ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός διάλεξε τα δύσκολα, αλλά έχει παρελθόν για τα μεγάλα διπλά που ψάχνει και στην Πόλη

EUROLEAGUE 2022-2023 / PLAY OFF /  - . (LATO KLODIAN/EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2022-2023 / PLAY OFF / - . (LATO KLODIAN/EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ξεπερνώντας το καταιγιστικό πρώτο δεκάλεπτο του Ολυμπιακού, η Φενέρ έκανε μια αντεπίθεση διαρκείας και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το πως οι Τούρκοι έφτασαν στο 1-1, εξακολουθώντας ωστόσο να πιστεύουν ότι οι "ερυθρόλευκοι" είναι σε θέση να πάρουν (ένα τουλάχιστον ματς) στην Κωνσταντινούπολη.

Η παγίδα στήθηκε από τη Φενέρ, ο Ολυμπιακός έπεσε μέσα, πατώντας την μπανανόφλουδα και οφείλει πλέον να συμπεριφερθεί όπως έκανε και σε ανάλογες στιγμές (δεν ήταν πολλές, αλλά υπήρξαν) μέσα στη χρονιά. Με μια μεγάλη νίκη (με δύο, τόσο το καλύτερο) μέσα στην Ούλκερ Αρένα, στην ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Οι "ερυθρόλευκοι" διακρίθηκαν για την σταθερότητα τους στη διαδρομή τους μέχρι τα playoffs, όποτε όμως παραπάτησαν, απάντησαν με μια μεγάλη νίκη. Τις δυο ήττες από Βιλερμπάν στη Γαλλία και Ερυθρό Αστέρα στο ΣΕΦ, διαδέχθηκε ένα σπουδαίο διπλό με επιβλητική εμφάνιση και σκορ μέσα στο ΟΑΚΑ, κόντρα στον ΠΑΟ.

Αργότερα, όταν το Μιλάνο νίκησε με 21 πόντους, σαν απάντηση ήρθε η νίκη στο ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα. Ο Ολυμπιακός δεν αποσταθεροποιήθηκε, έμεινε στην κορυφή και δεν έχασε τον στόχο. Όσο για την ικανότητα του να νικάει μακριά από το ΣΕΦ, το ρεκόρ του ήταν 10-7. Το καλύτερο σε όλη τη EuroLeague, μαζί με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Νίκησε σε δύσκολες έδρες (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, την ίδια τη Φενέρ), άρα έχει την τεχνογνωσία, προφανώς και την ποιότητα να τα καταφέρει.

Μόνο, που τώρα έχουμε playoffs, ό,τι συνέβη στην κανονική περίοδο δεν έχει την παραμικρή σημασία, πλην της υπενθύμισης τι έκανε μέσα στη χρονιά, άρα απαιτείται διπλή υπέρβαση, διπλή ενέργεια, διπλό πάθος και όρεξη για τη νίκη. Ό,τι είχε δηλαδή η Φενέρ στο ΣΕΦ, που μετά το καταστροφικό για αυτήν πρώτο δεκάλεπτο, όχι μόνο κατάφερε να μαζέψει μια διαφορά 14 πόντων, αλλά επέβαλε πλήρως τον ρυθμό της, αλλάζοντας τη ροή και οδηγώντας το ματς σε ένα ντέρμπι, που κρίθηκε από τις λεπτομέρειες.

Σε όλες ήταν καλύτερη η τουρκική ομάδα αφού και τις βολές που έπρεπε έβαλε (ο Γκούντουριτς) και τα δυο κρίσιμα ριμπάουντ πήγαν σε χέρια των παικτών της. Αλλά αν δει κανείς την εξέλιξη του ματς, μετά το 10' οι φιλοξενούμενοι κυριάρχησαν σε όλα, με εξαίρεση το καταπληκτικό 72% του Ολυμπιακού στα δίποντα (18/25). Ναι, η Φενέρ παλεύοντας να φτάσει τον Ολυμπιακό στο σκορ ήταν συνολικά καλύτερη και:

  • Μάζεψε 15 επιθετικά ριμπάουντ, που της απέφεραν συνολικά 16 πόντους...
  • Είχε 20 πόντους από τα λάθη του Ολυμπιακού (μόλις 7 οι "ερυθρόλευκοι")
  • Και εν τέλει κατάφερε να βγάλει και περισσότερους αιφνιδιασμούς, έχοντας 11 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, έναντι 6 των γηπεδούχων.

Ταυτόχρονα, με τη μελετημένη άμυνα στο να περιορίζει την κίνηση της μπάλας του Ολυμπιακού, οδήγησε τους Πειραιώτες σε μια όχι τόσο συνηθισμένη για τα δεδομένα τους ανισορροπία: 14 λάθη για 16 ασίστ. Πολύ λίγες, για μια ομάδα η οποία έχει μέσο όρο πάνω από 20 τελικές πάσες.

Συν τοις άλλοις, η Φενέρ έδειξε μια αξιοθαύμαστη μαχητικότητα να μην υποκύπτει στην προσπάθεια του Ολυμπιακού να την ρίξει στο καναβάτσο. Δεν την τρόμαξε το απίθανο buzzer-beater τρίποντο του Βεζένκοβ στο τελείωμα της τρίτης περιόδου, δεν την πτόησε το κρεσέντο του ηγετικού Σλούκα στο τέταρτο δεκάλεπτο, δεν φοβήθηκε ούτε από το επιθετικό παιχνίδι του ΜακΚίσικ.

Κι ο Ιτούδης έβγαζε άσους από το μανίκι του καθώς:

⌛ Ο Κάρσεν Έντουαρντς ερχόταν από τον πάγκο δεύτερος στο ροτέισον, για να αντικαταστήσει τον αγχωμένο Ντόρσεϊ, αλλά προκαλούσε μεγάλη ζημιά με το "τρελό" του παιχνίδι, έστω κι αν ο Ολυμπιακός σημάδευε τις αδυναμίες του στην άμυνα. Δεδομένες μεν, όχι όμως καθοριστικές για την έκβαση στην συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Οι 16 πόντοι που σημείωσε ο Αμερικανός, πρώην ΝΒΑερ, ξεκόλλησαν τη Φενέρ κυρίως στη δεύτερη περίοδο, ενώ και στην τρίτη έδινε λύσεις όταν ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να στριμώξει τους αντίπαλούς της στη γωνία. Ο Έντουαρντς είχε στείλει το μήνυμά του, από τον πρώτο αγώνα, όταν μπαίνοντας ενώ όλα είχαν κριθεί, έδειξε να προβληματίζει τους γηπεδούχους. Ο Ιτούδης το σημείωσε και όπως οφείλουν οι καλοί προπονητές τον έριξε πιο γρήγορα στο παρκέ.

⌛ Κι ο Μάρκο Γκούντουριτς έβγαινε στον αφρό σαν πλέι-μέικερ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πολύ καλό Καλάθη, κουβαλώντας τη Φενέρ στις τελευταίες επιθέσεις και στο μεγαλύτερο μέρος του τέταρτου δεκαλέπτου όταν οι Τούρκοι σημείωσαν 31 πόντους, έχοντας 10/14 σουτ (4/7 τρίποντα) και 7/9 βολές, απέναντι στην κορυφαία άμυνα της διοργάνωσης.

Σπουδαίος σε όλα ο Σέρβος, πήρε τα εύσημα από τον προπονητή του και για την αυταπάρνηση του να ξεπεράσει ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό, που σαν πρόγνωση του έδινε απουσία τριών εβδομάδων!

Ο απίστευτος Χέιζ...

Την ίδια ώρα ο Έλληνας κόουτς της Φενέρ άφηνε σε ολόκληρο το ματς δυο κομβικούς παίκτες όπως ο Ντεσον Πιερ και ο Νάιτζελ Χέιζ. Σχεδόν 36 λεπτά ο Πιερ, έδειξε και στον δεύτερο αγώνα πόσο έξυπνος παίκτης είναι, διαβάζοντας όλα τα μις ματς και - παρότι δεν ήταν τόσο εύστοχος - τελείωσε βάζοντας παντού το κορμί και τα χέρια του, αλλά και το όνομά του σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες (9π, 7 ριμπ, 3 ασίστ, 1κλ, 1 λ).

Αλλά αυτός που έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της Φενέρ ήταν Χέιζ. Επιφορτισμένος να μαρκάρει ακόμα και στα... αποδυτήρια τον Σάσα Βεζένκοβ, μπορεί να "έφαγε" 18 πόντους , όλοι οι πόντοι, όμως, του χαρισματικού "ερυθρόλευκου" σκόρερ μπήκαν με πολύ ιδρώτα και περισσότερο κόπο. Ο Χέιζ όμως ήταν καθοριστικός και στην επίθεση, με τους 15 πόντους του και κυρίως τα 3/3 τρίποντα που είχε μετά τις δυο αποτυχημένες προσπάθειες στο ξεκίνημα του ματς...

Και μπορεί και θα το κάνει

Αποτυγχάνοντας να προηγηθεί με 2-0, ο Ολυμπιακός διάλεξε το δύσκολο δρόμο για να φτάσει στη Ζαλγκίριο Αρένα του Κάουνας στο φετινό Final Four. Δεν είναι ομάδα που θα απογοητευθεί, ή θα το βάλει κάτω. Αντίθετα και μπορεί και - κατά τη γνώμη μας - θα πάρει μια νίκη στην Πόλη, επιστρέφοντας πιθανότατα για ένα πέμπτο αγώνα στο Φάληρο.

Πολλές φορές ο Ολυμπιακός βολεύεται να παίζει κολλημένος στον τοίχο. Είναι το χούι του συλλόγου, να καταθέτει όσα έχει και δεν έχει στην καρδιά του όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Η ώρα για μια πραγματικά μεγάλη υπέρβαση έχει έρθει, με πρώτο ματς εκείνο της επόμενης Τετάρτης (3/5). Θα γίνει σίγουρα και 4ο ματς την Παρασκευή (5/5).

✍ Τελικά, τα επεισόδια στη Μαδρίτη κρίθηκαν ήσσονος σημασίας. Εξ ου και οι ποινές που μοιράστηκαν έμοιαζαν με χάδια για τους παίκτες που έπαιξαν ξύλο ενώπιον εκατομυρίων τηλεθεατών. Η EuroLeagueσκέφτηκε, ενδεχομένως, την τύχη του Final Four με μια λαβωμένη Παρτίζαν, η οποία μετά το 2-0 έχει τον πρώτο λόγο να ταξιδέψει στο Κάουνας.

Πολλά μπορεί να πει κανείς για το εύρος των τιμωριών ή το σκεπτικό του Δικαστή, ωστόσο μου φαίνεται ότι δεν έχουν εκτιμηθεί τα πραγματικά μεγέθη και η τεράστια (όχι βέβαια ευνοϊκή) απήχηση που είχε κλωτσοπατινάδα στο Wizink Center.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ EUROLEAGUE ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ