EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός πλησιάζει το πλεονέκτημα για το Κάουνας και θα ήταν φαβορί στην... ACB

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ INTIME

Στις 18 νίκες έφτασε ο Ολυμπιακός και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την συναρπαστική μάχη στη Βαλένθια, το πλεονέκτημα που πλησιάζει και το 4-0 επί ισπανικού εδάφους που θα 'κανε τους "ερυθρολεύκους" φαβορί και στην λίγκα ACB. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης.

Ο Ολυμπιακός πλησιάζει ολοταχώς προς τους στόχους του στην EuroLeague. Συμπλήρωσε 18 νίκες με μία ακόμη σιγουρεύει το εισιτήριο των playoffs, αγγίζει το πλεονέκτημα έδρας και στο βάθος ο κήπος του Final Four στο Κάουνας αρχίζει να αχνοφαίνεται. Για πρώτη φορά, άλλωστε, μετά από ένα φετινό ματς ακούστηκε και η λέξη Final Four: "Αν πάμε εκεί, θα' μαστε σίγουρα πιο έτοιμοι, σε σχέση με πέρσι όπου για κάποιους και μένα προσωπικά, ήταν η πρώτη τέτοια διοργάνωση", είπε ο Σάσα Βεζένκοβ.

Την ίδια ώρα Γιώργος Μπαρτζώκας χαρακτήριζε τη νίκη στη Φοντέτα της Βαλένθια σαν μια από τις σημαντικότερες της χρονιάς. Όχι, βέβαια, γιατί διατήρησε το αήτηττο του στην Ιβηρική κερδίζοντας και την τέταρτη ισπανική ομάδα εκτός έδρας (πλάκα-πλάκα θα ήταν φαβορί και στην... ACB ο φετινός Ολυμπιακός), αλλά επειδή λύγισε έναν εξαιρετικά -τουλάχιστον στην επίθεση- αντίπαλο, γυρίζοντας δυο φορές το παιχνίδι και νικώντας, πρώτα απ' όλα, τις δικές του αβλεψίες στο ξεκίνημα.

Ο κόουτς των "ερυθρολεύκων" ανησυχούσε για τον βαθμό ετοιμότητας σε αγωνιστικό και πνευματικό επίπεδο, αφού οι τρεις σερί αγώνες στο Ηράκλειο συν τα πανηγύρια για την κατάκτηση του Κυπέλλου σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα του αγώνα, απαιτούσαν εγρήγορση από το πρώτο δευτερόλεπτο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η Βαλένθια, πιο ξεκούραστη γιατί στο ισπανικό Κύπελλο έπαιξε μόλις ένα ματς, φάνηκε έτοιμη να κοντράρει σε δύναμη και φρεσκάδα. Οι γηπεδούχοι πήγαιναν πρώτοι στην μπάλα, είχαν κλείσει (με τον Κλαβέρ) τον Βεζένκοβ κι ακόμη κι όταν ο Ολυμπιακός -προς στιγμήν έκανε ένα 15-0 για να επιστρέψει δυναμικά στο ματς και να ισοφαρίσει, είχαν τον τρόπο να ξεφύγουν και πάλι.

Βλέποντας τα εύκολα λάθη και τη Βαλένθια να ξεφεύγει με 5 πόντους, ο Μπαρτζώκας κάλεσε οργισμένος τάιμ-άουτ: "Ο καθένας πρέπει να είναι έτοιμος να παίξει..." φώναξε στους παίκτες του. Οι ανησυχίες του είχαν επιβεβαιωθεί.

Ο Μουμπρού χρησιμοποιούσε πολλά σχήματα, βρήκε στο πρόσωπο του ανακατωσούρα Ράντεμπαχ, ένα στενό-κορσέ του Κώστα Σλούκα που είχε συμμαζέψει την ομάδα του και μοίραζε ιδανικά την μπάλα, με αποτέλεσμα η Βαλένθια να ξαναβάλει τους Πειραιώτες στη γωνία. Θα' ταν ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα αν ο Κώστας Παπανικολάου δεν είχε προσπαθήσει - σχεδόν μόνος του - να κρατήσει τα μπόσικα.

Η κορυφαία χρονιά του Παπανικολάου

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έκανε -συνολικά- ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με τη φανέλα του Ολυμπιακού στην EuroLeague. Και δεν είναι κάνα παιδάκι, αφού στην κορυφαία διοργάνωση μετράει 13 χρόνια παρουσίας και 304 αγώνες. Με 22 πόντους, έκανε ρεκόρ καριέρας ισοφαρίζοντας την αντίστοιχη επίδοση του από το 2017, όταν όμως στο 91-87 του ΣΕΦ (όπου είχε 6/7 τρίποντα) παίχθηκε και πεντάλεπτη παράταση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι φετινές εμφανίσεις του είναι συναρπαστικές και η χρονιά που κάνει, μέχρι τώρα, είναι η καλύτερη της καριέρας του έχοντας 9.1 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ. Ο "Παπ" σουτάρει με 63.8% στα δίποντα και 46.8% στα τρίποντα και χθες ήταν αυτός που έβαλε και την τελική υπογραφή στη νίκη της ομάδας του, όταν 40'' πριν το τέλος, με ένα τρίποντο της έδινε διαφορά δέκα πόντων.

Ό,τι κι αν έκαναν οι Βαλενσιάνοι, δεν θα μπορούσαν να ανατρέψουν ξανά το σκηνικό, που ο Ολυμπιακός είχε διαμορφώσει με ένα τρομερό τρίτο δεκάλεπτο.

Σκιάχτρο ο Φαλ, γκάζι από τον Γουόκαπ

Πράγματι, ο Ολυμπιακός ηρέμησε στην ανάπαυλα και παρότι η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με τρίποντο του Πρέπελιτς, πηγαίνοντας τη διαφορά στο +13, εξελίχθηκε σε μια μοναδική παράσταση των φιλοξενουμένων. Ο Τόμας Γουόκαπ είχε 0/4 τρίποντα στο πρώτο μέρος, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να πάρει την ευθύνη. Με την άμυνα της Βαλένθια να του δίνει το σουτ, ο Αμερικανός έδωσε το σύνθημα με τρεις σερί βόμβες (κι άλλα 2/2 δίποντα, το ένα στην εκπνοή του χρόνου) που τον μετέτρεψαν από ένα αμυντικό εξολοθρευτή του Κρις Τζόουνς σε σούπερ-επιθετικό όπλο.

Δίπλα του ο Μακ Κίσικ που είχε πάρει τη θέση του αποβληθέντα Κάναν (δεν συγκράτησε τα νεύρα του απέναντι στον Πρέπελιτς) άφησε κι αυτός κατά μέρος τις τρέλες του πρώτου ημιχρόνου, έβαζε παντού τα χέρια του και το κορμί του, κλέβοντας μπάλες αλλά και ευστοχώντας στα δικά του μακρινά σουτ που επισης έδινε η άμυνα του Μουμπρού.

Ήταν λογικό κάπου να εμφανιστεί και ο Σάσα Βεζένκοβ (16π στο δεύτερο μέρος) την ώρα που ο Μουσταφά Φαλ, χωρίς να απειλεί πολύ στην επίθεση, έβγαλε απαγορευτικό μέσα στη ρακέτα της ομάδας του, γεμίζοντας τα κουτάκια της στατιστικής του (5π, 7ρ, 4ασ, 2κλ και 1 κοψ) που δεν αναδεικνύουν ωστόσο τον κομβικό του ρόλο πάνω στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα συναρπαστικό 15-0 για να ισοφαρίσει εκ νέου και όταν ο Γουόκαπ ευστόχησε σε τρίποντο, πέρασε μπροστά και κυρίως δεν ξανακοίταξε ποτέ του πίσω. Η πεντάδα που είχε εμπιστευτεί ο Μπαρτζώκας έκανε σπουδαία δουλειά και ο Κώστας Σλούκας ανέλαβε να την ολοκληρώσει.

Η επιστροφή του ξαναδίνει στην ομάδα του ηρεμία και δημιουργία. Σε σχεδόν 20 λεπτά, ο 32χρονος άσος είχε 10 πόντους και 9 ασίστ, με τον Ολυμπιακό να φτάνει συνολικά στις 26 τελικές πάσες, οι 17 εκ των οποίων δόθηκαν στο δεύτερο μέρος, όταν άλλωστε σκόραρε και 58 πόντους. Σε αυτό το διάστημα είχε 20/26 δίποντα και 13/28 τρίποντα (9/15 στην επανάληψη) φτάνοντας με άνεση στη νίκη.

Ο πλουραλισμός του στην επίθεση, η κίνηση με ή χωρίς την μπάλα και η άμυνα του που αποδιοργάνωσε τη Βαλένθια, ειδικά στην τρίτη περίοδο (επί μέρους σκορ 13-30) ήταν ξανά τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού των Πειραιωτών, με μοναδικό μείον τα 20 λάθη, ορισμένα εκ των οποίων χωρίς την πίεση των αντιπάλων.

Έρχεται (και) το πλεονέκτημα

Ο Ολυμπιακός δεν λέει να κατέβει από την κορυφή της βαθμολογίας. Θεωρητικά οι 18 νίκες του φτάνουν για να παίξει στα πλέι-οφ, αν και το "σίγουρο" όριο είναι οι δεκαεννιά. Μένουν ακόμη εννιά παιχνίδια, πέντε εντός και τέσσερα εκτός, με πρώτη την δοκιμασία στο Μιλάνο, κόντρα στην Αρμάνι την ερχόμενη Παρασκευή .

Θα ακολουθήσουν δυο ματς εντός έδρας (Μπαρτσελόνα-Μπάγερν) και κάπου εκεί Μπαρτζώκας και παίκτες -αν συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς- θα αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά και το αβαντάζ έδρας των playoffs.

Ήταν η 7η σερί νίκη τους (τελευταία ήττα με τη Μονακό στις 10 Ιανουαρίου) η 9η στα τελευταία 10 ματς και επίσης η 9η εκτός έδρας. Τόσες είχε πετύχει και τη σεζόν 2020-21, μάλλον όμως θα σπάσει το ρεκόρ σε ένα από τα επόμενα -μακριά από το ΣΕΦ- παιχνίδια του.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι προτρέχουμε. Λάθος. Ο Ολυμπιακός... τρέχει με χίλια και παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας, κερδίζοντας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είτε στο ΣΕΦ, είτε μακριά απ' αυτό, είτε με την άμυνα του, είτε με την επίθεση του, είτε με τον Βεζένκοβ, είτε με τον Γουόκαπ, είτε με όλους μαζί...

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ