ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Σλούκας έβαλε υπογραφή, σφραγίδα και χαρτόσημο κι ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να θεωρήσει διαβατήρια για Κάουνας

EUROLEAGUE 2022-2023 / PLAY OFF /  -
EUROLEAGUE 2022-2023 / PLAY OFF / - EUROKINISSI SPORTS

Οι μεγάλοι παίκτες είναι για τα μεγάλα σουτ. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την σλουκιάδα της Κωνσταντινούπολης σε ένα προσωπικό ρεσιτάλ του διεθνή άσου που έφερε τον Ολυμπιακό ξανά σε θέση ισχύος απέναντι στη Φενέρ.

Η Φενέρμπαχτσε πετούσε κρυφούς άσους από το μανίκι του Ιτούδη (Τζεκίρι), έβρισκε τον "κανονικό" Τάιλερ Ντόρσεϊ αλλά και τον ιδανικό εκτελεστή στην ιδανική αυτοχειρία του Ολυμπιακού, όταν μετά την τρομερή άμυνα πάνω στην τελευταία επίθεση της τουρκικής ομάδας, ο Τόμας Γουόκαπ πάσαρε κατά λάθος στον Μάρκο Γκούντουριτς.

Το εύστοχο σουτ του Σέρβου, 3,9'' πριν το τέλος, είχε βάλει δυναμίτιδα στην Ούλκερ Αρένα, που αλάλαζε από τη χαρά της. Ο Ολυμπιακός έλπιζε σε μια ευκαιρία ακόμα για να πάρει πίσω το ματς που έμοιαζε να χάριζε στους αντίπαλους του.

Η μπάλα δεν μπορούσε παρά να πάει στα χέρια του παίκτη που κράτησε τα μπόσικα (και κάτι περισσότερο) στη διάρκεια του ματς. Ο Κώστας Σλούκας, πήρε το σκριν από τον Βεζένκοβ, έκανε ντρίπλα για να αποφύγει τον Πιέρ, πηγαίνοντας -χωρίς άλλο χρόνο στη διάθεση του- πάνω στο απλωμένο χέρι του Χέις. Η άμυνα της Φενέρ δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Αλλά ο - κατά τη "λαρετζάκειο" κραυγή- ηγέτης του Ολυμπιακού πάτησε γερά και εκτέλεσε. Πέντε χρόνια σε αυτό το γήπεδο ο Σλούκας ξέρει τα καλάθια καλύτερα κι από ... τους παίκτες της Φενέρ. Έτσι κι αλλιώς, όπως παραδέχθηκε μετά, αισθανόταν καλά, είχε τη διαίσθηση ότι θα έκανε ένα καλό σουτ. Bang! Που λένε και οι αμερικανοί σπίκερ.

Πρώτα να το ξαναδούμε, για να το ... εμπεδώσουμε:

Το σουτ της νίκης που υποδέχθηκαν χιλιάδες σπίτια πίσω στην Ελλάδα με... σκηνές ροκ, κραυγές και τον έναν οπαδό του Ολυμπιακού πάνω στον άλλο, έδωσε στους "ερυθρόλευκους" μια τεράστια νίκη και τους γύρισε πίσω ό,τι τους είχε πάρει η Φενέρ το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής. Το σκορ είναι, πλέον, 2-1 οι Πειραιώτες θέλουν μια ακόμη νίκη για να πάνε στο Κάουνας.

Κι είναι αλήθεια ότι ο δρόμος για το Κάουνας έμοιαζε να γίνεται λαβύρινθος σε αρκετά σημεία αυτού του ματς. Το μίτο της Αριάδνης σαν άλλος Θησέας κρατούσε ο Σλούκας, που ξετύλιξε όλο το κουβάρι μέχρι να φτάσει στην... έξοδο με το τρομερό τρίποντο, κλάσματα του δευτερολέπτου πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης.

Παρένθεση. Για ανάλογα κλάσματα δεν είχε μετρήσει ένα απίθανο τρίποντο του Χέιζ στο 69-66 και μετά από τις δυο χαμένες βολές του Ταρίκ Μπλακ. Αυτή είναι η απίθανη γοητεία του μπάσκετ, των playoffs, της ίδιας της EuroLeague. Κλείνει η παρένθεση.

Το έψαχνε, το βρήκε και "καθάρισε"

Σλουκιάδα λοιπόν. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να βρει εκείνον που θα τον σήκωνε στους ώμους του. Τον Γουόκαπ τον είχε... μουρλάνει η άμυνα της Φενέρ που το έδινε προκλητικά το σουτ χωρίς ο Αμερικανός να μπορεί να το εκμεταλλευτεί, στον Βεζένκοβ είχε γίνει (πάλι) στενός κορσές ο Χέιζ, ο Φαλ έμοιαζε -για πρώτη φορά φέτος- τόσο ακίνδυνος στην επίθεση, ο Παπανικολάου έβρισκε σίδερο, ο Κάναν ήταν σχεδόν σαν χαμένος.

Ο Σλούκας περίμενε ένα τέτοιο ματς, καιρό τώρα. Έψαχνε τις απαντήσεις πρώτα και κύρια στον εαυτό του γιατί ο τραυματισμός του τον είχε πάει αρκετά πίσω, η αγωνιστική ροή συνεχόμενη και δεν είχε προλάβει να επανέλθει όπως θα ήθελε. Στα τελευταία ματς, ωστόσο, έδειξε πως ανακάμπτει και στο Game 2 ήταν ο κορυφαίος.

Για να δραπετεύσει από την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και τη φλογισμένη έδρα της Φενέρ, ο "Σλου" έπρεπε να βρει -μέσα στο παιχνίδι- διαδοχικές υπερβάσεις. Η δική του παρουσία και το σκοράρισμα ηρέμησαν τον Ολυμπιακό στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν οι Πειραιώτες με ένα επί μέρους 14-2, γύρισαν το ματς και έδειχναν να το ελέγχουν απόλυτα, με τον Μπαρτζώκα να τους λέει στο τάιμ-άουτ: "Τώρα που ανακτήσαμε τον έλεγχο, πασάρετε. Θα γίνετε ήρωες..."

Η πρώτη υπογραφή του διεθνή άσου ήταν γεγονός. Η σφραγίδα ήρθε μετά την καταστροφική τρίτη περίοδο (σκορ 16-7 για τη Φενέρ) όταν μπήκε ξανά στο παρκέ, ίσως και καθυστερημένα αν και σύμφωνα με τον βοηθό του Μπαρτζώκα, Γιώργο Μποζίκα, έπρεπε να είναι... φρέσκος για τα όργια στο φινάλε.

Από το 53-41 και μετά, ο 32χρονος γκαρντ έπιασε δουλειά, είτε με απίθανα ντράιβ που κατέληγαν σε αεροπλανικά λέι-απ από τον δεξί διάδρομο, σε αριστερό λέι-απ, είτε ταΐζοντας -όπως επίτασσε η άμυνα με αλλαγές της Φενέρ- στον αποφασιστικό Μπλακ, είτε πασάροντας στον Βεζένκοβ που είχε ηρεμήσει στον πάγκο και ευστοχούσε σε δυο μεγάλα τρίποντα πρώτα για το 60-64 και μετά για το 69-69.

Στο τέλος έβαλε και το χαρτόσημο, αφού μετά την αυτοκτονική λάθος πάσα του Γουόκαπ, ο Γκούντουριτς ευστοχούσε για να δώσει τη νίκη στη Φενέρ. Έμενε ένα μεγάλο μπάζερ μπίτερ για να πέσει οριστικά στο καναβάτσο η αντίπαλος του. Πήρε την μπάλα, με θάρρος και αυτοπεποίθηση,το μπουμπούνισε και έγραψε ιστορία.

Ή μάλλον καλύτερα, συνέχισε αυτή την όμορφη ιστορία των τρομερών μπάζερ, που έχουν πετύχει οι δυο πρώην ηγέτες της ομάδας Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης. Έχει κι ο ίδιος μερικά, μη το ξεχνάτε...

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε στο 2-1. με ντεμαράζ ενώ όλα έδειχναν ότι η πλάστιγγα είχε γείρει προς την πλευρά της Φενέρ, που ξεχείλιζε από αυτοπεποίθηση, πηγαίνοντας το ματς στο +9, λιγότερο από εφτά λεπτά για τη λήξη του ματς...

Αλάνθαστος και... ΜακΚίσικ

Πάνω που όλοι είπαν "νικησε η Φενέρ", ο Ολυμπιακός αντεπιτέθηκε. Ο Σλούκας έβαλε δυο γρήγορα καλάθια, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν σε αυτή την περίοδο 8/8 (!) δίποντα (και 3/6 τρίποντα ενώ στην στο τρίτο δεκάλεπτο τελείωναν με 0/6) και το μυαλό στο κεφάλι τους για να αλλάξουν ένα χαμένο ματς από χέρι. Βοήθησε σημαντικά -σε αυτό το το κομμάτι- και ο Σακίλ Μακ Κίσικ, που έκλεψε μπάλες, έτρεξε στο γήπεδο και ήταν ο αυτουργός των περισσότερων πόντων στον αιφνιδιασμό, συνολικά 7 για τον Ολυμπιακό.

Το μοτεράκι του Αμερικανού δούλεψε την κατάλληλη στιγμή και γενικά οι "ερυθρόλευκοι" σε μια μέτρια συνολικά βραδιά, όπου κυριάρχησε το... ξύλο και οι προσωπικές μονομαχίες, πήραν λύσεις από τον πάγκο τους. Ο Πίτερς αυτή τη φορά δεν ήταν σοφτ (δεν του μέτρησαν και ένα καθαρό καλάθι, αφού η μπάλα είχε χτυπήσει στο ταμπλό, πριν κόψει ο Τζεκίρι), ο Λαρεντζάκης έκανε τρία φάουλ αυταπάρνησης και ο Μπλακ έδωσε πολλά στην τελευταία περίοδο με καλές τοποθετήσεις, έστω κι αν έχασε δυο κρίσιμες βολές.

Αλλά και ο Σλούκας-σας θυμίζω- από τον πάγκο ήρθε.

Και τώρα; Το 2-1 αλλάζει τα δεδομένα υπέρ του Ολυμπιακού. Οι "ερυθρόλευκοι" θα πρέπει να διαχειριστούν την ευφορία τους, κυνηγώντας την τρίτη νίκη την Παρασκευή το βράδυ, αν θέλουν να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα και να ετοιμάζουν βαλίτσες για το Κάουνας. Ο λαβύρινθος, ξανάγινε δρόμος χάρη τον μίτο που κρατούσε ο Σλούκας κι αν χρειαστεί και πέμπτος αγώνας, υπάρχει μια τελευταία στάση στο ΣΕΦ, την ερχόμενη Τρίτη.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ