ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός χάρισε 41 πόντους στη Μπαρτσελόνα, αλλά στο ΣΕΦ δεν θα κάνει δώρα

Ο Φίλιπ Πετρούσεβ
Ο Φίλιπ Πετρούσεβ EUROKINISSI - KLODIAN LATO

Το 1-1 ήρθε από μια γενναία εμφάνιση της Μπαρτσελόνα, αλλά και σημαντική αδράνεια από τον Ολυμπιακό. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τη σειρά που μεταφέρεται στο καυτό ΣΕΦ.

Η Μπαρτσελόνα πέτυχε 77 πόντους στο 1-1 με τον Ολυμπιακό, με τους "ερυθρόλευκους", ωστόσο, να έχουν κάνει δώρο περισσότερους από τους μισούς! Ναι, οι Καταλανοί έδειξαν χαρακτήρα, ναι είχαν πολλή ενέργεια, έβγαλαν πάθος και θέληση πάνω στο παρκέ, ναι σαν περήφανοι "μπαρτσελονίστας" δεν θα έμεναν χωρίς αντίδραση σε αυτή τη σειρά των playoffs, δεν θα νικούσαν, όμως, αν δεν τους έκανε δώρα ο αντίπαλος τους.

Από τα 19 (!) λάθη του Ολυμπιακού, η Μπάρτσα πέτυχε 25 πόντους. Άλλους 16 σημείωσε από δεύτερες επιθέσεις (και τα 15 επιθετικά ριμπάουντ). Σύνολο 41 πόντοι, μια ... ευγενική προσφορά των πρωταθλητών Ελλάδας σε εκείνους της Ισπανίας.

Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά την ανισορροπία στην επίθεση της ομάδας του Μπαρτζώκα (27 προσπάθειες για τρεις, έναντι 23 για δυο) εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί στο τέλος της βραδιάς ήταν οι μπλαουγκράνα αυτοί που πανηγύρισαν.

Και καλά να σουτάρεις περισσότερα τρίποντα. Όταν όμως το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 30%, δύσκολα τα πολλά σουτ από μακριά θα έφερναν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον που η Μπάρτσα σούταρε με 47.4%, έχοντας για μπροστάρηδες τους Τζαμπάρι Πάρκερ (4/9) και Άλεξ Αμπρίνες (2/3).

Ο Αμερικανός, πρώην NBAερ και συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ξεκίνημα του στους Μπακς, δεν είναι ένας τυχαίος σκόρερ. Νο 2 στο ντραφτ του 2014, ο απόφοιτος του Ντιουκ, έφυγε από το ΝΒΑ με μέσο όρο 14.1π στα 190 ματς που αγωνίστηκε. Θα ήταν πολλά περισσότερα αν δεν τον χτυπούσαν οι τραυματισμοί, που ουσιαστικά του έκοψαν τη φόρα και τον έστειλαν για καριέρα στην Ευρώπη.

Το τρίποντο του Πάρκερ από τη γωνία με το οποίο η Μπαρτσελόνα έπαιρνε διαφορά 10 πόντων, 3:59 πριν από το τέλος του ματς, έστελνε οριστικά τις δυο ομάδες σε ραντεβού στο ΣΕΦ με το σκορ της σειράς ισόπαλο. Ο Πάρκερ έκανε ρεκόρ πόντων στην Ευρωλίγκα με τους 24π που πέτυχε στον δεύτερο αγώνα των playoffs. Το προηγούμενο ήταν 21π και τους είχε βάλει, αν κάτι λέει αυτό για τα προβλήματα που προκαλεί στον Ολυμπιακό, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον περασμένο Γενάρη.

Νωρίτερα, πριν δηλαδή το τέταρτο τρίποντο του Πάρεκρ, ο Αμπρίνες είχε σκοράρει άλλα δυο μεγάλα σουτ από τα 6.75μ, πηγαίνοντας το χάντικαπ στο +8, όταν ο Φίλιπ Πετρούσεβ είχε μειώσει-για τελευταία φορά- τη διαφορά στον πόντο.

Πήγε να το "κλέψει" χωρίς επιτυχία...

Κι όμως, ακόμα και με αυτά τα σε βάρος του δεδομένα, ο Ολυμπιακός επιχείρησε να κλέψει το ματς. Με τον Γουίλιαμς Γκος να παίρνει τη θέση του -εκτός ρυθμού- Κάναν και να σκοράρει ακόμα και σε τρίποντο από τη γωνία χρησιμοποιώντας το ταμπλό (!) ο Ολυμπιακός στα μέσα της τρίτης περιόδου, πέρασε με ένα πόντο. Εκεί, όμως, η Μπάρτσα έδειξε ότι έχει μέταλλο.

Στον Γκος απάντησε ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ, στον Γουόκαπ ο Γιοκουμπάιτις και ο Γουίλι, με ένα ακόμη καλάθι έβαζε την ομάδα του ξανά σε θέση οδηγού, έστω και με βραχεία κεφαλή τριών πόντων.

Αν ο Ολυμπιακός άντεχε σε εκείνο το σημείο, ενδεχομένως να προκαλούσε πανικό και βραχυκύκλωμα στην Μπαρτσελόνα. Δεν είχε όμως πολλή βενζίνη στο ρεζερβουάρ, έχανε και ... λάδια, από τα λάθη που έκανε, οι γηπεδούχοι το εκεμταλεύτηκαν και πέτυχαν την 16η νίκη τους σε 19 εντός έδρας αγώνες στη φετινή EuroLeague.

Η εμφάνιση του Πίτερς

Ο Ολυμπιακός, όπως είπε και ο Μπαρτζώκας, "δεν είναι εκδρομικός σύλλογος", ωστόσο από την επίσκεψη του στη Βαρκελώνη πετώντας στη θάλασσα τα 38 (!) λάθη που έκανε και στους δυο αγώνας κρατάει φυσικά το... εκτός έδρας γκολ, δηλαδή το 1-0 της Τρίτης, που γυρίζει την έδρα από το Παλαού Μπλαουγκράνα στο Στάδιο Εΐρήνης και Φιλίας.

Κρατάει ακόμα την εξουδετέρωση του Λαπροβίτολα του πιο απρόβλεπτου παίκτη της Μπάρτσα, που έβαλε 14 π και στα δυο ματς, χωρίς όμως να παίξει σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη των αγώνων.

Θα σημειώσουμε και την επιστροφή του Πίτερς σε μουντ καλών εμφανίσεων. Ο Αμερικανός που στα τελευταία τέσσερα ματς (τρία της κανονικής περιόδου και ένα στον πρώτο αγώνα των playoffs) είχε σκοράρει 15 πόντους, επέστρεψε δριμύτερος θυμίζοντας τον Πίτερς της κανονικής περιόδου, σημειώνοντας 20π για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες!

Ο σκόρερ Πίτερς είναι αυτό που ζητάει ο Ολυμπιακός, τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το Βερολίνο. Κι ο Αμερικανός φόργουορντ που χθες έπαιξε περισσότερη ώρα στο "3", έδειξε ότι επιστρέφει σε αυτό που βλέπαμε από το ξεκίνημα της χρονιάς...

Και οι δυο Σέρβοι...

Σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια ο Ολυμπιακός εμφάνισε στο Παλάου Μπλαουγκράνα και τους δυο μέχρι πρότινος τραυματίες. Το Νίκολα Μιλουτίνοβ τον είχαμε δει και κόντρα στη Φενέρ, είναι προφανώς ανέτοιμος να παίξει περισσότερο από πέντε-οκτώ λεπτά, μοιάζει λίγο βαρύς αλλά είναι πολύ λογικό, γιατί έλειψε από τα γήπεδα για δυόμισι μήνες. Σιγά-σιγά θα επιστρέψει, αγώνες του λείπουν, αγώνες παίρνει και στο τρίτο παιχνίδι μάλλον θα είναι καλύτερος.

Ο Φίλιπ Πετρούσεβ δεν έπαθε κάτι σοβαρό μετά την ανώμαλη προσγείωση που είχε στο πρώτο παιχνίδι μετά το πολύ σκληρό φάουλ του Αμπρίνες. Στη Βαρκελώνη προλάβαμε να δούμε τον παίκτη, που δείχνει χαρισματικός και έτοιμος να εξελιχθεί σε κρυφό-φανερό χαρτί στα ματς που θα κρίνουν προκρίσεις και τίτλους...

Η δύναμη του ΣΕΦ

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα με το αβαντάζ της έδρας στις αποσκευές του ο Ολυμπιακός ποντάρει, πλέον, στη δύναμη της δικής του έδρας. Εκεί, πάντως, που η Μπαρτσελόνα νίκησε στην κανονική περίοδο, σε μια από τις λίγες νίκες της μακριά από τη Βαρκελώνη (συνολικά εφτά για τους Καταλανούς).

Τα playoffs, ωστόσο, είναι μια διαφορετική ιστορία. Ο Ολυμπιακός έχοντας πετύχει τον αντικειμενικό του στόχο στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα, γυρνάει στο δικό του για να υπερασπίσει τα κεκτημένα του και να παίξει το μπάσκετ που μπορεί. Καλύτερα απ' ό,τι στη Βαρκελώνη, με λιγότερα λάθη και ευστοχία, που θα κάνει τη ζωή του καλύτερη. Και την πρόκριση στο φάιναλ-φορ να έρχεται, χωρίς να χρειαστεί πέμπτο ματς στην Καταλανία.

Όχι ότι δεν μπορεί να καθαρίσει εκτός έδρας την Μπαρτσελόνα σε πέμπτο αγώνα. Ωστόσο, αφού μπορεί να τελειώσει τη δουλειά μέσα στο σπίτι του, γιατί να τρέχει ξανά στην Ισπανία; Δε λέει...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ