ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τρίποντο 1-0 του Ολυμπιακού, ο Κάναν είχε βάλει έξι και στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο

Ο Αϊζέια Κάναν
Ο Αϊζέια Κάναν EUROKINISSI SPORTS/KLODIAN LATO

Η Φενέρ ήταν διαβασμένη, αλλά πλήρωσε (όπως τον Γενάρη) την αδυναμία της να μαρκάρει το περιφερειακό σουτ. Ο τιμωρός Κάναν επανέλαβε ό,τι και στην Κωνσταντινούπολη κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το 1-0 του κυριαρχικού στο τέλος, Ολυμπιακού

Τα δεδομένα λένε Ολυμπιακός-Φενέρ 1-0, άρα η δουλειά - έτσι κι αλλιώς αναμενόμενα δύσκολη - έγινε, έστω κι αν οι "ερυθρόλευκοι" έδωσαν σκληρή μάχη. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Η Φενέρ δεν είναι μια συνηθισμένη 8η ομάδα, που αργά ή γρήγορα, εύκολα ή δύσκολα, θα υποτασσόταν στη μοίρα της. Ήρθε στην Ελλάδα και μπήκε στο ΣΕΦ διαβασμένη, αποφασισμένη και έτοιμη να απορρυθμίσει την καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου.

Κι αν δούμε την στατιστική θα διαπιστώσουμε ότι κάποια πράγματα, απ' αυτά που ήθελε η τουρκική ομάδα στο πυρακτωμένο ΣΕΦ τα κατάφερε. Ο Ολυμπιακός που σκοράρει καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα της EuroLeague στα δίποντα με 60%, βρήκε απέναντί του μια πολύ οργανωμένη άμυνα, που τον καθήλωσε μόλις στο 38% (12/31).

Η σκέψη του Ιτούδη να μπλοκάρει τόσο τον Γουόκαπ, όσο και τον Σλούκα, με ασφυκτικό μαρκάρισμα, οδηγώντας σε overdribbling μια ομάδα που συνηθίζει να σουτάρει με όσο το δυνατόν λιγότερη κατάχρηση ντρίπλας, σωστή. Η προσοχή της καλοστημένης άμυνας της Φενέρ να σταματήσει και την κίνηση χωρίς την μπάλα, που συνήθως βρίσκει φάτσα με το καλάθι τους μετρ του είδους, Βεζένκοβ και Παπανικολάου, επίσης.

Πηγαίνοντας το ματς στο τέμπο που επιθυμούσε με επιθέσεις κυρίως από το post, στα 18-20 δευτερόλεπτα, παρέσυρε τον Ολυμπιακό εκεί που ήθελε, περνώντας με +5 και +6 πόντους, παραπέποντας τους 12.000 ντυμένους στα κόκκινα οπαδούς των γηπεδούχων σε ένα μακρύ και αγωνιώδες βράδυ.

Οι Πειραιώτες έμειναν όρθιοι χάρη στα δυο παρόμοια ξεσπάσματα ενδιάμεσα της κυριαρχίας των Τούρκων που τελείωσαν το ματς με περισσότερα ριμπάουντ και αρκετούς πόντους (16) από δεύτερες επιθέσεις. Ο Βεζένκοβ σκόραρε όταν χρειαζόταν αλλά βρήκε οπλισμένο και τον Παπανικολάου που περίμενε στη γωνία για να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του, έστω και με δυο πόντους διαφορά.

Η άμυνα του Ολυμπιακού λειτουργούσε καλύτερα από την επίθεση (ειδικά το στενό μαρκάρισμα του Ντόρσεϊ, που είχε πάντα ένα χέρι μπροστά του, ακόμα και όταν έκανε τη γνωστή προσποίηση ότι θα εκτελούσε σουτ) αφού οι Τούρκοι δεν άφηναν τους γηπεδούχους να κάνουν το παιχνίδι τους.

Όποτε, όμως, οι Πειραιώτες βρήκαν ελεύθερο πεδίο να τρέξουν (είχαν βγάλει μια καλή άμυνα, ή πήραν το ριμπάουντ) είχαν εύκολο καλάθι. Και γενικά η βραδιά έμοιαζε να ευνοεί το μακρινό σουτ. Το ημίχρονο ολοκληρωνόταν με τον Ολυμπιακό να έχει 6/13 τρίποντα, καλό ποσοστό μεν, όχι αποφασιστικό, ωστόσο, για να μείνει πίσω ο αντίπαλος.

Μπουρλότο από τον Κάναν

Ο ρυθμός κυλούσε σε αυτό το τέμπο που βόλευε τη Φενέρ και στα πρώτα δυο-τρία λεπτά, που δεν έδειχναν ότι το ματς θα άλλαζε. Ο σπουδαίος Βεζένκοβ έσπασε το ρόδι με ένα μις-ματς απέναντι στον Ντόρσεϊ για το πρώτο καλάθι της τρίτης περιόδου, όμως ο μπουρλοτιέρης ήταν άλλος. Ο Αϊζέια Κάναν, πρόσωπο των ημερών καθώς μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα είχε αποκλειστεί από το ελληνικό ρόστερ, φυλούσε τα καλύτερα για αυτό το καυτό δεκάλεπτο.

Ο Αμερικανός ξεκίνησε με μια βόμβα από τα εννιά μέτρα, δίνοντας ένα +3 στην ομάδα του και ανάβοντας φωτιά στην εξέδρα. Η συνέχεια ήταν απολαυστική. Οι συμπαίκτες του κατάλαβαν ότι βρίσκεται σε μεγάλη βραδιά, τον έψαξαν για την έξτρα πάσα και αυτός δεν τους απογοήτευσε. Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά πέντε τρίποντα έφευγαν από τα χέρια του άλλοτε ΝΒΑερ και η Φενέρ έμοιαζε να βρίσκει το δάσκαλό της. Τον παίκτη που θα άλλαζε την εικόνα και το τέμπο του ματς, με τον Ολυμπιακό να τρελαίνει τους οπαδούς του, παίρνοντας και τις διψήφιες διαφορές που επιθυμούσε.

Όσοι έχουν καλή μνήμη, ωστόσο, ξέρουν ότι ο Κάναν δεν εμφανίστηκε σε αυτό το ματς σαν μετεωρίτης που έπεσε στα κεφάλια του Ιτούδη και των παικτών της Φενέρ. Θυμούνται το ματς της κανονικής περιόδου στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Αμερικανός είχε πάλι οργιάζει, με 6/9 τρίποντα. Αυτή τη φορά είχε 6/7! Ακόμα καλύτερος.

Γενικά ο Ολυμπιακός είχε χτυπήσει και σε εκείνο το ματς από μακριά (16/29 τρίποντα χθες, 17/29 στο ματς του Γενάρη), απέναντι σε μια άμυνα που όλη τη χρονιά δεν είναι τόσο συνεπής στο να μαρκάρει καλά το περιφερειακό σουτ (οι αντίπαλοί της έχουν ένα μέσο όρο 38%). Στο καθοριστικό τρίτο δεκάλεπτο, το μοναδικό του ματς όπου ο Ολυμπιακός ήταν απόλυτος κυρίαρχος και σημείωσε 26 πόντους, οι 21 προήλθαν από τα 7 εύστοχα τρίποντα των γηπεδούχων. Στις εννιά προσπάθειες.

Αυτό το κρεσέντο η Φενέρ δεν είχε τρόπο να το σταματήσει. Και καθώς ο Μουσταφά Φαλ ήταν σε ολόκληρο το δεκάλεπτο η βασική κολώνα του Ολυμπιακού, το ματς άρχισε να γέρνει οριστικά προς την πλευρά των "ερυθρολεύκων".

Τα διπλάσια λάθη

Και δεν ήταν μόνο θέμα τριών πόντων. Ο Ολυμπιακός κατάφερε στο δεύτερο ημίχρονο να παίξει ακόμα πιο σκληρή άμυνα. Απορρυθμίζοντας αυτός τη Φενέρ, πλέον, οδήγησε την τουρκική ομάδα εκεί που ζητούσε το ΣΕΦ. Τα λάθη στη λήξη του ματς ήταν διπλάσια (14-7) για τους φιλοξενούμενους, που βρέθηκαν στο καναβάτσο, βλέποντας τους "ερυθρόλευκους" να πιέζουν αφόρητα την μπάλα (ο Κάναν παίρνει καλό βαθμό και σε αυτό το κομμάτι), να κλέβουν μπάλες και να βγάζουν εύκολες φάσεις στον αιφνιδιασμό.

Ακόμα κι όταν η Φενέρ με ένα 8-0 στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου προσπάθησε να επανέλθει, οι άμυνες του Ολυμπιακού στην αρχή και τα τρίποντα από Σλούκα και Μακ Κίσικ στη συνέχεια, οριστικοποίησαν το 1-0 για την ομάδα του Πειραιά.

Στο τέλος της ημέρας ο Ολυμπιακός είχε καλύψει το έδαφος που κέρδιζε στο πρώτο μέρος το τουρκικό συγκρότημα, έχοντας 15 πόντους από λάθη του αντιπάλου (έναντι 8 της Φενέρ) και κυρίως 14-0 πόντους στον αιφνιδιασμό. Το προβάδισμα σε αυτή την ιδιαίτερη σειρά των playoffs δεν ήρθε καθόλου τυχαία.

Όπως, όμως, είπε Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου, αλλά και ο Παπανικολάου στο "ζντο" της νίκης μετά το ματς, ο Ολυμπιακός δεν έχει προκριθεί ακόμα στο φάιναλ-φορ. Σίγουρα το 1-0 του δίνει αέρα, δεν τον εξασφαλίζει, ωστόσο, σε τίποτε. Αντίθετα αν την Παρασκευή το βράδυ έρθει και η δεύτερη εντός έδρας νίκη, οι "ερυθρόλευκοι" θα έχουν κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τη Ζαλγκίριο Αρένα και το φετινό F4.

Ο κόσμος της ομάδας είναι έτοιμος για ένα νέο σολντ άουτ και στο δεύτερο ματς. Είναι κι αυτός ώριμος, πλέον. Σαν την ομάδα που μέσα στο γήπεδο ξέρει να κάνει καλή δουλειά, ακόμα και σε τέτοια δύσκολα -στην αρχή- αποθεωτικά στη συνέχεια βράδια. Για ένα τέτοιο ετοιμάζονται όλοι στον Πειραιά και εν όψει Παρασκευής.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ