ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός σοβαρεύτηκε, το αλαλούμ με τα παράθυρα συνεχίζεται

Ο Σάσα Βεζένκοβ στο παιχνίδι με την Παρτίζαν
Ο Σάσα Βεζένκοβ στο παιχνίδι με την Παρτίζαν EUROKINISSI

Η άνετη νίκη του Ολυμπιακού ήρθε στο τρίτο δεκάλεπτο και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την προσοχή των "ερυθρολεύκων" απέναντι στη Παρτιζάν, αλλά και το αλαλούμ των παραθύρων που φτάνει παίκτες και προπονητές στα άκρα...

Ο Ολυμπιακός είχε το νου του να μην επαναλάβει τις γκάφες των δυο προηγούμενων αγώνων (πλην των τριών λαθών στο τάιμ-άουτ, 14'' πριν από το τέλος του ημιχρόνου, όταν κατάφερε να δεχθεί... 4 πόντους, ενώ είχε τη μπάλα δική του) πήρε μια -εν τέλει- άνετη νίκη απέναντι στην Παρτιζάν του μικρού (λόγω Εθνικής Σερβίας και του τραυματισμού του Έξουμ) ροτέισον.

Κι ακόμη άνοιξε το διπλό παράθυρο της Εθνικής Ομάδας που απέναντι σε Λετονία και Βέλγιο, ψάχνει τουλάχιστον μια νίκη για να συνεχίζει να βρίσκεται σε σταθερή τροχιά πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού.

Οι "ερυθρόλευκοι" στέλνουν αυθημερόν τον Μιχάλη Λούντζη για το ματς που θα γίνει σήμερα (11/11) στο Ηράκλειο κόντρα στη Λετονία (19:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24), ενώ Παπανικολάου και Λαρεντζάκης θα ενισχύσουν το ελληνικό συγκρότημα στον (πιο καθοριστικό ίσως) αγώνα της Δευτέρας (14/11) στο Βέλγιο.

Παρεμπιπτόντως και οι δυο ήταν από τους κορυφαίους των "ερυθρολεύκων" στην επικράτηση κόντρα στους Παρτιζάνους του Ομπράντοβιτς. Ο αρχηγός "Παπ" μοιάζει να επιστρέφει υγιής στον πολύπλευρο ρόλο που έχει στην ομάδα, είτε κυνηγώντας παίκτες όπως ο Πάντερ, ή σκοράροντας 10 πόντους με σχεδόν απόλυτη ευστοχία (2/2δ, 2/3τρ) σε κρίσιμες στιγμές που ο Ολυμπιακός έψαχνε τη νίκη.

Ο Λαρεντζάκης ήταν εκείνος που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη νίκη. Προερχόμενος από δυο μέτριες εμφανίσεις, στις ήττες από Μονακό και Βαλένθια, ο διεθνής γκαρντ, έψαχνε με μανία διέξοδο. Του την πρόσφερε ο ... Παπανικολάου, που διαμαρτυρήθηκε έντονα για ένα φάουλ, δέχθηκε τεχνική ποινή και πήγε με 4 φάουλ στον πάγκο.

Ο Μπαρτζώκας σήκωνε ξανά τον "Λάρε", που στο πρώτο ημίχρονο είχε μείνει ελάχιστα πάνω στο παρκέ. Τα λάθη του και δυο βεβιασμένα σουτ τον οδηγούσαν εκ νέου στον πάγκο. Ξαναμπαίνοντας στο παιχνίδι ο 29χρονος άσος είχε πεισμώσει για τα καλά. Τόσο πολύ, που τα έκανε όλα μαζί! Έντεκα σερί πόντους (2/2δ, 2/2τρ, 1/1β) και τρομερές άμυνες πάνω στον Πάντερ, για να έρθει το +14 του 30 και ουσιαστικά ο Ολυμπιακός να εξασφαλίσει τη νίκη.

Ελέγχοντας το συναίσθημα

Είναι κομβικός παίκτης του φετινού Ολυμπιακού ο Λαρεντζάκης. Δεν είπε όχι στον αναβαθμισμένο ρόλο του, πολλές φορές όμως πνίγεται είτε από το άγχος, είτε από τον υπερβολικό ενθουσιασμό του. Παίζει με τους παλμούς του στο ζενίθ, αλλά κάποια στιγμή, θα χρειαστεί να ελέγξει και τα συναισθήματα του, που άθελά του, τα αφήνει να καλύπτουν το ταλέντο του.

Η Παρτιζάν που στα τρία πρώτα δεκάλεπτα προσπαθούσε να ακολουθήσει τον Ολυμπιακό, έμενε από δυνάμεις και λύσεις. Από το +14 του 30', φτάσαμε στο τελικό +29, που συνιστά και την τρίτη χειρότερη ήττα του Ομπράντοβιτς στην ιστορία του στην Ευρωλίγκα. Δεν του άρεσε καθόλου του Ζοτς, προφανώς έχει τη δικαιολογία των απουσιών, αλλά ήταν ασφυκτική και η άμυνα που έπαιξε ο Ολυμπιακός, πάνω στους παίκτες-κλειδιά της ομάδας του.

Ο Πάντερ που κυνηγήθηκε ανελέητα από Γουόκαπ, Παπανικολάου και Λαρεντζάκη είχε 14π με 5/13 σουτ, ενώ ο ΛεΝτέι έμεινε στα ρηχά με 3/7 σουτ. Χωρίς το σκορ αυτών των δυο και τον Μαντάρ μπλοκαρισμένο, η Παρτιζάν δύσκολα θα είχε καλύτερη τύχη στο ΣΕΦ. Ο Παπαπέτρου, παρά τον οχετό της εξέδρας, έκανε ίσως το καλύτερο φετινό του παιχνίδι, αλλά προφανώς μόνος του δεν θα μπορούσε ποτέ να απειλεί τους γηπεδούχους για σαράντα λεπτά.

Καθώς εκτός του Άντζουσιτς που είχε ενσωματωθεί στην Εθνική, έλειπε και ο τραυματίας Έξουμ και ενώ ο Ολυμπιακός με επικεφαλής τον Σλούκα (17π-8 ασίστ), πατούσε το γκάζι του, η Παρτιζάν έμενε από εμπνεύσεις και δυνάμεις, έβαλε μόλις 4 πόντους στην τελευταία περίοδο και παρέδωσε πνεύμα.

Τα τρίποντα και το ψηλό σχήμα

Ο Ολυμπιακός πέτυχε μια σημαντική νίκη, που ήθελε πολύ στο γήπεδο του μετά τις δυο συνεχόμενες ήττες. Με εξαίρεση τις απανωτές γκάφες στο τελείωμα της δεύτερης περιόδου, ο Μπαρτζώκας είδε τους παίκτες του σε εγρήγορση. Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν εξαιρετικοί από την γραμμή των 6.75 (14/27) είχαν θετικότατο συντελεστή ασίστ (24) λαθών (11), έκαναν 12 κλεψίματα και σε αρκετά σημεία έπαιξαν άμυνα, επιστρέφοντας στον βασικό παρονομαστή του παιχνιδιού τους, ειδικά όταν παίζουν εντός έδρας.

Συν τοις άλλοις ο Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε για αρκετή ώρα το σχήμα με Βεζένκοβ και Πίτερς. Ο Αμερικανός αυτή τη φορά ακολούθησε τον ρυθμό, έκανε καλό ματς και κάπως έτσι αναγκάστηκε να ακολουθήσει κι ο Ομπράντοβιτς. Ο προπονητής της Παρτιζάν για να σταματήσει το παιχνίδι του Βεζένκοβ χωρίς την μπάλα, έριξε στο παρκέ τον Βούκτσεβιτς, που προσπάθησε αρκετά στην άμυνα, είναι όμως ακόμα πολύ άγουρος για να μένει αρκετή ώρα πάνω στο παρκέ.

Το 5-2 είναι θετικό ρεκόρ, για το ξεκίνημα της διοργάνωσης, με τους "ερυθρόλευκους" να επιστρέφουν σε αγώνες μακριά από το Φάληρο αφού θα επισκεφθούν διαδοχικά το Μόναχο και το Τελ Αβίβ, για τους αγώνες με Μπάγερν και Μακάμπι.

Όπως αναμενόταν ο Μπαρτζώκας έκανε λόγο μόνο για το αμέσως επόμενο ματς, χωρίς βέβαια να ξεχάσει την μετ' εμποδίων προετοιμασία, αφού από σήμερα θα του λείπουν τρεις παίκτες τους οποίους θα τους ξαναβρεί την ερχόμενη Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Ένα αλαλούμ που πρέπει να σταματήσει

Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς ο προπονητής του Ολυμπιακού, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του στην Ευρωλίγκα, αλλά και στις Εθνικές ομάδες, αφού το αλαλούμ με την σύγκρουση των αγώνων της EuroLeague και των προκριματικών των παραθύρων οδηγεί σε κωμικοτραγικά αδιέξοδα.

Ένα πραγματικό αλαλούμ με παίκτες και προπονητές να γίνονται λάστιχο για να προλάβουν πτήσεις και αγώνες. Ο Αταμάν κοούτσαρε χθες το βράδυ την Εφές στη Μαδρίτη και σήμερα θα πρέπει να βρίσκεται πίσω στην Κωνσταντινούπολη για να βρίσκεται στον πάγκο της Τουρκίας εναντίον της Μ.Βρετανίας.

Ο κόουτς Ιτούδης από την Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί μαζί με τον Καλάθη στο Ηράκλειο την Παρασκευή το απόγευμα, με την Εθνική πάντως να έχει χεντ-κόουτς τον Σωτήρη Μανωλόπουλο. Τέτοια ταξίδια αστραπή κάνουν ουκ ολίγοι παίκτες της EuroLeague, χωρίς κανείς να δίνει σημασία στην κούρασή τους, ή ένα ενδεχόμενο τραυματισμό.

Σημασία δεν έχει άλλωστε η υγεία των αθλητών, αλλά ο εγωισμός και η ασυνενοησία FIBA και EuroLeague, έστω κι αν τελευταία οι δυο φορείς δείχνουν να βρίσκουν κοινή γραμμή πλεύσης. Προφανώς αν δεν υπάρξει ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημα για το ενιαίο καλεντάρι, όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις, το αλαλούμ θα συνεχίζεται. Ο καθένας σκέφτεται και ενεργεί κατά το δοκούν.

Η Παρτιζάν για παράδειγμα, ενώ έδωσε τους Σέρβους αθλητές στην Εθνική Ομάδα, δεν έκανε το ίδιο με τους ξένους της (Μαντάρ και Παπαπέτρου) με τον Ομπράντοβιτς μάλιστα να υποχρεώνεται σε μια άβολη δήλωση στην σχετική ερώτηση για τον Έλληνα διεθνή: "Δεν είμαι εγώ αρμόδιος..." είπε.

Χρειάζονται άμεσα λύσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να είναι η φετινή η τελευταία φορά που βλέπουμε τα ματς των συλλόγων να πέφτουν πάνω σε εκείνα των εθνικών ομάδων. "Το λέμε τόσα χρόνια, αλλά δεν κάνουμε τίποτε" είπε ο Ομπράντοβιτς, ενώ ο Μπαρτζώκας όταν ρωτήθηκε ποια είναι η θέση των προπονητών της EuroLeague αποκάλυψε ότι ουδέποτε τους έχει ζητηθεί η γνώμη τους: "Εδώ δεν πήραν υπόψη τις προτάσεις μας για κάποιες αλλαγές στους κανονισμούς και γι αυτό το λόγο δεν έγινε φέτος η συνάντηση με τον επικεφαλής διαιτησίας Ρίτσαρντ Στόουκς".

Η κωμωδία πάντως πρέπει να σταματήσει. Οι περισσότεροι έχουν φτάσει στα άκρα τους, με τον πολύπειρο Αΐτο Ρενέσες να δηλώνει από την Ισπανία ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία συλλόγων και Εθνικών Μια πρόταση έκανε ο Γκόρτον Χέμπερτ, προπονητής της Εθνικής Γερμανίας, σύμφωνα με τον οποίο το παράθυρο του χειμώνα πρέπει να είναι ένα, να έχει διάρκεια δυο εβδομάδων και να γίνεται κάθε Φεβρουάριο, με τους αγώνες των Εθνικών μαζεμένους και όλους τους παίκτες παρόντες.

Δεν ξέρουμε αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, σίγουρα πάντως κάτι πρέπει να βρεθεί και συμφωνηθεί, γιατί η ιλαροτραγωδία δεν γίνεται να συνεχίζεται στο διηνεκές με το μπάσκετ να θυμίζει κανονικό θέατρο των σκιών...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ