ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η Φενέρ έπαιξε τη ζωή της και τώρα ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει το ίδιο

Ο Φαλ στο παιχνίδι Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε | 29 Απριλίου 2023
Ο Φαλ στο παιχνίδι Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε | 29 Απριλίου 2023 INTIME SPORTS

Ο Δημήτρης Ιτούδης από την Τετάρτη κιόλας είχε εμφανίσει στο ΣΕΦ ένα σύνολο έτοιμο να κάνει την ζημιά. Οι Πειραιώτες έχασαν όλες τις μάχες, γέμισαν με λάθη και άγχος, αλλά φέτος έχουν δείξει ότι μετά από κάτι κακό ξέρουν να απαντούν. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Η Φενέρ το βράδυ της Τετάρτης ήταν πανέτοιμη να πάρει το παιχνίδι. Έχασε από το ΣΕΦ και από τον Κάναν. Αυτή την φορά, το ΣΕΦ δεν την λύγισε και ο Κάναν δεν έκανε τα ίδια. Ο Ολυμπιακός έπεσε σε... τοίχο.

Έναν τοίχο που τον ύψωσε έξυπνα ο Δημήτρης Ιτούδης ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και τις τρικλοποδιές που του έβαλαν οι ίδιοι οι παίκτες του. Άθλιο ξεκίνημα. Καμία συνοχή στο πρώτο μέρος. Ντόρσεϊ και Γκούντουριτς για 30 λεπτά στα χαμένα. Χέις-Ντέιβις εξαφανισμένος.

Όλοι αυτοί στην τελευταία περίοδο ήταν καλοί, αλλά για να φτάσουν ως εκεί έπρεπε ο προπονητής τους να κάνει αλχημείες στην άμυνα και πάνω απ' όλα να στηριχθεί στον Έντουαρντς, που δεν είναι παίκτης για να στηρίζεσαι. Θα διαβάσετε όμως και πιο κάτω ότι η τουρκική ομάδα είχε κάτι που κουβαλάνε οι μεγάλες ομάδες. Ένστικτο επιβίωσης. Αν ο Ολυμπιακός κέρδιζε, θα χρειάζονταν θαύματα οι Τούρκοι για να πάρουν τρεις νίκες στη σειρά.

Ο Ολυμπιακός έχασε, αλλά δεν χάθηκε. Έχει κάνει μεγάλες νίκες φέτος, έχει πετύχει τρομερά διπλά. Ο Μπαρτζώκας το έφτασε πολύ κοντά στο να κάνει το 2 0. Στις κρίσιμες στιγμές όμως τα ριμπάουντ τα άρπαζαν σαν φιστίκια οι αντίπαλοι. Χάθηκαν και κρίσιμες βολές και τέλος.

Δείτε την στατιστική και θα καταλάβετε. Περιορισμένη η φαντασία για την ομάδα του Πειραιά. Κλειστοί οι χώροι. Και στις μονομαχίες πρώτοι οι Τούρκοι. Οι γρίφοι ήταν αρκετοί και για τις δυο ομάδες. Ο Ολυμπιακός έκανε επτά παραπάνω λάθη που για αγώνα στην φάση των "8" είναι μεγάλος αριθμός. Τίποτα δεν έχει κριθεί, αλλά η Φενέρ έχει πάρει το πλεονέκτημα.

Με δέκα πόντους ούτε βόλτα

Η ελληνική ομάδα μπήκε με κεκτημένη ταχύτητα, αλλά ένα ματς δεν κρίνεται στην αρχή. Ο Ολυμπιακός έκανε όργια στις πρώτες επιθέσεις και τις πρώτες άμυνες δίχως υπερβολή. Ο Ιτούδης με δυόμιση λεπτά αγώνα αναγκάστηκε να πάρει τάιμ αόυτ. Δεν ήταν το 10-1 της στιγμής. Ήταν όλα τα άλλα.

Ο Γουόκαπ έπαιζε σα να κόβει βόλτα στον εθνικό κήπο. Και ο Φαλ αμυνόταν σαν να αγωνιζόταν απέναντι σε νάνους. Που να φανταστεί κάποιος τι θα ακολουθούσε καμιά ώρα αργότερα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός έφερε από νωρίς στο ματς τους Γκούντουριτς και Μότλεϊ για να ξεκολλήσει την ομάδα του στο μπροστά μέρος του γηπέδου.

Οι αλλαγές στην κόκκινη άμυνα είχαν δουλέψει χάρη στην ένταση που δεν άφηνε μισό εκατοστό στους Τούρκους είτε να πάρουν πρώτο βήμα είτε να απειλήσουν δίχως εμπόδιο. Ο Κάναν μπήκε στην αναμέτρηση λες και συνεχιζόταν ο πρώτος προημιτελικός. Ξεσήκωσε το ΣΕΦ αλλά χρεώθηκε δεύτερο φάουλ στο 6'30'' του ματς και βγήκε.

Βέβαια στο 8' χρεώθηκε δεύτερο φάουλ ο Γκούντουριτς πριν καν προλάβει να δώσει κάτι στην ομάδα του. Ο Σέρβος κάθισε στον πάγκο και πλέον η τουρκική άμυνα με Καλάθη και Έντουαρντς (μπήκε αντί του Ντόρσεϊ που ξεκίνησε ξανά άσχημα) ήταν πανεύκολη για να την ποστάρεις και να την παιδέψεις. Ωστόσο, άλλο ήταν το όπλο των ερυθρόλευκων στην... άνοιξη του ματς. Δεν ήταν οι 24 πόντοι της επίθεσης. Ήταν οι 10 της άμυνας. Σε αγώνα πλέι-οφ με δέκα πόντους ενεργητικό δεν πας ούτε βόλτα.

Ο άναρχος και η "βόμβα"

Ο Ιτούδης το πάλεψε περισσότερο από τους παίκτες του σε όλο το 20λεπτο. Και κατάφερε να βρει στο πρόσωπο του Έντουαρντς τον άνθρωπο που δημιούργησε πρόβλημα στην άμυνα των νταμπλούχων της χώρας μας. Ο Έντουαρντς είναι ένας παίκτης που στην G-League έβαζε 40αρες.

Απλά πρόκειται για άναρχο μπασκετμπολίστα που πολλές φορές σου δίνει την εντύπωση ότι δεν καταλαβαίνει ούτε που βρίσκεται, αλλά και δεν μπορεί να πασάρει σε συμπαίκτες του. Όμως στο να πάρει την μπάλα και να πάει "μέσα σ' όλα", ο τύπος το κάνει για πλάκα. Και έχει καλό σουτ. Μαζί με τον Πιέρ μάζεψαν την κατάσταση και επανέφεραν τους παλμούς στην ομάδα τους.

Ο Ιτούδης ξεκίνησε με τον Εντουαρντς στο δεύτερο μέρος και συνέχιζε να παίρνει πράγματα έχοντας παροπλισμένους τους Ντόρσεϊ- Γκούντουριτς. Ο Αμερικανός έκανε τέταρτο φάουλ στο 26'30'' και μπήκε ο Σέρβος. Η Φενέρ επέδειξε και άλλα στοιχεία.

Υπήρχαν φάσεις που πήγαιναν τρεις παίκτες της στο επιθετικό ριμπάουντ, έδειχναν ολοκάθαρα ότι γνώριζαν πως έπρεπε να επιβιώσουν. Ο Ολυμπιακός σταμάτησε μέχρι το 30' τον φορμαρισμένο Χέις και βρήκε ένα τεράστιο τρίποντο από τον Βεζένκοβ στο τέλος της τρίτης περιόδου. Κάτι τέτοια σουτ "κόβουν πόδια" και ψυχολογίες.

Πω πω ένας Χέις-Ντέιβις

Τα πόδια της Φενέρ όμως δεν κόπηκαν. Δείγμα μεγάλης ομάδας, με καλό προπονητή και φυσικά με βαρύ μπάτζετ και παίκτες. Το βάρος άρχισε να πέφτει στις κόκκινες πλάτες. Σε κάθε καλάθι του Ολυμπιακού οι Τούρκοι είχαν απάντηση. Ο Καλάθης έφαγε πολύτιμο χρόνο και βοήθησε απεριόριστα να μπει καλά ο Γκούντουριτς. Ο Μότλεϊ έβαλε μεγάλα καλάθια.

Όμως θα το ξαναγράψω οι τύποι έπαιζαν την ζωή τους. Σάρωσαν στα ριμπάουντ γιατί έπρεπε να παίξουν για κάθε μπάλα. Πολλές φορές έτσι έχει παρουσιαστεί εκτός έδρας ο Ολυμπιακός. Τώρα το έπαθε.

Ο Σλούκας ανέβασε ρυθμούς ολομόναχος. Κάτι πήγε να κάνει στα τελευταία λεπτά και ο Μακ Κίσικ όμως έχασε κρίσιμες βολές και δεν μπορούσε να "ανοίξει" το γήπεδο. Γενικά ο Ιτούδης φρέναρε τους Πειραιώτες, δεν βρήκαν εύκολα καλάθια και αυτό το πλήρωσαν. Γιατί ο Χέις στο τελευταίο δεκάλεπτο πήρε μπροστά. Είναι σε τρομερή κατάσταση εδώ και ενάμιση μήνα. Και το επανέλαβε...

Μπορεί να το ξανακάνει;

Ο φετινός Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα για να την ξεγράφεις. Αυτό αρκεί. Φυσικά και μπορεί να κερδίσει στην Πόλη. Όμως θέλω να το ξαναγράψω και το επισήμανα από τον πρώτο προημιτελικό. Η Φενέρ δεν είναι η ομάδα της κανονικής περιόδου.

Δεν είναι το σύνολο που το κορόιδευαν οι αντίπαλοι. Λείπει ο Γουίλμπεκιν, αλλά λύσεις έχει. Και έχουν απογειώσει τα νούμερά τους ο Χέις-Ντέιβις με τον Πιέρ.

Οι ερυθρόλευκοι και πέρυσι βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση. Και άλλες φορές το έχουν περάσει. Και στο τέλος τα κατάφεραν. Θα είναι πέρα για πέρα ενδιαφέρουσα η ερχόμενη εβδομάδα. Και οι δύο ομάδες ως τώρα έχουν καταφέρει η μια να παιδέψει την άλλη. Κάποιοι παίκτες δείχνουν καλά, κάποιοι όχι. Για να δούμε τι θα δούμε πλέον, στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ