OPINIONS

Ας αρχίσουν οι αγώνες!

Ας αρχίσουν οι αγώνες!

Πανδαισία στον πάγο υπόσχονται οι Καναδοί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ που ουσιαστικά αρχίζουν με την τελετή έναρξης τα ξημερώματα στο στάδιο BC Place, το πρώτο κλειστό στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εκεί που θα παρελάσει πρώτη η Ελλάδα, με τον βετεράνο μας 45χρονο σκιέρ Θανάση Τσακίρη, να μπαίνει για πέμπτη φορά στην καριέρα του (δεύτερη ως σημαιοφόρος) σε στάδιο Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, γράφοντας μάλιστα ιστορία, αφού θα είναι ο πρώτος αθλητής που θα συμμετέχει σε ανάλογη διοργάνωση με συναθλήτρια την κόρη του Παναγιώτα.

Αν μη τι άλλο το μήνυμα που περνάνε οι αθλητές μας της ελληνικής αποστολής (επτά τον αριθμό) είναι ξεχωριστό. Θυμίζει τις αρχές του εμπνευστή του Ολυμπιακού κινήματος, βαρόνου Πιέρ Ντε Κουμπερτέν («Σημασία έχει η συμμετοχή») και γι’ αυτό θα ήταν ιστορικό λάθος αν δεν συμμετείχαμε στους αγώνες για οικονομικούς λόγους.

Δόξα τω Θεώ, ο νέος υφυπουργός αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής έχει βρει πάνω από μια ντουζίνα επιτροπές χωρίς ουσιαστικό λόγο ύπαρξης που μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα.

Διότι το να στερήσεις από αυτούς τους «Υπέροχους 7» την τιμή να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στην κορυφαία διοργάνωση, εξαργυρώνοντας έτσι τον κόπο και την προσπάθεια τόσων χρόνων, θα ήταν αν μη τι άλλο άδικο.

Το Βανκούνβερ πρόκειται για την θερμότερη πόλη που έχει φιλοξενήσει ποτέ ανάλογη διοργάνωση, όπως και για την πρώτη που ουσιαστικά είναι τόσο κοντά στο επίπεδο της θάλασσας, αλλά οι άνθρωποι ήδη δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να τα καταφέρουν (μέχρι και χιόνι μετέφεραν στις πίστες, για να καλύψουν τα κενά).

Η ΔΟΕ το βιολί της βέβαια, ασχολείται με το ντόπινγκ και καλά κάνει (ήδη ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα της ρωσίδας παίκτριας του χόκεϊ Σβετλάνα Τερέντεβα) και από εφέτος έντονα και με το παράνομο στοίχημα, αλλά και γενικότερα τα παιχνίδια τζόγου, που μπορεί να «πληγώσουν» το Ολυμπιακό κίνημα, αλλά και τα σπόρ γενικότερα, ιδιαίτερα όταν είναι χωρίς έλεγχο.

H ευαισθησία που δείχνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ο πρόεδρός της Ζάκ Ρόγκ προσωπικά δεν είναι κακή, αρκεί να μην υπήρχε η υποκρισία σε άλλα θέματα όπως αυτά της Λαμπαδηδρομίας.

Διότι έχουν «βουίξει» όλα τα ραδιόφωνα και όχι μόνο στον Καναδά, για το γεγονός ότι από τους τελευταίους λαμπαδηδρόμους, πριν φτάσει η Ολυμπιακή φλόγα στο στάδιο, θα είναι ο Αρνολντ Σβάρτσενέγκερ, ο άνθρωπος που έχει παραδεχτεί δημόσια ότι έκανε χρήση στεροειδών.

Κάτι που για παράδειγμα δεν έχει παραδεχτεί η Φανή Χαλκιά που η ΔΟΕ «έπεσε» να την φάει όταν έτρεξε λίγα μέτρα στην αντίστοιχη λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα. Σαφώς (κατά την άποψή μας) δεν έπρεπε να τρέξει, έχοντας προσβάλλει το Ολυμπιακό κίνημα. Αλλά και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, που είναι 100 φορές πιο γνωστός σε όλο τον κόσμο από την Χαλκιά, δεν έχει σημασία που δεν υπήρξε ολυμπιονίκης. Προσβάλει τα ήθη και τις αξίες (όπου υπάρχουν) της ΔΟΕ, αλλά και το κοινό αίσθημα, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις στον Καναδά.

Όπως και να έχει δεν είναι ώρα για γκρίνια.Σε μια χώρα με αθλητική παιδεία, που λατρεύει γενικότερα τον αθλητισμό, είναι βέβαιο ότι και αυτοί οι αγώνες θα αφήσουν το στίγμα τους, όπως έγινε πριν από 22 χρόνια στο Κάλγκαρι.

Ας απολαύσουμε λοιπόν, τον μεγάλο Ρώσο Ευγένι Πλούσενκο που επιστρέφει στο καλλιτεχνικό πατινάζ για να μας θυμίσει πως η τέχνη όταν δένει αρμονικά με τον αθλητισμό, είναι ότι πιο όμορφο μπορεί να μας προσφέρει.

Ας χειροκροτήσουμε τον Αυστριακό μεγάλο σκιέρ Μπένιαμιν Ράιχ, που θέλει να γίνει…Τόμπα στη θέση του Αλμπέρτο Τόμπα, ντουμπλάροντας τα χρυσά σε σλάλομ και γιγαντιαίο σλάλομ, σε δεύτερη συνεχή Ολυμπιάδα.

Ας θαυμάσουμε την «Ιπτάμενη ντομάτα», τον Αμερικανό κοκκινομάλη (εξ ου και το παρατσούκλι του) Σόν Γουάιτ που θα κάνει τις γνωστές «πτήσεις» του στο σνόουμπορντ. Ας συμμετέχουμε (νοητά) στην υπερπροσπάθεια του Νορβηγού υπεραθλητή του διάθλου Ολε Αϊναρ Μπιορντάλεν, με τα εννέα Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα πέντε χρυσά.

Ας αρχίσουν οι αγώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ