεν έχει κλείσει. Μάλιστα από τους πρώτους μεταγραφικούς τους στόχους που δεν ευοδώθηκε τελικά ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ.


Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο απλά είτε πρόκειται για Άραβες είτε για άλλους ξένους επιχειρηματίες. Η ανάμειξή τους μέχρι στιγμής με το ποδόσφαιρό μας δεν τους προσελκύει και μόνο η ENIC το 1997, είχε αποκτήσει μια ελληνική ομάδα την ΑΕΚ.

Προσπάθειες και παρουσίες Σαουδαράβων και όχι μόνο είχαμε αρκετές φορές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, χωρίς όμως ούτε μια οριστική συμφωνία. Ο ΠΑΟΚ θεωρητικά ακόμα περιμένει την είσοδο των Αράβων με το γκρουπ του Οντέι Αλ Σαμαρί να φαίνεται διατεθειμένο να πάρει ακόμα και το 67% των μετοχών, αν και όπως λένε πολλοί ο πρώτος στόχος ή έστω ο παράλληλος αυτής της εταιρίας ήταν να επενδύσει και στη Χαλκιδική ! Στον ΠΑΟΚ είχαν επαφή και με Σύριους το 2005, που παραλίγο να καταλήξει σε διπλωματικό επεισόδιο (!) όταν ο υποτιθέμενος αγοραστής-επενδυτής εμφανιζόταν ως συγγενής του προέδρου της Συρίας. Καμία σχέση.

Στη Θεσσαλονίκη είχαν ακούσει πολύ νωρίτερα για τον αραβικό κόσμο, όταν οκτώ χρόνια πριν ο Καλίντ Αλ Κασίμι και η παρέα του έδειχνε πρόθυμη να αναλάβει τα χρέη του Άρη τότε (2003), αλλά όλα έμειναν στα λόγια και μάλιστα ο σεΐχης (λάτρης του γύρου αλλά και των τριγώνων πανοράματος στη Θεσσαλονίκη) δεν είχε καλύψει όπως είχε υποσχεθεί ούτε τα έξοδα για την προετοιμασία της ομάδας στην Αυστρία, όπου αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το ξενοδοχείο μετά από δύο ημέρες που όλα ήταν απλήρωτα !

Στον Παναθηναϊκό θα ήθελαν να είναι πιο τυχερό. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη γνωρίζει αρκετά καλά αυτή την αγορά, ενώ πριν από 23 χρόνια είχε συζητήσει και με έναν Σαουδάραβα επενδυτή που είχε μπει μέτοχος σε ξενοδοχειακές μονάδες της οικογένειας, αλλά τελικά δεν πλησίασε στο ποδόσφαιρο.

Οι χίλιες και μια νύχτες από τα κλασσικότερα παραμύθια της παγκόσμιας λογοτεχνίας, δυστυχώς μέχρι στιγμής βρίσκουν την απόλυτη εφαρμογή τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Λέτε να είναι διαφορετική η τωρινή περίπτωση. Ο χρόνος θα δείξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ