ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πώς τους πετσόκοψες έτσι ρε... Κώστα

Ο Κώστας Παπανικολάου πανηγυρίζει στο παιχνίδι με τη Βαλένθια
Ο Κώστας Παπανικολάου πανηγυρίζει στο παιχνίδι με τη Βαλένθια INTIME

Τα σκοτάδια του πρώτου μέρους έγιναν προβολείς στο δεύτερο. Ο Ολυμπιακός οδηγήθηκε με ασφάλεια από τον αρχηγό του, Κώστα Παπανικολάου, είχε δύο... σερίφηδες στο τρίτο δεκάλεπτο και έναν στο δεύτερο και στο τέταρτο και έκανε τον κόσμο της Βαλένθια να πιστέψει στην αρχή και να κλαίει στο τέλος. Το τρένο συνεχίζει τον χαβά του. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Για το κόκκινο τρένο έχετε διαβάσει πολλές φορές. Και θα ξαναδιαβάσετε. Όμως αυτή τη φορά θα γράψω για άλλη μια φορά για τον Παπανικολάου.

Κάθε φορά που αναφέρομαι στον Κώστα το απολαμβάνω. Ξέρετε γιατί; Επισημαίνουν οι συνάδελφοι, οι προπονητές, οι συμπαίκτες του, πως ο αρχηγός του Ολυμπιακού κάνει ένα σωρό δουλειές πάνω στο παρκέ που δεν φαίνονται. Και οι κλασικοί... αρνητές (γιατί πάντα πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι γύρω μας) θεωρούν πως απλά όλα αυτά είναι δικαιολογίες για να αβαντάρουμε τον παίκτη. Λες και ο Παπ έχει ανάγκη από αβαντάρισμα!

Ε τώρα λοιπόν, πήγε στη Βαλένθια και έκανε και αυτά που δεν φαίνονται και αυτά που φαίνονται. Οργιάζει ο τύπος, ο αρχηγός και της εθνικής μας, η οποία με τα παιδιά των παραθύρων μας έκαναν να χαρούμε με την τρομερή νίκη κόντρα στην Σερβία. Σήκωσε το κύπελλο στα Δυο Αοράκια το βράδυ της Κυριακής και πήγε στη Φοντέτα για να πραγματοποιήσει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην καριέρα του. Εκτέλεσε τον Παναθηναϊκό το βράδυ του Σαββάτου και εκεί που αναρωτιόντουσαν στο λιμάνι, αν το ξανακάνει, ο Κώστας έδωσε την απάντηση απέναντι στους Ισπανούς.

Και ο Ολυμπιακός τον χαβά του. Πέρασε από τη Βαλένθια και την άλλη εβδομάδα θα εμφανιστεί στο Μιλάνο. Και μετά διαβολοβδομάδα στο ΣΕΦ με Μπάρτσα και Μπάγερν. Ελάτε τώρα, το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ είναι πολύ κοντά. Αλλά αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι η ομάδα παίζει καλό μπάσκετ. Όμορφο. Δουλεμένο από τον Μπαρτζώκα και εκτελεσμένο από τους παίκτες του.

Και στην τελική, όταν είσαι τόσο χάλια σε ένα ημίχρονο και αλλάζεις συμπεριφορά στο δεύτερο, ε, σου αξίζει και ένα μπράβο. Και ένα διπλό μπράβο, γιατί ο Ολυμπιακός είχε Πέμπτη ταξίδι, αγώνες Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα ταξίδι, Πέμπτη ταξίδι, Παρασκευή αγώνα. Είπατε κάτι;

Με δυο παίκτες

Από την αρχοντιά και την άνετη επικράτηση στα Δυο Αοράκια, οι Πειραιώτες είχαν ένα βασανιστικό πρώτο ημίχρονο. Το οποίο μάλιστα κύλησε και με περίεργο τρόπο. Οι Βαλενθιάνοι φρόντισαν από νωρίς να δείξουν τα δόντια τους. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να τους κλείσει το στόμα, αλλά αυτοί το άνοιξαν ξανά και άρχισαν να δαγκώνουν. Όπως σας τα γράφω.

Με τον Χάρπερ να δημιουργεί ρήγματα, τον Κλαβέρ να πυροβολεί και τον Ντούμπλιεβιτς να απλώνει την πονηριά του, η ισπανική ομάδα είχε δυο σούπερ ξεσπάσματα. Όταν άρχισε το ματς και λίγο πριν πάνε στα αποδυτήρια οι ομάδες, τίποτα δεν φανέρωνε τι θα γινόταν μετά. Ήταν σκοτεινά όλα για τον Ολυμπιακό. Θεοσκότεινα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μπαρτζώκας πέρα από τον φορτσάτο Παπανικολάου, δεν είχε τίποτα άλλο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να ακουμπήσει επιθετικά. Όμως κακά τα ψέματα, το πρόβλημα των νταμπλούχων της χώρας μας, είχε να κάνει με την ανύπαρκτη φρεσκάδα στην άμυνα. Όσα εμφάνισαν στο δεύτερο ημίχρονο, τα είχαν εξαφανισμένα σρτιο πρώτο.

Τα σερί και τα επιμέρους σκορ χαμογελούσαν στους γηπεδούχους. Ο Φαλ δεν φόβιζε, οι περιφερειακοί δεν απειλούσαν και ο Βεζένκοβ είχε αντιμετωπιστεί καλά. Όταν ο καλύτερος παίκτης της Ευρωλίγκας έχει δύο πόντους και ο Πίτερς, που διέλυσε το Περιστέρι, ήταν άποντος, καταλαβαίνετε ότι από την θέση "4" ο Ολυμπιακός δεν πήρε κάτι. Και είχε 5 πόντους από τους τρεις σέντερ.

Αλλά γιατί σας κουράζω; Στο 19' η ομάδα είχε 30 πόντους εκ των οποίων δυο παίκτες έβαλαν τους 20 (Παπ και Κάναν).

Οι τρεις σερίφηδες

Ένα άλλο πρόβλημα που είχε η ομάδα ήταν τα λάθη. Με 11 στο ημίχρονο η κατάσταση ήταν κατάχλομη. Και όσο πιεστικοί να ήταν οι Ισπανοί, όσο πραγματικά να έβγαζαν διπλή ενέργεια στις περισσότερες διεκδικήσεις, κάποια από αυτά τα σφάλματα ήταν καθαρά ενέργειες "χαλασμένου" μυαλού και όχι εξαναγκασμού από τον αντίπαλο.

Το σκηνικό αυτό διαφοροποιήθηκε με την συμμετοχή δυο συγκεκριμένων παικτών. Ο Σακίλ ΜακΚίσικ έβγαλε άμυνες στο χαμηλό ποστ, λειτούργησε με άψογη σοβαρότητα και απαραίτητη σκληράδα. Και έβαλε δυο μεγάλα σουτ από τα 6,75.

Ο άλλος... σερίφης ήταν -ποιος άλλος;- ο Τόμας Γουόκαπ. Μετά τον κακό ημιτελικό που είχε στα Αοράκια και τις σχετικά χαμηλές πτήσεις του στην Κρήτη, ο Αμερικανός οργίασε στην τρίτη περίοδο του παιχνιδιού. Μεταμορφώθηκε σε Σλούκα και εκεί που έβγαλε άποντος όλο το πρώτο ημίχρονο, στο τρίτο δεκάλεπτο σκόραρε με κάθε τρόπο 13.

Και δεν μπορούσαν να τον σταματήσουν. Έτσι όταν μπήκε ο Σλούκας στο 29' μπόρεσε ξεκούραστος να ορίσει την μοίρα του ματς, επιλέγοντας που θα δώσει την μπάλα με άνεση και κόντρα σε μια στραπατσαρισμένη πορτοκαλί άμυνα. Γύρισε στην κατάλληλη στιγμή στην EuroLeague και με 10 πόντους, 9 ασίστ και 22 στην αξιολόγηση, ήταν κάτι παραπάνω από κομβικός.

Άντεξε και την καθάρισε

Όταν λοιπόν βάζεις 30 πόντους σε ένα δεκάλεπτο και δέχεσαι 13, τότε ναι είναι σα να 'χεις πει στην αντίπαλό σου "καλή η προσπάθειά σου, αλλά θα χάσεις". Και οι Ισπανοί στην τρίτη περίοδο, αυτό το μήνυμα πήραν, έχοντας να αντιμετωπίσουν το σχήμα του Μπαρτζώκα με Γουόκαπ, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Φάλ.

Τους άφησε 9 λεπτά, γύρισαν το ματς και μετά απέμενε η τελευταία περίοδος για να αποδείξουν απλά οι "ερυθρόλευκοι" ότι αυτά που έπαθαν στο ΣΕΦ από τη Βαλένθια, δεν θα επαναληφθούν. Όλα άρχισαν από την άμυνα και αυτή ήταν που έκανε την αρχή. Κι όπως σωστά είπε ο Βεζένκοβ "καλύτερα μια άσχημη νίκη, παρά μια όμορφη ήττα".

Οι παίκτες του Μουμπρού εκνευρίστηκαν, αγχώθηκαν, έπαθαν όλα αυτά που συμβαίνουν σε γηπεδούχους όταν φύγει το παρκέ από τα πόδια τους. Εκεί που έχτιζαν διψήφιες διαφορές είδαν τον Ολυμπιακό στο +15 ξαφνικά. Εκεί που μπήκαν στο ματς σκοράροντας από παντού, στο δεύτερο σούταραν για τρεις και με το ζόρι έβρισκαν την στεφάνη.

Οι "ερυθρόλευκοι" αποδείχθηκαν σωστοί στο να επιστρέψουν. Στο να κάνουν αυτά που έπρεπε για να γυρίσουν την εικόνα υπέρ τους. Μια πολύ καλή ομάδα δεν γίνεται μόνο να μπαίνει και να σαρώνει. Πρέπει να αντέχει στα δύσκολα και να γυρνάει καταστάσεις. Ο Μπαρτζώκας διαχειρίστηκε με ψυχραιμία την... θαλασσοταραχή της ομάδας και ήταν ο συγκλονιστικός Παπανικολάου εκεί για να δώσει το έναυσμα της επικράτησης.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ