ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Ο οίστρος του Σλούκα, το χέρι του Ναν και το τρομερό γκολ-φάουλ του Γκριγκόνις σε ένα τριπλό εισιτήριο για Βερολίνο

Παναθηναϊκός: Ο οίστρος του Σλούκα, το χέρι του Ναν και το τρομερό γκολ-φάουλ του Γκριγκόνις σε ένα τριπλό εισιτήριο για Βερολίνο
INTIME

Οι προσωπικότητες του Παναθηναϊκού AKTOR μίλησαν ξανά, μετά το οργιαστικό πρώτο ημίχρονο αλλά και την απάντηση της Βίρτους. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον οίστρο του Σλούκα, το καλάθι του Ναν και το πιο πολύτιμο απ' όλα. Το γκολ-φάουλ του Μάριους Γκριγκόνις...

Καμιά φορά όταν νικάς έτσι, όπως συνέβη με το buzzer-beater του Κέντρικ Ναν, είναι καλύτερο από την σχεδόν ισοπεδωτική εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου. Κι είναι σίγουρο ότι οι φίλοι του Παναθηναϊκού AKTOR, οι λίγοι που βρέθηκαν στην Segrafedo Arena και οι υπόλοιποι που παρακολουθούσαν το ματς από την τηλεόραση πετάχτηκαν σαν ελατήρια από τις θέσεις (ή τις πολυθρόνες τους) για να πανηγυρίσουν το τρομερό καλάθι του Αμερικανού σκόρερ. Ή μήπως ήταν, ήδη, όρθιοι;

Μάλλον! Γιατί, ακόμα πιο σημαντικό, ακόμα πιο δύσκολο ήταν το αμέσως προηγούμενο καλάθι που πέτυχε ο Μάριους Γκριγκόνις. Η Μπολόνια είχε σχεδόν ολοκληρώσει την μεγάλη επιστροφή της από το -17, περνώντας με τρίποντο του δαιμόνιου Ντόμπριτς από τη γωνία. Το χρονόμετρο έδειχνε 51'' για το τέλος, ο Ναν πήρε την προσπάθεια για τρεις στα 32'' αλλά η μπάλα βρήκε σίδερο.

Ο Γκριγκόνις, εκμεταλλεύτηκε την ολιγωρία των γηπεδούχων για ένα μπλοκ-άουτ, άρπαξε την μπάλα και με φόλοου μείωσε στον πόντο, για να ισοφαρίσει με την συμπληρωματική βολή, που κέρδισε σε αυτό το υπερ-πολύτιμο γκολ-φάουλ. Ουσιαστικά, αυτό ήταν το καλάθι που κράτησε τον Παναθηναϊκό AKTOR ζωντανό, αφού ακόμα κι αν αστοχούσε ο Ναν (ήδη είχε χάσει το δικό του τρίποντο ο Λούνμπεργκ) ο αγώνας θα πήγαινε στην παράταση.

Χωρίς την τρομερή παρέμβαση του Λιθουανού, μπορεί αντί για χαρές, πανηγύρια που συνόδευσαν το φινάλε του ματς και την πορεία χωρίς φρένα για τη δεύτερη θέση της κατάταξης, να υπήρχε μια ολότελα διαφορετική κατάσταση. Αλλά έτσι είναι το μπάσκετ. Ο Γκριγκόνις που πριν από το τρίποντο του Ντόμπριτς, είχε αστοχήσει σε ελεύθερο σουτ σχεδόν σαν πέναλτι, πήρε το αίμα του πίσω!

Έτσι είναι, όμως, και ο Παναθηναϊκός AKTOR της φετινής σεζόν. Με παίκτες, τεράστιες προσωπικότητες και ικανούς, ο καθένας ξεχωριστά, να κάνουν τη διαφορά. Πριν χτυπήσουν ο Γκριγκόνις και ο Ναν, είχε δράσει ο καταπληκτικός Σλούκας. Ο "πράσινος" αρχηγός, σε ένα οργιαστικό βράδυ (20π, με 7/11 σουτ και 3 ασίστ), δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να φύγει ηττημένος από την Μπολόνια. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε στο παρκέ, έγινε ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον Μπάνκι και τους παίκτες του.

Όταν είδε τον Μίκι να μειώνει στον πόντο, σα να ... ηλεκτρίστηκε. Έβαλε ένα απίστευτο καλάθι, με τον Χάκετ κολλημένο πάνω του, αμέσως μετά εξανάγκασε τον Ιταλό να πέσει πάνω του και να κάνει επιθετικό φάουλ. Το πάθος ξεχείλιζε από τη φανέλα του, ο δικός του οίστρος καθοδήγησε ολόκληρη την ομάδα. Όπως είπε και ο Ναν "μας κουβάλησε στην πλάτη του, σε όλο το ματς".

Νωρίτερα, στο ξεκίνημα του ματς, είχε δράσει ένας ακόμη ξεχωριστός παίκτης του ρόστερ που έφτιαξε ο Αταμάν. Ο Τζέριαν Γκραντ ήταν ο βασικός υπαίτιος για το απίστευτο κρεσέντο του Παναθηναϊκού στην εκκίνηση του ματς. Αυτός έβαλε την πέμπτη ταχύτητα, πάτησε το γκάζι και έδωσε το σύνθημα στους υπόλοιπους να ακολουθήσουν με μεγαλύτερη ένταση και ... χέρι αλφάδι. Ο Παναθηναϊκός δεν κρατιόταν με τίποτα στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο τελείωσε με 51 πόντους και 8/12 τρίποντα!

Όταν η μπάλα καίει...

Μια τέτοια απόδοση δεν θα μπορούσε να κρατήσει για σαράντα λεπτά. Καθώς οι βοήθειες από τον πάγκο έλειψαν εκ νέου, πρώτα η κούραση των παικτών που τράβηξαν το κουπί (Ναν, Σλούκας, Λεσόρ και Μήτογλου είχαν ξανά +30 λεπτά συμμετοχής) κι ύστερα η αντίσταση της Βίρτους, άλλαξαν τη ροή του ματς. Ο Παναθηναϊκός δεν έβαζε πια με τόσο μεγάλη άνεση τα σουτ (το 8/12 τρ, έγινε στην επανάληψη 3/14) έκανε λάθη κι έχανε σταδιακά λάδια.

Η Μπολόνια (τελείωσε το ματς με καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα από τον αντίπαλο της, έχοντας 12/26) άσκησε μεγάλη πίεση, όχι μόνο επέστρεψε από διαφορά 17 πόντων, αλλά πέρασε και μπροστά, απειλώντας τον ΠΑΟ με ήττα. Το δεύτερο ημίχρονο τελείωσε 40-30 υπέρ των Ιταλών. Και τι σημασία έχει, από την στιγμή που νικητής επιστρέφει ο Παναθηναϊκός. Προφανώς δεν έχει, αρκεί ο Αταμάν να διορθώσει κάτι που επαναλαμβάνεται, αλλά προς στιγμή δεν έχει συνέπειες, γιατί οι σπουδαίοι παίκτες του, ξέρουν να παίζουν καλά και με την μπάλα "να καίει".

Μπορεί ο θρίαμβος να υπογράφτηκε με τις προσωπικές ενέργειες του Σλούκα και του Ναν, ή το ηρωικό γκολ-φάουλ του Γκριγκόνις, μπορεί στην τέταρτη περίοδο οι παίκτες του Παναθηναϊκού να μην έδωσαν ούτε μία ασίστ, ποιος όμως είπε ότι το μπάσκετ δεν έχει μέσα του και το ατομικό στοιχείο. Ιδιαίτερα σε ένα τόσο ποιοτικό ρόστερ και μια ομάδα η οποία από την αρχή της χρονιάς κάνει διαδοχικές υπερβάσεις!

Δεύτερος και έτοιμος για Βερολίνο

Είναι ένα σπουδαίο κατόρθωμα η δεύτερη θέση που διεκδικεί πλέον με πάρα πολλές πιθανότητες ο Παναθηναϊκός. Μια ομάδα που βρισκόταν στην ουρά, επέστρεψε στην κορυφή με ... πάταγο. Οκτώ νίκες μακριά από το ΟΑΚΑ δείχνουν τη δυναμική που ανέπτυξαν φέτος οι "πράσινοι"¨με τον Αταμάν στον πάγκο να θυμάται τα ανάλογα επιτεύγματα του στην Εφές. Κι αυτήν τελευταία την πήρε, πρωταθλήτρια Ευρώπης την έφτιαξε.

Ο Παναθηναϊκός κρατάει, πλέον, την τύχη στα χέρια του. Θέλει απλά δυο νίκες. Κόντρα στην Μπάγερν την ερχόμενη εβδομάδα στο Μόναχο (όπου προβλέπεται κοσμοσυρροή Ελλήνων ομογενών) και εναντίον της Άλμπα Βερολίνου στο φινάλε της κανονικής περιόδου.

Πιθανότατα στον δρόμο τους για το Βερολίνο, θα βρεθεί η Μακάμπι. Οι Ισραηλινοί μοιάζουν το ακλόνητο φαβορί να τερματίσουν 7οι (και να διασταυρωθούν με τον δεύτερο, αν φυσικά κερδίσουν το πρώτο παιχνίδι του play-in) καθώς βρίσκονται μια νίκη πίσω από Ολυμπιακό και Φενέρ, με τους οποίους μειονεκτεί σε ισοβαθμίες. Έχει ηττηθεί δυο φορές από τους "ερυθρόλευκους" και υστερεί στο γκολ-αβερέιτζ με τους Τούρκους.

Για να μην είναι 7η η Μακάμπι, θα πρέπει να κάνει δυο νίκες (με Μπαρτσελόνα εκτός και Μιλάνο στην ουδέτερη έδρα του Βελιγραδίου) και είτε ο Ολυμπιακός είτε η Φενέρ να κάνουν δυο ήττες. Θυμίζουμε ότι το Ολυμπιακός-Φενέρ γίνεται στην τελευταία αγωνιστική, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα οι Πειραιώτες παίζουν με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι και η Φενέρ εντός έδρας ντέρμπι με την Εφές.

Πιθανότατα Μακάμπι, λοιπόν. Μια ομάδα που βρίσκεται σε φουλ-φόρμα, είτε παίζει εντός είτε εκτός είναι το ίδιο (αφού αγωνίζεται στο Βελιγράδι) και έχει κερδίσει δυο φορές τον ΠΑΟ στην κανονική περίοδο. Μόνο, που τώρα έρχονται πλέι-οφ. Και οι τεράστιες προσωπικότητες από το ΟΑΚΑ έχουν στοχεύσει κατευθείαν στην Mercedes Benz Arena του Βερολίνου!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ