STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και πήρε κεφάλι

BASKET LEAGUE 2022-2023 / PLAY OFF / 3  /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE 2022-2023 / PLAY OFF / 3 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε ολόκληρος και αποφασισμένος στον 3ο τελικό, έκανε εύκολα το 2-1 κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την επιστροφή των "ερυθρολεύκων" στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις, ή αν προτιμάτε σε ένα μεγάλο κομμάτι του μπάσκετ που παίζουν από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Η επιστροφή όλου του Ολυμπιακού στο παρκέ, έστω και με προβλήματα τραυματισμών, έστω και με την κόπωση που υπάρχει μέσα Ιουνίου, έφταναν στον τρίτο τελικό να αναδείξουν και τη διαφορά ανάμεσα στους δυο μονομάχους.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει τον τίμιο αγώνα του, όμως οι "ερυθρόλευκοι" είναι -όπως και να' χει- μια ποιοτικότερη ομάδα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το τελικό +23 στο Game 3, με την υποσημείωση, μάλιστα, ότι ο Ολυμπιακός ήταν και αρκετά άστοχος είτε από μακριά (7/26 τρ) είτε από τη γραμμή του φάουλ (4/12 βολές).

Κι όμως, ακόμα κι έτσι, οι πρωταθλητές ήταν καταφανώς ανώτεροι και με 2-1 νίκες, πάνε την Πέμπτη (15/6, 21:15, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) στο ΟΑΚΑ για το πρώτο ματς-μπολ της φετινής χρονιάς.

Γιατί όλα αυτά; Οι λόγοι είναι απλοί και προέρχονται κατευθείαν από το παιχνίδι του Ολυμπιακού όλη τη χρονιά:

  • Η επιστροφή των δύο ικανών δημιουργών που στο ΟΑΚΑ ο ένας έλειπε και ο άλλος έφυγε με αποβολή στο ημίχρονο, επανέφεραν στον Ολυμπιακό τις... εργοστασιακές ρυθμίσεις. Σλούκας και Γουόκαπ μοίρασαν από κοινού 13 ασίστ, μια περισσότερη απ΄όσες τελικές πάσες έδωσε ολόκληρος ο Παναθηναϊκός. Η πολυτέλεια μιας ομάδας να έχει δυο τόσο καλούς πασέρ είναι στην ουσία ένα πολύ μεγάλο προνόμιο, το οποίο σε όλη τη σεζόν ο Ολυμπιακός το αξιοποίησε στο έπακρο.
  • ΟΙ 21 ασίστ σε αντιδιαστολή με τα 12 λάθη βγάζουν ένα θετικό πρόσημο στο σχετικό ισοζύγιο, αλλά και αποτέλεσαν την πρώτη "ερυθρόλευκη" 100% επιβολή στη σειρά των τελικών. Η καλή κυκλοφορία της μπάλας είναι υπαίτια και για το εντυπωσιακό 75% δίποντα, με το οποίο τελείωσε το ματς ο νικητής.
  • Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Είπαμε στο παρκέ εμφανίστηκε όλος ο Ολυμπιακός. Ο Λούντζης ξεθέωσε τον Πάρις Λι με την πιεστική του άμυνα αλλά και σκόραρε 9 πόντους, ο ΜακΚίσικ θύμισε τον γεμάτο ενέργεια Αμερικανό που έλειψε αρκετά από τα προηγούμενα ματς, ο Λαρεντζάκης έδωσε ρεσιτάλ στην άμυνα, βάζοντας το κορμί, τα χέρια και το μυαλό του να τιθασεύσουν τον υπέρμετρο ενθουσιασμό του, ο Μπολομπόι συνέχισε την αξιομνημόνευτη πλέον αναπλήρωση του Φαλ με τις εντυπωσιακές βοήθειες στην άμυνα και ο Πίτερς έπαιξε... τριάντα λεπτά, λόγω του τραυματισμού του Βεζένκοβ αλλά και το ξαφνικό πρόβλημα με τον Παπανικολάου (ένιωσε ένα τσίμπημα στη γάμπα και έμεινε εκτός ροτέισον σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο).
  • Είπαμε Βεζένκοβ. Παρόντος του Βούλγαρου διεθνή κανένας δεν θα μπορούσε να κάνει πίσω. Κανονικά έπρεπε να μείνει εκτός αγώνα για να ξεπεράσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί από την Πέμπτη. Το οστικό οίδημα προκαλεί έντονους πόνους, όμως, ο MVP της EuroLeague κάνοντας εντατικές θεραπείες, έστω κι αν δεν ήταν 100% έτοιμος, δήλωσε παρών στη δωδεκάδα. Μεγάλη απόφαση από ένα σπουδαίο παίκτη που δεν έκανε ποτέ πίσω σε κρίσιμες (όσο και δύσκολες) στιγμές.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε δυνατός και πολύ σκληρός για τον Παναθηναϊκό. Όλες οι διεκδικούμενες μπάλες τις κέρδισαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα που, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου, δίνει μεγάλη έμφαση στα λεγόμενα από τους Αμερικανούς hustle plays. Αυτά βγάζουν αιφνιδιασμούς, φτιάχνουν την ψυχολογία και δημιουργούν τέτοια παιχνίδια όπως ο τρίτος τελικός.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση που του έκανα μετά το ματς, παρόλα αυτά επιμένω. Αυτό το ματς ήταν ίσως το πρώτο μετά το Final Four στο οποίο ο Ολυμπιακός άφησε οριστικά πίσω του το σοκ του Κάουνας και βλέπει κατευθείαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος για την οποία θέλει μια ακόμη νίκη.

Δεν είναι τόσο εύκολο, όσο νομίζετε όλο αυτό. Θυμηθείτε πόση ενέργεια, σωματική και πνευματική, ξόδεψε ο Ολυμπιακός στα ψυχοφθόρα playoffs με την Φενέρ, το Final Four με τον σκληρό ημιτελικό κόντρα στη Μονακό και τον οδυνηρό στη λήξη του μεγάλο τελικό με τη Ρεάλ. Μπαρτζώκας και παίκτες ήταν στα κόκκινα σχεδόν ένα μήνα και αίφνης έπρεπε να τα ξεχάσουν όλα αυτά για να αφιερωθούν στον "πόλεμο" με τον Παναθηναϊκό.

Ο κόουτς του Ολυμπιακού χειροκρότησε και έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα του. Του βγήκαν όλα. Ακόμα και το σχήμα με τα δυο τεσσάρια, που λόγω και του προβλήματος του Παπανικολάου, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από το ξεκίνημα της χρονιάς. Και δεν πήγε καθόλου άσχημα...

"Πράσινη" ένδεια και τέταρτος τελικός

Ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι είχε το νου του και αυτή τη φορά. Δεν πτοήθηκε από το δυναμικό ξεκίνημα του Ολυμπιακού, είχε άμεση αντίδραση, ψυχραιμία και σωστές αποφάσεις στα πρώτα δέκα λεπτά. Η συνέχεια όμως καθώς οι γηπεδούχοι άλλαζαν ολόκληρη σχεδόν την πεντάδα τους, ήταν διαφορετική. Η πίεση που εξάσκησε ο Ολυμπιακός από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί από τον ΠΑΟ.

Απόδειξη όλων αυτών τα 19 λάθη που χρεώθηκε ο Παναθηναϊκός, που στους δυο πρώτους αγώνες είχε ελέγξει απόλυτα τον ρυθμό και είχε καταφέρει να προφυλάξει σωστά την μπάλα. Ο Ολυμπιακός σημάδεψε τον μαχητικό Λι, ξέροντας ότι όσες δυνάμεις κι αν διαθέτει ο "βιονικός" πλέι-μέικερ, κάποια στιγμή θα αρχίσει να κουράζεται.

Το ένα τρίτο των λαθών του Παναθηναϊκού τα έκανε ο Λι, αφού τόσο ο Λούντζης, όσο και ο Λαρεντζάκης τον πίεσαν ασφυκτικά. Το 10 ασίστ-19 λάθη αναδεικνύουν πολύ περισσότερο την ένδεια του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ από τους μόλις 52 πόντους της επίθεσης του και τα τραγικά ποσοστά: 44% δίποντα, 21% τρίποντα.

Από τον Παναθηναϊκό έλειψαν και οι βοήθειες από τον πάγκο, από παίκτες όπως ο Καλαϊτζάκης ή ο Μαντζούκας που είχαν σημαντική προσφορά, την ώρα που οι δυο ψηλοί έζησαν ξανά στην σκιά του Φαλ. Ο Γκριγκόνις ήταν ο δεύτερος παίκτης που κυνήγησε περισσότερο από τον Λι η άμυνα του Ολυμπιακού, ενώ και ο Πονίτκα έμεινε σε ρηχά νερά.

Οι πράσινοι σκόραν 19 πόντους στην πρώτη περίοδο και στα υπόλοιπα τριάντα λεπτά σκόραραν μόλις 34. Θα' ταν οξύμωρο να απειλούσε ο Παναθηναϊκός, με αυτή την εμφάνιση. Ίσως από κάποια στιγμή και μετά να σκέφτηκε ενδόμυχα και τον 4ο τελικό. Λογικό είναι. Από τη στιγμή που σε αυτό τον αγώνα όλα τους πήγαιναν στραβά οι "πράσινοι" έστρεψαν θέλοντας και μη την προσοχή τους στο Game 4 της Πέμπτης.

Εκεί το ματς δεν ξεκινάει από το -23, αλλά από το μηδέν. Ο Παναθηναϊκός θα έχει τον κόσμο στο πλευρό του, σε συνθήκες τελείως διαφορετικές απ' αυτές του ΣΕΦ όπου η ατμόσφαιρα βέβαια ήταν πυρακτωμένη υπέρ του Ολυμπιακού. Θα έχει ξεχάσει και την πολύ κακή εμφάνιση, τα πολλά λάθη και τις λιγοστές καλές εμπνεύσεις. Από την άλλη η πίεση πλέον θα είναι μεγάλη και για τους "πράσινους" γιατί η ήττα σημαίνει, πλέον, όχι πέμπτος αγώνας αλλά πρωτάθλημα στα χέρια των παικτών του Ολυμπιακού...

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ