ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει έτοιμα και τα μπλουζάκια του πρωταθλητή Ευρώπης

EUROLEAGUE 2022-2023 / PLAY OFF /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2022-2023 / PLAY OFF / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο κόσμος του Ολυμπιακού γιόρτασε με την καρδιά του την πρόκριση στο Final Four, οι τρεις σωματοφύλακες Σλούκας, Παπανικολάου και Βεζένκοβ βγήκαν μπροστά, η Φενέρ παραδόθηκε και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα επόμενα μπλουζάκια που θα γράφουν "πρωταθλητές Ευρώπης".

Το γλέντι που στήθηκε μετά τη λήξη του 5ου αγώνα με τη Φενέρ έδειχνε πρώτα την αγωνία των φίλων του Ολυμπιακού, σίγουρα την κόντρα που έβαλε η τουρκική ομάδα και τέλος τη χαρά όλων των "ερυθρολεύκων" για τη δικαίωση μιας πορείας που φτάνει -πλέον- στην κορύφωση της. "Κόουτς, άλλες δυο νίκες ακόμα" όπως είπε ένας φίλος της ομάδας στον Γιώργο Μπαρτζώκα, μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου.

Αν τις κάνει αυτές τις δυο νίκες, ο Ολυμπιακός θα στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει στο Κάουνας. Στο 12ο Final Four της ιστορίας τηςς, το δεύτερο συνεχόμενο (κάτι που έχει να κάνει από τη διετία 2012-13) η ομάδα του Πειραιά, μοιάζει πιο ώριμη από ποτέ. Συνεπής σε ό,τι εξήγγειλε αλλά και διεκδίκησε μέσα στη σεζόν, δεν θα πάει στην μπασκετική πρωτεύουσα της Λιθουανίας για να... χαρεί τη διοργάνωση. Το είπαν και οι Αγγελόπουλοι.

"Το ότι πάμε για δεύτερη φορά θα μας βοηθήσει όλους. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του Final Four η εμπειρία κι αυτή δεν χαρίζεται, αλλά αποκτιέται. Κι εμείς θα ταξιδέψουμε ένα κλικ πιο έτοιμοι για το τι θα αντιμετωπίσουμε. Στο Final Four δεν πρέπει να υπερβάλλεις, αλλά να παίξεις όπως σε όλη τη χρονιά " παραδέχθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Το καλό του φετινού Ολυμπιακού είναι πως μέχρι στιγμής όσα διεδκίκησε τα κατέκτησε. Εντάξει το τρόπαιο της EuroLeague δεν είναι ίδιο με το Super Cup, ή το Κύπελλο Ελλάδας ΟΠΑΠ, που έχει πάρει, όμως η αλήθεια είναι ότι οι Πειραιώτες έως τώρα μέσα στη χρονιά είναι οι καλύτεροι μαθητές.

Πρώτοι στην κανονική περίοδο (με ρεκόρ νικών μάλιστα), πρώτοι στα playoffs με τις περισσότερες ασίστ, κλεψίματα και πόντους στο σύστημα αξιολόγησης. Πρώτοι και στα πιο εύκολα της ελληνικής λίγκας με δυο τρόπαια ήδη στη συλλογή του. Και τώρα, το 3-2 κόντρα στη Φενέρ, που τσεκάρει ένα ακόμα στόχο της χρονιάς. Το Final Four...

Το τετράλεπτο που σφράγισε το εισιτήριο...

Η Φενέρ -είναι αλήθεια- έβγαλε το λάδι του Ολυμπιακού. Μια ομάδα, όχι για την 8η θέση, αλλά με υψηλές φιλοδοξίες από το ξεκίνημα της σεζόν, έχοντας αυξήσει κατακόρυφα το μπάτζετ της και καλύπτοντας κενά- μέσα στη χρονιά - με μεταγραφές τύπου Ντόρσεϊ, βρέθηκε πολύ διαβασμένη και περισσότερο αποφασισμένη στο δρόμο των "ερυθρολεύκων".

Οι μονομαχίες τους θύμιζαν τις περσινές με τη Μονακό. Ο Γουόκαπ είπε ότι πέρσι ο Ολυμπιακός πιέστηκε περισσότερο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά έχει άδικο. Μπορεί τα πέντε ματς της σειράς να μην ήταν τόσο σημαντικά σε ποιότητα και συναρπαστικό μπάσκετ, όπως εναντίον της Μονακό, η Φενέρ, ωστόσο, τον ανησύχησε περισσότερο, τον έβγαλε πιο πολύ έξω από τα νερά του.

Το όνομα της, η φανέλα και το κύρος της, όπως και να το δει κανείς, είναι πολύ πιο μεγάλα σε μέγεθος από τα αντίστοιχα της Μονακό. Η τακτική του -σχεδόν αντατροπόλεμου- με το πολύ σκληρό παιχνίδι, τα σαραντάλεπτα του Χέιζ και του Πιέρ και η αναζήτηση, κάθε φορά, ενός "ήρωα" στην επίθεση ήταν τα βασικά κομμάτια της φιλοσοφίας του Ιτούδη, πέραν της πρόθεσης του να ανακόψει την κυκλοφορία της μπάλας και να εξουθενώσει όσο μπορούσε περισσότερα τα όπλα του Ολυμπιακού, κυρίως τους Βεζένκοβ-Σλούκα...

Και παρότι ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, η Φενέρ με το ... χρούτσα-χρούτσα (που έλεγε και ο "Αγησίλαος" Σπύρος Μουσούρης, στο "Αλίμονο στους νέους") μπάσκετ έδειχνε έτοιμη να κοιτάξει κατάματα (όχι τη Μάρω Κοντού αλλά) το Final Four. Με ένα 8-0 είχε επιστρέψει από το -6 και, για πρώτη φορά περνούσε μπροστά στο σκορ, κάτι περισσότερο από τέσσερα λεπτά πριν τελειώσει η δεύτερη περίοδος.

Ήταν το πιο κομβικό σημείο του πέμπτου αγώνα, με τους Τούρκους έτοιμους να πάρουν το μομέντουμ. Στο πρόσωπο του Γκούντουριτς ο Ιτούδης είχε βρει τον απαιτούμενο ήρωα της βραδιάς, το υπόλοιπο σύστημα δούλευε καλά και η Φενέρ έψαχνε να βρει τις αχίλλειες πτέρνες των γηπεδούχων.

Εκεί, ο Ολυμπιακός έπρεπε να δείξει χαρακτήρα. Το παιχνίδι έμοιαζε να ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί. Ένα ... τρελό καλάθι του Σλούκα, όμως, έδωσε το έναυσμα για το κρεσέντο που θα ακολουθούσε. Οι "ερυθρόλευκοι" από το -2, έφτασαν στο +13 με ένα εντυπωσιακό 15-0, δεχόμενοι μόλις ένα καλάθι και κλείνοντας το ημίχρονο με διψήφια διαφορά πόντων.

Αυτό ήταν. Ο Ολυμπιακός που έβαζε φωτιά ανακτούσε τον απόλυτο έλεγχο και δεν τον έχασε ποτέ. Παρά την προσπάθεια τους οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν πιο κάτω από τους 8 πόντους. Κάθε φορά, μάλιστα, που πλησίαζαν, ερχόταν μια ωραία συνεργασία, ένα γκολ-φάουλ, μια-δυο σπουδαίες άμυνες από πλευράς "ερυθρολεύκων" και το Κάουνας φαινόταν ολοένα και πιο καθαρά στον ορίζοντα.

Οι τρεις καμπαλέρος

Δάγκωναν σίδερα οι παίκτες του Μπαρτζώκα που πήγαιναν πρώτοι στην μπάλα, κυριάρχησαν στα ριμπάουντ και έμοιαζε να δηλώνουν αποφασιστικά "κάντε ό,τι θέλετε, αλλά σήμερα, δεν χάνουμε..."

Για να φτάσει στο 3-2 ο Ολυμπιακός, χρειάστηκε να δώσουν ρεσιτάλ οι τρεις του βασικού του κορμού, οι τρεις καμπαλέρος. Οι δυο (Σλούκας και Παπανικολάου) έχουν φάει τα Final Four με το κουτάλι, ο τρίτος ψάχνει από την αρχή της σεζόν διακαώς τον τρόπο που θα πάρει ρεβάνς για τον χαμένο ημιτελικό στο Βελιγράδι.

✐ Τα χέρια του Κώστα Σλούκα έγραψαν χθες 36 πόντους. Τους 22 πόντους τους πέτυχε ο ίδιος, άλλοι 14 σημειώθηκαν από τις 6 τελικές πάσες, που μοίρασε ο κορυφαίος δημιουργός του Ολυμπιακού. Στο διάστημα του κομβικού 15-0 που άλλαξε ολότελα τη ροή του ματς, ο 32χρονος άσος ήταν υπεύθυνος για τους 13 πόντους, είτε σκοράροντας, είτε πασάροντας.

Ο διεθνής γκαρντ βγήκε μπροστά στη σειρά, έγινε ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 14.6 πόντους (και 47.1% τρ) και χθες δικαίωσε όσους υποστήριζαν ότι η δική του απόδοση θα έκρινε την έκβαση των πλέι-οφ. Ο τραυματισμός του είναι αλήθεια ότι τον είχε πάει πίσω, ο ίδιος δυσκολευόταν να βρει τα πατήματά του, αλλά έχοντας κυκλώσει τα πλέι-οφ, έκανε το εντυπωσιακό come back που και εν τέλει τη ... διαφορά. Και ανάμεσα στ' άλλα έφτασε και στις 1500 ασίστ στην πολύχρονη διαδρομή του στην Ευρωλίγκα

✎ Την Κυριακή το πρωί ο Κώστας Παπανικολάου ειδοποίησε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού ότι είχε ανεβάσει πυρετό, με τις αμυγδαλές του ελαφρώς πρησμένες. Ο Μπαρτζώκας ανησύχησε, όμως, ο αρχηγός όχι μόνο κατάφερε να ξεπεράσει την ίωση που τον ταλαιπώρησε, αλλά μπήκε στο ματς όπως ο Τζόρνταν στο περίφημο flu game. Πριν ολοκληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο είχε προλάβει να σκοράρει 10 πόντους, δίνοντας πρώτος το στίγμα, τελείωσε με ένα εντυπωσιακό νταμπλ-νταμπλ (14π-11ρ) παίζοντας τις γνωστές σπουδαίες άμυνες πριν εξουθενωθεί πλήρως στο φινάλε του ματς.

✏ Ο Σάσα Βεζένκοβ πέρασε ξανά ένα δύσκολο ημίχρονο, με τον Χέιζ να γίνεται και σε αυτό το ματς η σκιά του. Ξεκινώντας το τρίτο δεκάλεπτο ο MVP της κανονικής περιόδου, άφησε κατά μέρος το άγχος του, πήρε την μπάλα και άρχισε να δείχνει και στον Μάικ Μπράουν, που βρισκόταν στις εξέδρες, ότι οι Κινγκς έχουν επικεντρώσει πολύ σωστά στο πρόσωπο του, έναν από τους βασικούς στόχους για το ρόστερ της νέας χρονιάς. Ο Βεζένκοβ σκόραρε 15 πόντους χάνοντας μόλις ένα σουτ (6/7δ) και έριξε οριστικά τον τρομερό Χέιζ στο καναβάτσο...

Όπως συνηθίζει, όμως, μέσα στη χρονιά ο Ολυμπιακός βρήκε και έξτρα ήρωες, καθοριστικούς παράγοντες για τη νίκη. Ο ΜακΚίσικ πέτυχε 11 υπερπολύτιμους πόντους, ο Φαλ έμοιαζε απροσπέλαστος (έπαιξε σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο και τελείωσε με 8π και 9ρ), ο Μπλακ πρωταγωνίστησε με τα... τρομακτικά του μπλοκ στο 15-0 της δεύτερης περιόδου κι ο Κάναν, όχι για ένα κρεσέντο από τρίποντα, αλλά για τις ηρωϊκές του άμυνες, τις τέσσερις ασίστ και το ... μαύρο γυαλί που φόρεσε στα αποδυτήρια και στα πανηγύρια.

Εκεί, πλέον, οι πρωταγωνστές μπορούσαν να χαρούν, να δώσουν συνεντεύξεις και να φορέσουν τα μπλουζάκια αφιερωμένα στο Final Four. Τα επόμενα θα γράφουν European Champions. Και όλοι θέλουν τόσο πολύ... να τα φορέσουν!

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE EUROLEAGUE FINAL FOUR ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ