ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR εξορμά, η Μακάμπι απειλεί, τα playoffs συγκλονίζουν το ΟΑΚΑ

EUROLEAGUE 2023-2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023-2024 / - ( / EUROKINISSI) ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Μια σπουδαία σειρά playoffs ξεκινάει σήμερα (23/4) στο ΟΑΚΑ και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την πρώτη μονομαχία (αλλά και εκείνες του παρελθόντος) ανάμεσα σε Παναθηναϊκό AKTOR και Μακάμπι

Τα playoffs της EuroLeague ξεκινούν, ο Παναθηναϊκός AKTOR επιστρέφει μετά από το 2019 και η Μακάμπι (20:30, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24), μπαίνει στο δρόμο που έχει χαράξει για το Βερολίνο.

Οι "πράσινοι" γεμάτοι όρεξη, φιλοδοξίες και όνειρα, με 20.000 κόσμο στο πλευρό τους, θα προσπαθήσουν κατ' αρχήν να μείνουν αλώβητοι στην έδρα τους, εκμεταλλευόμενοι το αβαντάζ που τους έδωσε η εντυπωσιακή τους πορεία και η δεύτερη θέση της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Μακάμπι θα παραδοθεί αμαχητί. Ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν δικαιούται και δεν πρέπει να υποτιμήσει μια αντίπαλο που όλο το χρόνο ταλαιπωρείται λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, παίζοντας στην ουδέτερη έδρα του Βελιγραδίου. Ο Όντετ Κάτας έχει φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα, που εκτός των άλλων βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, έχοντας κερδίσει τα οκτώ από τα τελευταία της δέκα ματς.

Στο καθοριστικό play-in, για την 7η θέση, συνέτριψε την Μπασκόνια με 113-85 με... 19/36 τρίποντα. Μια φουλ επιθετική ομάδα, που συνεχίζει την παράδοση του μπάσκετ της Μακάμπι και είναι το τελευταίο εμπόδιο για τον Παναθηναϊκό AKTOR, πριν εξασφαλίσει την πρόκριση του σε ένα φάιναλ-φορ, μετά από δώδεκα χρόνια...

Τι θα δούμε

Δύο ομάδες, που στη θεωρία μοιάζουν. Από τη μια ο Παναθηναϊκός AKTOR με δυο έξοχους γκαρντ στην περιφέρεια, Κώστα Σλούκα (12.1π, 5.7ασ) και Κέντρικ Ναν (15.4π, 3.1ασ) και έναν σέντερ-δυναμίτη, τον Ματίας Λεσόρ (13.6π-6ρ) και από την άλλη η Μακάμπι, με επίσης δυο σπουδαίους περιφερειακούς, Λορέντσο Μπράουν (12.6π, 6.1ασ) και Γουέιντ Μπάλντουιν (18π, 4.9ασ) αλλά και ένα κεντρικό σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα (Τζος Νίμπο, 10.9π και 7.3ρ, έτοιμος να υπογράψει συμβόλαιο με την Αρμάνι Μιλάνο).

Η Μακάμπι δείχνει να εκμεταλλεύεται περισσότερο τις επιλογές όλου του ρόστερ της (Κόλσον, Ριβέρο, Σόρκιν, Ντι Μπαρτολομέο, Μπλατ, Κλίβελαντ), σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό AKTOR, που παίρνει πολλά και από τους υπόλοιπους τρεις βασικούς (Γκριγκόνις, Γκραντ και Μήτογλου) αν και στα τελευταία παιχνίδια ο Αταμάν έχει εντάξει στο ροτέισον εκτός από τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και τον Ιωάννη Παπαπέτρου.

Ο έμπειρος Τούρκος κόουτς εμφανίζει ολοένα και περισσότερο ψηλά σχήματα με τον Παπαπέτρου στο "3", τον Χουάντσο στο "4" ενώ βάζει στο "5" και τον Μήτογλου, όπως έκανε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό αλλά και στο ματς κόντρα στο Περιστέρι bwin.

Οι δυο ομάδες σουτάρουν καλά, τους αρέσει η επίθεση, αλλά ο Παναθηναϊκός AKTOR είναι πολύ καλύτερος στην άμυνα του, με δεσπόζουσα τη φυσιογνωμία του Τζέριαν Γκραντ, που λογικά θα αναλάβει το μαρκάρισμα του φορμαρισμένου Μπάλντουιν. Η "πράσινη" άμυνα είναι το μυστικό της σταθερής πορείας του τριφυλλιού. Καλά τα μεγάλα σουτ του Ναν, η δημιουργία του Σλούκα και ο επιθετικός οίστρος Μήτογλου-Λεσόρ, χωρίς όμως την καλή άμυνα όλων, ο ΠΑΟ είναι σίγουρο ότι θα βρισκόταν πολύ πιο κάτω από τη δεύτερη θέση.

Η Μακάμπι δεν είναι τόσο φανατική στην άμυνα της. Σκοράρει κατά μέσο όρο κοντά στους 90 πόντους, αλλά δέχεται σχεδόν 87. Ο Παναθηναϊκός AKTOR θα χρειαστεί να προσέξει πολύ τα επιθετικά ριμπάουντ που παίρνει κατά κόρον η αντίπαλος του. Κατά μέσο όρο 13.1 σε κάθε ματς, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στη φετινή διοργάνωση. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι μπορεί να την βγάλει εκτός προγράμματος, πιέζοντας την μπάλα με στόχο να χαλάσουν το μυαλό, κυρίως του επιρρεπή στο να βγαίνει εκτός εαυτού, Μπάλντουιν.

Στη θεωρία, σε ματς των 75 πόντων ο Παναθηναϊκός AKTOR είναι καλύτερος, αντίθετα αν το σκορ πάει ψηλότερα, ευνοείται η Μακάμπι...

Τι έγινε στο (ένδοξο) παρελθόν

Το Παναθηναϊκός-Μακάμπι στην Ευρώπη είναι ό,τι το Σέλτικς-Λέικερς στο ΝΒΑ. Και λόγω χρωμάτων και λόγω τίτλων καθώς αμφότερες έχουν από έξι τρόπαια στην κατοχή τους. Αν και η τελευταία τους συνάντηση σε playoffs έγινε πριν από δώδεκα χρόνια, η αίγλη και το ένδοξο παρελθόν πάντα συνοδεύει τις μεταξύ τους μονομαχίες.

Πράσινοι και κίτρινοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι σε τρεις τελικούς. Ο Παναθηναϊκός νίκησε τους δυο.

  • Το 2000 στη Θεσσαλονίκη πήρε το δεύτερο ευρωπαϊκό, έχοντας για πρωταγωνιστή τον Όντετ Κάτας που τότε φορούσε τα "πράσινα" και σε εκείνο τον τελικό είχε σκοράρει 17 πόντους.
  • Και το 2011 στη Βαρκελώνη, στο ράψιμο του έκτου αστεριού, στον τελικό που έγινε νωρίς το απόγευμα μετά από αίτημα των Ισραηλινών και είχε για σταρ τον Δημήτρη Διαμαντίδη (16π-9ασίστ) που μετά το ρεσιτάλ του, έπεσε στην αγκαλιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Η Μακάμπι έχει κερδίσει τον τελικό της Σουπρολίγκας το 2001 στο Παρίσι, με τον Αμερικάνο Χάφμαν να κάνει μεγάλο ματς (21π, 8ρ) και τον μετέπειτα "πράσινο" Άριελ Μακντόναλντ (με επίσης 21π) να βγαίνει MVP του ματς. Ένα χρόνο αργότερα ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τη Μακάμπι στη Μπολόνια, στον κρίσιμο ημιτελικό, χάρη στους 26π του Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ενώ το 2005 οι Ισραηλινοί πήραν ρεβάνς νικώντας στον ημιτελικό της Μόσχας.

Η τελευταία φορά που τους είδαμε να μονομαχούν ήταν η αξέχαστη σειρά των playoffs του 2012. Ο πέμπτος αγώνας έσπασε καρδιές, τελείωσε 86-85 με μια βολή αλλά και ένα ιστορικό κλέψιμο του Διαμαντίδη, πέντε δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε ολοκληρώσει ένα απίθανο παιχνίδι με 25π και 34 στο σύστημα αξιολόγησης, το καλύτερο του σε όλη τη διαδρομή του στην Ευρωλίγκα...

Τι έγινε φέτος

Η Μακάμπι είναι μια από τις δυο ομάδες της EuroLeague που νίκησαν τόσο εντός όσο και εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό (ο Ολυμπιακός η δεύτερη) δείγμα της συνολικής δυναμικής της στη διοργάνωση.

Νωρίς-νωρίς είχε γίνει το ματς στο ΟΑΚΑ. Μόλις στην 4η αγωνιστική, η Μακάμπι πέρασε με 14π στο ημίχρονο, ο ΠΑΟ γύρισε το παιχνίδι, ο Νίμπο ισοφάρισε με ένα λέι-απ έχοντας κάνει μάλλον φάουλ στο ριμπάουντ και στην παράταση οι Ισραηλινοί επικράτησαν με 86-81.

Λεπτομέρεια: Ο Παναθηναϊκός δεν είχε φέρει ακόμα τον Κέντρικ Ναν, ενώ το ΟΑΚΑ ήταν μισογεμάτο, καθώς μόλις είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στη Γάζα και υπήρχε ένας σχετικός φόβος σε κάθε εμφάνιση των Ισραηλινών. Ο Λούκα Βιλντόσα είχε σκοράρει 15π ενώ ο Γκριγκόνις 13 για τον Παναθηναϊκό. Ο Μπόνζι Κόλσον είχε 21 και ο Ντι Μπαρτολομέρο άλλους 15 για τη Μακάμπι.

Στην 23η αγωνιστική, στο Βελιγράδι έγινε η ρεβάνς. Το ματς ήταν ντέρμπι μέχρι το 32' όταν ο Παναθηναϊκός πέρασε με 64-62. Η Μακάμπι πάτησε ξαφνικά το γκάζι και δεν σταμάτησε παρά στο άκουσμα της κόρνας, που τη βρήκε νικήτρια με 90-75. Ο Μπάλντουιν σημείωσε 22 πόντους, ενώ οι Κόλσον, Νέμπο και Μπράουν τελείωσαν το ματς με 14. Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με ρεκόρ καριέρας ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης (17π)

Σήμερα (23/4), σε μια διαφορετική συνθήκη, αυτή των playoffs, οι δυο ομάδες ξαναβρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο. Και το κίνητρο είναι τεράστιο γιατί το Βερολίνο εκτός από ωραία πόλη, φιλοξενεί φέτος το Final Four...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ