ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Τελικός με φαβορί, ο Ολυμπιακός γκαζώνει, ο Παναθηναϊκός ψάχνεται

Τελικός με φαβορί, ο Ολυμπιακός γκαζώνει, ο Παναθηναϊκός ψάχνεται
INTIME SPORTS

Σοφότεροι δεν γίναμε από τους δυο ημιτελικούς του Super Cup και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον αναμενόμενο τελικό που έχει φαβορί τον Ολυμπιακό και τα γκάζια του, ενώ ο Παναθηναϊκός είναι λογικό να ψάχνεται

Δεν γίναμε σοφότεροι από τους δυο ημιτελικούς του Super Cup. Οι αναμενόμενες νίκες, πιο δύσκολη του Παναθηναϊκού, πιο εύκολη του Ολυμπιακού, έφεραν και τον αναμενόμενο τελικό. Θα έχουμε και το αναμενόμενο αποτέλεσμα καθώς οι "ερυθρόλευκοι" δείχνουν ένα κλικ πιο έτοιμοι από τους "πράσινους"; Εντάξει, ξέρουμε. Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (02/10, 21:00, ΕΡΤ3), άρα ντέρμπι, ανεξαρτήτως κατάστασης των δυο ομάδων.

Ο Κολοσσός έβαλε δύσκολα στους "πράσινους", απειλώντας τους μέχρι τέλους και εμφανίζοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο ξένων, ο Προμηθέας ήθελε να είναι πιο ανταγωνιστικός, αλλά παραδόθηκε στις διαθέσεις των αντιπάλων του που παίζουν πολύ καλά για το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε.

Γκάζι πατημένο από τον Ολυμπιακό

Για την ετοιμότητα του Ολυμπιακού δεν χρειάζεται να τα ξαναλέμε, είναι λογική και έρχεται κατευθείαν από το τέλος της προηγούμενης σεζόν όταν οι "ερυθρόλευκοι" είχαν βρει χημεία, πήγαν στο φάιναλ-φορ και κέρδισαν το νταμπλ στην Ελλάδα. Αν και ο Μπαρτζώκας προσπαθεί να διαχειριστεί ό,τι και όλοι οι προπονητές στο υψηλότερο επίπεδο (προετοιμασία με δόσεις και μισούς παίκτες να ξεκινούν, τους διεθνείς να ενσωματώνονται μετά) είναι φανερό ότι αισθάνετα καλύτερα από πολλούς συναδέλφους του.

Η μηχανή δουλεύει καλά, οι δυο από τους τρεις νέους (Πίτερς, Μπολομπόι) δείχνουν άμεση προσαρμοστικότητα και περιμένοντας τον Κάαναν, που ακόμη "σκέφτεται" το σουτ (γι αυτό και αστοχεί) ο Ολυμπιακός και κόντρα στον Προμηθέα έπαιξε -για τα δεδομένα της εποχής- εξαιρετικό μπάσκετ.

Οι 90π στην επίθεση, οι 28 ασίστ (και τα μόλις 4 λάθη), οι πέντε διψήφιοι σε πόντους και η επιστροφή του Σλούκα που δείχνει να πατάει καλύτερα, πρέπει να ικανοποίησαν τον Μπαρτζώκα, που φώναζε στην αρχή για τα σουτ των Πατρινών (και κυρίως του ... αδίστακτου Λιθουανού, Κουλμπόκα) αλλά είδε την ομάδα του να βελτιώνεται και σε αυτό τον τομέα με τις προσαρμογές της στην άμυνα.

Δεν πέρασε απαρατήρητη και η κίνηση του στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν αποφάσισε να ρίξει στο παρκέ το σχήμα με Βεζένκοβ-Πίτερς, δείχνοντας ότι το έχει στο μυαλό του, με τους δυο φόργουορντ να απειλούν από μακριά το ίδιο καλά και με σπουδαία ευστοχία. Αμφότεροι σκόραραν 36 πόντους (19 ο Βεζένκοβ που είχε 12 στο πρώτο κιόλας δεκάλεπτο) με 6/8 τρίποντα, δείχνοντας γιατί αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα όπλα της φετινής σεζόν.

Γενικά ο Ολυμπιακός σούταρε πολύ καλά (11/25 τρ, με τον Κάαναν ωστόσο να έχει 1/5), πήρε ριμπάουντ και απλοποίησε τα πράγματα, ανοίγοντας το γήπεδο χάρη στις καλές του άμυνες, η παίζοντας χωρίς την μπάλα, με αιχμή του δόρατος τον Βεζένκοβ και πασέρ τον Μουσταφά Φαλ. Ο Γάλλος με 2π και 4 ρ, θεωρητικά πέρασε απαρατήρητος, αλλά δεν ήταν έτσι. Αυτός "φόβισε" σχεδόν όλη την ομάδα του Προμηθέα και αξιοποίησε τους συμπαίκτες του με τις σπουδαίες εμπνεύσεις του στην τρίτη περίοδο.

Αλλά και ο Τζόελ Μπολομπόι που θα πλαισιώσει τον Φαλ στους έξι που θα παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα (εκτός ο Μπλακ) ήταν πολύ ενεργητικός, έπαιξε σπουδαίες άμυνες πάνω από το στεφάνι, έπαιξε πικ εν ρολ, γενικά έδειξε ότι έχει ήδη καταλάβει πάρα πολύ καλά το ρόλο του. Ο Ολυμπιακός τρομάζει με την αμυντική του προσήλωση, έχει άλλωστε και δυο μετρ του είδους, τον αρχηγό του Κώστα Παπανικολάου και φυσικά τον Τόμας Γουόκαπ που μοιάζει να έχει βάλει πέμπτη ταχύτητα με το καλημέρα της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός νίκησε μια φιλόδοξη, καθ ομολογίαν και του προπονητή της Μάκη Γιατρά, με διαφορά 28 πόντων και χωρίς να έχει όλους τους παίκτες του σε υψηλή πτήση. Ο Κάαναν έβρισκε περισσότερο σίδερο, παρά το διχτάκι, ο Λαρεντζάκης χρεώθηκε γρήγορα με φάουλ και ο Μακ Κίσικ ήταν άστοχος. Παρόλα αυτά η "ενενηντάρα" ήρθε σχετικά εύκολα, όπως συνέβαινε, άλλωστε και στο περσινό πρωτάθλημα, όπου οι "ερυθρόλευκοι" είχαν μ.ο 92.6π

Ο Παναθηναϊκός δίνει μάχη με τον χρόνο

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε τον Γουόλτερς, δεν είχε και ρυθμό. Λογικό, καθώς τόσο ο Πονίτκα, όσο και ο Γκριγκόνις, έπαιξαν για πρώτη φορά σε φιλικό, ενώ είναι φανερό ότι εκτός ακόμη καλής φυσικής κατάστασης είναι και ο Γιώργος Παπαγιάννης, που προέρχεται από μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με την Εθνική, να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και να παίξει στο Ευρωμπάσκετ.

Απέναντί του, μάλιστα, βρέθηκε μια ομάδα, η οποία επίσης ήταν εκτός ρυθμού, μπορούσε όμως να αντιπαραβάλλει δυο εξαιρετικούς ξένους και μερικά μακρινά σουτ (8/20τρ) τα οποία, με την πάροδο του χρόνου θα εξελιχθεί σε μεγάλο όπλο του φετινού Κολοσσού.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός είχε πολλά σουτ (6/19τρ) και κυρίως βολές (21/35, μόνο ο ο Γουίλιαμος είχε 5/11) στο σίδερο και χρειάστηκε ο Ράντονιτς να ζητήσει κατά κόρον την αξιοποίηση του Αρτούρας Γκουντάιτς, ο οποίος δημιούργησε, εν τέλει, τα περισσότερα προβλήματα στην άμυνα των γηπεδούχων. Ο Πονίτκα είχε ένα καλό διάστημα στο πρώτο ημίχρονο, όταν έπαιξε και στο "1", ο Γκριγκόνις βρήκε ρυθμό στο τρίτο δεκάλεπτο όταν πέτυχε οκτώ σερί πόντους, ενώ ο Γουίλιαμς είχε καλές στιγμές πάνω από το στεφάνι.

Δεν είδαμε δημιουργία από τον ΠΑΟ (μόλις 13 ασίστ) ενώ για ένα ακόμη ματς ο Άντριου Άντριους δεν έπεισε ότι ένας σούτινγκ γκαρντ που θα βοηθήσει τους "πράσινους". Κάνει εύκολα το λάθος, δεν είναι σταθερός στο σουτ, έχει όμως την εμπιστοσύνη του προπονητή του που πιστεύει ότι με τα παιχνίδια θα λυθεί και θα δείξει τα επιθετικά του χαρίσματα. Γι αυτό το λόγο τον πήρε άλλωστε η ομάδα του.

Ο Μαυροβούνιος προπονητής παραδέχθηκε ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να βρει τα πρώτα ψήγματα χημείας, κυρίως με την είσοδο στην ομάδα των Πονίτκα-Γκριγκόνις, δεν έχει, βέβαια, πολύ χρόνο καθώς την προσεχή Πέμπτη (6/10) ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης και όλοι καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι το ματς, με τους "πράσινους" να ψάχνονται ακόμη και να έχουν αμφίβολο τον Γουόλτερς, βασικό πόιντ-γκαρντ της φετινής ομάδας...

Ο T.J Σταρκς με τα πολύ δυνατά πατήματά του και τα σπουδαία λέι-απ πάνω στον Παπαγιάννη κι ο Όσμπορν που έπαιξε αρκετή ώρα και στο "5", με εξαιρετικό footwork και τελικές προσπάθειες απέναντι σε πολύ ψηλότερους αντιπάλους, είναι ένα δίδυμο που λογικά θα μας απασχολήσει αρκετά μέσα στη σεζόν. Ο Παπαθεοδώρου δεν χρησιμοποίησε τον Μαρκίς Τιγκ, που μόλις αφίχθη από την Αμερική, έδειξε όμως ένα ενδιαφέρον ρόστερ το οποίο με τους συνεχόμενους αγώνες θα βρίσκει αυτοματισμούς, ένταση στο παιχνίδι του και καλές επιδόσεις στα σουτ από μακριά.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΟΛΟΣΣΟΣ SUPER CUP ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ