EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός γουστάρει τρίποντα, ο Παναθηναϊκός αφήνει υποσχέσεις

Ο Άλεκ Πίτερς
Ο Άλεκ Πίτερς INTIME SPORTS

Σχεδόν ταυτόχρονα έγιναν τα αποκαλυπτήρια μέσω τηλεοπτικής μετάδοσης για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την τρίποντη καταιγίδα των "ερυθρολεύκων" και τις υποσχέσεις των "πρασίνων".

Η δημοσιογραφική κλισαδούρα λέει ότι τα ματς προετοιμασίας δεν έχουν καμιά σχέση με ό,τι θα δούμε μέσα στο χειμώνα. Δεν ισχύει απόλυτα, αφού οι προπονητές δοκιμάζουν από τα φιλικά, όσα θέλουν να ακολουθήσουν οι ομάδες τους στα επίσημα παιχνίδια. Με μια μεγάλη διοργάνωση όπως το Ευρωμπάσκετ, ωστόσο, να έχει τελειώσει μόλις πριν από πέντε μέρες, είναι ακόμη πολύ νωρίς, πρώτα για συμπεράσματα, ύστερα για προβλέψεις.

Η ταυτόχρονη ωστόσο έναρξη δυο τουρνουά που συμμετέχουν ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μια εβδομάδα πριν συναντηθούν στο Super Cup, οι δυο αιώνιοι έδωσαν την πρώτη τους παράσταση (σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση), τα μάτια των φίλων τους ήταν κυρίως στο "νέο αίμα", ενώ στις νίκες κόντρα σε Εφές (για τον ΠΑΟ, στο ΟΑΚΑ) και επί Χάποελ Χολόν (για τον Ολυμπιακό στη Λευκωσία) είδαμε ψήγματα του μπάσκετ που θα θελήσουν να παίξουν φέτος ο Ζόραν Ράντονιτς με τους "πράσινους" και ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τους "ερυθρόλευκους"

Ο Παναθηναϊκός βρήκε πλέι-μέικερ

Όπως έγραφε νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Αλέξανδρος Τρίγκας η εικόνα του Παναθηναϊκού στο "Παύλος Γιαννακόπουλος" δεν θα είναι ακριβής. Και πώς να είναι όταν στο πρώτο ματς δεν έπαιξαν ο Μάριους Γκριγκόνις που παραμένει τραυματίας και ο "καινούργιος" της παρέας, Ματέουζ Πονίτκα, ο οποίος την ώρα που τελείωνε το σαραντάλεπτο προσγειωνόταν στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κι αν πιστέψουμε και το υπόλοιπο ρεπορτάζ, οι "πράσινοι" περιμένουν ακόμα και ένα τεσσάρι.

Οι υποσχέσεις που άφησε πάντως ο ΠΑΟ απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, όσο κι αν η Εφές σπάνια ασχολείται με τους αγώνες προετοιμασίας, συνήθως αργεί να βρει ρυθμό και το κάνει μέσα στη διάρκεια της χρονιάς, ήταν πολλές και σίγουρα άφησαν ικανοποιημένο το κοινό που πήγε στο ΟΑΚΑ.

Με νέο προπονητή που προέρχεται από τη σέρβικη σχολή της καλής άμυνας και της απλοποίησης του μπάσκετ με τις συνεργασίες πάνω στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός φάνηκε κατ' αρχήν να λύνει το υπαριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε σε όλη την προηγούμενη χρονιά. Βρήκε δυο αξιόπιστους πόιντ γκαρντ, που μοιάζουν έτοιμοι να δώσουν ώθηση σε όλη την ομάδα.

Ο Νέιτ Γουόλτερς στην αρχή, με τις ταχύτατες εκτελέσεις, τον καλό χειρισμό της μπάλας και την καλή δημιουργία κι ο Πάρις Λι στη συνέχεια με τα άμεσα αντανακλαστικά, την φοβερή πίεση στην μπάλα και τις εξίσου καλές επιδόσεις στην πάσα, έδιωξαν με το καλημέρα την ανακατωσούρα που βλέπαμε σε όλη την σεζόν που μας πέρασε.

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού είδαν τους δυο σέντερ της ομάδας να προσφέρουν μαζί 28 πόντους και 12 ριμπάουντ, κάτι που σημαίνει ότι ο Αρτούρας Γκουντάιτις μπορεί να σταθεί επάξια πάνω στο παρκέ, όταν ο Παπαγιάννης κάθεται στον πάγκο, ενώ ο Ντέρικ Γουίλιαμς προσφέρει πείρα, σουτ και πάσα, όντας και μια ξεχωριστή προσωπικότητα πάνω στο παρκέ.

Αυτοί οι πέντε συν τον Γιώργο Καλαϊτζάκη που έδειξε πολύ πιο ... ξεψάρωτος από τον αδερφό του, είχαν διψήφιο αριθμό πόντων, απόδειξη του πλουραλισμού του Παναθηναϊκού, που θα είναι όμως και τελείως διαφορετικός με Γκριγκόνις και Πονίτκα στο ρόστερ του, δεδομένου ότι μιλάμε για παίκτες που έχουν την μπάλα στα χέρια τους.

Αδύναμος κρίκος ο Άντριου Άντριους, που έμοιαζε ένα κλικ πίσω για το επίπεδο της Ευρωλίγκας, ενώ στα συν του ΠΑΟ καταγράφεται η αντοχή του στο ντεμαράζ που αναμενόταν να κάνει η Εφές στο τρίτο δεκάλεπτο, αφού είχε δεχθεί ... 61 πόντους (και χωρίς να προβάλλει σθεναρή αντίσταση) στις δυο περιόδους του πρώτου ημιχρόνου.

Ο πρώτος στόχος του Παναθηναϊκού είναι να ξαναγίνει ανταγωνιστικός και πιο ισορροπημένος. Φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο, αλλά φυσικά θα χρειαστεί και αρκετό χρόνο για να τον δούμε στον απόλυτο βαθμό ετοιμότητας. Ουσιαστικά ο μόνος βασικός που έμεινε σε σχέση με την περσινή ομάδα είναι ο Παπαγιάννης, καθώς ο Μποχωρίδης (με Γκριγκόνις-Πονίτκα παρόντες) θα έχει ακόμη μικρότερη συμμετοχή, ενώ Χουγκάζ και Μαντζούκας έχουν πολύ μικρότερο ρόλο.

Μιλάμε δηλαδή για μια τελείως διαφορετική ομάδα, με καινούργιο προπονητή, νέα φιλοσοφία που θα έχει και σκαμπανεβάσματα, μέχρι να βρει ρυθμό, πατήματα και κυρίως ψυχολογία, κάτι στο οποίο βοηθάνε οι νίκες, έστω και σε φιλικό επίπεδο...

Τρίποντο και ξερό ψωμί για τον Ολυμπιακό

Για τον Ολυμπιακό τα πράγματα λίγο απλούστερα, αφού ο βασικός κορμός έχει μείνει - σε σχέση με πέρσι- αν και οι περισσότεροι λόγω Ευρωμπάσκετ δεν είναι ακόμη απόλυτα εναρμονισμένοι με την φετινή ομάδα.

Τι είδαμε στην Κύπρο απέναντι στην σκληρή πρωταθλήτρια Ισραήλ, Χάποελ Χολόν; Τους "ερυθρόλευκους" να σουτάρουν ... 42 τρίποντα (ευστοχώντας στα 16) χωρίς μάλιστα να είναι παρών στο παρκέ ο Κώστας Σλούκας που έμεινε στην Αθήνα για να κάνει θεραπείες αφού ταλαιπωρείται ακόμη από το οστικό οίδημα που έπαθε στην διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής Ομάδας. Δεν είναι πολλά τα ματς που ο Ολυμπιακός έχει εκτελέσει τα διπλάσια σουτ τριών πόντων από εκείνα των δύο, αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι θα το κάνει συχνά μέσα στην σεζόν

Από την άλλη με τόσους παίκτες να απειλούν έξω από τη γραμμή, ο Μπαρτζώκας θέλει να εκμεταλλευτεί το μακρινό σουτ και είναι λογικό το τρίποντο που καθορίζει τις εξελίξεις στο σύγχρονο μπάσκετ να είναι ένα από τα μεγάλα όπλα της φετινής ομάδας του πρωταθλητή.

Ο Άλεκ Πίτερς που στο πρώτο μέρος ξεκίνησε με έρμπολ και έχασε ένα ακόμη τρίποντο, ζεστάθηκε για τα καλά στο δεύτερο μέρος όταν πήγε στις δυο γωνίες, παίρνοντας όλες τις έξτρα πάσες, βάζοντας γρήγορα-γρήγορα 15 πόντους, αποδιοργανώνοντας και τη ζώνη του Γκάι Γκούντες που μετά το τρίτο-τέταρτο λεπτό δυσκόλεψε πολύ τον Ολυμπιακό, απόδειξη και το ισόπαλο 36-36 που βρήκε τις δυο ομάδες πριν πάνε στα αποδυτήρια.

Οι Πειραιώτες είχαν ξεκινήσει με τρια σερί τρίποντα του Γουόκαπ, ένα του Παπανικολάου κι άλλο ένα του Κάναν, αλλά δεν μπορούσαν να απειλήσουν μέσα στη ρακέτα και έδειχναν να μην κυκλοφορούν την μπάλα όπως θα ήθελαν.

Τα τρίποντα έπεσαν βροχή και στο δεύτερο μέρος, με τον Μακ Κίσικ να σημαδεύει σωστά από τη γωνία για να πάει τη διαφορά στο +10 και τον Σάσα Βεζένκοβ να ευστοχεί για πρώτη φορά μετά από έξι προσπάθειες, λίγο πριν μπεί το ματς στο τελευταίο του λεπτό. Η νίκη όμως δεν ήρθε από εκεί. Όταν η Χολόν πέρασε με 67-65, ο Μπαρτζώκας έριξε ξανά στο ματς Γουόκαπ και Φαλ και πήρε αυτό που ήθελε στην άμυνα, με παίκτη κλειδί τον μετρ του είδους Γιαννούλη Λαρεντζάκη.

Οι Ισραηλινοί δεινοπάθησαν, έχασαν τις μπάλες, σταμάτησαν να περνάνε λομπ-πάσες στην καρδιά της ρακέτας και ο Ολυμπιακός, που έκανε 10 κλεψίματα και 5 μπλοκ, αλλά και μοίρασε 27 ασίστ, γύρισε το ματς από το -2 στο +11 με συνοπτικές διαδικασίες.

Είναι φανερό ότι ο Μπαρτζώκας δεν θέλει να φορτώσει πολύ τον Φαλ, αφού ο Γάλλος προέρχεται από τραυματισμό και έπαιξε περισσότερο απ' όλους στο Ευρωμπάσκετ, γι αυτό και τη θέση του σέντερ ξεκίνησαν να την καλύψουν Ταρίκ Μπλακ και Τζόε Μπολομπόι. Έχουν ακόμη πολλά να μάθουν, κυρίως στις συνεργασίες με τους κοντούς της ομάδας αμφότεροι, αν και μαζί με τον Φαλ, που όσο βρισκόταν στο παρκέ έκανε τη διαφορά, συγκροτούν μια τριάδα που θωρακίζει καλά τον Ολυμπιακό μέσα στη ρακέτα.

Ο κόουτς του Ολυμπιακού ξεκίνησε με βασικό "δυάρι" τον Μακ Κίσικ, αφού ο Κάναν μοιάζει να ψάχνει ρυθμό και τα σουτ που θα (αν) τον καθιερώσουν στην πεντάδα. Δεν είδαμε τον Ελληνοαμερικανό Πάπας, που μάλλον δεν είναι ακόμη έτοιμος να ακολουθήσει τον φουλ ρυθμό τέτοιων (έστω και φιλικών) αγώνων, που έχουν πολλή ένταση και προσωπικές μονομαχίες.

Γενικά οι "ερυθρόλευκοι" δείχνουν να θέλουν και φέτος να παίξουν μπάσκετ σε υψηλό τέμπο, πρόσθεσαν όπλα στη φαρέτρα τους σε σχέση με το ροτέισον, θα πρέπει ωστόσο να περιμένουμε να περάσει ένα χρονικό διάστημα για τον συγχρονισμό παλιών και νέων, καθώς η προετοιμασία -όπως και για τις περισσότερες ομάδες υψηλού επιπέδου με διεθνείς που αγωνίστηκαν στο Ευρωμπάσκετ- ξεκίνησε με τους μισούς και μόλις τώρα γίνεται με ολόκληρο το ρόστερ...

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ