ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το μπάσκετ του Ολυμπιακού στα καλύτερά του

Το μπάσκετ του Ολυμπιακού στα καλύτερά του
INTIME SPORTS

Χωρίς τον καλύτερο του παίκτη το μπάσκετ του Ολυμπιακού έκανε θραύση στο ΟΑΚΑ και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την εκκωφαντική νίκη και τα οφέλη της.

Η καλή πρωτοχρονιά που θα κάνουν όλοι στον Ολυμπιακό είναι το μπόνους από την εκκωφαντική νίκη της ομάδας μέσα στο ΟΑΚΑ. Έτσι είναι τα αιώνια ντέρμπι, οι νικητές απολαμβάνουν την ηρεμία (και το εορταστικό κλίμα των ημερών) οι ηττημένοι -με διαφορά 24 πόντων μάλιστα- θα περάσουν μια μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας, από την οποία είναι άγνωστο αν θα καταφέρουν να γλιτώσουν.

Προφανώς και δεν κρίνεται όλη η χρονιά απ' αυτό το εντυπωσιακό 71-95 που πέτυχε ο Ολυμπιακός, μπροστά σε 20.000 πράσινους οπαδούς, η νίκη, ωστόσο, αλλά κυρίως ο τρόπος που επιτεύχθηκε έχει πολλαπλά κέρδη ενώ αντίστοιχα υψώνει πολλά εμπόδια για τον Παναθηναϊκό.

Οι "ερυθρόλευκοι" χωρίς τον κορυφαίο τους παίκτη (σκόρερ, ριμπάουντερ, πρώτο σε αξιολόγηση) πήγαν στην κατάμεστη έδρα των αντιπάλων τους σαρώνοντας τα πάντα. Με "το μπάσκετ του Ολυμπιακού", αυτό δηλαδή, που εδώ και τρία χρόνια ευαγγελίζονται Μπαρτζώκας και παίκτες, βάζοντας την ομάδα ξανά στην ελίτ της Ευρωλίγκας.

Οι 28 ασίστ (σε αντιστοιχία με τα 10 λάθη), το 70% στα δίποντα, ο ρυθμός -τουλάχιστον ένα κλικ παραπάνω από τον ΠΑΟ- και μια ομάδα που έπαιζε απλά όσο και ωραία, αναζητώντας κάθε φορά την κατάλληλη επιλογή. Ο Ολυμπιακός καθάρισε το ματς με συνοπτικές διαδικασίες, ξέροντας τη βασική αδυναμία του Παναθηναϊκού, να καλύψει τα δυναμικά χεντς-άουτ στην αντιμετώπιση των πικ εν ρολ.

Ο Φαλ δεν σηκώνει αστεία...

Αυτό απαιτούσε κατ' αρχήν την εγρήγορση των δυο κλασικών χειριστών (Γουόκαπ και Σλούκας έδωσαν 12 ασίστ) και τον Φαλ στο ρόλο της βασικής κολώνας. Πάνω στο τεράστιο κορμί του, ο Ολυμπιακός στήριξε την κυριαρχία του, με τον Γάλλο σέντερ να ολοκληρώνει το ματς έχοντας 19 πόντους (με ένα μόλις χαμένο σουτ) 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ, εκ των οποίων προήλθαν 13 πόντοι των συμπαικτών του.

Δεν είναι ένας κλασικός "δεινόσαυρος" ο Φαλ, που σπανίως σκάει χαμόγελα, είναι πιο πιο σοβαρός απ' όλους στα αποδυτήρια. Κυρίως δεν σηκώνει αστεία πάνω στο παρκέ, τελειώνοντας τις φάσεις υποδειγματικά, παίζει άμυνα σα να μην υπάρχει αύριο και βέβαια διαβάζει απόλυτα το παιχνίδι, μοιράζοντας την μπάλα ιδανικά στους ελεύθερους συμπαίκτες του.

Η μεταγραφή του πέρσι το καλοκαίρι αποδεικνύεται μια από τις κορυφαίες κινήσεις που έκαναν ποτέ οι πρωταθλητές. Είναι και το πως κουμπώνει ένας παίκτης σε μια ομάδα. Μπορεί να παίζουν καλύτεροι σέντερ από τον Φαλ στην EuroLeague, κανείς όμως δεν έχει ταιριάξει περισσότερο απ' όσο ο Γάλλος ψηλός στον Ολυμπιακό, που δεν νικήθηκε σχεδόν ποτέ στο ντέρμπι. Ούτε στην άμυνα, ούτε στην επίθεση...

Ισχύουν τα ίδια και για τον Τόμας Γουόκαπ, που το πρωί έσβησε τούρτα στο ΣΕΦ για τα τριάντα του χρόνια και το βράδυ στο ΟΑΚΑ έκανε μια χορταστική εμφάνιση με το γνωστό κυνηγητό στην άμυνα, αλλά και τους 12π-6ασίστ στην επίθεση.

Η ανέναη κίνηση και μια πάσα για όλους

Χωρίς τον Βεζένκοβ, μέσα σε μια κολασμένη έδρα, ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να είναι πολύ προσεχτικός και κυρίως να παίξει το δικό του μπάσκετ, σε απόλυτο βαθμό. Το έκανε επιβεβαιώνοντας και τους αριθμούς, που τον συνόδευαν πριν από το τζάμπολ. Η καλύτερη επίθεση της EuroLeague σταμάτησε στους 95 πόντους. Η κορυφαία ομάδα σε δημιουργία στην Ευρώπη, είχε 28 τελικές πάσες. Από τους 9 παίκτες που χρησιμοποίησε ο Μπαρτζώκας, οι οκτώ είχαν τουλάχιστον απο μία πάσα.

Η κυκλοφορία της μπάλας είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού που χρόνο με τον χρόνο τελειοποιεί ο Ολυμπιακός. Ο ρυθμός και η κίνηση τα άλλα δυο. Με η χωρίς την μπάλα, οι "ερυθρόλευκοι" κινούνται διαρκώς, ώστε με δυο-τρεις, τέσσερις πάσες, να βρεθεί ο ξεμαρκάριστος παίκτης φάτσα με το αντίπαλο καλάθι.

Ο Βεζένκοβ είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη στην κίνηση χωρίς την μπάλα, αλλά χθες δεν μπορούσε να μπει στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Οι συμπαίκτες του δεν τον άφησαν παραπονεμένο. Παπανικολάου, Γουόκαπ και Μακ Κίσικ, βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν αρκετές από τις φάσεις του Σάσα και να τις τελειώσουν όπως αυτός.

Η εκμετάλλευση όλων των μις-ματς, που δημιουργούν είτε οι παγίδες, είτε τα χεντς-άουτ στην αντιμετώπιση των πικ εν ρολ, εκτόξευσε σιγά-σιγά τη διαφορά σε διψήφια νούμερα και ο Ολυμπιακός έπαιζε πλέον με τεράστια αυτοπεποίθηση. Καθώς ο Σλούκας άρχισε να αξιοποιεί τον Τζόελ Μπολομπόι καλύτερα από κάθε άλλο φετινό βράδυ, οι κυρίαρχοι "ερυθρόλευκοι" είχαν και δεύτερο ψηλό, που σάρωνε τις δυο ρακέτες.

Πώς να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να κοιτάξει αυτόν τον Ολυμπιακό στα μάτια; Απέναντι στις 28 ασίστ των Πειραιωτών, οι γηπεδούχοι μέτρησαν δέκα και με το ζόρι. Πως, βέβαια, να κυκλοφορήσει η μπάλα όταν σε κάθε επίθεση του ΠΑΟ η μπάλα κολλάει και δεν φεύγει από τα χέρια του Μπέικον. Ο τρομερός σκόρερ που έβαλε τους 30 από τους 71 πόντους της ομάδας του, φαινομενικά ήταν ... πολύ μόνος.

Σάμπως όμως, θέλει και παρέα ο χαρισματικός Αμερικανός; Την μπάλα δεν την πασάρει σχεδόν ποτέ. Η πρώτη του και η τελευταία σκέψη είναι να τελειώσει τη φάση. Τα καταφέρνει, αλλά το μπάσκετ στην Ευρώπη, πλέον, δεν παίζεται με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη κι αυτοί οι παίκτες θα πρέπει να κυκλοφορούν γρήγορα την μπάλα και να παίζουν σε φουλ τέμπο. Η εικόνα του Μπέικον να κατεβάζει την μπάλα και τέσσερις να περιμένουν την επόμενη έμπνευση του συμπαίκτη τους δεν συνάδει με τις απαιτήσεις και τις συνθήκες που παίζεται η Ευρωλίγκα.

Η διαχείριση, ο Κάναν και το Μιλάνο

Ο Ολυμπιακός -αυτή τη φορά- διαχειρίστηκε άψογα το μεγάλο προβάδισμα του. Έχοντας καεί από τον χυλό, ήξερε πως να κρατήσει τη διαφορά, αλλά και να την αυξήσει (μέχρι το +31) μη δίνοντας δικαιώματα. Ακόμη κι όταν προς το τέλος έγιναν δυο-τρεις επιπόλαιες επιθέσεις, ο Μπαρτζώκας πήρε τάιμ-άουτ για να επαναφέρει την ομάδα, εκεί που χρειαζόταν.

Η νίκη ήρθε με οκτώ παίκτες να σημειώνουν τουλάχιστον ένα πόντο (μόνο ο Πίτερς ... δεν το μάτωσε) και τους έξι να έχουν διψήφιο αριθμό. Μέσα στην αναμπουμπούλα πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Αιζάια Κάναν, έχοντας 17 πόντους, τους περισσότερους που έχει σημειώσει φέτος με τον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός είχε 4/7 τρίποντα, φτάνοντας το φετινό του ποσοστό στο 44.2%.

Ναι, σίγουρα στην επόμενη ήττα θα ξαναρχίσει η κουβέντα για τον Ντόρσεϊ. Είναι ένα χούι των ολυμπιακών, εδώ και χρόνια, σχεδόν από το ξεκίνημα της χρονιάς να γίνεται κουβέντα, όχι για εκείνους που βρίσκονται στην ομάδα, αλλά εκείνους που πρέπει να έρθουν.

Προς το παρόν, πάντως, μετά τα επινίκια στο ΣΕΦ στην υποδοχή της ομάδας, όλοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους για το πρώτο ματς του 2023 εναντίον της Αρμάνι Μιλάνου. Το 10-6, ο απολογισμός της ομάδας, μια αγωνιστική πριν από τη λήξη του πρώτου γύρου είναι πολύ σημαντικός. Αν οι νίκες γίνουν 11, ακόμη καλύτερα. Ο Ολυμπιακός θα θέλει άλλες τόσες στον β΄γύρο για να έχει -σχεδόν σίγουρα- πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ....

ΥΓ: Το 10-0 είναι σίγουρα ένα σπουδαίο ρεκόρ, πρωτόγνωστο στις "αιώνιες μονομαχίες". Έχει τη δική του αξία σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά και στην ουσία. Απόδειξη οι πανηγυρισμοί που στήθηκαν στο ΣΕΦ αλλά και το "λαϊκό δικαστήριο" στο ΟΑΚΑ...

Καλή χρονιά σε όλους...

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ