ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός και του σαλονιού και του λιμανιού

Ο ΜακΚίσικ πανηγυρίζει καλάθι του Ολυμπιακού στο Μιλάνο με την Αρμάνι
Ο ΜακΚίσικ πανηγυρίζει καλάθι του Ολυμπιακού στο Μιλάνο με την Αρμάνι INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Ολυμπιακό που αντέδρασε σωστά μετά το στραπάτσο της Δευτέρας σαρώνοντας την Αρμάνι Μιλάνου με κάθε τρόπο. Πρώτα με μια φλογισμένη επίθεση κι ύστερα με ξύλο στο... ξύλο.

Η αντίδραση ήταν σωστή, η πρέπουσα για μια ομάδα που είχε υποστεί πριν από λίγες μέρες ένα τεράστιο σοκ, στο πρώτο αιώνιο ντέρμπι. Η εμφάνιση ακόμη καλύτερη γιατί ο Ολυμπιακός όχι μόνο σήκωσε κεφάλι στο Μιλάνο, αλλά σάρωσε την Αρμάνι, υπογράφοντας την πρώτη του εκτός έδρας νίκη με εμφατικό τρόπο. Ένας Ολυμπιακός του σαλονιού, στο πρώτο ημίχρονο με τρομερή επιθετική επίδοση για ένα ημίχρονο (60π) και του λιμανιού στο δεύτερο όταν απάντησε στο ξύλο, που επιχείρησαν να παίξουν οι Ιταλοί, με ... περισσότερο ξύλο.

Οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν στο 8-4, ξεκινώντας τη μινι περιοδεία τους μακριά από το ΣΕΦ με ένα διπλό, που τόσο πολύ ζητούσαν πριν από το τζάμπολ. Με ρεκόρ στα τρίποντα (18 τον αριθμό, δυο περισσότερα από τα 16 που είχαν βάλει το 2016 με την Μπασκόνια και το 2020 με την Χίμκι, επίσης εκτός έδρας) και αποφασιστικότητα απ' όλους όσους έβαλε στο παρκέ ο Μπαρτζώκας (μόνο ο Έισι δεν αγωνίστηκε).

Ακόμη και ο χαμένος στο διάστημα γενικώς από το ξεκίνημα της σεζόν, Χασάν Μάρτιν, έδειξε να έχει σφυγμό, προσφέροντας ουσιαστικές βοήθειες (με τα σπουδαία τελειώματά του), για να μην είναι υποχρεωμένος ο Μουσταφά Φαλ να παίζει χωρίς ανάσα και σταματημό. Για πρώτη φορά μετά από καιρό ο Ολυμπιακός πήρε πράγματα και από τους τρεις σέντερ, αφού στην τελευταία περίοδο εμφανίστηκε και ο Λιβιό Ζαν Σαρλ.

Οι παίκτες του πάγκου βοήθησαν τα μέγιστα, όπως θέλει ο Μπαρτζώκας και όπως επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ στην Ευρώπη, που δεν έχει βασικούς και αναπληρωματικούς με την κλασική έννοια. Ο κορυφαίος, άλλωστε, του ματς, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (ρεκόρ πόντων στην Euroleague) από τον πάγκο ήρθε στο ματς και μετέδωσε σε όλους τον ηλεκτρισμό που διαπνέει το παιχνίδι του.

Καπνισμένες κάνες στο πρώτο ημίχρονο

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο Φόρουμ λες και ήθελε να πάρει το αίμα του πίσω από το ρεσιτάλ αστοχίας, τη Δευτέρα το βράδυ, εναντίον του Παναθηναϊκού. Από το πρώτο τρίποντο του Σάσα Βεζένκοφ μέχρι το ... δωδέκατο του Λαρεντζάκη, οι Πειραιώτες πυροβολούσαν ασύστολα. Με 12/16 τρίποντα και την περιφερειακή άμυνα της Αρμάνι ζαλισμένη και ανίκανη να αντισταθεί, ήταν φυσιολογικό ο Ολυμπιακός να βάλει 60 πόντους. Τους περισσότερους που έχει σημειώσει ποτέ στο πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα Euroleague. Το ρεκόρ του γενικά σε ημίχρονο είναι οι 63π που είχε πετύχει στον τελικό του 2012 κόντρα στη Ρεάλ.

Ο δαιμονισμένος Ντόρσεϊ έσυρε τον χορό από νωρίς, δημιουργώντας ο ίδιος τα δικά του μεγάλα σουτ (ξεκίνησε με τέσσερα συνεχόμενα), οι υπόλοιποι τον ακολούθησαν σε ένα μαγικό πρώτο μέρος όπου εκτός των άλλων η ομάδα του Μπαρτζώκα μέτρησε 14 ασίστ και μόλις 4 λάθη.

Ακόμη κι όταν το Μιλάνο με τον Σιλντς να παίρνει την ευθύνη στην επίθεση, τον Χάινς να βγάζει δυο-τρεις εντυπωσιακές άμυνες, ισοφάρισε το +14 που είχε πάρει νωρίς-νωρίς, ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο να απαντήσει με το σχήμα που επέλεξε ο προπονητής του στη δεύτερη περίοδο. Ο Μάρτιν, ο Λαρεντζάκης και ο Πρίντεζης πλαισίωσαν καλά το δίδυμο Μακ Κίσικ-Σλούκα στην περιφέρεια και με ένα επί μέρους 27-12, από το 12 και μετά, πήραν ξανά τα ηνία, φεύγοντας στα αποδυτήρια με +15 στο κεφάλι του Μεσίνα και των παικτών του...

Μέσα οι Φαλ και Μακ Κίσικ

Ήταν αναμενόμενο η Αρμάνι να προσπαθήσει να αλλάξει τη ροή του ματς σκληραίνοντας το παιχνίδι της. Οι ... 105 πόντοι που είχαν σημειωθεί στο πρώτο μέρος ήταν πάρα πολλοί και όπως εξελισσόταν το ματς ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε με κάτω τα χέρια. Η Αρμάνι έβγαλε όλο της το πάθος στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, βάζοντας μάλιστα πέντε σερί αναπάντητους πόντους, μειώνοντας τη διαφορά στο -10 και οι περισσότεροι πίστεψαν ότι οι γηπεδούχοι θα πάταγαν ακόμη πιο πολύ το γκάζι για την οριστική επιστροφή τους.

Ο Μπαρτζώκας πήρε τάιμ-άουτ, απέσυρε τον αλαφιασμένο από το μαρκάρισμα του Ντιλέινι, Ντόρσεϊ, αλλά δεν έριξε τον Σλούκα που θα ήταν και η αναμενόμενη αλλαγή. Έβαλε στο ματς τον Μακ Κίσικ, η ενέργεια του οποίου ήταν καταλύτης. Η επιστροφή του Φαλ αντί του Χασάν, έλυσε το πρόβλημα των χαμένων ριμπάουντ κι ο Ολυμπιακός έβρισκε ξανά το ... σκιάχτρο των αντιπάλων του, μέσα στην ρακέτα.

Το 5-0, διαδέχθηκε ένα 7-12 υπέρ των "ερυθρολεύκων", που έκλεισαν κάθε διάδρομο, απαγόρευσαν σουτ και απάντησαν με το ίδιο νόμισμα. Το Μιλάνο με 4/16 σουτ (0/5τρ) δεν μπορούσε να ελπίζει σε πολλά πράγματα. Ουσιαστικά ο αγώνας είχε ήδη κριθεί, όσο κι αν κάποια μεγάλα σουτ από Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Σιλντς, αναθαρρούσαν το κοινό στο γήπεδο.

Τη χαριστική βολή έριξε ένα τρίποντο του Λαρεντζάκη που έστελνε το χάντικαπ στο -17 στο 35 και οι Ιταλοί υποτάσσονταν στη μοίρα τους. Ο Ολυμπιακός είχε φροντίσει γι αυτήν από νωρίς, δείχνοντας τις προθέσεις του και προσαρμόζοντας την απόδοση του και έτσι και αλλιώς.

Βρήκε την ηρεμία του

Ήταν ευτύχημα για τον Ολυμπιακό που μετά το στραπάτσο στο ΣΕΦ κόντρα στον Παναθηναϊκό, ταξίδεψε στο εξωτερικό. Τα ταξίδια, στην προκειμένη περίπτωση, καθαρίζουν το μυαλό και ξαναδίνουν στην ομάδα την ηρεμία της, κάτι πολύτιμο μετά από ήττες σαν αυτή της Δευτέρας. Το 8-4 τον κρατάει μέσα στην οκτάδα, είναι ακόμη Νοέμβριος, όπως είπε και ο Κώστας Παπανικολάου, όχι για πολύ όμως.

Ο Δεκέμβριος που έρχεται θα κρίνει αρκετά, όχι τα πάντα, τα εκτός έδρας ματς συνεχίζονται (με Καζάν και Ερυθρό Αστέρα, στη σειρά) και είναι καλό για τον Ολυμπιακό, που άρχισε να νικάει μακριά από το Φάληρο. Μη ξεχνάμε ότι εκτός έδρας (στο ΟΑΚΑ) είναι και η δεύτερη μονομαχία για φέτος, εναντίον του Παναθηναϊκού (στο τέλος του πρώτου γύρου, δυο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα). Ο τελευταίος μήνας του χρόνου είναι πάντα σημαντικός γιατί δείχνει εν πολλοίς τι ... ψάρια θα πιάσει στο τέλος η ομάδα.

Ειπώθηκαν πολλά, γράφτηκαν περισσότερα μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ. Λογικό είναι. Πάντα τα αιώνια ντέρμπι, προσφέρονται για κριτική,σοβαρή και ασόβαρη, αλλά και πολυλογία. Ο καθένας γράφει το μακρύ και κοντό του. Ειδικά στην εποχή των social media, που έχουν φτιαχτεί για "δολοφονίες χαρακτήρων".

Η κριτική μπερδεύεται με τα προσωπικά απωθημένα κι αρχίζει πλήρης ισοπέδωση. Στον Ολυμπιακό θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι και γι αυτό, να μην ενοχλούνται, ούτε να δίνουν σημασία. Εδώ κάποτε είχε γραφτεί σοβαρά-σοβαρά ότι έπρεπε να ... καταργηθεί το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου, επειδή "ήταν πολλές και μη αποδεκτές οι ήττες".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ