ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ολυμπιακός χάνει νίκες μέσα από τα χέρια του και ψάχνει αιτίες και λύσεις

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης
Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης INTIME

Τα κεράκια που έσβησε ο Χάκετ, ο Ντόμπριτς σαν κρυφός άσος του Μπάνκι κι ο Ολυμπιακός που ψάχνει τις νίκες για να αλλάξει τη ροή των χαμένων αγώνων μέσα από τα χέρια του. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Θα φύγει τελικά η σεζόν και ο Ολυμπιακός δεν θα έχει καταλάβει πως του ξέφυγε μέσα από τα χέρια; Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προφητεύσει κανείς άδοξα φινάλε και ολικές καταστροφές. Προς το παρόν, πάντως, φεύγει το 2023 και οι "ερυθρόλευκοι" αναρωτιούνται τι στο καλό συμβαίνει και χάνουν δικά τους παιχνίδια, σαν αυτό στην Μπολόνια. Σχεδόν μπροστά σε ολόκληρο το ματς, έδειχναν ακόμα κι όταν η Βίρτους προσπαθούσε να επιστρέψει να ελέγχουν την κατάσταση, ως... δια μαγείας, όμως, γνώρισαν την 8η ήττα τους σε 15 αγώνες.

Ανήμερα των 36ων γενεθλίων του ο Ντάνιελ Χάκετ έσβησε τα κεράκια της τούρτας του, τσουρουφλίζοντας την πρώην ομάδα του καθώς ήταν αυτός που έβαλε το νικητήριο καλάθι της Βίρτους 41'' πριν από το τέλος του ματς. Νωρίτερα είχε κλέψει την μπάλα μέσα από τα χέρια του Πετρούσεβ για να μειώσει στον πόντο, ενώ μετά το καλάθι της νίκης έπαιξε μια καθοριστική άμυνα πάνω στον Τόμας Γουόκαπ κερδίζοντας ένα πολύτιμο επιθετικό φάουλ.

Κι όμως στην εκκίνηση της τέταρτης περιόδου ο Ολυμπιακός με ένα καλάθι του Μουσταφά Φαλ, έφερνε τον Ολυμπιακό στο +10 και την πεποίθηση σε όλους ότι εύκολα ή δύσκολα οι "ερυθρόλευκοι" θα έπαιρναν ένα μεγάλο διπλό. Παρά την αντίδραση της Μπολόνια στο τρίτο δεκάλεπτο, τα ξεσπάσματα των παικτών κλάσης που διαθέτει, ήταν οι Πειραιώτες εκείνοι που κρατούσαν γερά το τιμόνι.

Ο παράγοντας Χ που άλλαξε τα δεδομένα άκουγε στο όνομα Όγκνιεν Ντόμπριτς. Ο 29χρονος γκαρντ που πέρασε όλη του τη ζωή στον Ερυθρό Αστέρα και φέτος παίζει για πρώτη φορά μακριά από το Βελιγράδι, εμφανίστηκε σαν φάντης μπαστούνι και δικαίωσε με το παραπάνω την ελεύθερη μετάφραση του επίθετου του: Καλός! Τι καλός, δηλαδή; Εξαιρετικός ήταν ο αριστερόχειρας Σέρβος που σκόραρε και τους 10 πόντους του στο κρίσιμο τέταρτο δεκάλεπτο. Σχεδόν τους μισούς από τους 22 που πέτυχε συνολικά η Βίρτους σε αυτό το διάστημα.

Ο Ντόμπριτς ήταν πολύ... καλός

Αν δεν υπήρχε ο Ντόμπριτς πολύ δύσκολα οι ένθερμοι τιφόζοι της Βίρτους θα χαμογελούσαν στο τέλος. Ο Λούκα Μπάνκι πέταξε τον άσο από το μανίκι του, την ώρα που οι υπόλοιποι περιφερειακοί του -και όχι μόνο- είχαν πνιγεί από την σκληρή και αποτελεσματική άμυνα του Ολυμπιακού. Ο Μπελινέλι είχε υποφέρει για να σκοράρει 12π (με 4/12 σουτ), ο Λούντμπεργκ είχε 2/8, ακόμα και ο Κορντινιέ που ξεκίνησε το ματς με 7π μαζεμένους μέχρι το 6ο λεπτό, είχε σιωπήσει στη συνέχεια (με άλλους έξι σε 34 λεπτά).

Ο Ολυμπιακός ήταν διαβασμένος, είχε κλείσει διαδρόμους και υποχρέωνε τη Βίρτους των 85+ πόντων και του 55% στα σουτ δυο πόντων να τελειώσει το ματς με 69π και ποσοστό ευστοχίας μόλις 38.1%!

Ο πρώτος σκόρερ της ιταλικής ομάδας, Τόκο Σενγκέλια, είχε σκοράρει μόλις 6π, έντεκα λιγότερους από το μέσο όρο του στη φετινή σεζόν, με 1/7 σουτ. Ταυτόχρονα οι δυο ψηλοί του Ολυμπιακού, Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοβ είχαν αποδειχθεί μάλλον αξεπέραστα εμπόδια για την ιταλική άμυνα κι οι "ερυθρόλευκοι" είχαν κάνει ένα σπουδαίο πρώτο ημίχρονο με 40 πόντους. Έστω κι αν η επίθεση τους κόλλησε στην επανάληψη, πρώτα ο Κάναν και μετά ο Λαρεντζάκης με μεγάλα σουτ τριών πόντων είχαν φροντίσει να κρατάνε τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ, την ώρα που η Μπολόνια πίεζε για να πλησιάσει...

Αρετή και στην άμυνα...

Ο Ντόμπριτς, λοιπόν. 'Ηρθε την ώρα που η Μπολόνια έψαχνε να βρει μια έξτρα λύση. Τον παίκτη που θα άλλαζε την εξέλιξη του ματς στην πιο κρίσιμη στιγμή. Οι 7 μαζεμένοι πόντοι που πέτυχε στο επί μέρους 13-5 της Βίρτους, έφεραν το ματς στο καλάθι (από το +10 του Ολυμπιακού) και κάπως έτσι οι Ιταλοί ξανάμπαιναν στο κόλπο.

Βίρτους όμως σημαίνει αρετή. Και αν η Μπολόνια είχε σε αυτό το ματς μια μπασκετική αρετή ήταν σίγουρα η προσαρμογή της στα δεδομένα που χάραξε ο αντίπαλος. Η φύσει επιθετική ομάδα του Μπάνκι, κατάλαβε ότι έπρεπε να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στους φιλοξενούμενους. Σκληρός ο Ολυμπιακός; Πιο σκληρή αυτή. Παίχθηκε πολύ ξύλο στο δεύτερο ημίχρονο και το έριξαν οι Ιταλοί, κάποιες φορές και με την ανοχή των ρέφερι.

Το μαρκάρισμα στον Γουόκαπ που τελείωσε με 1/6 σουτ, μόλις 1 ασίστ και 2 λάθη, αποδείχθηκε το λίαν καθοριστικό. Ο Μπάνκι, όπως οι περισσότεροι προπονητές που αντιμετωπίζουν από την αρχή της χρονιάς τον Ολυμπιακό, στόχευσε σε Πίτερς και Κάναν. Ο Μπαρτζώκας το περίμενε και φρόντισε να διευρύνει το ροτέισον, όπως του δίνει πλέον η πολυμορφία του ρόστερ της ομάδας του.

Ο Γκος έπαιξε ένα γεμάτο εικοσάλεπτο, ο Πετρούσεβ μπήκε σχεδόν για δώδεκα λεπτά και ο Λαρεντζάκης με τον Μπραζντέικις μοιράστηκαν το "2" για να δώσουν ανάσες στον Κάναν, που πάντως ήταν ζεστός στη δεύτερη περίοδο σκοράροντας δυο από τα τρία τρίποντα που έβαλε η ομάδα του.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά ο πάγκος έδωσε βοήθειες, με κάποια "μεν αλλά", ωστόσο, που μοιάζουν λογικά γιατί ακόμα στην ομάδα δεν έχει επέλθει ο πλήρης συγχρονισμός. Ο Γκος μετέφερε καλά την μπάλα, έδωσε ρυθμό και ασίστ (7), ήταν όμως άστοχος (1/5 σουτ), ενώ ο Ολυμπιακός ποντάρει πολύ και στους πόντους του. Ο Πετρούσεβ, μόλις στη δεύτερη εμφάνιση του, έδειξε ψήγματα του ταλέντου, αλλά έχασε την μπάλα από την παρέμβαση του Χάκετ σε ένα κρίσιμο σημείο, λίγο πριν το τέλος.

Και πάλι, όμως, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να φύγει νικητής αν ο Πίτερς ευστοχούσε σε ένα από τα τρίποντα που έχασε (0/4) τρία εκ των οποίων για τον Αμερικανό του 50% από τη γραμμή των 6.75μ, μοιάζουν με ... πέναλτι. Θα μπορούσε επίσης να βάλει το τελευταίο σουτ ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης που είχε ήδη πάρει μεγάλα τρίποντα σε όλο το ματς και επιχείρησε στην εκπνοή του ματς να δώσει τη νίκη. Ή θα μπορούσε να είχε ισοφαρίσει ο Γουόκαπ, που είχε διάδρομο για λέι-απ, αλλά προτίμησε πάσα στον Έλληνα διεθνή.

Έτσι θα ανακάμψει...

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης έπαιξε για να ... νικήσει. Εφάρμοσε καλά το σχέδιο του, μέχρι να νιώσει την πίεση της Μπολόνια και να αγχωθεί παραπάνω από το κανονικό. Καθώς το ρεκόρ του πλέον είναι αρνητικό, χρειάζεται κυρίως ψυχραιμία, γιατί η προοπτική του εξακολουθεί να υπάρχει.

Οι επιστροφές των τραυματιών, η οι προσθήκες των παικτών, θα διαμορφώσουν σιγά-σιγά μια διαφορετική ομάδα απ' αυτή που βλέπαμε στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου γύρου. Σε λίγο μπαίνει στην εξίσωση και ο Ελάιζα Μήτρου Λονγκ, μια ακόμη σπουδαία λύση από την περιφέρεια.

Αυτή την στιγμή, όμως, πάνω απ' όλα χρειάζονται οι νίκες, ώστε να μη χαθεί κι άλλο έδαφος. Τα δυο εκτός έδρας ματς που έρχονται μοιάζουν με ευκαιρία ανάκαμψης καθώς ο Ολυμπιακός αντιμετωπίσει διαδοχικά Βιλερμπάν και Άλμπα. Κανένα ματς, βέβαια, δεν είναι εύκολο. Το κατάλαβε και η Μπαρτσελόνα που ηττήθηκε στο Βερολίνο...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ